Ψυχική Υγεία

H φωτιά του έρωτα: Η πραγματική αναγέννηση της ψυχής του ανθρώπου.

H φωτιά του έρωτα: Η πραγματική αναγέννηση της ψυχής του ανθρώπου.

Αν όμως αυτή η φωτιά είναι φωτιά αντιπαλότητας και παιχνιδιού εξουσίας μεταξύ των συντρόφων τότε θα κάψει την ίδια τη σχέση και θα την καταρρακώσει. Επιλογή μας λοιπόν αφορά ποια φωτιά θα επιλέξουμε να ανάψουμε και ποια να σβήσουμε.

H φωτιά του έρωτα: Aπό αρχαιοτάτων χρόνων η φωτιά θεωρείται μία ανακάλυψη που ήρθε να αλλάξει ριζικά τη ζωή του ανθρώπου. Ουσιαστικά προσέφερε τη θέρμη της και το φως της σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας.

Η φωτιά όμως έχει δύο πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά. Από τη μία πλευρά μπορεί να μας ζεστάνει, να μας προσφέρει δηλαδή τη θερμότητα και όλα αυτά τα θετικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα που διευκολύνουν την ζωή μας. Από την άλλη μεριά  όμως, μπορεί να κάψει τα πάντα στο πύρινο διάβα της.

Σε αυτό το άρθρο, θα μελετήσουμε πώς το συναίσθημα του έρωτα έχει τη δυνατότητα πραγματικά να αναγεννήσει την ψυχή του ανθρώπου.

Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση για να ανθίσει ο έρωτας είναι να εκδηλωθεί με τρόπους υγιείς και λειτουργικούς, που προωθούν και την ψυχοσυναισθηματική μας υγεία.

Συναισθηματική ωριμότητα

Η συναισθηματική ωριμότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του κατάλληλου συντρόφου για τον καθένα μας. Πριν προβούμε στη δημιουργία μιας σχέσης χρειάζεται πρώτα να φροντίσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, να μας αγαπήσουμε και να μας αποδεχτούμε άνευ όρων. Όπως αποδεικνύουν ψυχολογικές μελέτες, οι άνθρωποι έλκονται ασυνείδητα και επιλέγουν ως συντρόφους ανθρώπους, οι οποίοι παρουσιάζουν κατά ένα τρόπο το ίδιο με αυτούς επίπεδο συναισθηματικής ωριμότητας.

Πριν ερωτευτούμε χρειάζεται να γίνουμε ερωτεύσιμοι οι ίδιοι. Να αναλάβουμε την ευθύνη του εαυτού μας και να μεριμνήσουμε για την ανεξαρτησία μας. Όταν είμαστε ανεξάρτητοι και παίρνουμε πρωτοβουλίες όντας δραστηριοποιημένοι, τότε τονώνεται η αυτοπεποίθησή μας και ενδυναμωνόμαστε ψυχικά.

Ο αξιακός κώδικας των σχέσεων

Επιπρόσθετα, είναι εποικοδομητικό, πέραν την πρώτης εντύπωσης που μας δημιουργεί ένας άνθρωπος με την εξωτερική εμφάνιση και την συμπεριφορά του, να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στον αξιακό κώδικα που έχει και στην προοπτική ζωής του. Έχοντας κοινή προοπτική ζωής το κάθε ζευγάρι αισθάνεται ότι βαδίζει έχοντας κοινούς στόχους και πορεία.

Αν όμως για παράδειγμα, ο ένας επιθυμεί να δημιουργήσει οικογένεια και ο άλλος σύντροφος δεν το επιθυμεί αλλά αισθάνεται ότι χρειάζεται να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στη δουλειά του τότε υπάρχει χάσμα στα θέλω των συντρόφων στη σχέση. Αυτό, αν δεν γεφυρώνεται σταδιακά, αποδυναμώνει το ερωτικό συναίσθημα.

Τα συστατικά των συντροφικών σχέσεων

Ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα μοναδικό, ένα συναίσθημα το οποίο απελευθερώνει την ψυχή του ανθρώπου και την αφήνει ελεύθερη να πετάξει σε ουρανούς φωτεινούς και μελίρρυτους. Όταν ερωτευόμαστε έναν άνθρωπο τότε αισθανόμαστε ότι στο πρόσωπό του βλέπουμε το κομμάτι του εαυτού μας, που συμπληρώνει την καρδιά μας.

Στον έρωτα υπάρχει η πολύτιμη αλληλοσυμπλήρωση. Ο κάθε σύντροφος βρίσκει στο πρόσωπο του άλλου έναν άνθρωπο που πραγματικά μπορεί να συμπορευτεί και να εξελιχθεί μαζί.

Οι άνθρωποι ως ψυχοσωματικές οντότητες εξελισσόμαστε διαρκώς ανάλογα με τα βιώματά, τις εμπειρίες και τα γεγονότα, που διαδραματίζονται στην καθημερινή μας ζωή. Επηρεαζόμαστε, λοιπόν, από το περιβάλλον γύρω μας και όλα αυτά επιδρούν στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας.

Η συντροφική ζωή καλό είναι να ποτίζεται με αγάπη, γαλήνη, τρυφερότητα, διάλογο, εμπιστοσύνη, ενσυναίσθηση και άνευ όρων αποδοχή.

Οι σύντροφοι ανθίζουν μαζί, μοιάζουν δηλαδή με πανέμορφα λουλούδια τα οποία ανθίζουν από κοινού όταν τροφοδοτούν τη σχέση τους με αγαπητικά  και αυθεντικά συναισθήματα. Ορισμένες φορές βέβαια η συντροφική σχέση πλήττεται από τη ζήλια, τον έντονο εγωϊσμό ή τους εξουθενωτικούς καβγάδες. Όλα αυτά εξασθενούν και την ψυχική αλλά και σωματική υγεία των συντρόφων, όταν δεν δουλευτούν αρμονικά και από τους δύο.

Από τον έρωτα στην αγάπη

Είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο έρωτας μοιάζει με τη φωτιά. Η φωτιά μπορεί να σε ζεστάνει, μπορεί να σου προσφέρει όλα τα θετικά της χαρακτηριστικά και τα οφέλη της αλλά είναι απαραίτητο να προσέχεις και να μη σε κάψει.

Αυτό τι σημαίνει αλήθεια;

Σημαίνει ουσιαστικά ότι ο έρωτας συνεπαίρνει την ψυχή, την καρδιά και το μυαλό του ανθρώπου είναι όμως απαραίτητο να υπάρχουν πάντοτε σε κάθε μία σχέση ο σεβασμός, ο διάλογος, η αλληλοεκτίμηση γιατί αυτά αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους για να μπορέσει το συναίσθημα του έρωτα να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Μετέπειτα ο έρωτας συμπορεύεται με την αγάπη και τη βαθιά ψυχοσωματική σύνδεση.

Η αγάπη οικοδομείται σταδιακά, χτίζεται λιθαράκι – λιθαράκι μέρα με την ημέρα. Και οι δύο σύντροφοι είναι εποικοδομητικό να συνεργάζονται αρμονικά και να μην εμμένουν επιβλητικά στο θέλημά τους.

Συνεργασία κι αρμονική αλληλεπίδραση στη σχέση

Για να δομηθεί το εμείς είναι απαραίτητο οι άνθρωποι που αποτελούν το εγώ να αντιληφθούν ότι χρειάζεται να μάθουν πώς να συνεργάζονται και να αλληλεπιδρούν αρμονικά μεταξύ τους.

Αν για παράδειγμα κάθε σύντροφος επιδιώκει πάντα να επιβάλλει τις δικές του επιθυμίες στη σχέση θα υπάρχει καταπίεση, εξουσιαστική συμπεριφορά σε βάρος του άλλου συντρόφου.

Συμπερασματικά, ο έρωτας είναι φωτιά. Φωτιά που αναγεννά και δίνει πνοή, θέρμη και δυνατά, ανεπανάληπτα συναισθήματα στην ανθρώπινη ψυχή. Ας θυμόμαστε όμως, ότι εάν αυτή η θέρμη πυροδοτήσει το ερωτικό συναίσθημα στη σχέση τότε αυτό σίγουρα θα την αναζωπυρώσει και θα την ζωογονήσει.

Αν όμως αυτή η φωτιά είναι φωτιά αντιπαλότητας και παιχνιδιού εξουσίας μεταξύ των συντρόφων τότε θα κάψει την ίδια τη σχέση και θα την καταρρακώσει. Επιλογή μας λοιπόν αφορά ποια φωτιά θα επιλέξουμε να ανάψουμε και ποια να σβήσουμε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σημάδια προβληματικής επικοινωνίας σε μια σχέση

Τα ύπουλα σημάδια μιας τοξικής σχέσης

Συχνοί λόγοι που οδηγούν σε μείωση της ερωτικής απόλαυσης

Τα τρία χαρακτηριστικά της αληθινής αγάπης

Ο κορωνοϊός έχει "κάψει" τα φτερά του έρωτα τελικά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το περιπετειώδες παιχνίδι ενισχύει την ψυχική υγεία των παιδιών

Παιδί ψυχική υγεία: Τα παιδιά που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε περιπετειώδη παιχνίδια που εμπεριέχει ένα στοιχείο κινδύνου έχουν λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα που διαπίστωσε ότι η επίδραση ήταν πιο έντονη σε παιδιά από οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος. 

Πώς καταλαβαίνεις ότι ο σύντροφός σου σε αγαπάει;

Σχέσεις: Πολλές φορές αναρωτιέστε αν ο σύντροφός σας έχει περισσότερα αισθήματα για σας κι αν θα σας μιλήσει για αυτά. Μην επικεντρώνεστε τόσο στα λόγια, όσο στις πράξεις τους. Διαβάστε μερικές πράξεις που κάνουν οι άνθρωποι όταν αισθάνονται ευτυχισμένοι με το ταίρι τους.

Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο που πλοηγούμαστε στον κόσμο

Κορωνοϊός: Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι κοινωνικοί περιορισμοί και οι φόβοι για την δημόσια και προσωπική μας υγεία προκάλεσαν αλλαγές στη συμπεριφορά και την επικοινωνία μας. Είναι όμως μόνιμες αυτές οι αλλαγές;

Πώς η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζει τη ζωή μας;

Ενδοοικογενειακή βία: Η βία μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, δυστυχώς, αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο ακόμα και στις μέρες μας. Μία νέα έρευνα έρχεται να δείξει πόσο επηρεάζει την ενήλικη ζωή μιας κακοποιημένης ψυχής.

Κατάθλιψη-Βακτήρια του εντέρου υποδεικνύουν νέες θεραπείες

Bακτήρια εντέρου: Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν, εάν η αλλαγή της διατροφής κάποιου μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ορισμένα άτομα με υψηλά επίπεδα του αμινοξέος προλίνη στη διατροφή τους μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρή κατάθλιψη, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μικροβίωμα του εντέρου τους.

Προπονήτρια αποκαλύπτει τα οφέλη της άγριας κολύμβησης στην ψυχική υγεία

Άγρια κολύμβηση: «Επειδή είναι μια τόσο έντονη εμπειρία να βρίσκεσαι σε ανοιχτό νερό, τα οφέλη στην ψυχική σου υγεία είναι φανταστικά», σημειώνει χαρακτηριστικά .η Vicky Malmsjö εκπαιδεύτρια κολύμβησης από το Έσσεξ.

Διάφορες ψυχικές ασθένειες μοιράζονται τα ίδια γονίδια-Μελέτη

Ψυχικές ασθένειες: Πολλοί άνθρωποι που λαμβάνουν διάγνωση για μία ψυχική ασθένεια μπορεί να διαπιστώσουν ότι έχουν επιπλέον ψυχιατρικές παθήσεις και νέα γενετική έρευνα προσφέρει μια εξήγηση για αυτό.