Ψυχική Υγεία

Ο Καρκίνος και η Ψυχική σας Υγεία: Συμβουλές από έναν ειδικό στην ογκολογία και την ψυχιατρική

Ο Καρκίνος και η Ψυχική σας Υγεία: Συμβουλές από έναν ειδικό στην ογκολογία και την ψυχιατρική

Το στίγμα είναι πολύ πραγματικό, αλλά θα πρέπει να κανονικοποιήσουμε ότι αυτό είναι κάτι που κάνουν πολλοί άνθρωποι και στη συνέχεια να το πρεσβεύουμε για τον εαυτό μας. Δεν θα αποθάρρυνα κανέναν να αναζητήσει φροντίδα ψυχικής υγείας όπου μπορεί.

Ο Καρκίνος και η Ψυχική σας Υγεία: Είναι δύσκολο να μιλήσεις για διάγνωση καρκίνου χωρίς να σκεφτείς τα συναισθήματα που μπορεί να εμπλέκονται: φόβος, άγχος, θυμός, ντροπή. Ακόμη και εκείνοι που φαίνονται να έχουν καλή ψυχική υγεία πιθανότατα θα αισθάνονται απελπισμένοι μετά από διάγνωση καρκίνου. Προσθέτοντας μια ψυχική ασθένεια, ένα ιστορικό ανθυγιεινών μηχανισμών αντιμετώπισης ή ένα ασταθές σύστημα υποστήριξης και μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολο. Το Wilmot Cancer Institute είναι αφιερωμένο στη θεραπεία ολόκληρου του ασθενούς, όχι μόνο του καρκίνου του.

Ο Daniel McFarland, MD, αναπληρωτής καθηγητής στα τμήματα Ψυχιατρικής και Ιατρικής, Αιματολογίας/Ογκολογίας, εντάχθηκε στη σχολή του Wilmot το 2022. Ως ιατρός ογκολόγος ειδικευμένος στη θεραπεία του καρκίνου της κεφαλής, του τραχήλου και του πνεύμονα, ο οποίος έχει επίσης ένα υπόβαθρο στην ψυχιατρική, ηγείται του Προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Ογκολογίας στο Wilmot. Του κάναμε μερικές ερωτήσεις σχετικά με το τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς με καρκίνο και οι οικογένειές τους όσον αφορά την ψυχική υγεία.

Μπορεί η κακή ψυχική υγεία να προκαλέσει καρκίνο;

Η σύντομη απάντηση είναι όχι, όχι άμεσα. Είναι ακόμη ένα ανοιχτό ερώτημα, αλλά οι περισσότερες από τις μεγάλες μελέτες με βάση τον πληθυσμό δείχνουν ότι δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση. Τούτου λεχθέντος, η κακή ψυχική υγεία μπορεί να σημαίνει επιλογές τρόπου ζωής που σχετίζονται με τον καρκίνο. Αυτά θα ήταν πράγματα όπως το κάπνισμα ή η παχυσαρκία. Αυτά δημιουργούν ένα έμμεσο μονοπάτι. Θα πω, η προσοχή στην ψυχική υγεία από τη στιγμή που έχετε καρκίνο είναι εξαιρετικά σημαντική. Αλλά η σχέση που έχει με τον ίδιο τον καρκίνο είναι ακόμη υπό επεξεργασία. Ποια είναι μερικά σημάδια που μπορούν να σηματοδοτήσουν ότι ίσως χρειαστεί να ζητήσετε βοήθεια για την ψυχική σας υγεία από έναν επαγγελματία; Η κατάθλιψη μπορεί να μεταμφιέσει πολλά διαφορετικά πράγματα. Μερικές φορές, θα δω ασθενείς που ξέρουν πώς είναι η κατάθλιψή τους, αλλά στη συνέχεια, στον κόσμο του καρκίνου, συχνά θα δούμε κάποιον που δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ προβλήματα ψυχικής υγείας και ξαφνικά, βρίσκονται σε ένα μέρος όπου είναι συγκλονισμένοι ή αυτό που συνήθως χρησιμοποιούν για να αντεπεξέλθουν δεν λειτουργεί. Ή, έχουν συμπτώματα που αποδίδουν είτε στο άγχος από καρκίνο είτε από θεραπείες. Και έτσι, ακόμη και ως κλινικοί γιατροί, αυτά είναι πράγματα που είναι δύσκολα γιατί αν κοιτάξετε τα κριτήρια για την κατάθλιψη -όρεξη, ύπνος, ενέργεια- όλα αυτά σχετίζονται με την κατάθλιψη, αλλά είναι όλα πράγματα που μπορεί να επηρεαστούν από τη θεραπεία. Μερικά συγκεκριμένα ζητήματα που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν την αυτοεκτίμηση. Αυτό δεν πρέπει να αλλάξει στη θεωρία. Η αλλαγή των μοτίβων σκέψης μπορεί να απαιτεί προσοχή. Οι άνθρωποι μπορεί να αποσυρθούν από την κοινωνική τους ομάδα.

Ο ύπνος είναι σαν ένα βαρόμετρο για την ψυχική υγεία.

Σχεδόν δεν μπορείτε να έχετε κατάθλιψη και να μην έχετε προβλήματα ύπνου Είναι σαν το παράθυρο στο μυαλό. Τα θέματα της όρεξης μπορεί να είναι ανησυχητικά και επίσης οι σχέσεις γίνονται πιο έντονες και συμπεριφορές που δεν είναι χαρακτηριστικές του ατόμου. Όλα αυτά είναι σημάδια. Το μυαλό μας ενημερώνει όταν δυσκολεύεται. Εάν καταφέρουμε να θέσουμε υπό έλεγχο την κατάθλιψη, βοηθάει στα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας ζωής και της επιβίωσης. Ποια είναι η μεγαλύτερη συμβουλή που θα δίνατε στους καρκινοπαθείς όσον αφορά την αντιμετώπιση του καρκίνου;

Τα θέματα επικοινωνίας είναι τεράστια.

Όταν διαγνωστείτε με καρκίνο, υπάρχουν προσδοκίες ότι οι άνθρωποι θα συσπειρωθούν. Τις περισσότερες φορές, δεν φαίνεται ακριβώς όπως ήθελαν οι άνθρωποι να φαίνεται. Αυτό που μπορεί να είναι χρήσιμο είναι, αντί να περιμένετε μέχρι ο σύζυγός σας ή κάποιος να κάνει το σωστό, απλώς πείτε του τι ακριβώς πρέπει να κάνει για εσάς. Ανακουφίζει από πολλή αγωνία. Ο κόσμος σας έχει ανατραπεί και εσείς δεν ξέρετε πώς να σχετίζεστε και οι άλλοι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να σχετίζονται. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι εσείς ως ασθενής γίνεστε ο ειδικός στην ασθένειά σας και είναι χρήσιμο για τους ανθρώπους να το καταλάβουν αυτό και απλώς το κατέχετε. Ο καρκίνος αλλάζει τους πάντες. Είναι πάντα μια κρίση στη ζωή και η ζωή φαίνεται διαφορετική μετά. Έχει να κάνει με τον ορισμό του πώς θα φαίνεται και τι σημαίνει. Και παρεμπιπτόντως, μόνο και μόνο επειδή κάποιος έχει καρκίνο δεν σημαίνει ότι δεν έχει και όλα αυτά τα άλλα προβλήματα που έχει ήδη στη ζωή του. Τότε γίνεται πραγματικά συντριπτικό. Ίσως χρειαστεί να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να ασχοληθείτε με αυτά τα άλλα πράγματα. Πρέπει τα άτομα με καρκίνο να επικεντρώνονται στο να παραμείνουν θετικά όλη την ώρα; Το να είσαι θετικός είναι χρήσιμο αν είναι αληθινό. Το πραγματικό ζήτημα είναι να κατανοήσετε τα συναισθήματά σας, να συντονιστείτε σε αυτό που πραγματικά είναι και, αν χρειάζεται, να συγκινηθείτε. Να είσαι λυπημένος. Κραυγή. Βγάλτο έξω. Αυτό είναι ένα τραύμα. Είναι κάτι που προκαλεί πολλή συγκίνηση. Είναι εντάξει να έχεις συναίσθημα. Ανησυχώ περισσότερο για τους ανθρώπους που δεν εκμεταλλεύονται αρκετά αυτό το συναίσθημα. Αλλά τελικά θα βγει. Κάθε τόσο, θα συναντώ κάποιον που θα μου λέει, ξέρω ότι υποτίθεται ότι είμαι θετικός όλη την ώρα. Θα πω, λοιπόν, τίποτα ενάντια στη θετικότητα. Είναι πολύ καλό πράγμα. Πρέπει όμως να επεξεργαστείς αυτά τα συναισθήματα.

Μπορείτε να μοιραστείτε μερικά παραδείγματα υγιών μηχανισμών αντιμετώπισης;

Υπάρχουν κάποια που είναι ιδιαίτερα καινοτόμα για τους καρκινοπαθείς; Νομίζω ότι κάνεις αυτό που νιώθεις σωστό, και αυτό είναι διαφορετικό για τον καθένα. Οι άνθρωποι γενικά γνωρίζουν τι τους κάνει ευτυχισμένους, τι τους αρέσει να κάνουν και μερικές φορές χρειάζονται απλώς λίγη άδεια για να το κάνουν. Είναι δύσκολο να είσαι πολύ αυστηρός γιατί, τελικά, οι άνθρωποι θα βρουν τα πράγματα που κάνουν για να ανακουφίσουν το άγχος. Ίσως είναι να πάτε για μια βόλτα, να πάτε στο γυμναστήριο, να ασκηθείτε, να μιλήσετε με έναν καλό φίλο. Αυτά τα πράγματα είναι ακόμη διαθέσιμα σε αυτούς, ελπίζουμε. Θα ενθαρρύνω όλα αυτά τα είδη υγιούς αντιμετώπισης. Άλλες φορές οι άνθρωποι χρειάζονται πραγματικά βοήθεια για τη διαχείριση των συμπτωμάτων, την κατανόηση της σημασίας πίσω από τον καρκίνο και τέτοια πράγματα. Εάν παρακολουθήσετε έναν κλινικό ψυχικής υγείας, θα σας πει ποια είναι η αξιολόγησή του.

Οι καρκινοπαθείς πρέπει να βλέπουν μόνο θεραπευτές ή ψυχιάτρους που ειδικεύονται στην ογκολογία; Τι γίνεται αν ένας ασθενής δεν μπορεί να έχει πρόσβαση; Η πρόσβαση είναι μια πρόκληση, δεν υπάρχει αμφιβολία. Μείνετε σε αυτό και συνηγορήστε για τον εαυτό σας όταν έχετε ανάγκη. Οι ασθενείς συχνά διστάζουν να αναφέρουν ζητήματα ψυχικής υγείας με τους ογκολόγους και την ομάδα τους, αλλά οι άνθρωποι θα πρέπει να αναφέρουν αυτά τα πράγματα έτσι ώστε η ομάδα τους να γνωρίζει και να έχει μια αίσθηση του τι συμβαίνει. Πολλές φορές οι άνθρωποι είναι διφορούμενοι σχετικά με το αν θα λάβουν θεραπεία ψυχικής υγείας ή όχι. Το στίγμα είναι πολύ πραγματικό, αλλά θα πρέπει να κανονικοποιήσουμε ότι αυτό είναι κάτι που κάνουν πολλοί άνθρωποι και στη συνέχεια να το πρεσβεύουμε για τον εαυτό μας. Δεν θα αποθάρρυνα κανέναν να αναζητήσει φροντίδα ψυχικής υγείας όπου μπορεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το 70% των καρκινοπαθών εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης

Η χειρουργική επέμβαση καρκίνου ενέχει υψηλότερο κίνδυνο τάσης αυτοκτονίας

Πώς η άσκηση συμβάλλει στην ψυχική υγεία του ανθρώπου;

Καρκίνος ασθένεια ψυχική υγεία : Έτσι θα αυξήσετε το προσδόκιμο ζωής σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βάλτε τον εαυτό σας στο επίκεντρο της ζωής σας

Προσωπική ανάπτυξη: Τοποθετώντας τον εαυτό μας στο επίκεντρο της ζωής μας, επιδιώκουμε την προσωπική ολοκλήρωση και μια ζωή που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και τις φιλοδοξίες μας.

Τρόποι για να έχετε μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας και ισορροπημένη ψυχική υγεία

Αυτογνωσία: Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας και μια ισορροπημένη ψυχική υγεία είναι να αγαπάτε τον εαυτό σας πάρα πολύ, να νοιάζεστε για τις συναισθηματικές σας ανάγκες και να διατηρείτε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής.

8 στις 10 γυναίκες που έχουν PCOS λένε ότι τους επηρεάζει ψυχικά και σωματικά

PCOS γυναίκες: Ο Σεπτέμβριος αναγνωρίζεται ως μήνας ευαισθητοποίησης για το PCOS, αφιερωμένος στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και στην εκπαίδευση των γυναικών σχετικά με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS).