Ψυχική Υγεία

Κατάθλιψη Έντερο: Τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης [vid]

Κατάθλιψη Έντερο: Τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης [vid]

Κατάθλιψη Έντερο: Όλο και πληθαίνουν οι έρευνες που επισημαίνουν ότι η υγεία του εντέρου επηρεάζει άμεσα την ψυχική μας υγεία. Αλλαγές στη μικροβιολογική χλωρίδα του εντέρου έχουν συσχετιστεί με διάφορες διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης. Μια πρόσφατη μελέτη υποστηρίζει ότι η προσθήκη προβιοτικών συμπληρωμάτων στη διατροφή μας μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Τα προβιοτικά συμπληρώματα διατροφής περιέχουν χρήσιμα βακτήρια και μαγιά. Διατίθενται στην αγορά ως τρόπος διατήρησης ενός ποικίλου μείγματος υγιών μικροβίων στο εντερικό περιβάλλον (μικροβίωμα). Τώρα, μια κριτική μελέτη – που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο στις 6 Ιουλίου του περασμένου έτους και συγκεκριμένα στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Nutrition, Prevention & Health – υποδηλώνει ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα διατροφής μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι η σχέση μεταξύ εντερικής διαταραχής και άλλων παθήσεων είναι γνωστή δύο χιλιετίες τώρα, αφού ήταν ο Ιπποκράτης που ανέφερε ότι «όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο».

  • Η μελέτη

Ειδικότερα, οι επιστήμονες αξιολόγησαν επτά κλινικές δοκιμές των τελευταίων 15 ετών, οι οποίες εξέταζαν συνολικά 12 διαφορετικά στελέχη χρήσιμων βακτηρίων. Μια δοκιμή εξέταζε ένα «πρεβιοτικό», έναν τύπο φυτικών ινών που παρέχει τροφή στα βακτήρια του εντέρου.

  • Τα ερευνητικά ευρήματα και η σημασία τους – Η σχέση εντερικής και ψυχικής υγείας

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 11 από αυτά τα προβιοτικά, είτε από μόνα τους είτε σε συνδυασμό με τα πρεβιοτικά, ήταν δυνητικά χρήσιμα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Αυτό διότι θα μπορούσαν ίσως να μειώσουν τη φλεγμονή που ενδέχεται να επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Αν και οι μελέτες ήταν μικρές και βραχυπρόθεσμες, αξίζει να σημειωθεί ότι, όλες μαζί, προτείνουν μια προσέγγιση που βασίζεται στην υγεία του εντέρου για τη διατήρηση της συναισθηματικής ευημερίας που αξίζει να ακολουθηθεί. Εντωμεταξύ, η ψυχοθεραπεία με τη μορφή συνεδριών, η άσκηση και τα φάρμακα παραμένουν οι πιο συχνές προσεγγίσεις για τη θεραπεία της κατάθλιψης.

  • Πώς να ενισχύσετε φυσικά την υγεία του εντέρου σας

Για να υποστηρίξετε την υγεία του εντέρου σας χωρίς την προσθήκη ακριβών προβιοτικών συμπληρωμάτων, δοκιμάστε να εντάξετε στην διατροφή σας τρόφιμα που περιέχουν φυσικά προβιοτικά, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το λάχανο τουρσί. Οι πρεβιοτικές πηγές ολικής αλέσεως μπορούν επίσης να υποστηρίξουν την υγιή λειτουργία του εντερικού σας συστήματος.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΣΟΦΨΥ Σερρών: Με δωρεά του ιδρύματος ΤΙΜΑ, ο ΣΟΦΨΥ Ν.Σερρών υλοποιεί το πρόγραμμα «ΣΤΗΡΙΖΩ»

Νέα στοιχεία για τη σύνδεση έντονης άσκησης και μακροζωίας

Η θάλασσα είναι ο τόπος που γαληνεύουν το σώμα και η ψυχή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα γονίδια καθορίζουν το επίπεδο ενσυναίσθησης στους ανθρώπους

Γονίδια ενσυναίσθηση: Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Translational Psychiatry, βασίζεται σε μια προηγούμενη μελέτη που διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες είναι ελαφρώς πιο ενσυναίσθητες από τους άνδρες

Πώς μπορείτε να απομακρυνθείτε από μια δύσκολη συναισθηματική κατάσταση;

Δύσκολες εμπειρίες: Ενώ η διαδικασία της λήθης μιας δύσκολης κατάστασης είναι πολύπλευρη και διαφέρει από άτομο σε άτομο, αυτές οι στρατηγικές μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για την πλοήγηση στην πορεία προς τη θεραπεία και την ανθεκτικότητα.

Εφηβεία: Η καθημερινή συνήθεια με τα κινητά προκαλεί συναισθηματικά προβλήματα.

Από την επεξεργασία των δεδομένων δεν προέκυψε ότι οι έφηβοι ,που είχαν προϋπάρχουσες συναισθηματικές δυσκολίες,  είχαν ακολούθως και πρόβλημα ρύθμισης του χρόνου χρήσης του διαδικτύου. Διαπιστώθηκε ωστόσο ότι η προβληματική χρήση του διαδικτύου έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις σε μορφές στάθμισης των συναισθημάτων που χρειάζονται προσπάθεια, όπως δυσκολίες στην επιδίωξη στόχων ζωής και στην κατανόηση των συναισθημάτων κάποιου.

Συναισθήματα: Πώς θα διαβάσετε τους γύρω σας;

Όταν συναντάτε ένα άτομο για πρώτη φορά, το ένστικτό σας, σας μιλά πριν καν προλάβετε να σκεφτείτε. Είναι μια πρωταρχική απόκριση που έχει το σώμα μας και τη χρησιμοποιεί για αυτοπροστασία.

Το άγχος επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος

Στρες διαβήτης: Το άγχος, συμπεριλαμβανομένων των περιστάσεων της ζωής, της ασθένειας και της έλλειψης ύπνου, είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.