Ψυχική Υγεία

Κολύμβηση οφέλη ψυχική υγεία: Το τακτικό κολύμπι ενισχύει την ψυχική υγεία και ευεξία [vid]

Κολύμβηση οφέλη ψυχική υγεία: Το τακτικό κολύμπι ενισχύει την ψυχική υγεία και ευεξία [vid]

Κολύμβηση οφέλη ψυχική υγεία: Μελέτες έχουν δείξει ότι η κολύμβηση μπορεί να αναστρέψει την εγκεφαλική βλάβη από το στρες μέσω της νευρογένεσης του ιππόκαμπου (δηλαδή της δημιουργίας νέων νευρώνων). «Κρίσιμης σημασίας για την ψυχική υγεία είναι ο ιππόκαμπος - μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μνήμη, τη ρύθμιση των συναισθημάτων και τη μάθηση. Μελέτες σε άλλα ζώα δείχνουν πειστικά ότι η άσκηση οδηγεί στη δημιουργία νέων νευρώνων του ιππόκαμπου (νευρογένεση), με προκαταρκτικά στοιχεία να υποδηλώνουν ότι αυτό ισχύει και στους ανθρώπους».

Οι ερευνητές έχουν επιβεβαιώσει το γεγονός ότι η κολύμβηση προάγει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική ευεξία. Υπάρχουν ωστόστο πρόσθετα οφέλη που μπορεί να μην γνωρίζετε και τα οποία εκτείνονται πέρα ​​από το προφανές. Η αυξημένη ροή αίματος που επιτυγχάνεται κατά τη διάρκεια της κολύμβησης δυναμώνει την καρδιά και κάνει τους μύες μας πιο δυνατούς και πιο αποτελεσματικούς. Το τακτικό κολύμπι έχει βαθιά θετική επίδραση και στην ψυχική μας υγεία. Μπορεί να λειτουργήσει ως αποτελεσματικό φάρμακο για τη θεραπεία του άγχους, της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών ασθενειών.

Οι “μαγικές ορμόνες” Ενδορφίνες και Σεροτονίνη

Οποιαδήποτε μορφή άσκησης, συμπεριλαμβανομένης της κολύμβησης, προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφινών. Οι ενδορφίνες είναι ορμόνες που παράγονται στην υπόφυση ως απόκριση στο στρες ή τον πόνο, σαν ένα φυσικό αναλγητικό. Στην ουσία, αλληλεπιδρούν με υποδοχείς στον εγκέφαλό μας που μειώνουν την αντίληψή μας για τον πόνο. Μαζί με τη σεροτονίνη, οι ενδορφίνες προκαλούν μια αίσθηση ευτυχίας, θετικότητας και ευεξίας. Η έρευνα έχει επίσης αποδείξει ότι η τακτική ροή αυτών των ορμονών έχει βαθιά οφέλη για την ψυχική υγεία και βοηθά το σώμα σας να ανταποκρίνεται καλύτερα στο στρες γενικά.

Το κολύμπι είναι κάτι σαν διαλογισμός εν κινήσει

Όταν κολυμπάτε, έχετε πολλά πράγματα για να κρατήσετε το μυαλό σας απασχολημένο: το μοτίβο της αναπνοής σας, πόσους γύρους έχετε ολοκληρώσει και την εγγύτητα σας με άλλους κολυμβητές για να αποφύγετε το ενδεχόμενο σύγκρουσης. Η παρακολούθηση όλων αυτών των παραγόντων την ίδια στιγμή, σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν μένει παρά λίγος χώρος στο μυαλό σας για να σκεφτείτε ο,τιδήποτε άλλο.

Το μοτίβο της αναπνοής που μειώνει το στρες και προλαμβάνει τις κρίσεις άγχους

Η ικανότητα να ρυθμίζετε την αναπνοή σας είναι μια αναπόσπαστη πτυχή της κολύμβησης. Όταν είστε αγχωμένοι ή πανικοβλημένοι, έχετε την τάση να παίρνετε πιο ρηχές και πιο γρήγορες αναπνοές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπεραερισμό και πιθανώς να μετατραπεί σε κρίση πανικού. Ωστόσο, το μοτίβο αναπνοής στην κολύμβηση διασφαλίζει ότι λαμβάνετε αρκετό αέρα που μπορεί να αποτρέψει την πιθανότητα τέτοιων επιθέσεων. Είναι μια εξαιρετική προπόνηση για τους πνεύμονές σας, καθώς σας αναγκάζει να εισπνέετε και να εκπνέετε ομοιόμορφα. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην αποβολή των τοξινών από το σώμα και στη χαλάρωση.

Ενισχύει τη ροή του αίματος

Μια μελέτη των Carter et. al έδειξε ότι και μόνο η βύθιση στο νερό αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Αυτό βελτιώνει τη μνήμη, τη διάθεση, τη συγκέντρωση και τη γνωστική λειτουργία γενικότερα. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η κολύμβηση μπορεί να αναστρέψει την εγκεφαλική βλάβη από το στρες μέσω της νευρογένεσης του ιππόκαμπου (δηλαδή της δημιουργίας νέων νευρώνων). Ένα άρθρο του Psychology Today περιγράφει λεπτομερώς αυτό το εύρημα. «Κρίσιμης σημασίας για την ψυχική υγεία είναι ο ιππόκαμπος – μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μνήμη, τη ρύθμιση των συναισθημάτων και τη μάθηση. Μελέτες σε άλλα ζώα δείχνουν πειστικά ότι η άσκηση οδηγεί στη δημιουργία νέων νευρώνων του ιππόκαμπου (νευρογένεση), με προκαταρκτικά στοιχεία να υποδηλώνουν ότι αυτό ισχύει και στους ανθρώπους». – Σάρα Γκίνγκελ

Αυτό σημαίνει ότι ο ιππόκαμπος μπορεί να αναπτυχθεί με την άσκηση, αυξάνοντας την παροχή οξυγόνου του εγκεφάλου. Η παροχή θρεπτικών συστατικών στον εγκέφαλο αυξάνεται επίσης, γεγονός που αποδεικνύει ότι το κολύμπι μπορεί πραγματικά να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ψυχικές ασθένειες όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ορισμένα από τα λιγότερο συζητημένα οφέλη της κολύμβησης

3 τρόποι που το κολύμπι ωφελεί την ψυχική σας ευεξία

Μπορεί η άγρια κολύμβηση να είναι η λύση για τα συμπτώματα της εμμηνοπαύσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι το στίγμα και πώς δημιουργείται;

Στίγμα: Με έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πτώση της ψυχικής τους υγείας, η κοινωνία γίνεται καλύτερα εξοπλισμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας. Ωστόσο, το στίγμα γύρω από την ψυχική ασθένεια και την αναζήτηση βοήθειας παραμένει.

Πώς ωφελεί τα παιδιά το παιχνίδι με την άμμο;

Παιχνίδι στην άμμο: Τα καλοκαιρινά παιχνίδια στην παραλία συμβάλλουν θετικά στις γλωσσικές και κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών. Πάρτε κουβαδάκια και μπρατσάκια και τρέξτε στη θάλασσα!

Το περιπετειώδες παιχνίδι ενισχύει την ψυχική υγεία των παιδιών

Παιδί ψυχική υγεία: Τα παιδιά που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε περιπετειώδη παιχνίδια που εμπεριέχει ένα στοιχείο κινδύνου έχουν λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα που διαπίστωσε ότι η επίδραση ήταν πιο έντονη σε παιδιά από οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος. 

Πώς καταλαβαίνεις ότι ο σύντροφός σου σε αγαπάει;

Σχέσεις: Πολλές φορές αναρωτιέστε αν ο σύντροφός σας έχει περισσότερα αισθήματα για σας κι αν θα σας μιλήσει για αυτά. Μην επικεντρώνεστε τόσο στα λόγια, όσο στις πράξεις τους. Διαβάστε μερικές πράξεις που κάνουν οι άνθρωποι όταν αισθάνονται ευτυχισμένοι με το ταίρι τους.

Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο που πλοηγούμαστε στον κόσμο

Κορωνοϊός: Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι κοινωνικοί περιορισμοί και οι φόβοι για την δημόσια και προσωπική μας υγεία προκάλεσαν αλλαγές στη συμπεριφορά και την επικοινωνία μας. Είναι όμως μόνιμες αυτές οι αλλαγές;

Πώς η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζει τη ζωή μας;

Ενδοοικογενειακή βία: Η βία μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, δυστυχώς, αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο ακόμα και στις μέρες μας. Μία νέα έρευνα έρχεται να δείξει πόσο επηρεάζει την ενήλικη ζωή μιας κακοποιημένης ψυχής.

Κατάθλιψη-Βακτήρια του εντέρου υποδεικνύουν νέες θεραπείες

Bακτήρια εντέρου: Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν, εάν η αλλαγή της διατροφής κάποιου μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ορισμένα άτομα με υψηλά επίπεδα του αμινοξέος προλίνη στη διατροφή τους μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρή κατάθλιψη, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μικροβίωμα του εντέρου τους.