Ψυχική Υγεία

Μελέτη: Τα βιντεοπαιχνίδια βοηθούν στη γνωστική λειτουργία των παιδιών

Μελέτη: Τα βιντεοπαιχνίδια βοηθούν στη γνωστική λειτουργία των παιδιών

Μελέτη: Τα παιδιά σχολικής ηλικίας που περνούν ώρες την ημέρα παίζοντας βιντεοπαιχνίδια μπορεί να ξεπεράσουν τους συνομηλίκους τους σε ορισμένα τεστ πνευματικής ευκινησίας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας που περνούν ώρες την ημέρα παίζοντας βιντεοπαιχνίδια μπορεί να ξεπεράσουν τους συνομηλίκους τους σε ορισμένα τεστ πνευματικής ευκινησίας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν έπαιξαν ποτέ βιντεοπαιχνίδια, εκείνα που περνούσαν τακτικά ώρες παίζοντας είχαν υψηλότερες βαθμολογίες σε δύο τυπικά γνωστικά τεστ: το ένα μέτρησε τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και ένα άλλο για τον έλεγχο των παρορμήσεων.

Βιντεοπαιχνίδια και τεστ πνευματικότητας

Οι ειδικοί τόνισαν ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι το gaming οξύνει το μυαλό των παιδιών. Μπορεί τα παιδιά που διαπρέπουν σε ορισμένες διανοητικές εργασίες να έλκονται από βιντεοπαιχνίδια. «Δεν αποδεικνύουμε αιτιότητα σε αυτή τη μελέτη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Bader Chaarani, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ.

Όμως, πρόσθεσε, παλαιότερη έρευνα σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις των παιδικών βιντεοπαιχνιδιών έχει συχνά επικεντρωθεί στα αρνητικά: Συνδέεται με προβλήματα όπως η επιθετικότητα, η βία ή η κατάθλιψη; Λιγότερες μελέτες έχουν εξετάσει την πιθανότητα ότι το βιντεοπαιχνίδι, το οποίο απαιτεί ενεργή πνευματική δέσμευση, θα μπορούσε να έχει κάποια οφέλη — τουλάχιστον σε σύγκριση με τον “παθητικό” χρόνο οθόνης όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης ή η κύλιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι το βιντεοπαιχνίδι δεν είναι τουλάχιστον χειρότερο από τον άλλο χρόνο οθόνης», είπε ο Chaarani. «Και μπορεί να έχει και κάποια πλεονεκτήματα». Αυτός και οι συνάδελφοί του αναφέρουν τα ευρήματα στο τεύχος 24 Οκτωβρίου του JAMA Network Open. Το ζήτημα του πόσος “χρόνος στην οθόνη” είναι υπερβολικός για τα παιδιά και ποιο πρέπει να είναι το περιεχόμενο, έχει μελετηθεί και συζητηθεί εδώ και καιρό. Αλλά τώρα που τα παιδιά όχι μόνο βλέπουν τηλεόραση παλιάς κοπής, αλλά έχουν τις δικές τους προσωπικές οθόνες παντού, το θέμα έχει γίνει όλο και περισσότερο.

Αυτήν τη στιγμή, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά αυστηρά όρια χρόνου οθόνης για παιδιά κάτω των 6 ετών. Με τα μεγαλύτερα παιδιά, τα πράγματα είναι πιο σκοτεινά — εν μέρει επειδή η έρευνα είναι ανάμεικτη ως προς τις πιθανές βλάβες ή οφέλη από διάφορες μορφές χρόνου στην οθόνη. Αλλά το AAP τονίζει ότι οι οθόνες δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στην άσκηση και τον ύπνο: Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να έχουν τουλάχιστον μία ώρα σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα και επαρκή ύπνο (8-12 ώρες, ανάλογα με την ηλικία τους).

Για να κατανοήσετε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο διάφορες εκθέσεις – συμπεριλαμβανομένου του χρόνου οθόνης – μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου των μεγαλύτερων παιδιών, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ διεξάγει μια μελέτη που ονομάζεται ABCD.

Παρακολουθεί σχεδόν 12.000 μαθητές σχολείων στις ΗΠΑ, ξεκινώντας από την ηλικία των 9 έως 10 ετών, και χρησιμοποιεί λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες για να εξετάσει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους ενώ εκτελεί διάφορες εργασίες. Για την τρέχουσα μελέτη, η ομάδα του Chaarani χρησιμοποίησε δημόσια διαθέσιμα δεδομένα από αυτό το ερευνητικό έργο. Επικεντρώθηκαν σε περισσότερα από 2.000 παιδιά, χωρισμένα σε δύο ομάδες: βιντεοπαίκτες που έπαιζαν τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα και παιδιά που δεν έπαιζαν ποτέ.

Κατά μέσο όρο, οι ερευνητές βρήκαν, οι παίκτες σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία σε εργασίες μέτρησης του ελέγχου των παρορμήσεων και της μνήμης εργασίας. Το τελευταίο αναφέρεται στην ικανότητα προσωρινής διατήρησης πληροφοριών, όπως το να ζητάτε οδηγίες και να τις απομνημονεύετε μέχρι να φτάσετε στον προορισμό. Και ενώ τρεις ώρες την ημέρα είναι πολλά παιχνίδια, η μελέτη δεν βρήκε επίσης στοιχεία ότι αυτά τα παιδιά ήταν σε χειρότερη θέση όσον αφορά την ψυχική υγεία, την παραβίαση των κανόνων ή τα προβλήματα προσοχής.

Ωστόσο, το ερώτημα με το κοτόπουλο και το αβγό παραμένει, είπε ο Δρ. Kirk Welker, αναπληρωτής καθηγητής ακτινολογίας στην Mayo Clinic στο Rochester, Minn. Είναι πιθανό ορισμένα χαρακτηριστικά του εγκεφάλου να κάνουν τα παιδιά να έλκονται προς τα βιντεοπαιχνίδια, είπε ο Welker, ο οποίος έγραψε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε με τη μελέτη. Τόνισε επίσης ότι τα γνωστικά τεστ που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια σαρώσεων fMRI έχουν ομοιότητες με τα βιντεοπαιχνίδια: Γίνονται ενώ ένα άτομο βρίσκεται σε έναν σαρωτή, βλέπει μια οθόνη ή χρησιμοποιεί γυαλιά βίντεο και πιέζει κουμπιά σε μια φορητή συσκευή. Είναι πιθανό, είπε ο Welker, το κανονικό gaming να κάνει τα παιδιά να έχουν καλή απόδοση σε αυτό το είδος σκηνικού.

Αυτός και ο Chaarani σημείωσαν ένα άλλο βασικό ερώτημα. Τι ρόλο παίζει το «είδος» του βιντεοπαιχνιδιού; Ένα παιχνίδι «σκοποβολής» στρατιωτικού τύπου, ένα αφηρημένο οπτικοχωρικό παιχνίδι και ένα παιχνίδι φαντασίας ρόλων είναι όλα διαφορετικά ως προς τις γνωστικές δεξιότητες που ασκούν και τον συναισθηματικό αντίκτυπο. Αυτές οι επιφυλάξεις που έγιναν, ο Welker είπε ότι το πλεονέκτημα της μελέτης ήταν το μεγάλο της μέγεθος. Είναι πιθανό ότι οι διαφορές στις επιδόσεις των εργασιών ήταν πραγματικές και όχι τυχαίο εύρημα, είπε.

Σε αυτό το σημείο, είπαν και οι δύο ειδικοί, δεν μπορούν να γίνουν συστάσεις με βάση τα ευρήματα. Και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα βιντεοπαιχνίδια δεν προκαλούν βλάβη, επεσήμανε ο Welker. Αντίθετα, είπε, η εικόνα είναι πιο σύνθετη. «Μπορεί να υπάρχουν ορισμένα οφέλη από τα βιντεοπαιχνίδια που δεν έχουμε ακόμη κατανοήσει πλήρως», είπε ο Welker. «Αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα κενά γνώσης σε αυτόν τον τομέα». Η μελέτη ABCD παρακολουθεί τα παιδιά μέχρι την ενηλικίωση. Ο Chaarani είπε ότι αυτό θα επιτρέψει στους ερευνητές να δουν εάν τα βιντεοπαιχνίδια προηγούνται οποιασδήποτε βελτίωσης στις γνωστικές ικανότητες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΗΠΑ: Οι μισοί γονείς έχουν ληγμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα στο σπίτι

5 Λόγοι που χρειάζεται να ασκείστε στο νερό

Το ρομπότ που βοηθά στη διδασκαλία των παιδιών που βρίσκονται στο Φάσμα του Αυτισμού

Οι δραστηριότητες ψυχικής υγείας κάνουν καλό στα παιδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η συνεργασία συνιστά αλλαγές στην ανάπτυξη, αξιολόγηση και έγκριση των φαρμάκων για την ψυχική υγεία

Οι συγγραφείς του άρθρου προτείνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αξίζει να επανεξεταστούν φάρμακα που εγκρίθηκαν υπό λιγότερο αυστηρές συνθήκες και ότι αυτό μπορεί να πρέπει να γίνει από δημόσιους πόρους.

Ζωτικής σημασίας η υποστήριξη από ομοτίμους κατά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής για σοβαρή ψυχική ασθένεια

Η μελλοντική μας έρευνα θα επικεντρωθεί στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι ομότιμοι υποστηρικτές μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που ζουν με σοβαρές ψυχικές ασθένειες να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τα φάρμακά τους και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους".

Πώς μπορείτε να προσαρμοστείτε εύκολα στην διαδικασία του τοκετού;

Εγκυμοσύνη: Προετοιμάζοντας διανοητικά, μένοντας ενημερωμένοι και διατηρώντας μια θετική προοπτική, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις του τοκετού με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ανθεκτικότητα.