Ψυχική Υγεία

Ινομυαλγία: Πώς η ψυχολογία μπορεί να ανακουφίσει από την ινομυαλγία;

Ινομυαλγία: Πώς η ψυχολογία μπορεί να ανακουφίσει από την ινομυαλγία;

Ινομυαλγία: Η μελέτη ενισχύει τη σημασία της εξέτασης της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας ως βιώσιμης επιλογής για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας.

Μια πρόσφατη μελέτη έχει ρίξει φως στα πιθανά οφέλη της θεραπείας ομιλίας, ειδικά της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT), για άτομα που ζουν με ινομυαλγία, μια διαταραχή χρόνιου πόνου. Η ινομυαλγία χαρακτηρίζεται από εκτεταμένο πόνο, ευαισθησία, κόπωση, διαταραχές ύπνου και γνωστικές δυσκολίες, που συχνά αναφέρονται ως «ομίχλη του εγκεφάλου». Αυτή η πάθηση επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής όσων πάσχουν από αυτήν και η προέλευση και η αντιμετώπισή της αποτελούν εδώ και καιρό αντικείμενο ιατρικής έρευνας.

Ψυχοθεραπεία και Ινομυαλγία

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Arthritis & Rheumatology, περιελάμβανε 98 γυναίκες συμμετέχουσες με ινομυαλγία, μια δημογραφική κατάσταση στην οποία η πάθηση είναι πιο διαδεδομένη. Αυτοί οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία ομάδα έλαβε εβδομαδιαίες συνεδρίες CBT για οκτώ εβδομάδες, ενώ η άλλη ομάδα έλαβε εκπαίδευση σχετικά με την ινομυαλγία. Όλοι οι συμμετέχοντες συνέχισαν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Και οι δύο ομάδες ανέφεραν βελτιώσεις στον πόνο και τα γενικά συμπτώματα μέχρι το τέλος της μελέτης. Ωστόσο, η ομάδα CBT παρουσίασε πιο σημαντικές βελτιώσεις, σε μεγάλο βαθμό λόγω της μείωσης της «καταστροφής του πόνου». Η καταστροφή του πόνου αναφέρεται στον κύκλο του μηρυκασμού και του άγχους που μπορεί να εντείνει την αντίληψη του πόνου.

Αυτό που ξεχωρίζει αυτή τη μελέτη είναι ότι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξειδικευμένες μαγνητικές τομογραφίες πριν και μετά τη θεραπεία. Αυτές οι σαρώσεις αποκάλυψαν ότι η ομάδα CBT παρουσίασε αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα που συσχετίστηκαν με τη μειωμένη καταστροφή του πόνου. Πριν από τη θεραπεία, αυτοί οι ασθενείς εμφάνισαν αυξημένη συνδεσιμότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την αυτογνωσία και την αίσθηση, υποδηλώνοντας ότι ήταν υπερευαίσθητοι στον πόνο τους. Μετά την ολοκλήρωση των συνεδριών CBT, αυτό το υπερδραστήριο κύκλωμα του εγκεφάλου φάνηκε να είναι πιο ήσυχο.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η CBT όχι μόνο βοηθά τα άτομα να διαχειριστούν τον πόνο τους, αλλά συμβάλλει επίσης σε αλλαγές στο κύκλωμα επεξεργασίας του πόνου του εγκεφάλου. Τονίζει ότι η ινομυαλγία δεν είναι μια πάθηση «όλα στο κεφάλι», αλλά έχει τις ρίζες της στην πολύπλοκη επεξεργασία των σημάτων πόνου από τον εγκέφαλο.

Ο Δρ Ρόμπερτ Έντουαρντς, ανώτερος ερευνητής στη μελέτη, επεσήμανε ότι «όλος ο πόνος βρίσκεται στον εγκέφαλο και η CBT μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλό σας να αισθάνεται λιγότερο πόνο». Οι συνεδρίες CBT είχαν ως στόχο να βοηθήσουν τους ασθενείς να αλλάξουν τα πρότυπα σκέψης τους που σχετίζονται με τα συμπτώματά τους και τους δίδαξαν στρατηγικές αντιμετώπισης για να διαχειριστούν τον πόνο τους. Ενώ η θεραπεία απαιτεί προσπάθεια και πρακτική, τα πιθανά μακροπρόθεσμα οφέλη της την καθιστούν πολύτιμο εργαλείο για τη διαχείριση της ινομυαλγίας.

Η πρόσβαση στη CBT καλύπτεται συνήθως από ασφαλιστικά προγράμματα, κάτι που είναι ενθαρρυντικό. Ωστόσο, η εύρεση ενός ειδικευμένου θεραπευτή μπορεί να είναι δύσκολη ανάλογα με την τοποθεσία σας. Ευτυχώς, οι εξελίξεις στην τηλευγεία έχουν καταστήσει δυνατή για τα άτομα να έχουν πρόσβαση σε τεχνικές CBT μέσω διαδικτυακών προγραμμάτων ή προγραμμάτων που βασίζονται σε εφαρμογές, καθιστώντας αυτή την πολύτιμη μορφή θεραπείας πιο προσιτή σε όσους έχουν ανάγκη.

Συμπερασματικά, αυτή η μελέτη ενισχύει τη σημασία της εξέτασης της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας ως βιώσιμης επιλογής για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας και προτείνει ότι μπορεί να επιφέρει θετικές αλλαγές στην απόκριση του εγκεφάλου στον χρόνιο πόνο. Για τα άτομα που ζουν με ινομυαλγία, η CBT θα μπορούσε να προσφέρει όχι μόνο ανακούφιση αλλά και ελπίδα για καλύτερη ποιότητα ζωής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορεί να είναι η ψυχολογία μας μετά από μια επέμβαση;

Πώς το νέο λογισμικό αλλάζει την κατανόησή μας για την ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου

Η καταπίεση των αρνητικών σκέψεων μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στρες: Τα μυστικά για να καταφέρετε επιτέλους να απαλλαγείτε

Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν κάποιες μέθοδοι που θα μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε τις αντιστάσεις του εγκεφάλου απέναντι στο στρες. Αυτές εμπεριέχουν κυρίως τη σωματική άσκηση και τον διαλογισμό.

Πώς η φύση ενισχύει την ψυχική και σωματική μας υγεία;

Βρίσκοντας ισορροπία: Για να καθοριστεί ο βέλτιστος χρόνος που αφιερώνεται στη φύση για βελτιωμένη ευεξία, μια μελέτη που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασε πάνω από 19.000 άτομα, εξετάζοντας τον ψυχαγωγικό τους χρόνο στη φύση και την υγεία που αναφέρουν οι ίδιοι.