Ψυχική Υγεία

Κορωνοϊός: Αυξάνει τις πιθανότητες για ψυχικές διαταραχές κατά 25%-Μελέτη

Κορωνοϊός: Αυξάνει τις πιθανότητες για ψυχικές διαταραχές κατά 25%-Μελέτη

Κορωνοϊός: Τα άτομα που έχουν περάσει COVID μπορεί να είναι πιο ευάλωτα σε διαταραχές ψυχικής υγείας τους μήνες μετά τη μόλυνση τους, προειδοποιεί μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερους από 46.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες που βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19 και ίσο αριθμό ατόμων με άλλους τύπους λοιμώξεων του αναπνευστικού. Κανένας δεν είχε προηγούμενη γνωστή ψυχιατρική διαταραχή. Οι ασθενείς με COVID-19 είχαν περίπου 25% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με μια πάθηση ψυχικής υγείας τους τέσσερις μήνες μετά τη μόλυνση τους σε σχέση με εκείνους με άλλους τύπους λοιμώξεων του αναπνευστικού (3,8% έναντι 3%), διαπίστωσε η μελέτη.

Όταν εστίασαν στο άγχος και τις διαταραχές της διάθεσης, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια μικρή αλλά σημαντική αύξηση του κινδύνου για αγχώδεις διαταραχές μεταξύ των ασθενών με COVID-19, αλλά όχι αυξημένο κίνδυνο διαταραχών της διάθεσης. Τα ευρήματα δείχνουν την ανάγκη για τους ασθενείς και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να γνωρίζουν τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας μετά τον COVID-19, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Lauren Chan, Ph.D. φοιτήτρια Διατροφής στο Κολλέγιο Δημόσιας Υγείας και Ανθρωπίνων Επιστημών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον.

«Για άτομα που είχαν COVID-19, εάν αισθάνεστε άγχος, εάν βλέπετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο που περνάτε στη ζωή σας από ψυχιατρική σκοπιά, συνίσταται να αναζητήσετε κάποια βοήθεια», σημείωσε η Chan. σε σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου. «Και εάν είστε πάροχος φροντίδας, πρέπει να είστε στη γραμμή πρόληψης, να αρχίσετε να εξετάζετε αυτές τις ψυχιατρικές καταστάσεις και στη συνέχεια να παρακολουθείτε αυτούς τους ασθενείς», πρόσθεσε. «Δεν θέλω να πω ότι κάθε άτομο που κολλάει COVID θα έχει τέτοιου είδους προβλήματα, αλλά αν αρχίσετε να ανησυχείτε για τον εαυτό σας ή ένα μέλος της οικογένειάς σας, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσετε φροντίδα για τον εαυτό σας ή τους άλλους γύρω σας», είπε η Τσαν.

Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό World Psychiatry.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το πρώτο lockdown αύξησε τη δημιουργικότητά μας

Η πανδημία ενέτεινε το χάσμα ψυχικής υγείας μεταξύ των φοιτητών

Η σοβαρή Covid μπορεί να προκαλέσει πτώση IQ 10 βαθμούς

Ζητήματα ψυχικής υγείας που συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο λοιμώξεων COVID

Επίμονη κατάθλιψη έως και 16 μήνες μετά τη νόσο Covid

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να ενισχύσετε την ενθάρρυνση του εαυτού σας;

Θάρρος: Πολλές καταστάσεις στη ζωή μάς καλούν να κάνουμε κάτι που θεωρούμε τρομακτικό, αναστατωμένο, άβολο, που προκαλεί άγχος ή στενοχωρεί, με άλλα λόγια, να επιδείξουμε συναισθηματικό θάρρος βγαίνοντας έξω από τις ζώνες άνεσής μας και να κάνουμε αυτό που ξέρουμε ότι είναι σωστό ή υγιές παρά τον τρόμο που νιώθουμε.

Επηρεάζει η καθαριότητα τη ψυχική υγεία;

Προσωπική υγιεινή: Το τακτικό μπάνιο, η θετική στοματική υγιεινή και η αλλαγή και το πλύσιμο των ρούχων είναι μερικά παραδείγματα μοτίβων που πρέπει να προσέχετε.

Η επίδραση του φόβου στην υγεία

Φόβος: Όταν οι άνθρωποι ζουν σε διαρκή φόβο, είτε από φυσικούς κινδύνους στο περιβάλλον τους είτε από απειλές που αντιλαμβάνονται, μπορεί να βιώσουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Πώς ο χορός συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας;

Χορός: Οι περισσότεροι από εμάς είναι εξοικειωμένοι με το υπέροχο συναίσθημα που έχουμε όταν περνάμε χρόνο στην πίστα. Από γάμους και γιορτές μέχρι μαθήματα αεροβικής ή ακόμα και μαθήματα χορού, η κίνηση του σώματός μας συχνά μας ανεβάζει τη διάθεση. Αποδεικνύεται ότι ο χορός μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία και υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτές τις κινήσεις που τονώνουν τη διάθεση.

Η συμπεριφορική παρέμβαση μειώνει την κατάθλιψη σε ενήλικες με παχυσαρκία

Παχυσαρκία: Τα αποτελέσματα από μια πιλοτική κλινική δοκιμή δείχνουν ότι σε μια φυλετικά και εθνοτικά διαφορετική ομάδα ενηλίκων με παχυσαρκία και κατάθλιψη, μια ολοκληρωμένη συμπεριφορική παρέμβαση ήταν πιο αποτελεσματική από τη συνηθισμένη φροντίδα στη μείωση της κατάθλιψης και των συσχετιζόμενων συμπτωμάτων άγχους παρά στην προώθηση της απώλειας βάρους.