Ψυχική Υγεία

Κόπωση: Τα 6 είδη ξεκούρασης που πραγματικά χρειάζεστε

Κόπωση: Τα 6 είδη ξεκούρασης που πραγματικά χρειάζεστε

Κερδίζετε ενέργεια από τον κοινωνικό σας περίγυρο ή αισθάνεστε κουρασμένοι αφού περνάτε χρόνο με τα άτομα γύρω σας;

Αν η κόπωση σας έχει χτυπήσει την πόρτα και τίποτα δεν φαίνεται να βοηθά, ίσως κάποιος τομέας ξεκούρασης σας διαφεύγει. Η κόπωση αποτελεί συχνά μια σοβαρή ανησυχία για πολλούς από εμάς και κάποιες φορές ο ύπνος από μόνος του δεν φαίνεται να λύνει το πρόβλημα.

Τα 6 βασικά είδη ανάπαυσης μυαλού και σώματος

Σωματική

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το πρώτο είδος ανάπαυσης που χρειαζόμαστε είναι η σωματική. Ο ύπνος και η χαλάρωση εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, παραδόξως όμως υπάρχει και η «ενεργητική>> σωματική ανάπαυση. Αυτή η μορφή ξεκούρασης περιλαμβάνει ήπιες δραστηριότητες αποκατάστασης, όπως γιόγκα, διατάσεις, μασάζ κτλ.

Διανοητική

Ο εγκέφαλός σας δεν σταματά να σκέφτεται ούτε αφού ξαπλώσετε στο κρεβάτι; Τότε, μπορεί να παλεύετε με έλλειψη διανοητικής ανάπαυσης. Οι σκέψεις μπορεί συχνά να «τρέχουν», ωστόσο, αν θέλετε να έχετε… το κεφάλι σας ήσυχο, πρέπει να αρχίσετε να αναλαμβάνετε την ευθύνη για αυτό που συμβαίνει μέσα του. Στην αρχή, μπορεί να μην είναι ευχάριστο ή να μην μπορείτε εύκολα να συνειδητοποιήσετε ότι επιτρέψατε στο μυαλό μας να «γεμίζει» με περιττές ανησυχίες, αλλά με τον καιρό, το να συνειδητοποιήσετε ότι εσείς οι ίδιοι είστε οι μόνοι που μπορείτε να βάλετε σε τάξη το μυαλό σας και να το φέρετε σε μια ήσυχη κατάσταση, μόνο καλό μπορεί να σας κάνει. Ως πρώτο βήμα λοιπόν, δώστε προσοχή στην τάση σας να σκέφτεστε υπερβολικά. Στη συνέχεια, μπορείτε να εξασκήσετε διάφορες τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να αποτρέψετε αυτό το μοτίβο, όπως: διαλογισμός και εστίαση σε θετικές αναμνήσεις.

Αισθητηριακή

Αδιαμφισβήτητα, ζούμε σε έναν κόσμο συνεχούς διέγερσης: οθόνες, συνομιλίες, φώτα, μουσική, κατοικίδια, συνάδελφοι, παιδιά, κ.λπ.  Θα ήταν λοιπόν ωφέλιμο να επιδιώξετε σκόπιμες στιγμές αισθητηριακής «στέρησης» για να ησυχάσετε και να επαναφορτιστείτε. Μπορείτε για παράδειγμα να περάσετε τουλάχιστον 45 λεπτά χωρίς χρόνο οθόνης πριν τον ύπνο.

Συναισθηματική

Επιτρέψτε στον εαυτό σας αν δεν είναι καλά να το δηλώσει. Όταν μοιραζόμαστε τα αρνητικά μας συναισθήματα, παύουν να μας βαραίνουν τόσο. Αυτή η απελευθέρωση επιτρέπει στο συναισθηματικό μας «κύκλωμα» να ξεκουραστεί. Συναισθηματική ανάπαυση σημαίνει επίσης να περιβάλλουμε τον εαυτό μας με άτομα που μας προσφέρουν ηρεμία και γαλήνη.

Κοινωνική

Κερδίζετε ενέργεια από τον κοινωνικό σας περίγυρο ή αισθάνεστε κουρασμένοι αφού περνάτε χρόνο με τα άτομα γύρω σας; Η κατανόηση των ορίων της κοινωνικής σας «μπαταρίας» μπορεί να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε πότε χρειάζεστε επαναφόρτιση. Αυτή είναι μια σημαντική συζήτηση που πρέπει να κάνετε και με τον σύντροφό σας, καθώς οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά όρια κοινωνικότητας.

Δημιουργική

Εάν ο τομέας που εργάζεστε είναι δημιουργικός, η δημιουργική ανάπαυση σας είναι απολύτως απαραίτητη. Ένας τρόπος για να την επιτύχετε είναι να αφήσετε τον εαυτό σας να εμπνευστεί ενώ ταυτόχρονα απομακρύνετε την πίεση κάνοντας κάτι με αυτήν σας την έμπνευση. Για παράδειγμα, περπατήστε χαλαρά στη φύση και απλώς απολαύστε την με όλες σας τις αισθήσεις…

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς ο διαλογισμός βελτιώνει την ψυχική υγεία;

10 λόγοι για να περπατάτε καθημερινά

Πώς θα αυξήσετε την θετική σας ενέργεια;

20 λεπτά άσκησης μπορούν να τονώσουν τον εγκέφαλό σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 φράσεις που δεν λένε τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, πέρα από το ότι εντάσσουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες φράσεις στο λεξιλόγιο τους, έχουν και κάποιες απαγορευτικές που δεν χρησιμοποιούν σχεδόν ποτέ γιατί θεωρούνται τοξικές.

Τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας τις πρώτες 3 ημέρες μετά τη νοσηλεία

Ωστόσο, οι ερευνητικές παρατηρήσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της συνέχισης της θεραπείας όταν ένας ασθενής με κατάθλιψη μεταφέρεται από ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο σε εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.

Η νευρική ανορεξία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή στους άνδρες

Η θεραπεία με βάση την οικογένεια συνιστάται για εξωτερικούς ασθενείς. Σε αυτήν την προσέγγιση που προτείνεται από τις κατευθυντήριες γραμμές, οι γονείς θεωρούνται ειδικοί στον έφηβο και πρωτοστατούν στην εκ νέου διατροφή του παιδιού τους.

Τι δείχνουν τα όνειρα για την ψυχική μας υγεία;

Όνειρα: Ενώ τα όνειρα μπορεί να μην παρέχουν άμεση διάγνωση καταστάσεων ψυχικής υγείας, μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις για τη συναισθηματική μας κατάσταση, την ψυχολογική ευημερία και τα άλυτα ζητήματα.