Ψυχική Υγεία

Κατάθλιψη Έντερο: Τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης [vid]

Κατάθλιψη Έντερο: Τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης [vid]

Κατάθλιψη Έντερο: Όλο και πληθαίνουν οι έρευνες που επισημαίνουν ότι η υγεία του εντέρου επηρεάζει άμεσα την ψυχική μας υγεία. Αλλαγές στη μικροβιολογική χλωρίδα του εντέρου έχουν συσχετιστεί με διάφορες διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης. Μια πρόσφατη μελέτη υποστηρίζει ότι η προσθήκη προβιοτικών συμπληρωμάτων στη διατροφή μας μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Τα προβιοτικά συμπληρώματα διατροφής περιέχουν χρήσιμα βακτήρια και μαγιά. Διατίθενται στην αγορά ως τρόπος διατήρησης ενός ποικίλου μείγματος υγιών μικροβίων στο εντερικό περιβάλλον (μικροβίωμα). Τώρα, μια κριτική μελέτη – που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο στις 6 Ιουλίου του περασμένου έτους και συγκεκριμένα στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Nutrition, Prevention & Health – υποδηλώνει ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα διατροφής μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι η σχέση μεταξύ εντερικής διαταραχής και άλλων παθήσεων είναι γνωστή δύο χιλιετίες τώρα, αφού ήταν ο Ιπποκράτης που ανέφερε ότι «όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο».

  • Η μελέτη

Ειδικότερα, οι επιστήμονες αξιολόγησαν επτά κλινικές δοκιμές των τελευταίων 15 ετών, οι οποίες εξέταζαν συνολικά 12 διαφορετικά στελέχη χρήσιμων βακτηρίων. Μια δοκιμή εξέταζε ένα «πρεβιοτικό», έναν τύπο φυτικών ινών που παρέχει τροφή στα βακτήρια του εντέρου.

  • Τα ερευνητικά ευρήματα και η σημασία τους – Η σχέση εντερικής και ψυχικής υγείας

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 11 από αυτά τα προβιοτικά, είτε από μόνα τους είτε σε συνδυασμό με τα πρεβιοτικά, ήταν δυνητικά χρήσιμα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Αυτό διότι θα μπορούσαν ίσως να μειώσουν τη φλεγμονή που ενδέχεται να επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Αν και οι μελέτες ήταν μικρές και βραχυπρόθεσμες, αξίζει να σημειωθεί ότι, όλες μαζί, προτείνουν μια προσέγγιση που βασίζεται στην υγεία του εντέρου για τη διατήρηση της συναισθηματικής ευημερίας που αξίζει να ακολουθηθεί. Εντωμεταξύ, η ψυχοθεραπεία με τη μορφή συνεδριών, η άσκηση και τα φάρμακα παραμένουν οι πιο συχνές προσεγγίσεις για τη θεραπεία της κατάθλιψης.

  • Πώς να ενισχύσετε φυσικά την υγεία του εντέρου σας

Για να υποστηρίξετε την υγεία του εντέρου σας χωρίς την προσθήκη ακριβών προβιοτικών συμπληρωμάτων, δοκιμάστε να εντάξετε στην διατροφή σας τρόφιμα που περιέχουν φυσικά προβιοτικά, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το λάχανο τουρσί. Οι πρεβιοτικές πηγές ολικής αλέσεως μπορούν επίσης να υποστηρίξουν την υγιή λειτουργία του εντερικού σας συστήματος.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΣΟΦΨΥ Σερρών: Με δωρεά του ιδρύματος ΤΙΜΑ, ο ΣΟΦΨΥ Ν.Σερρών υλοποιεί το πρόγραμμα «ΣΤΗΡΙΖΩ»

Νέα στοιχεία για τη σύνδεση έντονης άσκησης και μακροζωίας

Η θάλασσα είναι ο τόπος που γαληνεύουν το σώμα και η ψυχή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι μητέρες με διαταραχές προσωπικότητας επηρεάζουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους

Ψυχολογία: Όταν οι μητέρες αγωνίζονται στις δικές τους διαπροσωπικές σχέσεις, φαίνεται να εμποδίζεται η μετάδοση της ασφαλούς προσκόλλησης και της υγιούς σχέσης στους εφήβους.

Γιατί οι «Kυριακές» δεν χρειάζεται να είναι τρομακτικές: Συμβουλές για να ξεπεράσετε τις εργασιακές σας ανησυχίες

Αλλά αν τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί, «ίσως η αλλαγή της απασχόλησής σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των περιστατικών τρόμου της Κυριακής», είπε η Burke.

Γονείς και γιατροί θρηνούν τις «καταστροφικές» συνέπειες του πανδημικού κλεισίματος των σχολείων καθώς επιδεινώνεται η κρίση ψυχικής υγείας

«Το είδαμε αυτό μέσω της COVID και οι επιπτώσεις συνεχίζονται», είπε. «Άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμός, όλα αυτά ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του lockdown για την COVID, και εξακολουθούμε να βλέπουμε αυτά τα παιδιά να προσπαθούν να αναρρώσουν».

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

1 στους 3 γονείς ανησυχεί ότι η σχολική κυκλοφορία αποτελεί κίνδυνο για τα παιδιά

Οδική ασφάλεια: Σχεδόν το ένα τρίτο των γονέων ανησυχούν για την ασφάλεια του παιδιού τους από και προς το σχολείο, με περισσότερο από το ένα τέταρτο να πιστεύει ότι είναι πιθανό ένα παιδί να τραυματιστεί κοντά στην περιοχή που άφησε το σχολείο.

Ποια είναι τα αίτια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια: Μια μελέτη έδειξε ότι η απώλεια εγκεφαλικού ιστού σε νεαρά άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν από την ασθένεια συνδέθηκε με ψυχωτικά συμπτώματα όπως παραισθήσεις.

Πώς τα φυτά επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Ψυχική υγεία: Η διατήρηση των φυτών μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω τη δημιουργικότητα και να φέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης, ειδικά για άτομα που μπορεί να χρησιμοποιούν αυτό που καλλιεργούν για μαγειρικούς σκοπούς.