Ψυχική Υγεία

Γονείς αγνοούμενα παιδιά: Πώς διαχειρίζονται οι γονείς την εξαφάνιση του παιδιού τους;

Γονείς αγνοούμενα παιδιά: Πώς διαχειρίζονται οι γονείς την εξαφάνιση του παιδιού τους;

Γονείς αγνοούμενα παιδιά: Αυτό που οι περισσότεροι γονείς έχουν την τάση να κάνουν είναι να αποσυρθούν. Δεν τρώνε σωστά. Δεν κοιμούνται σωστά. Σταματούν να κάνουν πράγματα στη ζωή που έχουν συνηθίσει να κάνουν, όπως η άσκηση ή η παρακολούθηση τηλεόρασης.

Καθώς περισσότερα παιδιά αναφέρονται ως αγνοούμενα κατά τις γιορτές, ένας ψυχίατρος προσφέρει συμβουλές για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας στους γονείς των εξαφανισμένων παιδιών. “Είναι ένας φόβος που μπορώ μόνο να φανταστώ — πώς πρέπει να είναι να λείπει ο αγαπημένος σας, ειδικά ένα παιδί, και να μην ξέρετε πού είναι, τι του συμβαίνει και τι μπορεί να του συμβεί”, είπε ο Δρ. Χάρι Κροφτ. Ο Κροφτ είπε ότι είναι σημαντικό για τους γονείς να περιμένουν την έρευνα για την εξαφάνιση των παιδιών τους για να μοιραστούν τα συναισθήματά τους. “Είτε πρόκειται για την οικογένεια, τους φίλους, την εκκλησία ή ακόμα και την εύρεση μιας οργάνωσης που ασχολείται με τα χαμένα παιδιά. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει στο να έχετε κάποιον να σας ακούει. Όταν κρατάμε αυτά τα συναισθήματα μέσα μας, γίνονται πιο μεγεθυντικά και φοβισμένα, και εμείς φοβόμαστε, φοβόμαστε και πέφτουμε σε κατάθλιψη”.

Ο Croft είπε ότι είναι επίσης απαραίτητο να φροντίζετε τον εαυτό σας. “Αυτό που οι περισσότεροι γονείς έχουν την τάση να κάνουν είναι να αποσυρθούν. Δεν τρώνε σωστά. Δεν κοιμούνται σωστά. Σταματούν να κάνουν πράγματα στη ζωή που έχουν συνηθίσει να κάνουν, όπως η άσκηση ή η παρακολούθηση τηλεόρασης. Αντίθετα, κάθονται με φόβο όλη την ώρα. Υπάρχει επίσης μια τάση να μουδιάζει ο πόνος, είτε με το ποτό είτε με τη λήψη ναρκωτικών όταν αυτό θα κάνει τα πράγματα χειρότερα”. Είναι σημαντικό η οικογένεια και οι φίλοι να γίνουν ένα ισχυρό σύστημα υποστήριξης. “Σημαντικό δεν είναι αυτό που λένε οι άνθρωποι, αλλά το γεγονός ότι είναι εκεί για να ακούσουν. Πολλοί μπορεί να αισθάνονται ότι δεν ξέρουν τι να πουν ή τι να κάνουν για να νιώσουν καλύτερα. Μόνο που είσαι εκεί θα κάνει κάποιον να νιώσει καλύτερα”.

Πώς χειρίζονται οι γονείς μια ενδεχόμενη απώλεια;

Ο Κροφτ είπε ότι είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οι γονείς δεν μπορούν ποτέ να προετοιμαστούν για ένα τραγικό τέλος. “Δεν έχει σημασία πόσο χρόνο παίρνει το μεσαίο μέρος. Μπορεί να χρειαστούν ώρες, μέρες, εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια. Φαίνεται ότι όταν το τελικό αποτέλεσμα είναι τραγικό, θα είχατε όλο αυτό τον χρόνο να προετοιμαστείτε, αλλά αυτό δεν ισχύει. Είναι σαν να γνωρίζετε κάποιον που είναι ανίατος και ξέρετε ότι τελικά θα περάσει. Όποτε συμβαίνει, θα μπορούσε να είναι εξίσου ισχυρό. Ο χρόνος μόνος δεν διευκολύνει εάν το αποτέλεσμα είναι τραγικό”. Η εύρεση μιας ομάδας υποστήριξης όπου άλλοι έχουν περάσει από μια κατάσταση όπως αυτή θα ήταν πολύ χρήσιμη. Ο Croft δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των γονέων, ακόμη και αν το αποτέλεσμα δεν είναι τραγικό.

“Εάν το αποτέλεσμα είναι καλό, συχνά, τις περισσότερες φορές, η συμβουλευτική και η θεραπεία θα μπορούσαν να είναι πραγματικά χρήσιμες. Μπορεί να μην συμβεί αμέσως, αλλά στην πορεία μπορεί να εμφανιστούν άλλα συναισθήματα που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Στην αρχή, σκέφτεσαι: «Είμαι χαρούμενος που είναι αβλαβείς και καλά.» Αλλά μετά μπορεί να θυμώνω πολύ όταν σκέφτομαι ότι το παιδί μου ή το αγαπημένο μου πρόσωπο εξαφανίστηκε εξαρχής”. Ο Croft είπε ότι η διαταραχή μετατραυματικού στρες μπορεί να γίνει ένα εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί. “Οι άνθρωποι μπορεί να γίνουν πολύ επιφυλακτικοί και καχύποπτοι για τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω τους μετά την επιστροφή του αγαπημένου τους προσώπου. Ο καλύτερος τρόπος να το διαχειριστείς αυτό είναι να αναζητήσεις συμβουλευτική”.

Συμβουλές από εκπρόσωπο της επιβολής του Νόμου

Ο σερίφης της κομητείας Bexar Javier Salazar είπε ότι εάν το παιδί σας λείπει, είναι σημαντικό να καλέσετε πρώτα τις αρχές επιβολής του νόμου και να παραμείνετε σε επικοινωνία. “Υπάρχει ένας μύθος εκεί έξω που λέει ότι πρέπει να περιμένουμε 24 ώρες πριν μπορέσουμε να αναφέρουμε την εξαφάνισή τους. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Άνθρωποι μπορεί να λείπουν σε οποιαδήποτε ηλικία. Επίσης, έχουμε μια ανησυχητική τάση όπου οι άνθρωποι δημιουργούν φυλλάδια με τα προσωπικά τους στοιχεία επικοινωνίας και οι απατεώνες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το πένθος. Να βάζετε πάντα τα στοιχεία επικοινωνίας του αριθμού έκτακτης ανάγκης ή μιας δικηγορικής υπηρεσίας. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι οι γονείς να δέχονται αυτό το τηλέφωνο στις 2 το πρωί, μετά να εξαπατηθούν χωρίς χρήματα και πιθανώς να τεθούν σε κίνδυνο. Συνεχίστε να παλεύετε για το παιδί σας. Αν αυτό σημαίνει να τηλεφωνείτε στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου κάθε μέρα, αυτό πρέπει να κάνετε”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μέτρα που λαμβάνουν τα σχολεία στις ΗΠΑ για να κρατήσουν τα παιδιά ασφαλή εν μεσω της πανδημίας covid-19

Πότε πρέπει να μιλήσουμε με το παιδί μας για την φυλή;

Το multitasking οδηγεί τα παιδιά σε περισσότερο άγχος

Συμβουλές για να μάθετε να φροντίζετε τον εαυτό σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι το στίγμα και πώς δημιουργείται;

Στίγμα: Με έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πτώση της ψυχικής τους υγείας, η κοινωνία γίνεται καλύτερα εξοπλισμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας. Ωστόσο, το στίγμα γύρω από την ψυχική ασθένεια και την αναζήτηση βοήθειας παραμένει.

Πώς ωφελεί τα παιδιά το παιχνίδι με την άμμο;

Παιχνίδι στην άμμο: Τα καλοκαιρινά παιχνίδια στην παραλία συμβάλλουν θετικά στις γλωσσικές και κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών. Πάρτε κουβαδάκια και μπρατσάκια και τρέξτε στη θάλασσα!

Το περιπετειώδες παιχνίδι ενισχύει την ψυχική υγεία των παιδιών

Παιδί ψυχική υγεία: Τα παιδιά που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε περιπετειώδη παιχνίδια που εμπεριέχει ένα στοιχείο κινδύνου έχουν λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα που διαπίστωσε ότι η επίδραση ήταν πιο έντονη σε παιδιά από οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος. 

Πώς καταλαβαίνεις ότι ο σύντροφός σου σε αγαπάει;

Σχέσεις: Πολλές φορές αναρωτιέστε αν ο σύντροφός σας έχει περισσότερα αισθήματα για σας κι αν θα σας μιλήσει για αυτά. Μην επικεντρώνεστε τόσο στα λόγια, όσο στις πράξεις τους. Διαβάστε μερικές πράξεις που κάνουν οι άνθρωποι όταν αισθάνονται ευτυχισμένοι με το ταίρι τους.

Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο που πλοηγούμαστε στον κόσμο

Κορωνοϊός: Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι κοινωνικοί περιορισμοί και οι φόβοι για την δημόσια και προσωπική μας υγεία προκάλεσαν αλλαγές στη συμπεριφορά και την επικοινωνία μας. Είναι όμως μόνιμες αυτές οι αλλαγές;

Πώς η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζει τη ζωή μας;

Ενδοοικογενειακή βία: Η βία μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, δυστυχώς, αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο ακόμα και στις μέρες μας. Μία νέα έρευνα έρχεται να δείξει πόσο επηρεάζει την ενήλικη ζωή μιας κακοποιημένης ψυχής.

Κατάθλιψη-Βακτήρια του εντέρου υποδεικνύουν νέες θεραπείες

Bακτήρια εντέρου: Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν, εάν η αλλαγή της διατροφής κάποιου μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ορισμένα άτομα με υψηλά επίπεδα του αμινοξέος προλίνη στη διατροφή τους μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρή κατάθλιψη, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μικροβίωμα του εντέρου τους.