Ψυχική Υγεία

Παιχνίδι στην άμμο: Πώς ωφελεί τα παιδιά το παιχνίδι με την άμμο;

Παιχνίδι στην άμμο: Πώς ωφελεί τα παιδιά το παιχνίδι με την άμμο;

Παιχνίδι στην άμμο: Τα καλοκαιρινά παιχνίδια στην παραλία συμβάλλουν θετικά στις γλωσσικές και κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών. Πάρτε κουβαδάκια και μπρατσάκια και τρέξτε στη θάλασσα!

Το παιχνίδι με άμμο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τα παιδιά να αναπτύξουν μια σειρά από διαφορετικές δεξιότητες, τόσο σωματικές όσο και κοινωνικές. Το παιχνίδι με την άμμο έχει να κάνει με την αφή και βοηθά τα παιδιά να μάθουν για τις υφές και να αναπτύξουν λεπτές κινητικές δεξιότητες και συντονισμό χεριού-ματιού. Εδώ είναι μερικές άλλες δεξιότητες που μπορεί να μην έχετε συνειδητοποιήσει ότι προωθεί το παιχνίδι στην άμμο.

Η άμμος είναι το καλύτερο παιχνίδι για τα παιδιά

Η άμμος ωφελεί τα παιδιά στους εξής τομείς:

  • Γλωσσική ανάπτυξη: Επικοινωνία με άλλα παιδιά, περιγραφή δραστηριοτήτων παιχνιδιού, ακρόαση.
  • Δημιουργία δεξιοτήτων: Δημιουργία σχημάτων και αντικειμένων, κατασκευή μοτίβων, σκάψιμο, σχεδίαση σχεδίων στην άμμο με ένα ραβδί, κατασκευή δρόμων και χώρων παιχνιδιού για φορτηγά και παιχνίδια.
  • Κοινωνικοποίηση: Παιχνίδι και εργασία με άλλα παιδιά, κοινή χρήση χώρων παιχνιδιού, παρακολούθηση άλλων να παίζουν και να συμμετέχουν στο παιχνίδι τους, επίλυση προβλημάτων.
  • Αισθητηριακή και απτική διέγερση: Ανάπτυξη της αίσθησης της αφής μέσω της αίσθησης των διαφορετικών υφών της άμμου (ξηρή, υγρή, υγρή), σχηματίζοντας σχήματα άμμου, θάβοντας τους εαυτούς τους ή αντικείμενα στην άμμο και την αίσθηση τους μέσα από τα στρώματα άμμου.

Ασφάλεια παιχνιδιού στην άμμο

Καλύψτε το λάκκο άμμου όταν δεν χρησιμοποιείται, για να αποτρέψετε τα ζώα να το χρησιμοποιούν ως δίσκο απορριμμάτων. Διατηρήστε την άμμο φρέσκια και καθαρή αφαιρώντας τα φύλλα κ.λπ. Η άμμος αντανακλά τον ήλιο, γι’ αυτό φροντίστε τα παιδιά να φορούν αντηλιακό όταν παίζουν έξω στην άμμο. Το παιχνίδι με βρεγμένη άμμο είναι διασκεδαστικό, αλλά η άμμος που αφήνεται βρεγμένη ή με λίμνες νερού μπορεί να αποτελέσει έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια, παράσιτα και κουνούπια. Εάν τα παιδιά παίζουν με βρεγμένη άμμο, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει καλή αποστράγγιση ή ότι το παιχνίδι του νερού στην άμμο γίνεται σε ξεχωριστό χώρο όπου η άμμος μπορεί στη συνέχεια να απλωθεί για να στεγνώσει.

Σχήματα στην άμμο

Η υγρή άμμος έχει διαφορετική υφή από την ξηρή άμμο και είναι πραγματικά συναρπαστικό για τα μικρά δάχτυλα να παίζουν και να εξερευνούν. Έχει επίσης μια ιδιότητα που είναι ενδιαφέρουσα για τα παιδιά – κρατά το σχήμα του και θα κρατήσει επίσης τα σχήματα των αντικειμένων που πιέζονται σε αυτό. Αυτό αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τα παιδιά να παρατηρήσουν πώς εμφανίζονται αντικείμενα όπως κοχύλια, παιχνίδια, ακόμη και τα ίχνη των χεριών και των πατημάτων τους όταν πιέζονται σταθερά σε υγρή άμμο και στη συνέχεια αφαιρούνται προσεκτικά.

Με ποια άλλα αντικείμενα μπορούν να βρουν για να το δοκιμάσουν; Ενθαρρύνετέ τα να εξερευνήσουν χρησιμοποιώντας αντικείμενα που μπορεί να κάνουν ενδιαφέροντα μοτίβα, όπως τα αποτυπώματα από τα παπούτσια τους ή τα λάστιχα στα αυτοκίνητα παιχνιδιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η αγχολυτική άσκηση που αγαπούν μικροί και μεγάλοι

Μείνετε χορτάτοι και στη θάλασσα!

Κάντε τη βόλτα στη παραλία ακόμα καλύτερη

Ο ήλιος συμβάλλει θετικά στην υγεία μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η διατροφή μπορεί να ωφελήσει την διάθεσή μας;

Ψυχική υγεία: Ενώ η έξυπνη πρόσληψη θερμίδων είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία, είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσετε πώς οι επιλογές τροφίμων επηρεάζουν τον εγκέφαλό σας.

Οι νέοι σε εύπορες περιοχές πίνουν περισσότερο αλκοόλ

Αλκοόλ: Οοι νέοι ηλικίας 14 έως 24 ετών που ζουν σε υψηλότερες κοινωνικοοικονομικές περιοχές είναι πιο πιθανό να πίνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ από εκείνους από χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές περιοχές.