Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Κηπουρική: Όταν η φροντίδα του κήπου είναι φροντίδα της ψυχής [vid]

Κηπουρική: Όταν η φροντίδα του κήπου είναι φροντίδα της ψυχής [vid]

Μέσα στους αιώνες, οι κήποι χρησίμευσαν όχι μόνο ως χώροι για την καλλιέργεια φυτών αλλά και ως τόποι χαλάρωσης και σύνδεσης με τον εαυτό, τους άλλους και τη φύση. Σήμερα, είναι γνωστό ότι η κηπουρική μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην ψυχική σας υγεία.

Οφέλη της κηπουρικής για την ψυχική υγεία

  • Βελτιώνει τη διάθεση.

Η κηπουρική μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πιο ειρηνικοί και ικανοποιημένοι. Η εστίαση της προσοχής σας στις άμεσες εργασίες και λεπτομέρειες της κηπουρικής μπορεί να μειώσει τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα και να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα. Επιπλέον, το να περνάτε χρόνο γύρω από τα φυτά διευκολύνει το άγχος για πολλούς ανθρώπους.

  • Αυξάνει την αυτοεκτίμηση.

Η αυτοεκτίμηση αφορά το πόσο εκτιμάτε και αισθάνεστε θετικά με και για τον εαυτό σας. Το να βοηθήσεις ένα φυτό να μεγαλώσει είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα. Όταν βλέπετε την εργασία σας να αποδίδει καρπούς – κυριολεκτικά και μεταφορικά – το αίσθημα υπερηφάνειας σας δίνει ώθηση.

  • Βελτιώνει την προσοχή και την συγκέντρωση.

Η κηπουρική σας βοηθά να παραμένετε συγκεντρωμένοι/ες σε μια μόνο δραστηριότητα. Αν δυσκολεύεστε να παραμείνετε συγκεντρωμένοι σε εργασίες, συζητήσεις ή θέματα στην καθημερινή σας ζωή, η κηπουρική μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε να εστιάζετε την προσοχή σας σε αυτό που έχετε μπροστά σας χωρίς να αποσπάστε.

  • Είναι άσκηση.

Διαδικάσίες όπως το σκάψιμο για παράδειγμα είναι μια καλή μορφή άσκησης. Η τακτική άσκηση μειώνει το άγχος, την κατάθλιψη και άλλα ψυχικά προβλήματα και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας. Εάν δεν σας αρέσει να πηγαίνετε στο γυμναστήριο, η κηπουρική μπορεί να είναι ένας ευχάριστος τρόπος για να αποκτήσετε κάποια από αυτά τα οφέλη.

  • Ενθαρρύνει τους κοινωνικούς δεσμούς.

Η κηπουρική με άλλους σε έναν κοινοτικό κήπο απαιτεί ομαδική εργασία για την επίτευξη κοινών στόχων. Το να είσαι μέλος μιας μεγαλύτερης ομάδας μπορεί να ωφελήσει την ψυχική σου υγεία αυξάνοντας τις κοινωνικές σου σχέσεις και το σύστημα υποστήριξής σου.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα διατηρήσετε σε ισορροπία την ψυχική σας υγεία

Τρεις "ευφάνταστοι" πυλώνες της αυτοφροντίδας

Τα φυτά επηρεάζουν τη νοητική και συναισθηματική μας υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η οικογενειακή οικονομική ανασφάλεια μπορεί να βλάψει την ψυχική υγεία των παιδιών

Παιδιά: Οι οικονομικές δυσκολίες που προκλήθηκαν από την πανδημία είχαν ένα δευτερογενές αποτέλεσμα που τελικά συνδέθηκε αρνητικά με την ψυχική υγεία των παιδιών τους.

Tο κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα συμπεριφοράς 

Κάπνισμα παιδιά: Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα τσιγάρα μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τον έλεγχο των παρορμήσεων, την προσοχή και τη λήψη αποφάσεων.

Διερεύνηση του αυτοτραυματισμού και της υπερβολικής χρήσης ψηφιακής τεχνολογίας σε νέους με βιωμένη εμπειρία ψυχικής υγείας

"Αυτή η έρευνα αποκαλύπτει ορισμένες σημαντικές γνώσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ψηφιακή τεχνολογία χρησιμοποιείται από νέους με βιωμένη εμπειρία από παθήσεις ψυχικής υγείας και θέτει τα θεμέλια για μελλοντικές μελέτες σε αυτόν τον τομέα - οι οποίες είναι πολύ απαραίτητες. Τελικά, ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα οδηγήσουν για την καλύτερη υποστήριξη των νέων που αγωνίζονται με την ψυχική τους υγεία».

Εγωκεντρική συμπεριφορά στους εφήβους και η σχέση της με τον ναρκισσισμό 

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι έφηβοι που επιδεικνύουν εγωκεντρική συμπεριφορά είναι πιο πιθανό να σημειώσουν υψηλότερη βαθμολογία στα μέτρα του ναρκισσισμού, επιδεικνύοντας μια αυξημένη αίσθηση δικαιώματος, ανωτερότητας και αυτοαπορρόφησης.

Close Icon