Ψυχική Υγεία

Παιδικοί εφιάλτες: Πώς αντιμετωπίζονται τα άσχημα όνειρα στις μικρές ηλικίες

Παιδικοί εφιάλτες: Πώς αντιμετωπίζονται τα άσχημα όνειρα στις μικρές ηλικίες

Παιδικοί εφιάλτες: Οι εφιάλτες είναι κακά όνειρα που μπορούν να κάνουν τα παιδιά να ξυπνήσουν νιώθοντας φοβισμένα και αναστατωμένα. Αν δεν ξέρετε πώς να τα αντιμετωπίσετε ως γονείς, εδώ θα βρείτε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.

Οι εφιάλτες είναι κακά όνειρα που μπορούν να κάνουν τα παιδιά να ξυπνήσουν νιώθοντας φοβισμένα και αναστατωμένα. Είναι φυσιολογικό για τα παιδιά να έχουν εφιάλτες σχετικά με ρεαλιστικούς κινδύνους ( π.χ. επιθετικά σκυλιά, καρχαρίες ή αράχνες), φανταστικούς φόβους ( π.χ. τέρατα), θλιβερά γεγονότα που έχουν δει ή βιώσει. Ανάλογα με τη γλωσσική τους ικανότητα, τα παιδιά μπορούν μερικές φορές να σας πουν λεπτομερώς για τα κακά όνειρά τους. Οι εφιάλτες τείνουν να συμβαίνουν στο δεύτερο μισό της νύχτας, όταν το παιδί σας κοιμάται ελαφρά και ονειρεύεται. Μερικά μικρότερα παιδιά μπορεί να δυσκολευτούν να κοιμηθούν μετά από έναν εφιάλτη. Οι εφιάλτες είναι συνηθισμένοι σε παιδιά όλων των ηλικιών, αλλά είναι ιδιαίτερα συνηθισμένοι όταν τα παιδιά είναι περίπου 10 ετών.

Χειριστείτε τους εφιάλτες και τα κακά όνειρα του παιδιού σας

 • Αν το παιδί σας ξυπνήσει εξαιτίας ή κατά τη διάρκεια ενός εφιάλτη, εξηγήστε ότι ήταν ένα κακό όνειρο. Καθησύχασε το παιδί σου ότι όλα είναι εντάξει και ότι είναι ασφαλή. Ένα φιλί και μια αγκαλιά μπορεί να βοηθήσουν το παιδί σας να εγκατασταθεί ξανά.
 • Ενημερώστε το παιδί σας ότι είναι εντάξει να αισθάνονται φοβισμένοι μετά από έναν εφιάλτη. Αποφύγετε να απορρίψετε το φόβο ή να λέτε ότι το παιδί σας είναι ανόητο, επειδή οι εφιάλτες μπορεί να φαίνονται πολύ πραγματικοί στα παιδιά.
 • Αν το παιδί σας έχει ονειρευτεί τέρατα, εξηγήστε ότι τα τέρατα μόνο εμείς τους δίνουμε μορφή. Θα μπορούσες να πεις ότι μπορεί να είναι τρομακτικά, αλλά δεν μπορούν να βλάψουν πραγματικά τα παιδιά.
 • Να είστε υπομονετικοί αν το παιδί σας μιλάει για έναν εφιάλτη την επόμενη μέρα. Ακούστε τις ανησυχίες του παιδιού σας – μην τις απορρίπτετε ή τις υποβαθμίσετε. Μιλώντας ήρεμα μαζί για το κακό όνειρο μπορεί να μειώσει τη συναισθηματική του δύναμη. Αλλά αν το παιδί σας φαίνεται να έχει ξεχάσει έναν εφιάλτη, είναι καλύτερα να μην τον μεγαλώσετε.
 • Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, ενθαρρύνετε το παιδί σας να δει ένα κακό όνειρο ως κάτι από το οποίο μπορεί να αναρρώσει και στη συνέχεια να επιστρέψει στον ύπνο του μόνος του. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε επαίνους – για παράδειγμα, “Δεν με χρειαζόσουν για πολύ ώρα μετά το κακό σου όνειρο χθες το βράδυ. Κατάφερες να συμβιβαστείς πολύ καλά.

Δοκιμάστε αυτές τις ιδέες εάν το παιδί σας έχει πολλούς εφιάλτες ή ονειρεύεται το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά:

 • Ρωτήστε απλά το παιδί σας για αλληλεπιδράσεις με άλλα παιδιά, τηλεοπτικές εκπομπές, ηλεκτρονικά παιχνίδια ή άλλες ημερήσιες εμπειρίες. Στη συνέχεια, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αποφύγει εμπειρίες που μπορεί να πυροδοτούν τους εφιάλτες.
 • Βοηθήστε το παιδί σας να αλλάξει ένα επαναλαμβανόμενο όνειρο. Για παράδειγμα, αν το όνειρο συχνά περιλαμβάνει έναν τρομακτικό εξωγήινο, προτείνετε ότι το παιδί σας να έχει ένα μαγικό ραβδί στο όνειρο για να κάνει τον εξωγήινο να εξαφανιστεί. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να βρει ιδέες για να γίνει ήρωας στο όνειρο. Το παιδί σας μπορεί να περάσει αυτές τις ιδέες στο μυαλό του κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κοιμάται τακτικά.
 • Εάν το παιδί σας είναι επιρρεπές στο άγχος, σκεφτείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να χαλαρώσει πριν από τον ύπνο.
 • Λήψη βοήθειας. Μπορεί να είναι καλή ιδέα να ζητήσετε επαγγελματικές συμβουλές εάν το παιδί σας έχει εφιάλτες και έχει επίσης πολύ άγχος κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • Επίσης, ζητήστε βοήθεια εάν το παιδί σας έχει εφιάλτες μετά από ένα τραυματικό γεγονός – για παράδειγμα, μια φυσική καταστροφή όπως μια πυρκαγιά, ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, ένα σχολικό κλείδωμα και ούτω καθεξής.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί έχουμε σεξουαλικά όνειρα;

Πώς να αντιμετωπίσετε τα όνειρα με τους πρώην συντρόφους σας

Δημιουργήστε τα πιο υγιεινά cupcakes για τους μικρούς μας φίλους!

8 tips για σας που φροντίζετε κάποιο μέλος της οικογένειας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς θα περάσετε το χρόνο σας ευχάριστα με την οικογένειά σας;

Οικογένεια: Μπορείτε να περάσετε ώρες με την οικογένειά σας, αλλά το πώς περνάτε αυτόν τον χρόνο είναι αυτό που έχει σημασία. Ακολουθούν μερικοί λόγοι για τους οποίους είναι σημαντικό να περνάτε ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας.

Ο έγκαιρος εντοπισμός ψυχικών ασθενειών με την ανίχνευση του "γονιδίου της παρορμητικότητας"

Ελπίζεται ότι περιγράφοντας τη λειτουργία των γονιδιακών δικτύων που συνθέτουν τη βαθμολογία, η μελέτη θα υποκινήσει πρόσθετες έρευνες με στόχο την ανάπτυξη νέων θεραπειών στο μέλλον.

Η κεταμίνη σε συνδυασμό με την παρακολούθηση χαμογελαστών προσώπων υπόσχεται πολλά για άτομα ανθεκτικά στη θεραπεία για την κατάθλιψη

Οι ασθενείς στη δοκιμή μας θα συνεχίσουν να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια σχετικά με τα συμπτώματα κατάθλιψης για ένα ολόκληρο έτος μετά την έγχυση, επιτρέποντάς μας να αποκτήσουμε μια αρχική κατανόηση του πόσο ακριβώς μπορεί να διαρκέσει αυτό το όφελος.

Η παρακολούθηση τηλεόρασης με το παιδί σας μπορεί να βοηθήσει στη γνωστική του ανάπτυξη

Οικογένεια: Διαπιστώθηκε ότι η έκθεση στην οθόνη —είτε από τηλεόραση είτε από φορητή συσκευή— μπορεί να είναι ευεργετική, ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο προβάλλεται.

Η ειδική ομάδα εργασίας των ΗΠΑ συνιστά διαγνωστικές εξετάσεις για το άγχος και την κατάθλιψη στους ενήλικες

Η UTSF αποτελείται από εθελοντές ιατρικούς εμπειρογνώμονες που επιδιώκουν να διατυπώνουν συστάσεις βασισμένες σε στοιχεία που αφορούν διαγνωστικές εξετάσεις, συμβουλευτική και προληπτικά φάρμακα για τη βελτίωση της υγείας των Αμερικανών.