Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Αθλητισμός: H άσκηση ως ενισχυτικό της ψυχικής υγείας [vid]

Αθλητισμός: H άσκηση ως ενισχυτικό της ψυχικής υγείας [vid]

Αθλητισμός: Η άσκηση βελτιώνει την ψυχική υγεία μειώνοντας το άγχος, την κατάθλιψη και την αρνητική διάθεση και βελτιώνοντας την αυτοεκτίμηση και τη γνωστική λειτουργία. Η άσκηση έχει επίσης βρεθεί ότι ανακουφίζει από συμπτώματα όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση και κοινωνική απόσυρση.

Οι αεροβικές ασκήσεις, όπως τζόκινγκ, κολύμπι, ποδηλασία, περπάτημα, κηπουρική και χορός, έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν το άγχος και την κατάθλιψη. Αυτές οι βελτιώσεις στη διάθεση προκαλούνται από την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο που έρχεται από την άσκηση και από μια επίδραση στον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων – HPA – και, ως εκ τούτου, στη φυσιολογική αντιδραστικότητα στο στρες.

Αυτή η φυσιολογική επίδραση πιθανώς μεσολαβείται από την επικοινωνία του άξονα HPA με αρκετές περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του λεμφικού συστήματος, το οποίο ελέγχει τα κίνητρα και τη διάθεση, την αμυγδαλή, η οποία προκαλεί φόβο ως απάντηση στο στρες. και τον ιππόκαμπο, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό μνήμης καθώς και στη διάθεση και τα κίνητρα.

Άλλες υποθέσεις που έχουν προταθεί για να εξηγήσουν τις ευεργετικές επιδράσεις της σωματικής δραστηριότητας στην ψυχική υγεία περιλαμβάνουν την απόσπαση της προσοχής, την αυτο-αποτελεσματικότητα και την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Η άσκηση βελτιώνει την ψυχική υγεία μειώνοντας το άγχος, την κατάθλιψη και την αρνητική διάθεση και βελτιώνοντας την αυτοεκτίμηση και τη γνωστική λειτουργία. Η άσκηση έχει επίσης βρεθεί ότι ανακουφίζει από συμπτώματα όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση και κοινωνική απόσυρση. Είναι ιδιαίτερα σημαντική σε ασθενείς με σχιζοφρένεια δεδομένου ότι αυτοί οι ασθενείς είναι ήδη ευάλωτοι στην παχυσαρκία και επίσης λόγω του πρόσθετου κινδύνου αύξησης βάρους που σχετίζεται με την αντιψυχωσική θεραπεία.

Τα οφέλη για την υγεία από την τακτική άσκηση που πρέπει να τονιστούν και να ενισχυθούν περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Βελτιωμένος ύπνος
  • Αυξημένο ενδιαφέρον για σεξ
  • Καλύτερη αντοχή
  • Ανακούφιση από το στρες
  • Βελτίωση στη διάθεση
  • Αυξημένη ενέργεια και αντοχή
  • Μειωμένη κόπωση που μπορεί να αυξήσει την πνευματική εγρήγορση
  • Μείωση βάρους
  • Μειωμένη χοληστερόλη και βελτιωμένη καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση

 

Πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθεί ο αντίκτυπος του συνδυασμού αυτών των παρεμβάσεων με την παραδοσιακή θεραπεία ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ψυχοφαρμακολογίας και της ψυχοθεραπείας.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τρέξιμο ή τζόκινγκ - Από που να ξεκινήσω

Pilates για ενισχυμένο μυϊκό έλεγχο και δύναμη

Βάλτε στην προπόνησή σας μια μπάλα γυμναστικής για επιπλέον challenge και οφέλη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οδηγός για μπαμπάδες και για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τα αισθήματα άγχους

Άγχος εγκυμοσύνη: Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια περίοδος χαράς, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντικό άγχος και αισθήματα θλίψης, όχι μόνο για τις μητέρες αλλά και για τους πατέρες.

Οι γενετικοί παράγοντες προβλέπουν τα πρότυπα κατάθλιψης σε εφήβους 

Κατάθλιψη: Τα ευρήματα αυτής της μελέτης έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας των εφήβων, καθώς υπογραμμίζουν την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικών, περιβαλλοντικών και ψυχολογικών παραγόντων στην ανάπτυξη της κατάθλιψης.

Η προώθηση της αίσθησης ότι ανήκουν στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ μπορεί να μειώσει τα προβλήματα υγείας

Και ο Τζουντ και εγώ μελετάμε το να ανήκουμε σε ηλικιωμένους LGBTQ+ ενήλικες, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν την κοινωνική απομόνωση, τη μοναξιά και διάφορες μορφές στιγματισμού, όπως η ηλικία και η ομοφοβία.

Πώς ο χορός μπορεί να βοηθήσει στο μπουστάρισμα της ψυχικής μας ευεξίας;

Χορός ψυχική: Ο χορός είναι μια ολιστική δραστηριότητα που ενισχύει την ψυχική υγεία μέσω της ανακούφισης από το στρες, της συναισθηματικής έκφρασης, της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, της γνωστικής εμπλοκής και της επίγνωσης.

Γιατί πολλοί θεωρούν εσφαλμένα ότι νοσούν από ψυχικές ασθένειες;

Ψυχικές ασθένειες: Οι έννοιες της ψυχικής ασθένειας έχουν διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια - ένα φαινόμενο που ονομάζεται "εννοιολογικός ερπυσμός" - και οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς το εύρος των εννοιών τους για την ψυχική ασθένεια.

Close Icon