Ψυχική Υγεία

Παιδί ψυχική υγεία: Το περιπετειώδες παιχνίδι ενισχύει την ανθεκτικότητα του

Παιδί ψυχική υγεία: Το περιπετειώδες παιχνίδι ενισχύει την ανθεκτικότητα του

Παιδί ψυχική υγεία: Τα παιδιά που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε περιπετειώδη παιχνίδια που εμπεριέχει ένα στοιχείο κινδύνου έχουν λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα που διαπίστωσε ότι η επίδραση ήταν πιο έντονη σε παιδιά από οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος. 

Η μελέτη αποσκοπούσε στη δοκιμή των θεωριών που θέλουν το περιπετειώδες παιχνίδι – σκαρφάλωμα σε δέντρα, ποδήλατο, άλμα από ψηλές επιφάνειες κα – να προσφέρει ευκαιρίες μάθησης που βοηθούν στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας στα παιδιά και προστατεύουν την ψυχική υγεία. Οι ερευνητές εξέτασαν γονείς παιδιών ηλικίας πέντε έως 11 ετών – 427 γονείς στη Βόρεια Ιρλανδία και μια ομάδα 1.919 γονέων στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία – και τους ρώτησαν για το παιχνίδι του παιδιού τους, την ψυχική του υγεία πριν από την πανδημία και τη διάθεσή τους κατά το πρώτο lockdown για τον Covid-19. Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που περνούσαν περισσότερο χρόνο παίζοντας περιπετειωδώς έξω είχαν λιγότερα «προβλήματα εσωτερίκευσης», τα οποία χαρακτηρίζονται ως άγχος και κατάθλιψη και ήταν επίσης πιο θετικά κατά το πρώτο lockdown.

Οι επιπτώσεις ήταν σχετικά μικρές αλλά σταθερές αφού ελήφθησαν υπόψη μια σειρά δημογραφικών μεταβλητών, συμπεριλαμβανομένου του φύλου και της ηλικίας του παιδιού, καθώς και της εργασιακής κατάστασης και της ψυχικής υγείας των γονέων. Η μελέτη βρήκε επίσης ότι η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη για τα παιδιά που έρχονταν από οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος. Ως αποτέλεσμα, οι συγγραφείς της μελέτης καλούν τις αρχές σχεδιασμού να διασφαλίσουν ότι κάθε παιδί θα έχει δωρεάν πρόσβαση σε έναν ασφαλή χώρο για περιπετειώδες υπαίθριο παιχνίδι κοντά στο σπίτι του.

Η μελέτη “Child’s Play: Examing the Association Between Time Spent Playing and Child Mental Health” δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Child Psychiatry & Human Development. Η Helen Dodd, καθηγήτρια παιδοψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε σχετικά: «Ανησυχούμε περισσότερο από ποτέ για την ψυχική υγεία των παιδιών και τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν ότι μπορεί να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε στην προστασία της παιδικής ψυχολογίας, διασφαλίζοντας ότι έχουν πολλές ευκαιρίες για περιπετειώδες παιχνίδι. «Αυτό είναι πραγματικά θετικό γιατί το παιχνίδι είναι δωρεάν, ενστικτώδες και ανταποδοτικό για τα παιδιά, διαθέσιμο σε όλα και δεν απαιτεί ειδικές δεξιότητες. Τώρα πρέπει επειγόντως να επενδύσουμε και να προστατέψουμε φυσικούς χώρους, καλά σχεδιασμένα πάρκα και παιδικές χαρές περιπέτειας, για να υποστηρίξουμε την ψυχική υγεία των παιδιών μας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα εποχή για τα παιδιατρικά νοσοκομεία με τη σφραγίδα του ΟΠΑΠ

Η προσωπικότητα και η παιδική ηλικία συνδέονται με τη μοναξιά στους ενήλικες

Πώς η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζει τη ζωή μας;

Οι παιδικοί σταθμοί δεν παρέχουν αρκετές ευκαιρίες άσκησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διαδικτυακός εκφοβισμός και αυτοκτονία στην πρώιμη εφηβεία

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Οι νέοι έφηβοι που γίνονται στόχοι διαδικτυακού εκφοβισμού είναι πιο πιθανό να αναφέρουν σκέψεις και απόπειρες αυτοκτονίας, μια συσχέτιση που υπερβαίνει τη σχέση μεταξύ αυτοκτονίας και παραδοσιακού εκφοβισμού - εκτός διαδικτύου, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Lifespan Brain Institute (LiBI) του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας. (CHOP) και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σήμερα στο JAMA Network Open.

Τι σημαίνει το Deadnaming και πως επηρεάζει ψυχικά την αλλαγή φύλου;

Deadnaming: Η αλλαγή των ονομάτων είναι συχνά ένα κομβικό σημείο στη διαδικασία της εξόδου για τρανς άτομα και άτομα με διαφορετικό φύλο, και η συζήτηση γύρω από τη σημασία ενός ονόματος στην ταυτότητα κάποιου είναι καθολική. 

Τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία

Ταξιδιωτική θεραπεία: Οι ιατροί μπορούν να συστήσουν θεραπείες άνοιας όπως μουσικοθεραπεία, άσκηση, γνωστική διέγερση, θεραπεία αναπόλησης, αισθητηριακή διέγερση και προσαρμογές στις ώρες γευμάτων και στο περιβάλλον του ασθενούς, ενώ όλα αυτά τα βρίσκουμε συχνά στις διακοπές.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός διάγνωση: Μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών έχει πιθανότητες διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD), εφόσον τα κορίτσια δεν "διαφύγουν" του προσυμπτωματικού ελέγχου.