Ψυχική Υγεία

Μητρική Ψυχική Νόσος: Οι ψυχολογικές διαταραχές της μητέρας αυξάνουν το ποσοστό θνησιμότητας στις ΗΠΑ

Μητρική Ψυχική Νόσος: Οι ψυχολογικές διαταραχές της μητέρας αυξάνουν το ποσοστό θνησιμότητας στις ΗΠΑ

«Δεδομένου ότι αυτή είναι μια περίοδος που πολλές μητέρες έχουν επαφή με επαγγελματίες υγείας, είναι εξαιρετικά σημαντικό όλες οι μητέρες να ελέγχονται και να προσφέρεται θεραπεία», είπε. «Η ψυχική υγεία είναι θεμελιώδης για την υγεία της μητέρας, του παιδιού και ολόκληρης της οικογένειας».

Μητρική Ψυχική Νόσος: Ζωγραφίζοντας μια απογοητευτική εικόνα, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Εθνικό Νοσοκομείο Παίδων συγκέντρωσε δεδομένα πολλών ετών που αποδεικνύουν ότι η μητρική ψυχική ασθένεια είναι μια ελάχιστα αναγνωρισμένη συνεισφορά στο θάνατο νέων μητέρων. Ζητούν για επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης δημόσιας υγείας στην τελευταία έκδοση του JAMA Psychiatry. Υποστηριζόμενη από δεκάδες μελέτες από ομοτίμους και πηγές πολιτικής για την υγεία, η ειδική ανακοίνωση του περιοδικού έρχεται καθώς η μητρική θνησιμότητα εκτοξεύεται στις Ηνωμένες Πολιτείες έως και τρεις φορές το ποσοστό άλλων χωρών υψηλού εισοδήματος.

«Η συμβολή των συνθηκών ψυχικής υγείας στην κρίση μητρικής νοσηρότητας και θνησιμότητας που έχουμε στην Αμερική δεν αναγνωρίζεται ευρέως», δήλωσε η Katherine L. Wisner, M.D., αναπληρώτρια επικεφαλής της Περιγεννητικής Ψυχικής Υγείας και μέλος του Κέντρου Προγεννητικής, Νεογνικής & Μητρικής Έρευνας Υγείας στο Εθνικό Κέντρο Παιδιών. «Πρέπει να δώσουμε την προσοχή του κοινού και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για να απαιτήσουμε δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης ψυχικής υγείας που συμβάλλει στον θάνατο των μητέρων στην Αμερική», δήλωσε η Wisner. Η ανασκόπηση αποδεικτικών στοιχείων παρουσίασε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι νέες μητέρες: Πάνω από το 80% των μητρικών θανάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να προληφθούν, ιδιαίτερα οι σχεδόν 1 στους 4 μητρικούς θανάτους που αποδίδονται σε διαταραχές ψυχικής υγείας. Η υπερδοσολογία και άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας της μητέρας αφαιρούν τη ζωή σε περισσότερες από δύο φορές περισσότερες γυναίκες από την επιλόχεια αιμορραγία, τη δεύτερη κύρια αιτία μητρικού θανάτου. Για τις μη Ισπανόφωνες μαύρες μητέρες, το ποσοστό θνησιμότητας είναι εντυπωσιακά 2,6 φορές υψηλότερο από τις μη Ισπανόφωνες λευκές μητέρες. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι πρόσφατες εθνικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της μητρικής θνησιμότητας απέτυχαν να αντιμετωπίσουν την ψυχική υγεία της μητέρας ως «την κρίση δημόσιας υγείας που αντιπροσωπεύει». Ακόμη και οι μεθοδολογίες για τη μέτρηση των στατιστικών για την υγεία της μητέρας είναι ασυνεπείς, γεγονός που αμφισβητεί τις προσπάθειες διαμόρφωσης πολιτικής για την υγεία. Εξετάζοντας 30 πρόσφατες μελέτες και άλλες 15 ιστορικές αναφορές, η ομάδα – στην οποία περιλαμβανόταν η Caitlin Murphy, MPA, PNP, ερευνήτρια στο Milken School of Public Health στο Πανεπιστήμιο George Washington και η Megan Thomas, M.D., FACOG, μαιευτήρας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κάνσας—βρήκε άφθονα δεδομένα για να υποστηρίξει την ανάγκη να αναδειχθεί η ψυχική υγεία της μητέρας ως προτεραιότητα.

Μερικά παραδείγματα: Πολλαπλές μελέτες δείχνουν ότι η περιγεννητική περίοδος θέτει τις γυναίκες σε υψηλότερο κίνδυνο για νέες και υποτροπιάζουσες ψυχιατρικές διαταραχές, με το 14,5% των εγκύων μητέρων να έχει νέο επεισόδιο κατάθλιψης και ένα άλλο 14,5% να εμφανίζει επεισόδιο τρεις μήνες μετά τη γέννηση. Σε εθνικό επίπεδο, περισσότερα από 400 κέντρα μαιευτικής περίθαλψης έκλεισαν μεταξύ 2006 και 2020, δημιουργώντας «ερήμους φροντίδας μητρότητας» που άφησαν σχεδόν 6 εκατομμύρια γυναίκες με περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση στη φροντίδα μητρότητας. Οι καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως η αυτοκτονία ή η υπερβολική δόση οπιοειδών ευθύνονται για σχεδόν το 23% των μητρικών θανάτων στην Αμερική, σύμφωνα με αναφορές από τρεις ντουζίνες Επιτροπές Αναθεώρησης Μητρικής Νοσηρότητας και Θνησιμότητας, οι οποίες είναι κρατικές οργανώσεις που εξετάζουν κάθε μητρικό θάνατο εντός ενός έτους από την εγκυμοσύνη. Ακολουθούν οι αιμορραγίες (13,7%), οι καρδιακές παθήσεις (12,8%) και οι λοιμώξεις (9,2%). Ακόμη και με αυτά τα αποθαρρυντικά στατιστικά στοιχεία, η Δρ Wisner λέει ότι μόνο το 20% των γυναικών ελέγχονται για κατάθλιψη μετά τον τοκετό. «Δεδομένου ότι αυτή είναι μια περίοδος που πολλές μητέρες έχουν επαφή με επαγγελματίες υγείας, είναι εξαιρετικά σημαντικό όλες οι μητέρες να ελέγχονται και να προσφέρεται θεραπεία», είπε. «Η ψυχική υγεία είναι θεμελιώδης για την υγεία της μητέρας, του παιδιού και ολόκληρης της οικογένειας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επείγον κάλεσμα για καινοτομία και επενδύσεις στη μητρική υγεία

Εγκρίθηκε από τον FDA το πρώτο χάπι για την επιλόχειο κατάθλιψη

Για τους επιζώντες του τυφώνα Κατρίνα, η COVID-19 φέρνει ένα νέο τίμημα ψυχικής υγείας

Οι φυσικές καταστροφές επιβαρύνουν τα αγέννητα μωρά - πρέπει να στηρίζουμε τις έγκυες μητέρες μετά από κυκλώνες

Τι είναι το επιλόχειο άγχος και τι προκαλεί;

Επιλόχειο άγχος: Σε τι διαφέρει από την επιλόχεια κατάθλιψη;

Νέα μανούλα - Πώς επηρεάζεται η ψυχική της υγεία στην εγκυμοσύνη και μετά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Θεραπείες άνοιας που συνδέονται με σοβαρές παρενέργειες: Μελέτη

«Υπάρχει επομένως κίνδυνος να συνταγογραφηθούν σε ασθενείς επιβλαβή αντιψυχωσικά απλώς επειδή το εκπαιδευμένο προσωπικό που μπορεί να διαχειριστεί με ασφάλεια τη συμπεριφορά τους δεν είναι επαρκώς διαθέσιμο», είπε ο νευρολόγος Δρ Τσαρλς Μάρσαλ, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι θεραπείες μπορεί να δικαιολογούνται σε σπάνιες περιπτώσεις.

Βασικά σημάδια για την αναγνώριση ενός ναρκισσιστή

Ναρκισσισμός: Αναγνωρίζοντας τα σημάδια του ναρκισσισμού, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από πιθανή χειραγώγηση και να διατηρήσετε πιο υγιείς σχέσεις βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και την ενσυναίσθηση.

Η λαχτάρα για ζάχαρη μπορεί να προκαλείται από τη μοναξιά, σύμφωνα με μελέτη

Σύμφωνα με τον Calm, το μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού άγχους προέρχεται από τον φόβο της κρίσης. Όταν βρίσκεστε έξω, προσπαθήστε να μην εστιάζετε στον εαυτό σας και αντ' αυτού εστιάστε στους ανθρώπους γύρω σας. Εάν νιώθετε απογοητευμένοι για τον εαυτό σας, κάντε ένα κομπλιμέντο σε κάποιον και ξεκινήστε μια συζήτηση.