Ψυχική Υγεία

Κατάθλιψη Έντερο: Τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης [vid]

Κατάθλιψη Έντερο: Τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης [vid]

Κατάθλιψη Έντερο: Όλο και πληθαίνουν οι έρευνες που επισημαίνουν ότι η υγεία του εντέρου επηρεάζει άμεσα την ψυχική μας υγεία. Αλλαγές στη μικροβιολογική χλωρίδα του εντέρου έχουν συσχετιστεί με διάφορες διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης. Μια πρόσφατη μελέτη υποστηρίζει ότι η προσθήκη προβιοτικών συμπληρωμάτων στη διατροφή μας μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Τα προβιοτικά συμπληρώματα διατροφής περιέχουν χρήσιμα βακτήρια και μαγιά. Διατίθενται στην αγορά ως τρόπος διατήρησης ενός ποικίλου μείγματος υγιών μικροβίων στο εντερικό περιβάλλον (μικροβίωμα). Τώρα, μια κριτική μελέτη – που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο στις 6 Ιουλίου του περασμένου έτους και συγκεκριμένα στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Nutrition, Prevention & Health – υποδηλώνει ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα διατροφής μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι η σχέση μεταξύ εντερικής διαταραχής και άλλων παθήσεων είναι γνωστή δύο χιλιετίες τώρα, αφού ήταν ο Ιπποκράτης που ανέφερε ότι «όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο».

  • Η μελέτη

Ειδικότερα, οι επιστήμονες αξιολόγησαν επτά κλινικές δοκιμές των τελευταίων 15 ετών, οι οποίες εξέταζαν συνολικά 12 διαφορετικά στελέχη χρήσιμων βακτηρίων. Μια δοκιμή εξέταζε ένα «πρεβιοτικό», έναν τύπο φυτικών ινών που παρέχει τροφή στα βακτήρια του εντέρου.

  • Τα ερευνητικά ευρήματα και η σημασία τους – Η σχέση εντερικής και ψυχικής υγείας

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 11 από αυτά τα προβιοτικά, είτε από μόνα τους είτε σε συνδυασμό με τα πρεβιοτικά, ήταν δυνητικά χρήσιμα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Αυτό διότι θα μπορούσαν ίσως να μειώσουν τη φλεγμονή που ενδέχεται να επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Αν και οι μελέτες ήταν μικρές και βραχυπρόθεσμες, αξίζει να σημειωθεί ότι, όλες μαζί, προτείνουν μια προσέγγιση που βασίζεται στην υγεία του εντέρου για τη διατήρηση της συναισθηματικής ευημερίας που αξίζει να ακολουθηθεί. Εντωμεταξύ, η ψυχοθεραπεία με τη μορφή συνεδριών, η άσκηση και τα φάρμακα παραμένουν οι πιο συχνές προσεγγίσεις για τη θεραπεία της κατάθλιψης.

  • Πώς να ενισχύσετε φυσικά την υγεία του εντέρου σας

Για να υποστηρίξετε την υγεία του εντέρου σας χωρίς την προσθήκη ακριβών προβιοτικών συμπληρωμάτων, δοκιμάστε να εντάξετε στην διατροφή σας τρόφιμα που περιέχουν φυσικά προβιοτικά, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το λάχανο τουρσί. Οι πρεβιοτικές πηγές ολικής αλέσεως μπορούν επίσης να υποστηρίξουν την υγιή λειτουργία του εντερικού σας συστήματος.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΣΟΦΨΥ Σερρών: Με δωρεά του ιδρύματος ΤΙΜΑ, ο ΣΟΦΨΥ Ν.Σερρών υλοποιεί το πρόγραμμα «ΣΤΗΡΙΖΩ»

Νέα στοιχεία για τη σύνδεση έντονης άσκησης και μακροζωίας

Η θάλασσα είναι ο τόπος που γαληνεύουν το σώμα και η ψυχή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κολύμβηση συμβάλλει στην καλή υγεία του εγκεφάλου και τη μείωση του στρες

Κολύμπι: Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κολύμβηση είναι πράγματι πολύ ευεργετική για το μυαλό, ανεξάρτητα από το αν βρίσκεστε στην παραλία, σε μια ορεινή λίμνη ή κολυμπάτε στην πισίνα του ξενοδοχείου σας το καλοκαίρι. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μας ωφελεί.

8 στους 10 αντιμετωπίζουν το άγχος της πανδημίας στη φύση

Καναδάς κορωνοϊός: Οι άνθρωποι θέλουν να συνδεθούν με ασφάλεια με άλλους ή να βγουν έξω για λίγο φως από τον ήλιο και μια βόλτα, πεζοπορία, τρέξιμο ή βόλτα με ποδήλατο για ένα διάλειμμα από την αυξημένη τηλεργασία και τον χρόνο οθόνης.

Το 10% των ανθρώπων παρουσίασαν μαρασμό στην πανδημία

Ατονία απάθεια: Η ατονία δεν διαρκεί για πάντα και υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την ψυχική σας κατάσταση, ενώ μπορεί να είναι πρόδρομος για την κατάθλιψη ή να υπάρχει παράλληλα με την κατάθλιψη.

Η σχέση μεταξύ ασθενών και νοσηλευτών επηρεάζει τη θεραπεία

Νοσηλευτές ασθενείς: Οι νοσηλευτές ψυχικής υγείας υπερασπίζονται εδώ και καιρό τη σχέση νοσηλευτή-ασθενούς ως εργαλείο που επιτρέπει την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια στο πλαίσιο της θεραπευτικής επικοινωνίας.

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας σχετίζεται με καλύτερη ψυχική υγεία

Αθλητισμός: Αυτό που μας λένε τα ευρήματα της μελέτης είναι ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας κρίσης δημόσιας υγείας, οι άνθρωποι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να είναι σωματικά δραστήριοι για να διατηρήσουν τη σωματική και ψυχική τους υγείας.

Ποιο είναι το ιδανικό ταίρι για έναν Υδροχόο;

Σχέσεις Υδροχόος: Προχωρώντας στο 2022, δείτε πώς μπορούν να ταιριάξουν οι Υδροχόοι στις σχέσεις τους με σύμμαχο τον ζωδιακό κύκλο, είτε πιστεύετε στα ζώδια είτε παραμένετε επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτά.