Αυτοφροντίδα

Αθλητισμός: Μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 25%, λέει νέα μελέτη [vid]

Αθλητισμός: Μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 25%, λέει νέα μελέτη [vid]

Αθλητισμός: Μια νέα μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε το JAMA Psychiatry διαπιστώνει ότι μόλις δυόμισι ώρες γρήγορου περπατήματος μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 25%.

Όσοι πληρούσαν το συνιστώμενο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα είχαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη, σύμφωνα με τη νέα μετα-ανάλυση. Με βάση τα δεδομένα των ερευνητών, 1 στις 9 περιπτώσεις κατάθλιψης θα μπορούσε να προληφθεί με την άσκηση. Ακόμη και λίγη άσκηση βοηθάει, σημειώνουν οι ερευνητές, καθώς και όσοι πληρούσαν το μισό από το συνιστώμενο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο για κατάθλιψη.

Η μελέτη διεξήχθη από μια διεθνή ομάδα ερευνητών και δημοσιεύτηκε στο κορυφαίο ψυχιατρικό περιοδικό JAMA Psychiatry. Οι συγγραφείς σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Αυτή η συστηματική ανασκόπηση και η μετα-ανάλυση των συσχετίσεων μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και κατάθλιψης υποδηλώνει σημαντικά οφέλη για την ψυχική υγεία από το να είσαι σωματικά δραστήριος, ακόμη και σε επίπεδα χαμηλότερα από τις συστάσεις για τη δημόσια υγεία». Η μελέτη ήταν μια μετα-ανάλυση, που συνδύαζε τα δεδομένα από 15 προηγούμενες μελέτες για την άσκηση και την κατάθλιψη. Συνολικά, τα στοιχεία τους περιελάμβαναν 191.130 συμμετέχοντες από διάφορες χώρες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «δραστηριότητα που ισοδυναμούσε με 2,5 ώρες γρήγορο περπάτημα την εβδομάδα συσχετίστηκε με 25% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και στη μισή δόση, ο κίνδυνος ήταν 18% χαμηλότερος σε σύγκριση με την έλλειψη δραστηριότητας. Μόνο μικρά πρόσθετα οφέλη παρατηρήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας». Δηλαδή, περισσότερη άσκηση και πιο έντονη άσκηση μπορεί να μην είναι απαραίτητη όταν μιλάμε για την κατάθλιψη. Με άλλα λόγια, μόλις μερικές ώρες περπάτημα την εβδομάδα φαίνονται αρκετές για την πρόληψη της κατάθλιψης σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η σωματική δραστηριότητα έχει επίσης βρεθεί ότι είναι αποτελεσματική ως θεραπεία για την κατάθλιψη. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έκαναν άσκηση είχαν το ίδιο επίπεδο βελτίωσης στους τέσσερις μήνες και χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής στους δέκα μήνες, με εκείνους που έπαιρναν αντικαταθλιπτικά. Σύμφωνα με άλλη μελέτη, ο συνδυασμός άσκησης και διαλογισμού μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμος.

Μια μελέτη σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας διαπίστωσε επίσης ότι η σωματική δραστηριότητα βοήθησε στην πρόληψη της κατάθλιψης. Το ίδιο όφελος βρέθηκε επίσης σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν παιδιά.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

H μουσική είναι σύμμαχός σας στην προπόνηση

4 λόγοι να ασκείσαι τακτικά [vid]

Η άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς αποκτάται η ευημερία στη ζωή μας;

Αυτοφροντίδα: Ακολουθούν μερικοί αποτελεσματικοί και δοκιμασμένοι τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ευημερία σας.

Συμβουλές για μια καλύτερη ζωή

Self care: Υπάρχουν μερικές συμβουλές που λειτουργούν για την πλειοψηφία των ανθρώπων και θα σας βοηθήσουν να αρχίσετε να καταλαβαίνετε πώς να φροντίζετε τον εαυτό σας.

Οι πολλές ώρες εργασίας είναι συναισθηματικά ανθυγιεινές

Υγεία ευεξία: Έρευνες δείχνουν ότι η εργασία αργά συμβάλλει στην εξάντληση, τη χαμηλή καρδιαγγειακή υγεία, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τις κακές διατροφικές συνήθειες, την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, κατάθλιψη και συχνότητα εμφάνισης διαβήτη.