Ψυχική Υγεία

Φιλικές σχέσεις: Με ποιον τρόπο η φιλία επηρεάζει την ψυχολογία μας;

Φιλικές σχέσεις: Με ποιον τρόπο η φιλία επηρεάζει την ψυχολογία μας;

Φιλικές σχέσεις: Ένας φίλος μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά σημαντικό στήριγμα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προσφέρει χαρά, ευτυχία και πολύ γέλιο, που ως γνωστόν, είναι το καλύτερο φάρμακο.

Η φιλία είναι πάρα πολύ σημαντική για τον άνθρωπο. Ένας φίλος μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά σημαντικό στήριγμα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προσφέρει χαρά, ευτυχία και πολύ γέλιο, που ως γνωστόν, είναι το καλύτερο φάρμακο. Οι φίλοι είναι οι άνθρωποι που επιλέγουμε μόνοι μας, που νιώθουμε, ότι ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία μας. Ωστόσο, δεν επιλέγουμε πάντα τον σωστό. Οι ιδιότητες ενός φίλου είναι πάρα πολλές και για αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχει ο καλός φίλος και κακός φίλος.

Ποια είναι όμως τα οφέλη μιας καλής φιλίας;

Ένας καλός φίλος, μπορεί να μας προκαλέσει ένα υπέροχο αίσθημα ζεστασιάς και οικογενειακής θαλπωρής. Μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε πληρότητα. Εχει επίσης τη δυνατότητα, με μία του συμβουλή, χωρίς να είναι ψυχολόγος, να μας βγάλει από πολλά αδιέξοδα. Μία μάστιγα της σύγχρονης εποχής, είναι η μοναξιά των ανθρώπων. Πάρα πολλά άτομα αναγκαστικά ή και όχι, αποξενώνονται από τον έξω κόσμο, λόγω φορτωμένου προγράμματος ή πολλών υποχρεώσων που μπορεί να έχουν. Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει πολλές αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη και γενικώς μία θλιβερή κατάσταση για την ψυχολογία του ατόμου. Όμως ένας ισχυρός δεσμός, όπως φιλία, μπορεί να
βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεφύγουν από τέτοιου είδους καταστάσεις, να νιώσουν ότι
έχουν έναν δικό τους άνθρωπο, δίπλα τους και να αισθανθούν καλύτερα.

Υπάρχουν όμως τελικά και κακές φιλίες;

Η απάντηση είναι ναι. Υπάρχουν άνθρωποι που ασκούν ιδιαίτερη κτητικότητα, νιώθουν ότι έχουν το δικαίωμα να έχουν την αποκλειστικότητα ενός ανθρώπου και ότι είναι κτήμα τους. Σε τέτοιου είδους λοιπόν καταστάσεις, είναι πολύ πιθανό να πληγωθούν και τα δύο άτομα. Ο φίλος που δέχεται αυτή την κατάσταση, συχνά νιώθει πολύ πιεσμένος και εκνευρισμένος, καθώς είναι αδύνατον να εκφράσει αυτά που νιώθει. Αφού όμως κανείς δεν αναγκάζει κανέναν να συναναστραφεί με άτομα τα οποία διαφέρουν εν τέλει τα κοινά τους, σταδιακά συνήθως, θα αρχίσει να απομακρύνεται.

Βέβαια όπως είναι λογικό, μέσα σε μία σχέση δημιουργούνται συναισθήματα ενδιαφέροντος, αγάπης και φροντίδας ακόμα και αν αυτή η σχέση δεν είναι σωστή. Οπότε σταδιακά και ο φίλος θύτης αλλά και ο φίλος θύμα, που είναι συνήθως άτομο με χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση και έχοντας βιώσει απόρριψη σε άλλες περιστάσεις της ζωής του, φέρεται κατά αυτόν τον τρόπο, θα αρχίσουν να αισθάνονται άβολα μέσα στη σχέση. Οπότε θα πάψω και να είναι μία καλή σχέση και θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, είτε να θεραπευτεί, είτε να λήξει.

Συνοψίζοντας, είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής μας οι φίλοι, πάρα πολύ σημαντικό. Τόσο ώστε είτε θα μας καταβαραθρώσει με μία άσχημη συμπεριφορά, είτε θα μας βοηθήσει να εξελιχθούμε σαν άνθρωποι. Θέτοντας όμως, τα δικά μας όρια, μπορούμε να χτίσουμε υγιείς σχέσεις με τους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας και να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι και χαρούμενοι για το επίτευγμα της φιλίας μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όταν αυτά που «πετά» το ένα άτομο στον άλλο για να το κρατά κοντά του είναι "ψίχουλα"

Τι συμβαίνει στον ψυχικό κόσμο των ζευγαριών όταν είναι μαζί και σε έναν χωρισμό

Η σημασία της αρμονικής σχέσης με τον σύντροφό μας

Τι αποκαλύπτει η χρήση του κατοικιδίου σας σε ένα online dating site;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να απελευθερωθείτε από την άσκηση κριτικής και επικρίσεων στην καθημερινότητά σας

Είναι εκπληκτικό πόσοι άνθρωποι δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν πίσω τους μια αρνητική εμπειρία που τους συνέβη στο παρελθόν. Αισθάνονται ότι την ξεπλήρωσαν με τον χρόνο, τα χρήματα και την ψυχική τους οδύνη. Βαθιά στην καρδιά τους δεν είναι διατεθειμένοι να την ξεπεράσουν.

Το στρες προκαλεί κάψιμο και μυρμήγκιασμα στο πρόσωπο

Άγχος ερυθρότητα: Μερικές σωματικές εκδηλώσεις του άγχους περιλαμβάνουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό, γαστρεντερικά προβλήματα, μυϊκή ένταση και δύσπνοια. Η ερυθρότητα του προσώπου είναι απλώς μια άλλη από αυτές τις φυσικές εκδηλώσεις. 

Η σωματική δραστηριότητα ενισχύει την ευημερία μας

Αθλητισμός: Η σωματική άσκηση μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στην ανακούφιση του στρες. Έρευνα σε εργαζόμενους ενήλικες έχει βρει ότι τα άτομα με υψηλή δραστηριότητα τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά στρες σε σύγκριση με άτομα που είναι λιγότερο δραστήρια.

3 στους 5 νοσηλευτές στη Σκωτία σκέφτονται να παραιτηθούν

Ψυχική υγεία νοσηλευτές: Το προσωπικό εργάζεται με απλήρωτες υπερωρίες, βρίσκεται υπό υπερβολική πίεση και δεν μπορεί να παρέχει το επίπεδο φροντίδας που θα ήθελε. Σύμφωνα με την έκθεση, οι νοσηλευτές δήλωσαν ότι αισθάνονται υποτιμημένοι και υπό υπερβολική πίεση.

Τα νεότερα σε ηλικία θύματα συντροφικής βίας έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ψυχικές διαταραχές.

Ο αριθμός των ανδρών και των γυναικών που επηρεάστηκαν από την συντροφική βία ήταν ίδιος, κάτι που οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι τα ζευγάρια ήταν πιθανότερο να κακοποιήσουν ο ένας τον άλλο, παρά να υπάρχει μόνο ένας θύτης.

Προκλήσεις και οφέλη μιας σχέσης που αψηφά τα θρησκευτικά "πιστεύω"

Διαθρησκευτικές σχέσεις: Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να προχωρήσουν σε μια σχέση με διαφορετικά θρησκευτικά "πιστεύω", αναγνωρίζοντας πως ένα τέτοιο εγχείρημα έχει τις δικές του ξεχωριστές προκλήσεις.

Η κολύμβηση συμβάλλει στην καλή υγεία του εγκεφάλου και τη μείωση του στρες

Κολύμπι: Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κολύμβηση είναι πράγματι πολύ ευεργετική για το μυαλό, ανεξάρτητα από το αν βρίσκεστε στην παραλία, σε μια ορεινή λίμνη ή κολυμπάτε στην πισίνα του ξενοδοχείου σας το καλοκαίρι. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μας ωφελεί.