Ψυχική Υγεία

Κατάθλιψη: Η άσκηση είναι ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό για τους εφήβους

Κατάθλιψη: Η άσκηση είναι ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό για τους εφήβους

Κατάθλιψη: Περίπου μια ώρα σωματικής δραστηριότητας τρεις ημέρες την εβδομάδα παρείχε την καλύτερη ανακούφιση για τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε εφήβους.

Ένα αντίδοτο στην εφηβική κατάθλιψη μπορεί να βρεθεί στα σχολικά γυμναστήρια και σε αθλητικά γήπεδα, υποστηρίζει μια σημαντική νέα ανασκόπηση. Τα εποπτευόμενα προγράμματα άσκησης συνδέονται με σημαντικές μειώσεις των συμπτωμάτων της κατάθλιψης μεταξύ παιδιών και εφήβων, σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων από 21 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 2.400 παιδιά.

Τα δεδομένα υποδεικνύουν μια συγκεκριμένη δόση άσκησης που θα παράγει το μεγαλύτερο όφελος στα παιδιά: Περίπου μια ώρα σωματικής δραστηριότητας τρεις ημέρες την εβδομάδα παρείχε την καλύτερη ανακούφιση για τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Αυτό είναι πολύ κοντά σε αυτό που έχει συστήσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ως τακτική άσκηση τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες, κάπου μεταξύ 75 και 150 λεπτών την εβδομάδα.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα προγράμματα άσκησης μικρότερα των 12 εβδομάδων παρήγαγαν μεγαλύτερα οφέλη – πιθανώς επειδή ένα τέτοιο αυστηρά καθορισμένο πρόγραμμα δίνει στους συμμετέχοντες μια θετική αίσθηση επιτευγμάτων και επιτευγμάτων, σύμφωνα με ένα άρθρο που συντάχθηκε από τον Eduardo Bustamante, επίκουρο καθηγητή κινησιολογίας και διατροφής. στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, στο Σικάγο. «Αυτά τα προγράμματα φυσικής δραστηριότητας που έχουμε μειώνουν τα συμπτώματα κατάθλιψης χωρίς καν να προσπαθήσουν», είπε ο Bustamante.

Αυτά τα αποτελέσματα προσφέρουν μια πιθανή απάντηση σε μια κρίση ψυχικής υγείας που επηρεάζει Αμερικανούς εφήβους και νεαρούς ενήλικες μετά την πανδημία και άλλες σημαντικές κοινωνικές αλλαγές. Το 2021, σχεδόν ένας στους τέσσερις νεαρούς ενήλικες δήλωσε ότι είχε πρόσφατα ζητήσει και λάβει θεραπεία ψυχικής υγείας, σύμφωνα με μια έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Η κατάθλιψη είναι η δεύτερη πιο συχνή ψυχική διαταραχή μεταξύ των παιδιών και των εφήβων και αποτελεί ισχυρό προγνωστικό παράγοντα μελλοντικών ψυχικών διαταραχών και αυτοκτονιών, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης στις σημειώσεις του φόντου. Έως και το 67% των νέων με συμπτώματα κατάθλιψης κινδυνεύουν να αναπτύξουν πλήρη κατάθλιψη ή άγχος στην ενήλικη ζωή, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι έφηβοι επωφελήθηκαν περισσότερο

Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε δεδομένα από 21 προηγούμενες κλινικές δοκιμές στις οποίες παιδιά και έφηβοι συμμετείχαν σε προγράμματα φυσικής δραστηριότητας. Οι δοκιμές μπορεί να στόχευαν στη μελέτη κάτι διαφορετικό από την ψυχική υγεία – για παράδειγμα, παχυσαρκία, εκπαιδευτική επιτυχία ή ADHD (διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας) – αλλά όλες περιλάμβαναν εργαλεία που βαθμολόγησαν τα συμπτώματα κατάθλιψης των συμμετεχόντων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μεγαλύτερο όφελος εμφανίστηκε σε συμμετέχοντες άνω των 13 ετών.

Αυτό είναι λογικό, δεδομένου ότι οι πολιτείες γενικά καταργούν τις απαιτήσεις φυσικής αγωγής τους γύρω στην 5η τάξη, είπε ο Thompson. «Περίπου στην ηλικία των 12, όταν ένα παιδί μπει στο γυμνάσιο, δεν υπάρχει πλέον απαίτηση φυσικής αγωγής», είπε ο Thompson. «Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν τη δομημένη σωματική δραστηριότητα που κάνουν τα μικρότερα παιδιά. Επομένως, αυτό που βλέπουμε είναι μια αύξηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, που μεταφράζεται σε κλινική διάγνωση κατάθλιψης, η οποία στη συνέχεια τα ακολουθεί στο γυμνάσιο. και στην ενηλικίωση».

Ένα από τα πιο εμφανή συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να είναι η σωματική αδράνεια και η έλλειψη επιθυμίας να θέλει κανείς να κάνει κάτι. Έτσι, κατά μία έννοια η ίδια η σωματική δραστηριότητα είναι παρόμοια με μια παρέμβαση που θα ονομάζαμε συμπεριφορική ενεργοποίηση, στην οποία οι ασθενείς συμμετέχουν σε σημαντικές δραστηριότητες για να ανατρέψουν αυτόν τον καταθλιπτικό λήθαργο. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της κατάθλιψης, είπαν οι ειδικοί.

Η άσκηση απελευθερώνει εγκεφαλικές ορμόνες που ονομάζονται ενδορφίνες που προάγουν το αίσθημα ευεξίας και βελτιώνουν τη συνολική διάθεση. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να κάνει ένα παιδί να αισθάνεται καλύτερα κάνοντας το σώμα του πιο υγιές και προάγοντας τον ύπνο υψηλής ποιότητας. Η άσκηση ενισχύει την εγκεφαλική δύναμη, τις κοινωνικές δεξιότητες. Επιπλέον, η άσκηση προάγει την υγεία του εγκεφάλου.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρόγραμμα προσομοίωσης οδήγησης βοηθά εφήβους με ΔΕΠΥ

Πώς τα social media επηρεάζουν την λειτουργία του εφηβικού εγκεφάλου;

Βοηθούν τα βάρη να αναρρώσετε από τραυματισμούς;

6 Τρόποι να αλλάξετε τη φυσική σας κατάσταση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι τα οφέλη υγείας του ψαρέματος;

Ψάρεμα υγεία: Το ψάρεμα έχει θετικά οφέλη για την ψυχική υγεία, ενώ η νέα έρευνα υπογραμμίζει επίσης ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με το χόμπι πιο συχνά αποφέρουν μεγαλύτερα γνωστικά οφέλη.

Η αισιοδοξία και η κοινωνική σύνδεση βοηθούν την ανάρρωση από καρδιαγγειακή νόσο

Καρδιαγγειακή νόσος: Οι άνθρωποι που ζουν με καρδιαγγειακή νόσο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άγχος και κατάθλιψη καθώς προσαρμόζονται σε μια σειρά από ξαφνικές αλλαγές στην υγεία τους.

Βάλτε τον εαυτό σας στο επίκεντρο της ζωής σας

Προσωπική ανάπτυξη: Τοποθετώντας τον εαυτό μας στο επίκεντρο της ζωής μας, επιδιώκουμε την προσωπική ολοκλήρωση και μια ζωή που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και τις φιλοδοξίες μας.

Τρόποι για να έχετε μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας και ισορροπημένη ψυχική υγεία

Αυτογνωσία: Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας και μια ισορροπημένη ψυχική υγεία είναι να αγαπάτε τον εαυτό σας πάρα πολύ, να νοιάζεστε για τις συναισθηματικές σας ανάγκες και να διατηρείτε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής.

8 στις 10 γυναίκες που έχουν PCOS λένε ότι τους επηρεάζει ψυχικά και σωματικά

PCOS γυναίκες: Ο Σεπτέμβριος αναγνωρίζεται ως μήνας ευαισθητοποίησης για το PCOS, αφιερωμένος στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και στην εκπαίδευση των γυναικών σχετικά με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS).