Ψυχική Υγεία

Γονείς παιδιά: Μειώνοντας την εχθρότητα και αυξάνοντας την αγάπη

Γονείς παιδιά: Μειώνοντας την εχθρότητα και αυξάνοντας την αγάπη

Γονείς παιδιά: Στόχος είναι πάντα οι διαφωνίες να επιλύονται με τρόπους που δε θα είναι καταστροφικοί για τη σχέση σας με το παιδί σας.

Οι συγκρούσεις γονέων – παιδιών είναι αναπόφευκτο κομμάτι της οικογενειακής ζωής. Το πώς θα επιλυθούν είναι καθοριστικής σημασίας για τη σχέση των δύο μερών. Οι συγκρούσεις αυτές μπορεί να αφήσουν αρνητικά συναισθήματα και μόνιμη πικρία, να κλονίσουν τη σχέση γονέων παιδιών ή να αποτελέσουν ευκαιρία για οικειότητα και ζεστασιά. Όταν ένα πρόβλημα προκύπτει μέσα σε μια οικογένεια είναι σημαντικό αρχικά να κατανοήσουμε ποιον αφορά. Το πρόβλημα μπορεί να είναι του παιδιού, του γονέα ή και των δύο.

Επιλύοντας τις συγκρούσεις

Όταν θα καταφέρουμε να κάνουμε αυτόν το διαχωρισμό των ευθυνών, τότε μπορούμε να επιλέξουμε και την κατάλληλη τεχνική για την επίλυση του προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση η παρέμβαση είναι διαφορετική. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ενεργητική ακρόαση ή να αναζητήσουμε μια κοινά αποδεκτή λύση. Και οι δυο τεχνικές ενθαρρύνουν γονείς και παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους μέσα σε ένα κλίμα αποδοχής και κατανόησης. Οι παραπάνω τεχνικές με ελάχιστη εκπαίδευση μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά από τους γονείς και να αποδειχτούν ιδιαίτερα χρήσιμες στη διαμόρφωση μιας σχέσης εμπιστοσύνης με το παιδί τους.

Γενικές αρχές για την επίλυση των συγκρούσεων:

Όταν προκύπτει μια διαφωνία με το παιδί σας, εκτός από την κατάλληλη τεχνική για την επίλυση της, θυμηθείτε και τις εξής βασικές αρχές:

  • Παραμείνετε ψύχραιμοι. Ο ρόλος σας είναι να διδάξετε στα παιδιά σας υγιείς τρόπους εκτόνωσης των συναισθημάτων. Προσπαθήστε αυτό να το επικοινωνήσετε με το παράδειγμα και τη στάση σας.
  • Πιστέψτε στη θετική φύση του παιδιού σας και στην ικανότητα του να αντιμετωπίζει μόνο του τις δυσκολίες που προκύπτουν.
  • Σεβαστείτε τις επιθυμίες του. Οι δικές του ανάγκες δεν είναι λιγότερο σημαντικές από τις δικές σας, δώστε τους το χώρο και το χρόνο που τους αρμόζει.
  • Αποδεχτείτε όλα τα συναισθήματα του ως φυσιολογικά αλλά θέστε όρια ως προς τη συμπεριφορά του.
  • Όταν νιώθετε ότι μια δική σας ανάγκη παραβιάζεται, εξηγήστε στο παιδί πως νιώθετε καθώς και ποιες υποχωρήσεις είστε διατεθειμένοι να κάνετε.
  • Αν μια διαφωνία καταλήξει σε έντονη διαμάχη, επαναφέρετε το θέμα αργότερα, όταν θα είστε όλοι ήρεμοι. Μη διστάστε να ζητήσετε συγγνώμη αν νιώθετε ότι έχετε χάσει τον έλεγχο.
  • Αν ένα θέμα επανέρχεται συνεχώς και οδηγεί σε διαφωνία και καβγά, τότε πιθανόν να πρέπει να επιλέξετε έναν διαφορετικό τρόπο για την επίλυση του. Δοκιμάστε νέες ιδέες και ζητήστε από το παιδί να σας πει τις δικές του.

Συμπερασματικά, ο στόχος είναι πάντα οι διαφωνίες να επιλύονται με τρόπους που δε θα είναι καταστροφικοί για τη σχέση σας με το παιδί σας. Δε μπορούμε να τις αποφύγουμε, μπορούμε όμως να τις αντιμετωπίσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώσουμε την εχθρότητα και να αυξήσουμε την αγάπη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο σημαντική είναι η ενσυναίσθηση στη ζωή μας;

3 tips για να γίνετε στρατηγικοί στοχαστές

Νευρική ανορεξία και εφηβεία - Ποιος είναι ο ρόλος της οικογένειας;

Ο διαλογισμός Mindfulness μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης ψυχικής υγείας των εφήβων, λέει ερευνητής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το άγχος επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος

Στρες διαβήτης: Το άγχος, συμπεριλαμβανομένων των περιστάσεων της ζωής, της ασθένειας και της έλλειψης ύπνου, είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Όσο νωρίτερα στολίσετε για τα Χριστούγεννα, τόσο καλύτερα

Τα Χριστούγεννα  και, γενικά, η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι δύσκολη αν αντιμετωπίζετε προβλήματα που σας «κλέβουν» τη χαρά ή αποχωριστήκατε πρόσφατα ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, αλλά το να στολίζετε το σπίτι σας – ακόμη κι αν δεν έχετε όρεξη – μπορεί να κάνει καλό στην ψυχική σας υγεία.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτισμό στην εφηβεία;

ΔΑΦ: Στην πλοήγηση στον αυτισμό κατά την εφηβεία, μια συλλογική και διεπιστημονική προσέγγιση που περιλαμβάνει γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και τον ίδιο τον έφηβο είναι ζωτικής σημασίας

Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε έναν χωρισμό;

Χωρισμός: Η θεραπεία ενός χωρισμού είναι μια σταδιακή διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Αποφύγετε να βιαστείτε σε νέες σχέσεις ή να προσπαθήσετε να καταπιέσετε τα συναισθήματά σας.