Ψυχική Υγεία

Κηπουρική: Όταν η φροντίδα του κήπου είναι φροντίδα της ψυχής [vid]

Κηπουρική: Όταν η φροντίδα του κήπου είναι φροντίδα της ψυχής [vid]

Μέσα στους αιώνες, οι κήποι χρησίμευσαν όχι μόνο ως χώροι για την καλλιέργεια φυτών αλλά και ως τόποι χαλάρωσης και σύνδεσης με τον εαυτό, τους άλλους και τη φύση. Σήμερα, είναι γνωστό ότι η κηπουρική μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην ψυχική σας υγεία.

Οφέλη της κηπουρικής για την ψυχική υγεία

  • Βελτιώνει τη διάθεση.

Η κηπουρική μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πιο ειρηνικοί και ικανοποιημένοι. Η εστίαση της προσοχής σας στις άμεσες εργασίες και λεπτομέρειες της κηπουρικής μπορεί να μειώσει τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα και να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα. Επιπλέον, το να περνάτε χρόνο γύρω από τα φυτά διευκολύνει το άγχος για πολλούς ανθρώπους.

  • Αυξάνει την αυτοεκτίμηση.

Η αυτοεκτίμηση αφορά το πόσο εκτιμάτε και αισθάνεστε θετικά με και για τον εαυτό σας. Το να βοηθήσεις ένα φυτό να μεγαλώσει είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα. Όταν βλέπετε την εργασία σας να αποδίδει καρπούς – κυριολεκτικά και μεταφορικά – το αίσθημα υπερηφάνειας σας δίνει ώθηση.

  • Βελτιώνει την προσοχή και την συγκέντρωση.

Η κηπουρική σας βοηθά να παραμένετε συγκεντρωμένοι/ες σε μια μόνο δραστηριότητα. Αν δυσκολεύεστε να παραμείνετε συγκεντρωμένοι σε εργασίες, συζητήσεις ή θέματα στην καθημερινή σας ζωή, η κηπουρική μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε να εστιάζετε την προσοχή σας σε αυτό που έχετε μπροστά σας χωρίς να αποσπάστε.

  • Είναι άσκηση.

Διαδικάσίες όπως το σκάψιμο για παράδειγμα είναι μια καλή μορφή άσκησης. Η τακτική άσκηση μειώνει το άγχος, την κατάθλιψη και άλλα ψυχικά προβλήματα και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας. Εάν δεν σας αρέσει να πηγαίνετε στο γυμναστήριο, η κηπουρική μπορεί να είναι ένας ευχάριστος τρόπος για να αποκτήσετε κάποια από αυτά τα οφέλη.

  • Ενθαρρύνει τους κοινωνικούς δεσμούς.

Η κηπουρική με άλλους σε έναν κοινοτικό κήπο απαιτεί ομαδική εργασία για την επίτευξη κοινών στόχων. Το να είσαι μέλος μιας μεγαλύτερης ομάδας μπορεί να ωφελήσει την ψυχική σου υγεία αυξάνοντας τις κοινωνικές σου σχέσεις και το σύστημα υποστήριξής σου.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα διατηρήσετε σε ισορροπία την ψυχική σας υγεία

Τρεις "ευφάνταστοι" πυλώνες της αυτοφροντίδας

Τα φυτά επηρεάζουν τη νοητική και συναισθηματική μας υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς είναι οι σχέσεις με έναν Δίδυμο;

Σχέσεις Δίδυμοι: Καθένα από τα ζώδια έχει τις ξεχωριστές του χάρες, ενώ οι σχέσεις με κάθε ζώδιο παρουσιάζουν διαφορετική δυναμική. Πώς είναι ένας Δίδυμος σε σχέση;

Ο Aaron Doughty θέλει να βοηθάει να αλλάξει η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων προς το καλύτερο, βοηθώντας τους να γίνουν οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους.

Θέλει επίσης να συνεχίσει να ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο όπως τώρα, να γνωρίζει νέους ανθρώπους και να βοηθάει να αλλάξει η ζωή εκατομμυρίων προς το καλύτερο, βοηθώντας τους να γίνουν οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους.

Ρυθμίζοντας τα συναισθήματά μας

Αν σκέφτεστε με απόλυτους όρους, τότε είναι φυσικό να είστε ανήσυχοι και να αναμασάτε τα ίδια και τα ίδια... Μπορεί να είναι δύσκολο να αποδεχτείτε τις αντιφάσεις και την αμφισημία. Κάνοντάς το όμως θα αισθανθείτε φυσιολογικοί, όπως όλος ο κόσμος, όπως κάθε ανθρώπινο ον πάνω στη Γη, και δεν θα σας κατατρέχουν τα δυσάρεστα συναισθήματα.

Πώς επηρεάζει η προσωπικότητά μας τα συναισθήματα των άλλων

Το χάρισμα συνδέεται με την ικανότητα να μεταδίδουμε συναισθήματα για να διεγείρουμε και να εμπνεύσουμε τους άλλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι χαρισματικοί ηγέτες είναι σε θέση να πυροδοτούν συναισθήματα στους οπαδούς, τόσο θετικά συναισθήματα, όσο και αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός ή η οργή.