Ψυχική Υγεία

Πανεπιστήμιο του Τορόντο: Ψυχολογική έρευνα δείχνει ότι τα αγαπημένα σας τραγούδια αποκαλύπτουν το στυλ προσκόλλησής σας

Πανεπιστήμιο του Τορόντο: Ψυχολογική έρευνα δείχνει ότι τα αγαπημένα σας τραγούδια αποκαλύπτουν το στυλ προσκόλλησής σας

Μπορείτε να αποφασίσετε αν το να ακούτε τραγούδια που αντανακλούν τις εμπειρίες σας πίσω σε εσάς είτε σας βοηθάει είτε ενισχύει καταστροφικές συμπεριφορές για τον εαυτό σας

Πανεπιστήμιο του Τορόντο: Τι μας λέει το να έχουμε έναν συγκεκριμένο καλλιτέχνη στο repeat (σε επανάληψη) για το πώς πρέπει -ή πώς δεν πρέπει- να πλοηγήσουμε τη ρομαντική μας ζωή, τις φιλίες και τους οικογενειακούς μας δεσμούς; Είτε πρόκειται για την Adele είτε για τo The Weekend στη λίστα αναπαραγωγής σας, οι στίχοι μπορούν να πουν πολλά για εσάς, και όλα αυτά σχετίζονται με το στυλ προσκόλλησης ή με το πώς οι άνθρωποι συνήθως σκέφτονται, αισθάνονται και ενεργούν στις σχέσεις. “Με ενδιαφέρει ο ρόλος που παίζει η μουσική στη ζωή των ανθρώπων. Από τότε που οι άνθρωποι άρχισαν να φτιάχνουν μουσική πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια, τα τραγούδια σε όλους τους πολιτισμούς πάντα επικεντρώνονταν στις σχέσεις – να μπουν σε μία, να τη διατηρήσουν ή να χωρίσουν – οπότε αναρωτήθηκα, ακούνε οι άνθρωποι μουσική που αντικατοπτρίζει τις εμπειρίες τους στις σχέσεις;” λέει ο Ravin Alaei, ο οποίος αποφοίτησε με διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα Ψυχολογίας της Σχολής Τεχνών και Επιστημών το 2019.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Personal Relationships, ο Alaei και οι καθηγητές του Τμήματος Ψυχολογίας, Geoff Macdonald και Nicholas Rule, διαπίστωσαν ότι τα ατομικά στυλ προσκόλλησης των ανθρώπων αντιστοιχούν στους στίχους των αγαπημένων τους τραγουδιών. Με άλλα λόγια, τείνουμε να επιστρέφουμε στις μελωδίες που διευκρινίζουν αυτό που περνάμε σε μια σχέση, προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. “Οι στίχοι έχουν σημασία, γι’ αυτό δώστε τους προσοχή”, λέει ο Alaei, ο οποίος είναι επίσης γιατρός και απέκτησε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο McMaster. “Οι στίχοι των αγαπημένων σας τραγουδιών για τις σχέσεις μπορεί να σας βοηθήσουν να επικυρώσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, αλλά μπορεί επίσης να αποκαλύψουν πράγματα σχετικά με τις εμπειρίες σας από τις σχέσεις που μπορεί να μην είχατε συνειδητοποιήσει – κάτι που περνάτε επανειλημμένα, με το οποίο έρχεστε συνεχώς αντιμέτωποι”.

Πρώτα, μια υπενθύμιση για τα στυλ προσκόλλησης, τα οποία μπορούν να θεωρηθούν χονδρικά ως τέσσερις κατηγορίες, λέει o Alaei. Οι αγχωτικά προσκολλημένοι άνθρωποι ανησυχούν μήπως απορριφθούν και αναζητούν πολλές διαβεβαιώσεις για τις σχέσεις τους. Από την άλλη πλευρά, οι αποφευκτικά προσκολλημένοι άνθρωποι ανταποκρίνονται στις αρνητικές προσδοκίες τους από τις σχέσεις κλείνοντας τα συναισθήματα και την οικειότητα προς όφελος της ανεξαρτησίας. Οι άνθρωποι με μικτό στυλ προσκόλλησης έχουν συγκεχυμένες προσδοκίες, που κυμαίνονται μεταξύ προσκολλητικότητας και ψυχρότητας. Τέλος, οι ασφαλείς άνθρωποι έχουν αισιόδοξες προοπτικές για τις σχέσεις, επικοινωνούν ανοιχτά και εμπιστεύονται τους συντρόφους τους.

“Ζητήσαμε από περίπου 570 ανθρώπους να μας πουν τα αγαπημένα τους τραγούδια και στη συνέχεια κωδικοποιήσαμε τα σχεδόν 7.000 τραγούδια για το στυλ προσκόλλησης που εκφράζουν οι στίχοι τους. Με τη σειρά μας, βρήκαμε σταθερά ότι οι άνθρωποι με αποφευκτική προσκόλληση προτιμούν τη μουσική με αποφευκτικούς στίχους”, λέει ο Alaei. “Περίμενα να δω μια σαφή σχέση μεταξύ των αγχωτικά προσκολλημένων ανθρώπων και των αγχωτικών τραγουδιών, επειδή είναι τα πιο συναισθηματικά, αλλά παραδόξως, αυτό ήταν το πιο αδύναμο αποτέλεσμα”. Αυτή η ισχυρή σχέση αποφυγής αντικατοπτρίζεται όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο, αλλά και σε κοινωνικό. Σε μια δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές κωδικοποίησαν πάνω από 800 νούμερο ένα επιτυχίες του Billboard από το 1946 έως το 2015 ως προς τα θέματα προσκόλλησης και διαπίστωσαν ότι οι στίχοι έχουν γίνει πιο αποφευκτικοί και λιγότερο ασφαλείς με την πάροδο του χρόνου “Οι στίχοι της δημοφιλούς μουσικής κινούνται παράλληλα με τις κοινωνιολογικές τάσεις της κοινωνικής αποσύνδεσης – οι άνθρωποι εκτιμούν την ανεξαρτησία έναντι της εξάρτησης από τους άλλους και αισθάνονται πιο απομονωμένοι”, λέει ο Alaei.

Αν ακούμε μουσική που αντανακλά τις σχέσεις μας πίσω σε εμάς, αυτό βοηθά ή εμποδίζει τις δεξιότητες των σχέσεών μας; Ο Alaei λέει ότι αυτό είναι το επόμενο βήμα στην έρευνα. Πάρτε για παράδειγμα τη δισκογραφία της Adele, η οποία, σύμφωνα με τoν Alaei, γέρνει την κλίμακα προς θέματα που συνδέονται με άγχος και ήταν δημοφιλής μεταξύ των συμμετεχόντων. Το “Someone Like You” (Κάποιος σαν Eσένα) εμφανίστηκε σε πολλές λίστες αναπαραγωγής, με το ρεφρέν: “Μισώ να εμφανίζομαι απρόσκλητη από το πουθενά / Αλλά δεν μπορούσα να μείνω μακριά, δεν μπορούσα να το πολεμήσω / Ήλπιζα ότι θα έβλεπες το πρόσωπό μου και ότι θα σου θύμιζε / ότι για μένα δεν έχει τελειώσει”.

Αν κάποιος είναι αγχωτικά προσκολλημένος, το να ακούει το “Someone Like You” στο repeat θα προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό; Σύμφωνα με τoν Alaei, όλα ξεκινούν με την αυτογνωσία του δικού σας στυλ προσκόλλησης. “Ως αγχώδες άτομο, θα πρέπει να αναγνωρίσετε ότι είστε ευάλωτοι σε έναν αρνητικό βρόχο ανατροφοδότησης και τα συναισθήματά σας να παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας”, λέει o Alaei. “Η μουσική μπορεί να είναι ένας πολύ ισχυρός επιδεινωτής αυτού του φαινομένου, επειδή μπορεί να διεγείρει βαθιά συναισθήματα και αναμνήσεις, ενισχύοντας τελικά τις ανησυχίες σας”.

Οι θαυμαστές της Adele μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικές εμπειρίες σχέσεων σε σύγκριση με εκείνους που ακούνε το “Heartless” (Καρδιοχτύπι). Με στίχους όπως “Tryna be a better man but I’m heartless (Προσπαθώ να γίνω καλύτερος άνθρωπος αλλά είμαι άκαρδος) / Never be a wedding plan for the heartless (Ποτέ δεν είναι ένα σχέδιο γάμου για τους άκαρδους )/ Low life for life ’cause I’m heartless” (Χαμηλή ζωή για τη ζωή γιατί είμαι άκαρδος), είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τραγουδιού αποφυγής, λέει ο Alaei. Η συμβουλή του: “Ακούστε το τραγούδι μερικές φορές για να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε αυτό που περνάτε και να εκφράσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Μπορείτε να αποφασίσετε αν το να ακούτε τραγούδια που αντανακλούν τις εμπειρίες σας πίσω σε εσάς είτε σας βοηθάει είτε ενισχύει καταστροφικές συμπεριφορές για τον εαυτό σας. Κάποια στιγμή, μπορεί να θεωρήσετε πιο παραγωγικό να ακούτε μουσική που σας παρέχει μια αίσθηση ασφάλειας”. Μια δημοφιλής  αναδρομή (throwback) μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν το “I Got You Babe” (Σε Έχω Μωρό μου) των Sonny & Cher: “Then put your little hand in mine (Τότε βάλε το χεράκι σου στο δικό μου) / There ain’t no hill or mountain we can’t climb”( Δεν υπάρχει λόφος ή βουνό που δεν μπορούμε να ανέβουμε). “Είναι λίγο πολύ ένα εγχειρίδιο για το πώς να είσαι με ασφάλεια δεμένος”, λέει o Alaei.

Τι αποκαλύπτουν τα αγαπημένα σας τραγούδια για τις σχέσεις σχετικά με το δικό σας στυλ προσκόλλησης; Ακολουθούν μερικά από τα κομμάτια που επέλεξαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα για τις λίστες αναπαραγωγής τους:

Τραγούδια αποφυγής:

Beyoncé, Irreplaceable (Αναντικατάστατο)

Chris Brown, Say Goodbye (Πες αντίο)

N’Sync, Bye Bye Bye Bye (Αντίο Αντίο Αντίο Αντίο)

Michael Jackson, Billie Jean

TLC, Scrubs (Απομακρύνσεις)

Rihanna, Take a Bow The Weekend, The Hills; Heartless (Υποκλιθείτε Το Σαββατοκύριακο, Οι Λόφοι, Άκαρδος)

Τραγούδια με άγχος:

Adele, Someone Like You (Κάποιος Σαν Εσένα)

The Police, Every Breath You Take (Κάθε Ανάσα που Παίρνεις)

Miley Cyrus, Wrecking Ball (Μπάλα Καταστροφής)

Adele, Hello (Γεια Σου)

U2, One (Ένας)

Seether, Broken

No Doubt, Don’t Speak (Χωρίς Aμφιβολία, Mη Mιλάς)

Bruno Mars, When I Was Your Man (Όταν Ήμουν ο Άντρας σου)

Drake, Hotline Bling (Καυτή Γραμμή Bling)

Ασφαλή τραγούδια:

Sonny & Cher, I Got You Babe (Σ’ έχω μωρό μου)

Whitney Houston, I Will Always Love You (Θα σε Αγαπάω Πάντα)

The Beatles, Love Me Do (Κάνε μου Έρωτα)

Ed Sheeran, Thinking Out Loud (Σκέφτομαι Φωναχτά)

Plain White Ts, I Love You (Σ’ Αγαπάω)

John Legend, All of Me (Όλα από εμένα)

Michael Bublé, Haven’t Met You Yet (Δεν σε Έχω Συναντήσει Ακόμη)

Beach Boys, Wouldn’t It Be Nice (Δεν θα Ήταν Ωραίο)

Bryan Adams, (Everything I Do) I Do It for You (Ό,τι κάνω το Κάνω για Σένα)

Etta James, At Last (Στο Τέλος)

Justin Bieber, Holy

Τραγούδια που προκαλούν άγχος και αποφυγή (μεικτά):

Carrie Underwood, Before He Cheats (Πριν Απατήσει)

Gotye, Somebody that I Used to Know (Κάποιος που Ήξερα Κάποτε)

Taylor Swift, Bad Blood (Κακό Αίμα)

Sam Smith, I’m Not the Only One (Δεν είμαι ο μοναδικός)

Ne Yo, So Sick (Τόσο Άρρωστος)

Bonnie Raitt, I Can’t Make You Love Me (Δεν Μπορώ να σε Κάνω να με Αγαπήσεις)

Adele, Rolling in the Deep (Κυλώντας στα Βαθιά)

Rihanna ft. Drake, Work (Εργασία)

Eminem ft. Rihanna, Love the Way You Lie (Αγαπώ τον Τρόπο που Ξαπλώνεις)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η αίσθηση του ανήκειν μπορεί να οδηγήσει στην ευτυχία, σύμφωνα με νέα έρευνα

Είναι δύσκολο να βρεις φίλους αυτές τις μέρες; Αυτές οι εκπληκτικές γνώσεις μπορεί να σας βοηθήσουν

Οι μητέρες με διαταραχές προσωπικότητας επηρεάζουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους

Η ανάγκη των ανθρώπων για δεσμούς προσκόλλησης παραμένει αναλλοίωτη για ολόκληρη τη ζωή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ειδικοί για το φύλο μηχανισμοί για τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή που εντοπίζονται σε απόκριση σε απορρυθμισμένες ορμόνες του στρες

Η Lerner δήλωσε ότι το εργαστήριό της συνεχίζει τώρα αυτές τις αρχικές ερευνητικές προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού μελετών για την περαιτέρω διαλεύκανση των μηχανισμών με τους οποίους οι ορμόνες του στρες ρυθμίζουν ειδικά την ντοπαμίνη στους άνδρες έναντι των γυναικών και πώς οι φυσιολογικοί κιρκάδιοι ρυθμοί στην απελευθέρωση των ορμονών του στρες μπορούν να επηρεάσουν τα κίνητρα.

5 Οφέλη του φιλιού για την υγεία μας

Φιλί: Το φιλί μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη συναισθηματική και σωματική υγεία και ευεξία σας, και να βοηθήσει το άτομο που επιδίδεται σε αυτό, να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του.

Λίγοι άνθρωποι φαίνεται να βρίσκουν πραγματική χαρά στη χαρά της απώλειας

Ο Barry πρότεινε ότι το JOMO μπορεί να μην είναι μια σταθερή κατάσταση ή να συνδέεται με χαρακτηριστικά προσωπικότητας, αλλά μάλλον μια στιγμιαία φάση ανάγκης αποσύνδεσης. "Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, όπως "ποια είναι η καλή δόση κοινωνικής αλληλεπίδρασης έναντι της αποδέσμευσης;" Νομίζω ότι αυτό θα διαφέρει για τον καθένα", είπε ο Barry.