Ψυχική Υγεία

Νέα μελέτη: Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ βίας του συντρόφου, αυτοτραυματισμού & αυτοκτονίας

Νέα μελέτη: Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ βίας του συντρόφου, αυτοτραυματισμού & αυτοκτονίας

Νέα μελέτη: Δημοσιευμένη στο The Lancet Psychiatry, μια νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι η βία από τους συντρόφους (IPV) συνδέεται στενά με τον αυτοτραυματισμό και την αυτοκτονία τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες και όλων των ηλικιών στην Αγγλία.

Ενώ η βία από τον/την σύντροφο είναι ένας αναγνωρισμένος παράγοντας κινδύνου για ψυχιατρικές διαταραχές, προηγουμένως υπήρχαν ελάχιστα στοιχεία σχετικά με τη σχέση της με τον αυτοτραυματισμό και την αυτοκτονία. Με επικεφαλής το Κέντρο Βίας και Κοινωνίας στο City του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Πανεπιστήμιο του Λέστερ, το University College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, η μελέτη συνιστά μια ανάλυση των αποτελεσμάτων από την Έρευνα Ψυχιατρικής Νοσηρότητας Ενηλίκων ( APMS) που παρακολούθησε περισσότερους από 7.000 ενήλικες, το 2014/5, συλλέγοντας πληροφορίες σχετικά με το φύλο, την ηλικία, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, την εθνικότητα και την περιφερειακή τοποθεσία τους.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ρωτήθηκαν για την εμπειρία σωματικής βίας και σεξουαλικής, οικονομικής και συναισθηματικής κακοποίησης από νυν ή πρώην σύντροφο και για σκέψεις αυτοκτονίας, απόπειρες αυτοκτονίας και αυτοτραυματισμό. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 27 τοις εκατό των γυναικών και το 15 τοις εκατό των ανδρών είχαν βιώσει IPV κάποια στιγμή στη ζωή τους, επιβεβαιώνοντας ότι οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό από τους άνδρες να βιώσουν βία από έναν σύντροφο. Τα άτομα με εμπειρία βίας από τον σύντροφο ήταν πιο πιθανό να ζουν σε πιο υποβαθμισμένες γειτονιές και να έχουν βιώσει επίσης πολλές άλλες αντιξοότητες στη ζωή τους. Ωστόσο, οι συσχετίσεις μεταξύ του IPV και του αυτοτραυματισμού και της αυτοκτονίας παρέμειναν ισχυρές ακόμα και όταν άλλοι παράγοντες προσαρμόστηκαν.

Μετά από προσαρμογή για την εμπειρία άλλων αντιξοοτήτων, καθώς και για δημογραφικούς και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν βιώσει βία προερχόμενη από σύντροφο στη ζωή τους είχαν:

  • υπερδιπλάσιο κίνδυνο αυτοτραυματισμού χωρίς πρόθεση αυτοκτονίας
  • σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να κάνουν αυτοκτονικές σκέψεις
  • σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο απόπειρας αυτοκτονίας
  • Εάν είχε εμφανιστεί επεισόδιο βίας εντός του προηγούμενου έτους, τότε οι κίνδυνοι ήταν ακόμη μεγαλύτεροι.

Ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά αυτοτραυματισμού, αυτοκτονικών σκέψεων και απόπειρες αυτοκτονίας βρέθηκαν σε όσους και όσες υπέστησαν σεξουαλική και συναισθηματική βία, σε όσους και όσες υπέστησαν σωματικό τραυματισμό από σύντροφο και σε εκείνους/ες που είχαν βιώσει πολλαπλές μορφές βίας προερχόμενες από σύντροφο, γεγονός που δείχνει ότι σε όσο περισσότερους τύπους βίας εκτίθεται κάποιος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος αυτοτραυματισμού και αυτοκτονίας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο The Lancet Psychiatry.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα μελέτη: Γιατί τα άτομα με συμπεριφορά αυτοτραυματισμού αισθάνονται λιγότερο πόνο

Λιγότερο πιθανός ο αυτοτραυματισμός στις εγκυμονούσες

Πώς η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζει τη ζωή μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να ενισχύσετε την ενθάρρυνση του εαυτού σας;

Θάρρος: Πολλές καταστάσεις στη ζωή μάς καλούν να κάνουμε κάτι που θεωρούμε τρομακτικό, αναστατωμένο, άβολο, που προκαλεί άγχος ή στενοχωρεί, με άλλα λόγια, να επιδείξουμε συναισθηματικό θάρρος βγαίνοντας έξω από τις ζώνες άνεσής μας και να κάνουμε αυτό που ξέρουμε ότι είναι σωστό ή υγιές παρά τον τρόμο που νιώθουμε.

Επηρεάζει η καθαριότητα τη ψυχική υγεία;

Προσωπική υγιεινή: Το τακτικό μπάνιο, η θετική στοματική υγιεινή και η αλλαγή και το πλύσιμο των ρούχων είναι μερικά παραδείγματα μοτίβων που πρέπει να προσέχετε.

Η επίδραση του φόβου στην υγεία

Φόβος: Όταν οι άνθρωποι ζουν σε διαρκή φόβο, είτε από φυσικούς κινδύνους στο περιβάλλον τους είτε από απειλές που αντιλαμβάνονται, μπορεί να βιώσουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Πώς ο χορός συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας;

Χορός: Οι περισσότεροι από εμάς είναι εξοικειωμένοι με το υπέροχο συναίσθημα που έχουμε όταν περνάμε χρόνο στην πίστα. Από γάμους και γιορτές μέχρι μαθήματα αεροβικής ή ακόμα και μαθήματα χορού, η κίνηση του σώματός μας συχνά μας ανεβάζει τη διάθεση. Αποδεικνύεται ότι ο χορός μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία και υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτές τις κινήσεις που τονώνουν τη διάθεση.

Η συμπεριφορική παρέμβαση μειώνει την κατάθλιψη σε ενήλικες με παχυσαρκία

Παχυσαρκία: Τα αποτελέσματα από μια πιλοτική κλινική δοκιμή δείχνουν ότι σε μια φυλετικά και εθνοτικά διαφορετική ομάδα ενηλίκων με παχυσαρκία και κατάθλιψη, μια ολοκληρωμένη συμπεριφορική παρέμβαση ήταν πιο αποτελεσματική από τη συνηθισμένη φροντίδα στη μείωση της κατάθλιψης και των συσχετιζόμενων συμπτωμάτων άγχους παρά στην προώθηση της απώλειας βάρους.