Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Οδοντιατρική Θεραπεία: Σιωπηλό άγχος μεταξύ των παιδιών στον οδοντίατρο

Οδοντιατρική Θεραπεία: Σιωπηλό άγχος μεταξύ των παιδιών στον οδοντίατρο

Προχωρώντας προς τα εμπρός, η δυνατότητα χρήσης της συσκευής σε πραγματικό χρόνο θα βοηθούσε τους επαγγελματίες να παρακολουθούν τα επίπεδα άγχους και ίσως να σταματούν για διορθωτικά μέτρα πριν από τη συνέχιση της θεραπείας. Στο πλαίσιο της οδοντιατρικής περίθαλψης, όταν πρόκειται για φόβο και πόνο, είναι σημαντικό να εργάζεστε προληπτικά με τα παιδιά και τους εφήβους», λέει η Jaldin.

Οδοντιατρική Θεραπεία: Τα παιδιά αγχώνονται πολύ από τα αναισθητικά που εγχέονται στο στόμα πριν την εξαγωγή δοντιού, σε σχέση με την ορθοδοντική θεραπεία. Σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, δοκιμάστηκε μια τεχνική για την παρακολούθηση των επιπέδων άγχους σε νέους 14-16 ετών κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής θεραπείας. Τα αποτελέσματα της πιλοτικής μελέτης παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του εν εξελίξει συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδιατρικής Οδοντιατρικής (EAPD) στο Γκέτεμποργκ. Ο σκοπός της μελέτης είναι καλά ευθυγραμμισμένος με το επίκεντρο της συγκεντρωμένης τεχνογνωσίας στον τομέα: αντιμετώπιση των παιδιών με ευαισθησία.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν η Larisa Krekmanova, ερευνήτρια παιδοδοντιατρικής, παιδοδοντικής, στην Ακαδημία Sahlgrenska στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και παιδοδοντολόγος στη δημόσια οδοντιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας Västra Götaland. “Τα παιδιά και οι έφηβοι ασθενείς δεν είναι πάντα ικανοί ή αρκετά σίγουροι για να μεταφέρουν αρνητικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής θεραπείας. Παράλληλα με αυτό, γνωρίζουμε ότι ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς βρίσκουν τις οδοντιατρικές εξετάσεις και την επεμβατική θεραπεία αγχώδεις είτε αυτό οφείλεται σε φόβο είτε σε πόνο. ” σημειώνει. “Θέλουμε να αποκαλύψουμε αυτό το σιωπηλό άγχος, ένα είδος άγχους που είναι δύσκολο να ανιχνευθεί και μπορεί να παραμείνει κρυφό. Αυτή η έρευνα στοχεύει να αυξήσει την ευαισθησία των επαγγελματιών και να αυξήσει τη φωνή των ασθενών”, λέει η Krekmanova. Οι κινήσεις και η εφίδρωση παρακολουθούνται

Η μελέτη περιελάμβανε 34 ασθενείς, ηλικίας 14-16 ετών, οι οποίοι επρόκειτο να υποβληθούν είτε σε τακτική οδοντιατρική εξέταση (20 ασθενείς) είτε σε επεμβατική θεραπεία (14 ασθενείς) που περιελάμβανε ενέσεις αναισθητικού και εξαγωγή υγιών γομφίων, συχνά σε πολλά ραντεβού, σε συνδυασμό με ορθοδοντική θεραπεία. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, οι συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν με μια συσκευή στο ένα από τα χέρια τους για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις κινήσεις των χεριών και την εφίδρωση των χεριών, που μετρώνται μέσω των ηλεκτρικών ιδιοτήτων του δέρματος, γνωστές ως ηλεκτροδερμική δραστηριότητα ή γαλβανική απόκριση δέρματος. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι συμμετέχοντες που υποβλήθηκαν σε τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις εμφάνισαν διάσπαρτες αιχμές του στρες, ενώ εκείνοι που υποβλήθηκαν σε επεμβατική θεραπεία ήταν σημαντικά περισσότερο στρεσαρισμένοι για μεγαλύτερες περιόδους, ακολουθώντας ένα σαφές μοτίβο.

Η έγχυση αναισθητικού είναι πιο αγχωτική

Κάποιο άγχος είχε ήδη καταγραφεί όταν ο ασθενής είχε τα δάχτυλα του οδοντιάτρου στο στόμα του και τον εξέταζαν με καθρέφτη. Ωστόσο, αυτά τα επίπεδα στρες εκτοξεύθηκαν στα ύψη όταν χορηγήθηκε αναισθησία. Σε κάποιο βαθμό όταν εφαρμόστηκε αναισθητικό τζελ, αλλά κυρίως όταν εγχύθηκε τοπικό αναισθητικό. Τότε κορυφώθηκαν οι κινήσεις των χεριών και η εφίδρωση. Κατά τη διάρκεια της πραγματικής εξαγωγής δοντιού, οι κινήσεις των χεριών μειώθηκαν κάπως ενώ η έντονη εφίδρωση συνεχίστηκε. Οι τεχνικές συσκευές που χρησιμοποιούνται για αυτήν την πιλοτική μελέτη προέρχονται από τον κόσμο του αθλητισμού. Υπεύθυνος για την τεχνική εφαρμογή στη μελέτη είναι ο Christian Jonasson, ένας ερευνητής ειδικευμένος στα συστήματα αισθητήρων στα Ερευνητικά Ινστιτούτα της Σουηδίας, RISE.

Ένα άλλο βασικό μέλος της ερευνητικής ομάδας είναι η Claudia Jaldin, οδοντίατρος στη δημόσια κλινική οδοντιατρικών υπηρεσιών στο Kvillebäcken του Γκέτεμποργκ, η οποία πραγματοποίησε τη θεραπεία. “Τα παιδιά και οι έφηβοι φοβούνται περισσότερο τις επεμβατικές παρεμβάσεις και τώρα έχουμε μια εικόνα του άγχους που προκαλείται από αυτές τις διάφορες παρεμβάσεις. Προχωρώντας προς τα εμπρός, η δυνατότητα χρήσης της συσκευής σε πραγματικό χρόνο θα βοηθούσε τους επαγγελματίες να παρακολουθούν τα επίπεδα άγχους και ίσως να σταματούν για διορθωτικά μέτρα πριν από τη συνέχιση της θεραπείας. Στο πλαίσιο της οδοντιατρικής περίθαλψης, όταν πρόκειται για φόβο και πόνο, είναι σημαντικό να εργάζεστε προληπτικά με τα παιδιά και τους εφήβους», λέει η Jaldin.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να πετύχετε ένα όμορφο χαμόγελο χωρίς εξαγωγές δοντιών;

Σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας χρειάζεται σιδεράκια

Πότε χρειάζεται να φορέσετε σιδεράκια δοντιών;

Πώς μπορείτε να προστατέψετε την υγεία των δοντιών των παιδιών σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα πιο συχνά γονεϊκά λάθη που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία των παιδιών

Λάθη γονείς: Η ανατροφή των παιδιών είναι ένα δύσκολο ταξίδι και ενώ κάθε γονέας προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό, ορισμένα λάθη μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία του παιδιού.

Χρήσιμες συμβουλές για να ξεπεράσετε την ψυχική κόπωση που νιώθετε

Ψυχική κόπωση: Το να αισθάνεστε συναισθηματικά εξαντλημένο μπορεί να είναι συντριπτικό και να διαταράξει την καθημερινή ζωή. Είτε οφείλεται σε εργασιακό άγχος, προσωπικές προκλήσεις

Ένας υπερβολικά ή υποσυγχρονισμένος εγκέφαλος μπορεί να προβλέψει την ψύχωση

Αυτή η ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της αναπτυξιακής ασυμφωνίας και της μικροδιαγραφής του γονιδίου 22q11.2DS είναι ένα σημαντικό βήμα προς τον εντοπισμό προγνωστικών δεικτών για τη νόσο.

Close Icon