Ψυχική Υγεία

Ευαισθησία: Η αντανάκλαση της ψυχολογικής ανασφάλειας

Ευαισθησία: Η αντανάκλαση της ψυχολογικής ανασφάλειας

Ευαισθησία: Η αντανάκλαση της ψυχολογικής ανασφάλειας. Πίσω από το ευαίσθητο άτομο υπάρχει ένα εύθραυστο «εγώ» που όλα πονά, ενοχλούν και απογοητεύουν. Πίσω από αυτό το συναίσθημα κρύβεται επίσης η ψυχολογική ανασφάλεια και η κακή συναισθηματική διαχείριση.

Η ευαισθησία δεν είναι πληγή, είναι σύμπτωμα. Το άτομο που αντιδρά με αρνητικό ή υπερδιάστατο τρόπο στα πράγματα δεν είναι μόνο υπερευαίσθητο, δείχνει και  ορισμένα προβλήματα στη συναισθηματική διαχείριση. Πίσω από αυτό υπάρχει επίσης η ανασφάλεια εκείνων που δεν αγαπούν τον εαυτό τους, της φιγούρας που δεν εμπιστεύεται τις δεξιότητες και τις ικανότητές τη και καταλήγει να ανταποκρίνεται στον κόσμο με δυσμενή τρόπο.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ζωή με αυτούς τους άνδρες και τις γυναίκες είναι περίπλοκη. Ωστόσο, προτού μείνουμε μόνοι με τη σύγχυση και τη συνεχή δυσκολία στην αντιμετώπισή τους, είναι βολικό να τα κατανοήσουμε. Επιπλέον, όλοι μας μπορούμε σε κάποιο σημείο να οδηγήσουμε σε αυτήν την αντιδραστική συμπεριφορά, γιατί αρκεί να περάσουμε από μια κακή εμπειρία ή μια περίοδο άγχους για να ενεργήσουμε με τον ίδιο τρόπο. Πίσω από εκείνους που ζουν θυμωμένοι με τον κόσμο και προσβάλλονται από υπερβολική ευτυχία, υπάρχει ένας κρύσταλλος εαυτός που πρέπει να επισκευαστεί. Η κατανόηση αυτής της πραγματικότητας μπορεί να μας βοηθήσει όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε καλύτερα αυτές τις προσωπικότητες, αλλά και να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα τον εαυτό μας.

Μελέτες δείχνουν κάτι σημαντικό: Είμαστε όλοι κάτω από την επιρροή του περιβάλλοντός μας. Ωστόσο, δεν είμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο. Το τελευταίο θα έδειχνε με αυτό το χαρακτηριστικό μεγαλύτερη τάση να υποφέρει από ορισμένες ψυχολογικές διαταραχές. Αυτή η αντιδραστικότητα μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες. Μπορεί να είναι το γεγονός ότι ο εγκέφαλος υποφέρει μια μεταβολή στην παραγωγή σεροτονίνης με την οποία υπάρχει μεγαλύτερη τάση να αποθαρρύνεται και να είναι πάντα σε κατάσταση επαγρύπνησης και άμυνας. Με άλλα λόγια, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε έναν βιολογικό παράγοντα. Ωστόσο, κατά μέσο όρο, η ευαισθησία ανταποκρίνεται σε έλλειμμα συναισθηματικής διαχείρισης και ψυχολογικών δεξιοτήτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η αξία της διδασκαλίας της ευγένειας στα παιδιά

Η μοναξιά δίνει "τροφή" στον διαβήτη

Μένουμε σπίτι: Κάνουμε ντους διατηρώντας υγιές το δέρμα μας

Πώς να προστατευτούμε από τον ήλιο όταν έχουμε ακμή

7 φράσεις που χρησιμοποιούν οι gashlighters για να μπερδεύουν και να ελέγχουν

"Δεν έχω ιδέα για τι πράγμα μιλάς" Απλό, κι όμως αποτελεσματικό. Αυτή η δήλωση μπορεί να εμπλουτιστεί με ένα «…αλλά χρειάζεται να ηρεμήσεις». Ο gashlighter μπορεί απλώς να ισχυριστεί ότι δεν έχει ιδέα γιατί έχουμε εκνευριστεί ή θυμώσει και καμία γνώση για τις κατηγορίες που του προσάπτουμε. Απλώς δεν γνωρίζουν. Και ακριβώς επειδή παίζουν το χαρτί του αθώου τόσο αποτελεσματικά, εμείς μένουμε με το ερώτημα μήπως υπερβάλλουμε ή μήπως εμείς τελικά φταίμε σε κάτι.

Πώς θα χτίσουμε υγιή σχέση με εσωστρεφή σύντροφο

Προσπαθήστε να μην το παίρνετε προσωπικά αν ο/η σύντροφός σας χρειάζεται χρόνο να αποφορτιστεί και να μείνει μόνος/η. Είναι πολύ συνηθισμένο οι εσωστρεφείς να χρειάζονται περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σας συγκριτικά με τους εξωστρεφείς.

Τροφές που αποδυναμώνουν το άγχος και άλλες που το επιτείνουν

Θα μπορούσαν οι επεξεργασμένες τροφές, όπως το hot dog, το λουκάνικο, οι πίτσες και τα κέικ να προκαλούν άγχος; Ερευνητές στο Λονδίνο βρήκαν ότι μια τέτοια διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Πάνω από 100 οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση μετά τη Μπεκατώρου

Η συγκλονιστική εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου, έδωσε θάρρος στην κοπέλα, και η μαρτυρία της το περασμένο Σάββατο ξεκίνησε μια χιονοστιβάδα αποκαλύψεων, που ακόμη είναι άγνωστο ποιους θα παρασύρει.

Τι σημαίνει τοκοφοβία και πώς εκδηλώνεται

Τοκοφοβία: Φόβος εγκυμοσύνης και τοκετού. Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι πολύ σημαντικά γεγονότα στη ζωή μιας γυναίκας. Αν και πολλοί το βιώνουν ως στιγμή χαράς και γιορτής, για πολλούς άλλους είναι πηγή ανησυχίας - μπορεί ακόμη και να είναι και  ανάμεικτα τα συναισθήματα. Για άλλους, κρύβει έναν πραγματικό «παράλογο φόβο», όχι μόνο του τοκετού, αλλά και του ίδιου του γεγονότος της εγκυμοσύνης.

Πώς να ξεχωρίζουμε το άγχος από την ανησυχία για καλύτερη αντιμετώπιση

Για πολλούς ανθρώπους, η ανησυχία πηγαινοέρχεται και τα αποτελέσματα δεν επηρεάζουν την καθημερινότητά σας. Αλλά το άγχος προκαλεί ένα άβολο συναίσθημα, αρκετά έντονο ώστε να επηρεάσει την ποιότητα ζωής σας.

Πως θα λειάνετε τις "γωνίες" της προσωπικότητάς σας

Δεν είμαστε ανώτεροι ή κατώτεροι από όσους συναντάμε στον δρόμο μας, πιο μορφωμένοι ή πιο έξυπνοι, πιο επιτυχημένοι ή πιο πλούσιοι. Είμαστε ψυχές που περιπλανώνται, πνεύματα που εξελίσσονται και καρδιές που γυρεύουν αγάπη, αποδοχή και συγχώρεση.

Blue Monday 2021: Σήμερα η πιο μελαγχολική μέρα του χρόνου

Blue Monday 2021: Η Δευτέρα 18 Ιανουαρίου θεωρείται παγκοσμίως η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου, η γνωστή Blue Monday, ωστόσο μην ξεχνάμε, ότι για τη χώρα μας η Blue Monday συμπίπτει με μια σημαντική νίκη απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, καθώς άνοιξε σήμερα 18 Ιανουαρίου το λιανεμπόριο.