Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Νευρική Ανορεξία: Ψυχιατρικές παθήσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε άτομα με τη νόσο

Νευρική Ανορεξία: Ψυχιατρικές παθήσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε άτομα με τη νόσο

Επίσης, το 13,9% όλων των θανάτων ασθενών με νευρική ανορεξία οφείλονταν σε αυτοκτονία. «Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την κρίσιμη ανάγκη για τους κλινικούς γιατρούς να αναγνωρίζουν πρόσθετες διαταραχές ψυχικής υγείας σε εφήβους και ενήλικες με ανορεξία», δήλωσε η αντίστοιχη συγγραφέας Mette Søeby, MD και Ph.D. φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Άαρχους/ Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Άαρχους.

Νευρική Ανορεξία: Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Διεθνές Περιοδικό Διατροφικών Διαταραχών (International Journal of Eating Disorders) διαπίστωσε ότι τα ποσοστά θνησιμότητας είναι υψηλά σε ασθενείς με νευρική ανορεξία και σχεδόν διπλάσια όταν παρουσιάζονται ψυχιατρικές καταστάσεις. Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για όλα τα άτομα που είχαν διαγνωστεί με νευρική ανορεξία στη Δανία το 1977-2018.

Αυτό περιελάμβανε 14.774 ασθενείς που παρακολουθήθηκαν για διάμεσο χρόνο 9,1 ετών (και έως 40 ετών) και αντιστοιχίστηκαν σε αναλογία 1:10 με άτομα που ταιριάζουν με την ηλικία και το φύλο στον γενικό πληθυσμό. Τα άτομα με νευρική ανορεξία είχαν 4,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης σε σύγκριση με εκείνα του γενικού πληθυσμού. Ψυχιατρικές παθήσεις υπήρχαν στο 47% των ασθενών με νευρική ανορεξία και η παρουσία αυτών των καταστάσεων συσχετίστηκε με 1,9 φορές υψηλότερο κίνδυνο 10ετούς θνησιμότητας σε σύγκριση με την απουσία αυτών των καταστάσεων. Όταν διαγνώστηκε σε ηλικία 6-25 ετών, η ύπαρξη ψυχιατρικής πάθησης εκτός από τη νευρική ανορεξία συσχετίστηκε με 4 φορές υψηλότερο κίνδυνο 10ετούς θνησιμότητας.

Ο κίνδυνος θνησιμότητας ήταν παρόμοιος ανάλογα με το φύλο. Επίσης, το 13,9% όλων των θανάτων ασθενών με νευρική ανορεξία οφείλονταν σε αυτοκτονία. «Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την κρίσιμη ανάγκη για τους κλινικούς γιατρούς να αναγνωρίζουν πρόσθετες διαταραχές ψυχικής υγείας σε εφήβους και ενήλικες με ανορεξία», δήλωσε η αντίστοιχη συγγραφέας Mette Søeby, MD και Ph.D. φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Άαρχους/ Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Άαρχους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα έρευνα προσφέρει ελπίδα και σιγουριά σε όσους νοσούν από διαταραχές διατροφής

Τι πυροδοτεί την εσκεμμένη πείνα στη νευρική ανορεξία;

Η νευρική ανορεξία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή στους άνδρες

Πρωινό ξύπνημα: Πώς σχετίζεται γενετικά με τη νευρική ανορεξία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Απελευθέρωση από την καταστασιακή κατάθλιψη και πρακτικές συμβουλές για ανάκαμψη

Κατάθλιψη ανάκαμψη: Η καταθλιπτική κατάθλιψη, επίσης γνωστή ως διαταραχή προσαρμογής με καταθλιπτική διάθεση, είναι μια μορφή κατάθλιψης που εμφανίζεται ως απάντηση σε έναν σημαντικό στρεσογόνο παράγοντα ή αλλαγή ζωής

Κρίσεις άγχους κατά την διάρκεια της νύχτας και συμβουλές για να τις διαχειριστείτε

Κρίσεις άγχος: Οι κρίσεις άγχους τη νύχτα μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο και τη συνολική ευεξία σας. Η κατανόηση του πώς να διαχειριστείτε αποτελεσματικά αυτά τα επεισόδια μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας.

Πώς να σταματήσετε να ευχαριστείτε τους άλλους για να ξεκλειδώσετε τον αυθεντικό σας εαυτό

Η καταπολέμηση της τάσης να ευχαριστείτε τους άλλους περιλαμβάνει την αυτογνωσία, τον καθορισμό ορίων και την προτεραιοποίηση των δικών σας αναγκών και της ευημερίας σας

Πώς να αντιμετωπίσετε το tantrum με ψυχραιμία

Tantrum: Η αντιμετώπιση ενός ξεσπάσματος, είτε από παιδί είτε ακόμη και σε μια αγχωτική κατάσταση με ενήλικες, μπορεί να είναι πρόκληση. Η ψυχραιμία είναι απαραίτητη

7+1 πράγματα που μπορεί να βλάπτουν την σχέση σας

Σχέση συνήθειες: 7+1 πράγματα που μπορεί να βλάπτουν την σχέση σας: Η διατήρηση μιας υγιούς σχέσης απαιτεί προσπάθεια, κατανόηση και αυτογνωσία. Μερικές φορές, οι φαινομενικά αβλαβείς συνήθειες μπορούν σταδιακά να διαβρώσουν τα θεμέλια μιας συνεργασίας.

Όταν αφήνουμε το μωρό για πρώτη φορά

Άγχος αποχωρισμού: Το να αφήσετε το μωρό σας για πρώτη φορά μπορεί να είναι τόσο συναρπαστικό όσο και τρομακτικό. Είτε πρόκειται για μια σύντομη έξοδο είτε για πιο εκτεταμένη περίοδο,

Close Icon