Ψυχική Υγεία

Παιχνίδι στην άμμο: Πώς ωφελεί τα παιδιά το παιχνίδι με την άμμο;

Παιχνίδι στην άμμο: Πώς ωφελεί τα παιδιά το παιχνίδι με την άμμο;

Παιχνίδι στην άμμο: Τα καλοκαιρινά παιχνίδια στην παραλία συμβάλλουν θετικά στις γλωσσικές και κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών. Πάρτε κουβαδάκια και μπρατσάκια και τρέξτε στη θάλασσα!

Το παιχνίδι με άμμο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τα παιδιά να αναπτύξουν μια σειρά από διαφορετικές δεξιότητες, τόσο σωματικές όσο και κοινωνικές. Το παιχνίδι με την άμμο έχει να κάνει με την αφή και βοηθά τα παιδιά να μάθουν για τις υφές και να αναπτύξουν λεπτές κινητικές δεξιότητες και συντονισμό χεριού-ματιού. Εδώ είναι μερικές άλλες δεξιότητες που μπορεί να μην έχετε συνειδητοποιήσει ότι προωθεί το παιχνίδι στην άμμο.

Η άμμος είναι το καλύτερο παιχνίδι για τα παιδιά

Η άμμος ωφελεί τα παιδιά στους εξής τομείς:

  • Γλωσσική ανάπτυξη: Επικοινωνία με άλλα παιδιά, περιγραφή δραστηριοτήτων παιχνιδιού, ακρόαση.
  • Δημιουργία δεξιοτήτων: Δημιουργία σχημάτων και αντικειμένων, κατασκευή μοτίβων, σκάψιμο, σχεδίαση σχεδίων στην άμμο με ένα ραβδί, κατασκευή δρόμων και χώρων παιχνιδιού για φορτηγά και παιχνίδια.
  • Κοινωνικοποίηση: Παιχνίδι και εργασία με άλλα παιδιά, κοινή χρήση χώρων παιχνιδιού, παρακολούθηση άλλων να παίζουν και να συμμετέχουν στο παιχνίδι τους, επίλυση προβλημάτων.
  • Αισθητηριακή και απτική διέγερση: Ανάπτυξη της αίσθησης της αφής μέσω της αίσθησης των διαφορετικών υφών της άμμου (ξηρή, υγρή, υγρή), σχηματίζοντας σχήματα άμμου, θάβοντας τους εαυτούς τους ή αντικείμενα στην άμμο και την αίσθηση τους μέσα από τα στρώματα άμμου.

Ασφάλεια παιχνιδιού στην άμμο

Καλύψτε το λάκκο άμμου όταν δεν χρησιμοποιείται, για να αποτρέψετε τα ζώα να το χρησιμοποιούν ως δίσκο απορριμμάτων. Διατηρήστε την άμμο φρέσκια και καθαρή αφαιρώντας τα φύλλα κ.λπ. Η άμμος αντανακλά τον ήλιο, γι’ αυτό φροντίστε τα παιδιά να φορούν αντηλιακό όταν παίζουν έξω στην άμμο. Το παιχνίδι με βρεγμένη άμμο είναι διασκεδαστικό, αλλά η άμμος που αφήνεται βρεγμένη ή με λίμνες νερού μπορεί να αποτελέσει έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια, παράσιτα και κουνούπια. Εάν τα παιδιά παίζουν με βρεγμένη άμμο, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει καλή αποστράγγιση ή ότι το παιχνίδι του νερού στην άμμο γίνεται σε ξεχωριστό χώρο όπου η άμμος μπορεί στη συνέχεια να απλωθεί για να στεγνώσει.

Σχήματα στην άμμο

Η υγρή άμμος έχει διαφορετική υφή από την ξηρή άμμο και είναι πραγματικά συναρπαστικό για τα μικρά δάχτυλα να παίζουν και να εξερευνούν. Έχει επίσης μια ιδιότητα που είναι ενδιαφέρουσα για τα παιδιά – κρατά το σχήμα του και θα κρατήσει επίσης τα σχήματα των αντικειμένων που πιέζονται σε αυτό. Αυτό αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τα παιδιά να παρατηρήσουν πώς εμφανίζονται αντικείμενα όπως κοχύλια, παιχνίδια, ακόμη και τα ίχνη των χεριών και των πατημάτων τους όταν πιέζονται σταθερά σε υγρή άμμο και στη συνέχεια αφαιρούνται προσεκτικά.

Με ποια άλλα αντικείμενα μπορούν να βρουν για να το δοκιμάσουν; Ενθαρρύνετέ τα να εξερευνήσουν χρησιμοποιώντας αντικείμενα που μπορεί να κάνουν ενδιαφέροντα μοτίβα, όπως τα αποτυπώματα από τα παπούτσια τους ή τα λάστιχα στα αυτοκίνητα παιχνιδιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η αγχολυτική άσκηση που αγαπούν μικροί και μεγάλοι

Μείνετε χορτάτοι και στη θάλασσα!

Κάντε τη βόλτα στη παραλία ακόμα καλύτερη

Ο ήλιος συμβάλλει θετικά στην υγεία μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διαδικτυακός εκφοβισμός και αυτοκτονία στην πρώιμη εφηβεία

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Οι νέοι έφηβοι που γίνονται στόχοι διαδικτυακού εκφοβισμού είναι πιο πιθανό να αναφέρουν σκέψεις και απόπειρες αυτοκτονίας, μια συσχέτιση που υπερβαίνει τη σχέση μεταξύ αυτοκτονίας και παραδοσιακού εκφοβισμού - εκτός διαδικτύου, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Lifespan Brain Institute (LiBI) του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας. (CHOP) και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σήμερα στο JAMA Network Open.

Τι σημαίνει το Deadnaming και πως επηρεάζει ψυχικά την αλλαγή φύλου;

Deadnaming: Η αλλαγή των ονομάτων είναι συχνά ένα κομβικό σημείο στη διαδικασία της εξόδου για τρανς άτομα και άτομα με διαφορετικό φύλο, και η συζήτηση γύρω από τη σημασία ενός ονόματος στην ταυτότητα κάποιου είναι καθολική. 

Τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία

Ταξιδιωτική θεραπεία: Οι ιατροί μπορούν να συστήσουν θεραπείες άνοιας όπως μουσικοθεραπεία, άσκηση, γνωστική διέγερση, θεραπεία αναπόλησης, αισθητηριακή διέγερση και προσαρμογές στις ώρες γευμάτων και στο περιβάλλον του ασθενούς, ενώ όλα αυτά τα βρίσκουμε συχνά στις διακοπές.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός διάγνωση: Μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών έχει πιθανότητες διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD), εφόσον τα κορίτσια δεν "διαφύγουν" του προσυμπτωματικού ελέγχου.