Ψυχική Υγεία

Κολύμπι: Συμβάλλει στην καλή υγεία του εγκεφάλου και μειώνει το στρες [vid]

Κολύμπι: Συμβάλλει στην καλή υγεία του εγκεφάλου και μειώνει το στρες [vid]

Κολύμπι: Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κολύμβηση είναι πράγματι πολύ ευεργετική για το μυαλό, ανεξάρτητα από το αν βρίσκεστε στην παραλία, σε μια ορεινή λίμνη ή κολυμπάτε στην πισίνα του ξενοδοχείου σας το καλοκαίρι. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μας ωφελεί.

Ως μορφή σωματικής άσκησης, το κολύμπι είναι δύσκολο να συγκριθεί με άλλες ασκήσεις. Εκτός από όλα τα προφανή οφέλη του για τη σωματική υγεία, υπάρχει κάτι βαθειά θεραπευτικό για την ψυχή στο να βρίσκεσαι κοντά ή μέσα στο νερό. Εάν είστε τακτικοί κολυμβητές, αναμφίβολα το έχετε βιώσει.

Η επιστήμη έχει πολλά να πει σχετικά με το γιατί νιώθουμε αυτά τα θετικά αποτελέσματα, αν και χρειάζεται πάντα περισσότερη έρευνα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κολύμβηση είναι πράγματι πολύ ευεργετική για το μυαλό, ανεξάρτητα από το αν βρίσκεστε στην παραλία, σε μια ορεινή λίμνη ή κολυμπάτε στην πισίνα του ξενοδοχείου σας το καλοκαίρι.

Ας δούμε όμως πώς μας ωφελεί

Ανακούφιση από το άγχος
Η κολύμβηση είναι ένας διασκεδαστικός και αποτελεσματικός τρόπος για να ανακουφιστείτε από το άγχος, Η επαφή με το νερό, από μόνη της, μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τόσο το σώμα όσο και το μυαλό. Ακόμα καλύτερα, το να βυθίζετε το κεφάλι σας στο νερό, ενώ κολυμπάτε μπορεί να έχει μια πολύ χαλαρωτική, σχεδόν διαλογιστική επίδραση στο μυαλό.

Επιπλέον, επιστημονικές μελέτες σε αρουραίους έχουν δείξει ότι το κολύμπι μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων σε εκείνα τα μέρη του εγκεφάλου όπου το χρόνιο στρες έχει οδηγήσει σε κυτταρική φθορά – είναι μια διαδικασία που ονομάζεται νευρογένεση του ιππόκαμπου. Αν και η έρευνα δεν έχει προχωρήσει αρκετά ώστε να είναι σε θέση να κάνει οποιεσδήποτε σταθερές προβλέψεις για τους ανθρώπους, είναι πιθανό πως η κολύμβηση μπορεί να ενισχύσει την ικανότητά μας να επεξεργαζόμαστε το άγχος πιο αποτελεσματικά.

Υγιής εγκέφαλος
Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η βύθιση στο νερό ενισχύει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Αυτό αυξάνει την παροχή οξυγόνου, γλυκόζης και θρεπτικών συστατικών που θα υποδηλώνουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου. Μια επιστημονική μελέτη που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Έρευνας Griffith διαπίστωσε ότι τα παιδιά που μαθαίνουν κολύμπι νωρίτερα φτάνουν σε σημαντικά γνωστικά αναπτυξιακά ορόσημα – συμπεριλαμβανομένης της προφορικής έκφρασης, της αριθμητικής και των οπτικών κινητικών δεξιοτήτων – νωρίτερα από τους συνομηλίκους τους και τους μη κολυμβητές.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το κολύμπι ωφελεί ολιστικά το σώμα σας

Τα νευροφυσιολογικά οφέλη της κολύμβησης

Πώς μπορεί η κολύμβηση να βοηθήσει την ψυχική υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κατάθλιψη-Βακτήρια του εντέρου υποδεικνύουν νέες θεραπείες

Bακτήρια εντέρου: Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν, εάν η αλλαγή της διατροφής κάποιου μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ορισμένα άτομα με υψηλά επίπεδα του αμινοξέος προλίνη στη διατροφή τους μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρή κατάθλιψη, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μικροβίωμα του εντέρου τους.

Προπονήτρια αποκαλύπτει τα οφέλη της άγριας κολύμβησης στην ψυχική υγεία

Άγρια κολύμβηση: «Επειδή είναι μια τόσο έντονη εμπειρία να βρίσκεσαι σε ανοιχτό νερό, τα οφέλη στην ψυχική σου υγεία είναι φανταστικά», σημειώνει χαρακτηριστικά .η Vicky Malmsjö εκπαιδεύτρια κολύμβησης από το Έσσεξ.

Διάφορες ψυχικές ασθένειες μοιράζονται τα ίδια γονίδια-Μελέτη

Ψυχικές ασθένειες: Πολλοί άνθρωποι που λαμβάνουν διάγνωση για μία ψυχική ασθένεια μπορεί να διαπιστώσουν ότι έχουν επιπλέον ψυχιατρικές παθήσεις και νέα γενετική έρευνα προσφέρει μια εξήγηση για αυτό.

Τι συμβολίζει το πράσινο χρώμα για τη προσωπικότητά μας;

Πράσινο χρώμα: Πολλές φορές θα σκέφτεστε ότι τα χρώματα που επιλέγετε δείχνουν κάτι για τον εαυτό σας. Αυτό μπορεί να είναι είτε η προσωπικότητά σας είτε τα παρόντα συναισθήματά σας. Ενημερωθείτε διαβάζοντας το άρθρο μας.

5 tips για να υπάρχει και δεύτερο ραντεβού

Σχέσεις: Η γνωριμία με καινούργια άτομα είναι δύσκολη διαδικασία για κάποιους. Όμως, γίνεται ακόμα δυσκολότερη όταν επιθυμείτε να γνωρίσετε κάποιον καλύτερα. Διαβάστε εδώ τα μυστικά για ένα τέλειο πρώτο ραντεβού.

Η εκπαίδευση νοσηλευτών κλειδί για τον εντοπισμό της επιλόχειας κατάθλιψης

Επιλόχεια κατάθλιψη: Οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες μπορούν να εκπαιδευτούν για να ανιχνεύουν την επιλόχεια κατάθλιψη σε νέες μητέρες και θα μπορούσαν να είναι ζωτικής σημασίας για τον έγκαιρο εντοπισμό της πάθησης, αναφέρουν ερευνητές.

Γάμος πανδημία: Πώς ένας γάμος χαμηλών τόνων μπορεί να υποστηρίξει την ψυχική σας ευεξία;

Γάμος πανδημία: Ο προγραμματισμός ενός γάμου μικρότερου μεγέθους ή εμβέλειας μπορεί να σας ωθήσει να σκεφτείτε τι πραγματικά έχει σημασία για εσάς και τον σύντροφό σας.