Ψυχική Υγεία

Κορωνοϊός Παιδιά Ψυχολογία: Τα παιδιά που είχαν αυξημένη πρόσβαση στη φύση στo lockdown είχαν μεγαλύτερη ευημερία

Κορωνοϊός Παιδιά Ψυχολογία: Τα παιδιά που είχαν αυξημένη πρόσβαση στη φύση στo lockdown είχαν μεγαλύτερη ευημερία

Κορωνοϊός Παιδιά Ψυχολογία: Την ίδια ώρα, παιδιά με λιγότερο εύπορο οικογενειακό υπόβαθρο είναι πιθανό να βίωσαν δεινότερα για την ψυχική τους ευημερία τα περιοριστικά μέτρα των lockdowns της πανδημικής εποχής, εξαιτίας της περιορισμένης πρόσβασης στη φύση, συγκριτικά με τους πλουσιότερους συνομηλίκους τους, προτείνει μια νέα μελέτη.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που είχαν μεγαλύτερη έκθεση στη φύση κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown της COVID-19 ήταν πιθανό να είχαν χαμηλότερα επίπεδα συμπεριφορικών και συναισθηματικών προβλημάτων, σε σύγκριση με εκείνα των οποίων η σχέση με τη φύση παρέμεινε η ίδια ή μειώθηκε-ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge και του Πανεπιστημίου του Sussex, διαπίστωσε επίσης ότι τα παιδιά από εύπορες οικογένειες τείνουν να έχουν πιο αυξημένη επαφή με τη φύση κατά τη διάρκεια της πανδημίας συγκριτικά με τους λιγότερο εύπορους συνομηλίκους τους.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των γονέων ανέφεραν μια αλλαγή στη σχέση του παιδιού τους με τη φύση κατά τις περιόδους του lockdown. Την ίδια ώρα, το ένα τρίτο των παιδιών των οποίων η σύνδεση με τη φύση μειώθηκε κατά τις ίδιες περιόδους εμφάνισε αυξημένα προβλήματα που σχετίζονται με την ευημερία τους, λόγω αυξημένης θλίψης, άγχους ή άλλων παραγόντων.

Τα ευρήματα της μελέτης ενισχύουν την πεποίθηση ότι η φύση αποτελεί μέθοδο – χαμηλού μάλιστα κόστους –  υποστήριξης της ψυχικής υγείας των παιδιών και προτείνουν ότι πρέπει να καταβληθεί περισσότερη προσπάθεια για την ενίσχυση της σχέσης τους με την φύση – τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο. Οι ερευνητές επιπλέον προτείνουν τρόπους για την επίτευξη αυτού, όπως: μείωση του αριθμού των δομημένων εξωσχολικών δραστηριοτήτων για τα παιδιά ώστε να υπάρχει περισσότερος χρόνος στο ύπαιθρο, παροχή προγραμμάτων κηπουρικής στα σχολεία και χρηματοδότηση σχολείων, ιδιαίτερα σε μειονεκτικές περιοχές, για την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων με κέντρο τη φύση. Σημειώνουμε πως η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2021, στο περιοδικό People and Nature.

«Γνωρίζουμε ότι η πρόσβαση στη φύση συνδέεται με ευρύτατα οφέλη σε παιδιά και ενήλικες, όπως μείωση των επιπέδων άγχους και κατάθλιψης», δήλωσε η Samantha Friedman, ερευνήτρια στο Κέντρο Οικογενειακής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Cambridge, και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Οι περιορισμοί λόγω COVID-19 σήμαιναν ότι τα παιδιά δεν είχαν πλέον τις συνήθεις σχολικές τους δραστηριότητες, τις ρουτίνες και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Η σύνδεση με τη φύση μπορεί να βοήθησε ορισμένα παιδιά του Ηνωμένου Βασιλείου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της απομόνωσης, αλλά διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά από λιγότερο εύπορες οικογένειες είχαν λιγότερες πιθανότητες να αυξήσουν τη σύνδεσή τους με τη φύση για το ίδιο διάστημα».

«Η σύνδεση με τη φύση μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος υποστήριξης της ευημερίας των παιδιών, ιδιαίτερα όταν τα παιδιά επιστρέφουν στις συνήθεις ρουτίνες, όπως το σχολείο και οι εξωσχολικές δραστηριότητες», δήλωσε ο Δρ Elian Fink, Λέκτορας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sussex, ο οποίος συμμετείχε επίσης η μελέτη, και πρόσθεσε: «Τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για τον επανασχεδιασμό μελλοντικών lockdowns, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο χρειαστεί να επιστρέψει σε αυτές τις συνθήκες στο μέλλον, και ιδιαίτερα σε χώρες των οποίων τα περιοριστικά μέτρα δεν επέτρεψαν στα παιδιά να έχουν πρόσβαση στη φύση.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η θλίψη της πανδημίας απομακρύνει τις μητέρες από τα νεογέννητά τους

Τι είναι η οικοθεραπεία και πώς βοηθά τα παιδιά;

Η πανδημία στέρησε έναν γονέα ή φροντιστή σε περισσότερα από 140.000 παιδιά στις ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πότε πρέπει να μιλήσουμε με το παιδί μας για την φυλή;

Γονείς παιδιά φυλή: Ήδη από την προσχολική ηλικία, τα παιδιά αρχίζουν να δείχνουν αυτό που ονομάζεται ευνοιοκρατία φυλετικής ομάδας. Ακριβώς επειδή δεν έχετε ακούσει το παιδί σας να λέει κάτι που θυμίζει προκατάληψη, δεν σημαίνει ότι αυτές οι στάσεις δεν διαμορφώνονται.

Τα γραπτά μηνύματα πηγή άγχους για όλους

Μηνύματα SMS άγχος: Διαπιστώθηκε ότι 1 στους 5 ανθρώπους αγωνίζεται να συμβαδίσει με τις απαντήσεις των μηνυμάτων και σχεδόν 1 στους 6 αγνοούν όλα τα μηνύματα επειδή αισθάνονται καταβεβλημένοι.

5 Ψυχικά Οφέλη της Άσκησης

Αθλητισμός ψυχικά οφέλη: Από το λιγότερο άγχος μέχρι την τόνωση της αυτοεκτίμησης, η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ευεργετική τόσο για τον εγκέφαλό σας και την ψυχή, όσο και για το σώμα. 

Οι μισοί ενήλικες στη Βρετανία αποκρύπτουν την ψυχική τους κατάσταση από τον ασφαλιστικό τους πάροχο

Ψυχική υγεία ασφάλιση: Σχεδόν οι μισοί ενήλικες (47%) σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισαν προκλήσεις ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς εκατομμύρια αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες, άγχος στις σχέσεις και άγρυπνες νύχτες.

Η κλιματική αλλαγή είναι μία απειλητική πραγματικότητα με σαφείς διαστάσεις στην ψυχική υγεία και ευεξία

Κλιματική αλλαγή ψυχική υγεία: Η σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της ψυχικής υγείας και ευεξίας δεν έχει ακόμη καλά εμπεδωθεί, τόσο στο κοινό όσο και τους ειδικούς στην κοινότητα της κλιματικής αλλαγής. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα είναι βιοφυσικοί επιστήμονες ή ειδικοί στη δημόσια υγεία που δεν γνωρίζουν απαραίτητα την ψυχολογική έρευνα που έχει συγκεντρωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα πολλοί ερευνητές να μιλούν για τις ανθρώπινες διαστάσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά η συζήτηση να μην είναι τόσο συχνά ψυχολογικά πλαισιωμένη ή/και τεκμηριωμένη. 

Πώς το ντύσιμο επιδρά στην ψυχολογία μας;

Ντύσιμο ψυχολογία: Περισσότερο από το 96% των ανθρώπων αναφέρουν μια αλλαγή στην συναισθηματική τους κατάσταση με μια αλλαγή στο στυλ ντυσίματός τους.

Αντιμετωπίστε την ψυχική και συναισθηματική κόπωση με Pilates

Αθλητισμός ψυχική υγεία: Η πρακτική δίνει έμφαση στην αναπνοή, την εστίαση και την επίγνωση για να βοηθήσει στην ενίσχυση του δεσμού μεταξύ νου και σώματος. Η εστίαση στη χαλάρωση και η μείωση του στρες βοηθά περαιτέρω να καθαρίσει το μυαλό και να ανέβει η διάθεση.

Η επιλόχεια κατάθλιψη συνδέεται συχνά και με οικονομικά προβλήματα για τις γυναίκες

Επιλόχεια κατάθλιψη: Αυτά τα ευρήματα που συσχετίζουν την κατάθλιψη με τις οικονομικές δυσκολίες υπογραμμίζουν τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου και της επέκτασης της πρόσβασης σε υπηρεσίες υποστήριξης ψυχικής υγείας για εγκύους και γυναίκες μετά τον τοκετό χαμηλού εισοδήματος.