Ψυχική Υγεία

Κλιματική αλλαγή: Η κλιματική αλλαγή βλάπτει την ψυχική υγεία των παιδιών

Κλιματική αλλαγή: Η κλιματική αλλαγή βλάπτει την ψυχική υγεία των παιδιών

Κλιματική αλλαγή: Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ψυχική υγεία των παιδιών μπορεί να ξεκινήσουν πριν από τη γέννηση και να επιδεινωθούν καθώς μεγαλώνουν.

Ο επιζήμιος αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στην ψυχική υγεία των παιδιών είναι μια πιεστική ανησυχία, όπως τονίζεται σε μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από κοινού από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία και την ecoAmerica. Γεγονότα που σχετίζονται με το κλίμα, όπως οι μαινόμενες πυρκαγιές, οι ξηρασίες, οι πλημμύρες και η ακραία ζέστη, λόγω της κλιματικής αλλαγής, επιδεινώνουν την ήδη εύθραυστη ψυχική υγεία των παιδιών.

Ψυχική υγεία παιδιών και κλιματική αλλαγή

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ψυχική υγεία των παιδιών μπορεί να ξεκινήσουν πριν από τη γέννηση και να επιδεινωθούν καθώς μεγαλώνουν. Αυτές οι συνέπειες συνθέτουν τους υπάρχοντες στρεσογόνους παράγοντες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας COVID-19, του πολέμου και της βίας με όπλα. Ορισμένες ομάδες παιδιών επηρεάζονται δυσανάλογα από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην ψυχική υγεία λόγω παραγόντων όπως η φτώχεια, ο ρατσισμός και η αναπηρία.

Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στην ψυχική υγεία των παιδιών είναι τόσο άμεσος όσο και έμμεσος. Για παράδειγμα, οι πυρκαγιές απελευθερώνουν λεπτά σωματίδια (PM2,5) στον αέρα, οδηγώντας σε ρύπανση και η έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους και υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα τα παιδιά να αντιμετωπίσουν μαθησιακές δυσκολίες και ορισμένες καταστάσεις ψυχικής υγείας.

Τα παιδιά που έχουν ζήσει και επιζήσει από φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες ή πυρκαγιές, υποφέρουν συχνά από μακροχρόνιο άγχος. Επιπλέον, όταν οι γονείς βιώνουν άγχος και τραύμα, αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στα παιδιά τους. Ο εκτοπισμός λόγω γεγονότων που σχετίζονται με το κλίμα μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και τη μάθηση των παιδιών και διαταράσσει τα κοινωνικά τους δίκτυα.

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως οι καύσωνες και η κακή ποιότητα του αέρα, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο άγχους, κατάθλιψης και διαταραχών ψυχικής υγείας στα παιδιά. Επιπλέον, η αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον, που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, επηρεάζει βαθιά τα παιδιά. Πολλοί ανησυχούν για τις επιλογές και τις ευκαιρίες που θα έχουν στη ζωή τους και είναι απογοητευμένοι με αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία που θα μπορούσαν να αναλάβουν δράση αλλά δεν το κάνουν.

Η έκθεση, με τίτλο «Ψυχική υγεία και το μεταβαλλόμενο κλίμα μας: Έκθεση για παιδιά και νέους 2023», δημιουργήθηκε μετά από ανασκόπηση της επιστημονικής έρευνας σχετικά με το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ψυχική υγεία των παιδιών.

Για να βοηθήσουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ψυχική και σωματική τους υγεία, οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και οι φροντιστές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να ακούσουν τις ανησυχίες των παιδιών, να κάνουν συνομιλίες κατάλληλες για την ηλικία τους και να προσφέρουν ευκαιρίες για ενέργειες κατάλληλες για την ηλικία τους. Τα παιδιά μπορούν επίσης να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες όπως η συμμετοχή της κοινότητας, ο εθελοντισμός και η συμμετοχή σε διαμαρτυρίες για την κλιματική αλλαγή για να αισθανθούν ότι συμβάλλουν σε έναν ουσιαστικό σκοπό.

Η Δρ Anisha Abraham, παιδίατρος και ειδικός στην ιατρική των εφήβων, υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ψυχική υγεία των νέων. Τονίζει τη σημασία των γιατρών να ρωτούν τα παιδιά πώς αισθάνονται για την κλιματική αλλαγή, ειδικά μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα, και συνιστά τον περιορισμό της έκθεσης σε οδυνηρές ειδήσεις, παρέχοντας πόρους κατάλληλες για την ηλικία για τα παιδιά που εκφράζουν άγχος για την κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για τους νέους και απαιτεί συλλογική προσπάθεια για την υποστήριξη της ευημερίας τους και την αντιμετώπιση των προκλήσεων ψυχικής υγείας που παρουσιάζει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η επαγγελματική ζωή προκαλεί ανησυχία στους Αμερικανούς πολίτες

Πώς η εργασία μπορεί να επιδράσει στην υγεία της ψυχής μας;

Νέα έρευνα διαπιστώνει μεγαλύτερη συνέχεια της ψυχοθεραπείας μετά τη μετάβαση στην τηλεϋγεία

Πώς να προστατεύσετε τα παιδιά σας από το άγχος της οθόνης;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει να μεταμορφώσετε την ψυχική σας υγεία;

Οπτικοποίηση Διαλογισμού: Ο διαλογισμός οπτικοποίησης είναι μια ισχυρή τεχνική που αξιοποιεί την ικανότητα του νου να δημιουργεί νοητικές εικόνες για να προάγει τη χαλάρωση, να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει τη συνολική ευεξία.

Πώς να προστατεύσετε τα προσωπικά σας όρια

Αφιερώστε χρόνο για να αναλογιστείτε ποια είναι τα όριά σας και μεταδώστε τα ξεκάθαρα στους άλλους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον καθορισμό ορίων στο πώς σας συμπεριφέρονται οι άλλοι, τις προσδοκίες τους για το χρόνο και την ενέργειά σας και την πρόσβασή τους στον προσωπικό σας χώρο.

Θεραπείες άνοιας που συνδέονται με σοβαρές παρενέργειες: Μελέτη

«Υπάρχει επομένως κίνδυνος να συνταγογραφηθούν σε ασθενείς επιβλαβή αντιψυχωσικά απλώς επειδή το εκπαιδευμένο προσωπικό που μπορεί να διαχειριστεί με ασφάλεια τη συμπεριφορά τους δεν είναι επαρκώς διαθέσιμο», είπε ο νευρολόγος Δρ Τσαρλς Μάρσαλ, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι θεραπείες μπορεί να δικαιολογούνται σε σπάνιες περιπτώσεις.

Βασικά σημάδια για την αναγνώριση ενός ναρκισσιστή

Ναρκισσισμός: Αναγνωρίζοντας τα σημάδια του ναρκισσισμού, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από πιθανή χειραγώγηση και να διατηρήσετε πιο υγιείς σχέσεις βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και την ενσυναίσθηση.