Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Εργασία: Αναδυόμενοι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στο χώρο εργασίας 

Εργασία: Αναδυόμενοι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στο χώρο εργασίας 

Εργασία: Με την άνοδο της απομακρυσμένης εργασίας και της τεχνολογίας που επιτρέπει στους εργαζόμενους να είναι συνεχώς συνδεδεμένοι, μπορεί να είναι δύσκολο για τα άτομα να απομακρυνθούν από την εργασία και να βρουν μια ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής τους ζωής.

Καθώς ο εργασιακός χώρος συνεχίζει να εξελίσσεται, εμφανίζονται νέοι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι που μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική και συναισθηματική ευημερία των εργαζομένων. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να αποδοθούν σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στο εργασιακό περιβάλλον, την τεχνολογία και τις τάσεις της κοινωνίας. Είναι σημαντικό για τους οργανισμούς να γνωρίζουν αυτούς τους αναδυόμενους κινδύνους προκειμένου να τους αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και να δημιουργήσουν ένα υγιές και υποστηρικτικό περιβάλλον εργασίας για τους υπαλλήλους τους.

Ένας αναδυόμενος ψυχοκοινωνικός κίνδυνος στον εργασιακό χώρο είναι η ασάφεια των ορίων μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Με την άνοδο της απομακρυσμένης εργασίας και της τεχνολογίας που επιτρέπει στους εργαζόμενους να είναι συνεχώς συνδεδεμένοι, μπορεί να είναι δύσκολο για τα άτομα να απομακρυνθούν από την εργασία και να βρουν μια ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής τους ζωής. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση, στρες και επιδείνωση της ψυχικής υγείας.

Ένας άλλος αναδυόμενος κίνδυνος είναι η αυξανόμενη επικράτηση του εκφοβισμού και της παρενόχλησης στο χώρο εργασίας. Καθώς οι οργανισμοί προσπαθούν να δημιουργήσουν ποικίλα και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλοντα, ζητήματα διακρίσεων, παρενόχλησης και εκφοβισμού έρχονται στο προσκήνιο. Οι εργαζόμενοι που βιώνουν αυτές τις συμπεριφορές μπορεί να υποφέρουν από άγχος, κατάθλιψη και μείωση της ικανοποίησης από την εργασία. Είναι σημαντικό για τους οργανισμούς να έχουν σαφείς πολιτικές και διαδικασίες για την αντιμετώπιση και την πρόληψη του εκφοβισμού και της παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

Η άνοδος της οικονομίας των συναυλιών και η επισφαλής απασχόληση συμβάλλουν επίσης σε ψυχοκοινωνικούς κινδύνους στον εργασιακό χώρο. Οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε προσωρινές ή συμβατικές θέσεις μπορεί να αισθάνονται ανασφαλείς για τη σταθερότητα της εργασίας τους, οδηγώντας σε συναισθήματα άγχους και άγχους. Μπορεί επίσης να βιώσουν έλλειψη υποστήριξης και κοινότητας στο χώρο εργασίας, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την ψυχική τους ευεξία.

Τέλος, η πανδημία του COVID-19 έχει επιφέρει νέους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους στον εργασιακό χώρο, συμπεριλαμβανομένων αυξημένων συναισθημάτων απομόνωσης, άγχους και αβεβαιότητας. Η απομακρυσμένη εργασία, τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και ο φόβος της μόλυνσης από τον ιό έχουν συμβάλει στην υποβάθμιση της ψυχικής υγείας πολλών εργαζομένων. Οι οργανισμοί πρέπει να παρέχουν πόρους και υποστήριξη στους υπαλλήλους τους για να αντιμετωπίσουν αυτές τις νέες προκλήσεις και να διατηρήσουν την ευημερία τους.

Συμπερασματικά, είναι σημαντικό για τους οργανισμούς να αντιμετωπίζουν τους αναδυόμενους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους στο χώρο εργασίας, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα θετικό και υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον για τους υπαλλήλους τους. Με το να είναι προορατικοί στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων, οι οργανισμοί μπορούν να καλλιεργήσουν μια κουλτούρα ευημερίας και ανθεκτικότητας στο εργατικό τους δυναμικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς και γιατί να τερματίσετε μια φιλία;

Τι είναι ο συναισθηματικός πόνος και πώς αντιμετωπίζεται;

Ο ψυχικός αντίκτυπος της περιφρόνησης στα social media

Όταν ακόμα και τα πιο ακραία συμπτώματα έχουν νόημα και λειτουργία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα πιο συχνά γονεϊκά λάθη που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία των παιδιών

Λάθη γονείς: Η ανατροφή των παιδιών είναι ένα δύσκολο ταξίδι και ενώ κάθε γονέας προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό, ορισμένα λάθη μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία του παιδιού.

Χρήσιμες συμβουλές για να ξεπεράσετε την ψυχική κόπωση που νιώθετε

Ψυχική κόπωση: Το να αισθάνεστε συναισθηματικά εξαντλημένο μπορεί να είναι συντριπτικό και να διαταράξει την καθημερινή ζωή. Είτε οφείλεται σε εργασιακό άγχος, προσωπικές προκλήσεις

Ένας υπερβολικά ή υποσυγχρονισμένος εγκέφαλος μπορεί να προβλέψει την ψύχωση

Αυτή η ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της αναπτυξιακής ασυμφωνίας και της μικροδιαγραφής του γονιδίου 22q11.2DS είναι ένα σημαντικό βήμα προς τον εντοπισμό προγνωστικών δεικτών για τη νόσο.

Close Icon