Ψυχική Υγεία

Gaslighting: Πώς να αναγνωρίσετε αυτή τη μέθοδο ψυχολογικής χειραγώγησης;

Gaslighting: Πώς να αναγνωρίσετε αυτή τη μέθοδο ψυχολογικής χειραγώγησης;

Gaslighting: Η συνεχής αυτοαμφισβήτηση και η σύγχυση μπορούν να συμβάλουν σε άγχος, απελπισία, χαμηλή αυτοεκτίμηση, μετατραυματικό στρες, συνεξάρτηση και κατάθλιψη. 

Το gaslighting μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο να αναπτύξει ανησυχίες ψυχικής υγείας. Η συνεχής αυτοαμφισβήτηση και η σύγχυση μπορούν να συμβάλουν σε άγχος, απελπισία, χαμηλή αυτοεκτίμηση, μετατραυματικό στρες, συνεξάρτηση και κατάθλιψη. Το gaslighting είναι ένας τρόπος χειραγώγησης κάποιου για να αποκτήσει δύναμη. Μπορεί δυστυχώς να είναι πολύ αποτελεσματικό.

Δέκα προειδοποιητικά σημάδια του φωτισμού αερίου και πώς μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία.

  1. Ψέματα: Ακόμα κι αν είστε βέβαιοι ότι σας λένε ψέματα, το άτομο που σας κάνει γκάζι θα προσπαθήσει να σας πείσει ότι είναι η αλήθεια. Αυτό έχει σκοπό να σας μπερδέψει και να σας κάνει να αμφισβητήσετε την πραγματικότητά σας.
  2. Παραμόρφωση: Μπορεί να είστε βέβαιοι ότι ακούσατε κάτι, αλλά κάποιος που σας τσακίζει συχνά θα σας κάνει να νιώθετε ένοχοι αρνούμενοι να πείτε κάτι τέτοιο. Αυτή η τακτική μπορεί να προκαλέσει αμφισβήτηση της μνήμης σας και το θύμα μπορεί να κατηγορηθεί ότι είναι λάθος. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν φράσεις όπως «Δεν θυμάσαι, κάνεις λάθος» ή «Όχι, δεν έγινε έτσι». Μπορεί επίσης να χρησιμοποιούν μια τεχνική γνωστή ως «παραμόρφωση», στην οποία διαστρεβλώνουν παλαιότερες αναμνήσεις ή γεγονότα – αυτά μπορεί να είναι διαφορετικά από αυτά που συζητάτε, αλλά συνήθως προσθέτουν στη σύγχυση.
  3. Υποβάθμιση των συναισθημάτων σας: Μπορεί να πείτε κάτι και να σας συναντήσουν ένα χαμόγελο ή ένα γέλιο. Το άτομο που σας κάνει γκάζι μπορεί να σας κατηγορήσει ότι είστε υπερβολικά ευαίσθητοι, κάνοντας εσάς ή τα συναισθήματά σας να φαίνονται ασήμαντα.
  4. Αισθήματα άγχους και αυτοαμφισβήτησης: Ο φωτισμός αερίου δεν είναι κάτι που συμβαίνει εν μία νυκτί. παίρνει χρόνο. Η συσσώρευση ψεμάτων και αρνητικών σχολίων δημιουργεί ένα περιβάλλον στο οποίο νιώθετε άγχος και αρχίζετε να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας.
  5. Τα λόγια έχουν προτεραιότητα έναντι των πράξεων: Εξετάστε τις ενέργειες ενός ατόμου. Με τους gaslighters, οι πράξεις και τα λόγια τους συχνά λένε δύο πολύ διαφορετικές ιστορίες. Ο καθένας μπορεί να πει οτιδήποτε, και οι λέξεις δεν έχουν νόημα. σημασία έχει τι κάνουν.
  6. Θετική ενίσχυση: Παρόλο που μπορεί να φαίνεται αντιπαραγωγικό, τα άτομα συχνά περιλαμβάνουν θετική ενίσχυση μεταξύ των αρνητικών. Όταν το ακούτε, μπορεί να αναρωτιέστε αν ο αναπτήρας γκαζιού είναι τόσο κακός όσο νομίζατε και σας κάνει να ανησυχείτε, κάνοντάς σας να αναρωτιέστε τι νομίζατε ότι ξέρετε.
  7. Αμηχανία: Το άτομο που κάνει gaslighting καταλαβαίνει ότι η σύγχυση γεννά αδυναμία, επομένως ο στόχος είναι να υπονομεύσει τη σταθερότητά σας. Δεν είναι ασυνήθιστο για τα θύματα να αναζητούν επιβεβαίωση και σταθερότητα από κάποιον που τους ενδιαφέρει ή λαχταρούν την έγκριση.
  8. Προβολή: Περιμένετε να σας κατηγορήσει για κάτι που κάνουν οι ίδιοι. Θα μπορούσε να είναι απάτη, κατάχρηση ουσιών ή κάτι εντελώς διαφορετικό. Συχνά σας προκαλεί να αισθάνεστε την ανάγκη να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας, αποσπώντας την προσοχή από τις ενέργειές του.
  9. Απομονώνοντάς σας από φίλους και οικογένεια: Μπορεί να ανακαλύψετε ότι επιχειρεί να στρέψει τους ανθρώπους εναντίον σας – ή να σας κάνει να πιστέψετε ότι είναι. Συνήθως είναι κύριοι χειριστές. Θα σας πει περιστασιακά πράγματα που θέλουν να πιστεύετε ότι σκέφτεται άλλο άτομο. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτό είναι συχνά διαφορετικό από την περίπτωση και ότι είναι πιθανό να σας λέει ψέματα τακτικά. Είναι άλλη μια προσπάθεια να σας κάνει να ανησυχείτε και να αναρωτιέστε ποιον μπορείτε να εμπιστευτείτε.
  10. Αλλαγή του περιβάλλοντός σας: Μπορεί να αρχίσουν να αλλάζουν το περιβάλλον σας με διάφορους τρόπους. Ορισμένα από τα πολύτιμα υπάρχοντά σας μπορεί να έχουν υποστεί μυστηριώδη ζημιά ή να έχουν εξαφανιστεί εντελώς. Τα πράγματα μπορεί να φαίνονται να λείπουν για κάποιο χρονικό διάστημα προτού επανεμφανιστούν μαγικά εκεί που νομίζατε ότι ήταν όλο αυτό το διάστημα.

Συχνά, το πρώτο βήμα είναι να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας ώστε να καταλάβετε με τι έχετε να κάνετε. Όταν μια κατάσταση ή ένα σχόλιο αισθάνεται χειραγωγητικό, γράψτε το ώστε να μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτό εάν δεν είστε σίγουροι. Επειδή το gaslighting είναι ένας τύπος κατάχρησης που ευδοκιμεί στην αβεβαιότητα, οι άνθρωποι τείνουν να μην εμπιστεύονται όλα όσα ακούν, αισθάνονται και θυμούνται. Η επικύρωση είναι ένα από τα βασικά πράγματα που μπορεί να λάβει ένας επιζών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το gaslighting;

Αναγνωρίζοντας ποιες σχεσιακές δυναμικές βλάπτουν την ψυχική μας υγεία μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας.

Πώς γίνεσαι χειριστικός με το σώμα σου ενώ νομίζεις ότι απλά το φροντίζεις

Πώς να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία το 2023;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 Οφέλη του φιλιού για την υγεία μας

Φιλί: Το φιλί μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη συναισθηματική και σωματική υγεία και ευεξία σας, και να βοηθήσει το άτομο που επιδίδεται σε αυτό, να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του.

Λίγοι άνθρωποι φαίνεται να βρίσκουν πραγματική χαρά στη χαρά της απώλειας

Ο Barry πρότεινε ότι το JOMO μπορεί να μην είναι μια σταθερή κατάσταση ή να συνδέεται με χαρακτηριστικά προσωπικότητας, αλλά μάλλον μια στιγμιαία φάση ανάγκης αποσύνδεσης. "Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, όπως "ποια είναι η καλή δόση κοινωνικής αλληλεπίδρασης έναντι της αποδέσμευσης;" Νομίζω ότι αυτό θα διαφέρει για τον καθένα", είπε ο Barry.