Ψυχική Υγεία

Κορωνοϊός ψυχική υγεία: H κατάθλιψη μπορεί να επιμείνει έως και 16 μήνες μετά την λοίμωξη

Κορωνοϊός ψυχική υγεία: H κατάθλιψη μπορεί να επιμείνει έως και 16 μήνες μετά την λοίμωξη

Κορωνοϊός ψυχική υγεία: Τα άτομα που έχουν σοβαρή νόσο COVID-19 διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για κατάθλιψη και άλλα ψυχικά προβλήματα που μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από ένα χρόνο, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι ασθενείς με COVID που ήταν κατάκοιτοι – αλλά δεν νοσηλεύτηκαν – για μία εβδομάδα ή περισσότερο μπορεί να εμφανίσουν κατάθλιψη, άγχος, αγωνία και προβλήματα ύπνου έως και 16 μήνες μετά την ασθένεια. Τα άτομα με ήπιες λοιμώξεις από τον COVID ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ψυχικά προβλήματα. «Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 δεν σχετίζεται με μακροχρόνια δυσμενή συμπτώματα ψυχικής υγείας για την πλειοψηφία των ατόμων, ενώ απαιτείται εγρήγορση για το ποσοστό των ασθενών που υποφέρουν μια σοβαρή οξεία ασθένεια», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Unnur Anna Valdimarsdóttir, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας στο Ρέικιαβικ. Σημειώνεται ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι ο COVID προκαλεί προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά ότι φαίνεται πως συνδέονται.

Για τη μελέτη, η Valdimarsdóttir και οι συνεργάτες της εξέτασαν δεδομένα για περισσότερα από 247.000 άτομα στη Δανία, την Εσθονία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Από αυτούς, το 4% διαγνώστηκε με COVID-19 από τα τέλη Μαρτίου 2020 έως τον Αύγουστο του 2021. Τα άτομα που είχαν διαγνωστεί με COVID-19 είχαν υψηλότερο ποσοστό κατάθλιψης, σε σύγκριση με εκείνους που δεν ήταν άρρωστοι (20% έναντι 11%). Και το 29% των ασθενών με COVID-19 είχε προβλήματα ύπνου σε σύγκριση με το 24% που δεν είχαν τον ιό. Σύμφωνα με τα ευρήματα, αυτό ισοδυναμεί με αύξηση 18% και 13% στα ποσοστά κατάθλιψης και διαταραχών ύπνου μετά από προσαρμογή για παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η εκπαίδευση, το βάρος και το ιστορικό ψυχιατρικών διαταραχών.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν διαφορές μεταξύ των συμμετεχόντων με και χωρίς COVID στα ποσοστά άγχους ή δυσφορίας που σχετίζεται με τον COVID. Ωστόσο, οι ασθενείς που ήταν κλινήρης για μια εβδομάδα ή περισσότερο αντιμετώπισαν προβλήματα που επέμεναν, σύμφωνα με τη μελέτη. Σε διάστημα 16 μηνών, είχαν έως και 60% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλότερη κατάθλιψη και άγχος, σε σύγκριση με άτομα που δεν μολύνθηκαν ποτέ, σημείωσε η Valdimarsdóttir. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 14 Μαρτίου στο “The Lancet Public Health”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο COVID-19 αύξησε τον κίνδυνο νέων παθήσεων σε ηλικιωμένους

Πανδημία κορωνοϊού και ψυχιατρική «πανδημία» - Δεν γνωρίζουμε σε πόσο καιρό θα υποχωρήσουν

Οι σκύλοι μείωσαν τα επίπεδα κατάθλιψης στην πανδημία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

1 στους 3 γονείς ανησυχεί ότι η σχολική κυκλοφορία αποτελεί κίνδυνο για τα παιδιά

Οδική ασφάλεια: Σχεδόν το ένα τρίτο των γονέων ανησυχούν για την ασφάλεια του παιδιού τους από και προς το σχολείο, με περισσότερο από το ένα τέταρτο να πιστεύει ότι είναι πιθανό ένα παιδί να τραυματιστεί κοντά στην περιοχή που άφησε το σχολείο.

Ποια είναι τα αίτια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια: Μια μελέτη έδειξε ότι η απώλεια εγκεφαλικού ιστού σε νεαρά άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν από την ασθένεια συνδέθηκε με ψυχωτικά συμπτώματα όπως παραισθήσεις.

Πώς τα φυτά επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Ψυχική υγεία: Η διατήρηση των φυτών μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω τη δημιουργικότητα και να φέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης, ειδικά για άτομα που μπορεί να χρησιμοποιούν αυτό που καλλιεργούν για μαγειρικούς σκοπούς.

Πώς να ενισχύσετε την ενθάρρυνση του εαυτού σας;

Θάρρος: Πολλές καταστάσεις στη ζωή μάς καλούν να κάνουμε κάτι που θεωρούμε τρομακτικό, αναστατωμένο, άβολο, που προκαλεί άγχος ή στενοχωρεί, με άλλα λόγια, να επιδείξουμε συναισθηματικό θάρρος βγαίνοντας έξω από τις ζώνες άνεσής μας και να κάνουμε αυτό που ξέρουμε ότι είναι σωστό ή υγιές παρά τον τρόμο που νιώθουμε.