Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Νέα έρευνα ψυχολογίας αποκαλύπτει μια ανησυχητική παρενέργεια της πλήξης 

Νέα έρευνα ψυχολογίας αποκαλύπτει μια ανησυχητική παρενέργεια της πλήξης 

Κατανοώντας τη σχέση μεταξύ πλήξης και συμπεριφοράς ανάληψης κινδύνου, οι επαγγελματίες υγείας και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να αναπτύξουν παρεμβάσεις και στρατηγικές για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychological Research έχει ρίξει φως σε μια ανησυχητική παρενέργεια της πλήξης , μια αυξημένη ευαισθησία για επικίνδυνες συμπεριφορές.

Η μελέτη, που διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών σε κορυφαίο πανεπιστήμιο, διαπίστωσε ότι τα άτομα που ανέφεραν ότι αισθάνονται πλήξη ήταν πιο πιθανό να συμμετάσχουν σε επικίνδυνες δραστηριότητες όπως η κατάχρηση ουσιών, η αλόγιστη οδήγηση και το σεξ χωρίς προστασία. Αυτό το εύρημα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό δεδομένης της επικράτησης της πλήξης στη σημερινή κοινωνία, με τα άτομα να περνούν όλο και περισσότερο χρόνο στις οθόνες και να απεμπλακούν από σημαντικές δραστηριότητες. Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ πλήξης και συμπεριφοράς ανάληψης κινδύνου. Σε ένα πείραμα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ολοκληρώσουν μια βαρετή εργασία για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ενώ σε ένα άλλο, τους ζητήθηκε να θυμηθούν μια στιγμή που ένιωθαν βαριεστημένοι. Και στις δύο περιπτώσεις, δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να συμμετάσχουν σε μια επικίνδυνη δραστηριότητα, όπως να παίξουν ένα τυχερό παιχνίδι ή να κάνουν μια επικίνδυνη επένδυση.

Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα: τα άτομα που ανέφεραν ότι αισθάνονταν βαριεστημένα είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να αναλάβουν ρίσκα από εκείνα που δεν το έκαναν. Αυτό το εύρημα ισχύει σε μια σειρά από διαφορετικές συμπεριφορές ανάληψης κινδύνου, υποδηλώνοντας ότι η πλήξη μπορεί πράγματι να διαδραματίσει ρόλο στην αύξηση της ευαισθησίας σε επικίνδυνες δραστηριότητες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η πλήξη μπορεί να ωθήσει τα άτομα να αναζητήσουν διεγερτικές εμπειρίες, ακόμα κι αν αυτές έχουν πιθανές αρνητικές συνέπειες. Ελλείψει ουσιαστικών ή ελκυστικών δραστηριοτήτων, τα άτομα μπορεί να στραφούν σε επικίνδυνες συμπεριφορές ως τρόπο να μετριάσουν την πλήξη τους και να προσθέσουν ενθουσιασμό στη ζωή τους.

Οι επιπτώσεις αυτών των ευρημάτων είναι σημαντικές, ειδικά στο πλαίσιο της δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Κατανοώντας τη σχέση μεταξύ πλήξης και συμπεριφοράς ανάληψης κινδύνου, οι επαγγελματίες υγείας και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να αναπτύξουν παρεμβάσεις και στρατηγικές για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.

Εν τω μεταξύ, οι ερευνητές συνιστούν στα άτομα να λάβουν μέτρα για να μετριάσουν τα συναισθήματα πλήξης συμμετέχοντας σε ουσιαστικές δραστηριότητες, συνδέοντας με άλλους και αναζητώντας νέες προκλήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, τα άτομα μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν την ευαισθησία τους σε επικίνδυνες συμπεριφορές και να προστατεύσουν την υγεία και την ευημερία τους μακροπρόθεσμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι να κάνεις αν είσαι σε σχέση με κάποιον που υποφέρει από ψυχική ασθένεια;

Τα αγχωτικά γεγονότα της ζωής αυξάνουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την παράνοια σε σχέση με το άγχος

Μπορεί ο διαβήτης να προκαλέσει επιθετική συμπεριφορά;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι σημαντικό να εξισορροπήσετε την αρρενωπότητα και την ευαισθησία;

Ευαισθησία ανδρισμός: Η εξισορρόπηση της αρρενωπότητας και της ευαισθησίας είναι κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση των καλά στρογγυλεμένων ατόμων και των πιο υγιών κοινωνιών.

Η αινιγματική σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της καρδιαγγειακής νόσου εξηγείται σε τελευταία  έρευνα

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Έχει σημασία αν σας ακούν τα παιδιά σας;

Οικογένεια: Τα παιδιά που δεν φαίνεται να ακούν τους γονείς τους μπορεί να επωφεληθούν από τη συμβολή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Illinois

BabyX: Ψηφιακό βρέφος πρωταγωνιστεί στην 1η παγκόσμια έρευνα ψυχολογίας

BabyX: Σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, ερευνητές αναπτυξιακής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ θα χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό παιδί για να ερευνήσουν τις αλληλεπιδράσεις των ενηλίκων με τα μωρά. 

Τρόφιμα που σας βοηθούν να αποδώσετε τα μέγιστα

Ενισχύστε τη συγκέντρωσή σας: Ενσωματώνοντας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σύνθετους υδατάνθρακες και παραμένοντας ενυδατωμένοι, μπορείτε να δώσετε στον εγκέφαλό σας την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αποδώσει τα μέγιστα.

Ποια είναι το προειδοποιητικά σημάδια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια αναγνώριση: Η σχιζοφρένεια είναι μια πολύπλοκη ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από διαταραχές στις διαδικασίες σκέψης, τις αντιλήψεις, τη συναισθηματική ανταπόκριση και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Πώς σχετίζεται η μνήμη άγχους με την καρδιακή ανεπάρκεια;

Καρδιά στρες: Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καρδιακή ανεπάρκεια αφήνει μια «μνήμη άγχους» με τη μορφή αλλαγών στην τροποποίηση του DNA των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων, τα οποία εμπλέκονται στην παραγωγή αίματος και ανοσοκυττάρων που ονομάζονται μακροφάγα.

Close Icon