Ψυχική Υγεία

Γάμος ψυχική υγεία: Πώς λειτουργεί η δυναμική μιας σχέσης όταν ο ένας σύντροφος πάσχει από ψυχική ασθένεια

Γάμος ψυχική υγεία: Πώς λειτουργεί η δυναμική μιας σχέσης όταν ο ένας σύντροφος πάσχει από ψυχική ασθένεια

Γάμος ψυχική υγεία: Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση όταν υπάρχει ψυχική ασθένεια γίνεται περίπλοκη, με τον σύζυγο που δεν πάσχει να μπαίνει συνήθως στην θέση του φροντιστή, από μόνος του. Γι’ αυτό και πλέον στην ψυχοθεραπεία θεωρείται δεδομένο ότι χρειάζεται βοήθεια εξίσου και ο σύντροφος που δεν πάσχει.

Μια ψυχική ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε φάση της ζωής ενός ατόμου και σε οποιαδήποτε ηλικία. Άρα μπορεί να εμφανιστεί και μέσα στον γάμο και πριν από αυτόν. Αν η ψυχική ασθένεια υπάρχει πριν την σχέση ή τον γάμο ενός ζευγαριού, συνήθως ο σύντροφος που δεν πάσχει είναι ενήμερος για την κατάσταση αυτή και έχει πάρει τα μέτρα του, ή και όχι. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση, όταν υπάρχει ψυχική ασθένεια, γίνεται περίπλοκη, με τον σύζυγο που δεν πάσχει να μπαίνει συνήθως στην θέση του φροντιστή, από μόνος του. Γι’ αυτό και πλέον στην ψυχοθεραπεία θεωρείται δεδομένο ότι χρειάζεται βοήθεια εξίσου, και ο σύντροφος που δεν πάσχει. Όταν ένας άνθρωπος είναι παντρεμένος με κάποιον που πάσχει από οποιαδήποτε ψυχική νόσο, τείνει να λαμβάνει λιγότερα από αυτά που δίνει στη σχέση. Αυτό, συνήθως, δεν συμβαίνει γιατί ο σύντροφος που πάσχει δεν έχει την διάθεση να δώσει περισσότερα, αλλά δεν μπορεί.

Έτσι, καταλήγουν να υπάρχουν να υπάρχουν δύο άνθρωποι τραυματισμένοι.

Γι’ αυτό τον λόγο, είναι απαραίτητο, ο/η σύζυγος που δεν νοσεί, να βρίσκει χρόνο να κάνει δραστηριότητες που τον/την ευχαριστούν, ενώ παράλληλα, είναι απαραίτητο, όπως είπαμε και παραπάνω, να έχει ένα χώρο αποκλειστικά δικό του, όπου θα μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του, είτε αυτό σημαίνει ατομική, είτε ομαδική ψυχοθεραπεία. Τι μπορεί να κάνει όμως σε πρακτικό επίπεδο ο σύζυγος που δεν πάσχει και με ποιον τρόπο μπορεί να διαχειριστεί μία τέτοια κατάσταση, χωρίς να ζημιωθεί ο ίδιος ψυχολογικά; Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό, να ενημερωθείτε από έγκυρες πηγές, για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο σύντροφος σας. Οι ψυχικές διαταραχές, είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, που προϋποθέτει ιδιαίτερα λεπτό χειρισμό, ώστε να παραμείνετε και εσείς ο ίδιος ψυχικά και σωματικά υγιής. Θα βιώσετε και οι δύο πολλές αλλαγές, οπότε είναι πολύ σημαντικό να βρείτε ένα κοινό σημείο επαφής.

Επίσης, μην ξεχνάτε, να κάνετε μεν ό,τι καλύτερο μπορείτε, αλλά να προσέξετε να μην παγιδευτείτε κι εσείς μέσα στην ψυχική νόσο, γιατί αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, θα τραυματίσει ανεπανόρθωτα τον γάμο σας. Μην ξεχνάτε, ότι έχετε κι εσείς ανάγκες και αν δεν βρείτε χρόνο για να τις φροντίσετε, δεν θα μπορέσετε να βοηθήσετε ούτε τον σύντροφό σας. Επιπλέον, όταν ο/η σύζυγος που πάσχει, αρχίσει να κατανοεί τη νόσο από την οποία πάσχει, ή όταν πρωτακούσει την διάγνωση, θα βρεθεί αντιμέτωπος με κάτι πρωτόγνωρο, είναι σημαντικό λοιπόν, να νιώσει ότι έχει την στήριξη σας για την διαδικασία που θα ακολουθήσει. Θα χρειαστεί δηλαδή να νιώσει, ότι υπάρχει διάθεση για διαχείριση της ψυχικής νόσου από κοινού. Τέλος, να θυμάστε, ότι όπως και σε κάθε άλλον γάμο, το κλειδί για την επιτυχία, είναι η εμπιστοσύνη και η ειλικρίνεια. Πρέπει ο/η σύζυγος σας, να νιώθει ότι μπορεί να σας εμπιστευθεί, όπως κι εσείς εκείνον/η.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα δεινά της τελειομανίας και πώς να σπάσετε τον φαύλο κύκλο

Ας μιλήσουμε για την Κατάθλιψη

Τι συμβαίνει στον ψυχικό κόσμο των ζευγαριών όταν είναι μαζί και σε έναν χωρισμό

Η θέα στη θάλασσα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης μεταξύ των ηλικιωμένων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να απελευθερωθείτε από την άσκηση κριτικής και επικρίσεων στην καθημερινότητά σας

Είναι εκπληκτικό πόσοι άνθρωποι δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν πίσω τους μια αρνητική εμπειρία που τους συνέβη στο παρελθόν. Αισθάνονται ότι την ξεπλήρωσαν με τον χρόνο, τα χρήματα και την ψυχική τους οδύνη. Βαθιά στην καρδιά τους δεν είναι διατεθειμένοι να την ξεπεράσουν.

Το στρες προκαλεί κάψιμο και μυρμήγκιασμα στο πρόσωπο

Άγχος ερυθρότητα: Μερικές σωματικές εκδηλώσεις του άγχους περιλαμβάνουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό, γαστρεντερικά προβλήματα, μυϊκή ένταση και δύσπνοια. Η ερυθρότητα του προσώπου είναι απλώς μια άλλη από αυτές τις φυσικές εκδηλώσεις. 

Η σωματική δραστηριότητα ενισχύει την ευημερία μας

Αθλητισμός: Η σωματική άσκηση μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στην ανακούφιση του στρες. Έρευνα σε εργαζόμενους ενήλικες έχει βρει ότι τα άτομα με υψηλή δραστηριότητα τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά στρες σε σύγκριση με άτομα που είναι λιγότερο δραστήρια.

3 στους 5 νοσηλευτές στη Σκωτία σκέφτονται να παραιτηθούν

Ψυχική υγεία νοσηλευτές: Το προσωπικό εργάζεται με απλήρωτες υπερωρίες, βρίσκεται υπό υπερβολική πίεση και δεν μπορεί να παρέχει το επίπεδο φροντίδας που θα ήθελε. Σύμφωνα με την έκθεση, οι νοσηλευτές δήλωσαν ότι αισθάνονται υποτιμημένοι και υπό υπερβολική πίεση.

Τα νεότερα σε ηλικία θύματα συντροφικής βίας έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ψυχικές διαταραχές.

Ο αριθμός των ανδρών και των γυναικών που επηρεάστηκαν από την συντροφική βία ήταν ίδιος, κάτι που οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι τα ζευγάρια ήταν πιθανότερο να κακοποιήσουν ο ένας τον άλλο, παρά να υπάρχει μόνο ένας θύτης.

Προκλήσεις και οφέλη μιας σχέσης που αψηφά τα θρησκευτικά "πιστεύω"

Διαθρησκευτικές σχέσεις: Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να προχωρήσουν σε μια σχέση με διαφορετικά θρησκευτικά "πιστεύω", αναγνωρίζοντας πως ένα τέτοιο εγχείρημα έχει τις δικές του ξεχωριστές προκλήσεις.

Η κολύμβηση συμβάλλει στην καλή υγεία του εγκεφάλου και τη μείωση του στρες

Κολύμπι: Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κολύμβηση είναι πράγματι πολύ ευεργετική για το μυαλό, ανεξάρτητα από το αν βρίσκεστε στην παραλία, σε μια ορεινή λίμνη ή κολυμπάτε στην πισίνα του ξενοδοχείου σας το καλοκαίρι. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μας ωφελεί.