Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Αυτοτραυματισμός: Διερεύνησή του και της υπερβολικής χρήσης ψηφιακής τεχνολογίας σε νέους με βιωμένη εμπειρία ψυχικής υγείας

Αυτοτραυματισμός: Διερεύνησή του και της υπερβολικής χρήσης ψηφιακής τεχνολογίας σε νέους με βιωμένη εμπειρία ψυχικής υγείας

"Αυτή η έρευνα αποκαλύπτει ορισμένες σημαντικές γνώσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ψηφιακή τεχνολογία χρησιμοποιείται από νέους με βιωμένη εμπειρία από παθήσεις ψυχικής υγείας και θέτει τα θεμέλια για μελλοντικές μελέτες σε αυτόν τον τομέα - οι οποίες είναι πολύ απαραίτητες. Τελικά, ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα οδηγήσουν για την καλύτερη υποστήριξη των νέων που αγωνίζονται με την ψυχική τους υγεία».

Αυτοτραυματισμός: Νέα έρευνα από το Institute of Psychiatry, Psychology & Neuroscience (IoPPN) στο King’s College του Λονδίνου, σε συνεργασία με το YoungMinds – μια φιλανθρωπική οργάνωση για την ψυχική υγεία των παιδιών του Ηνωμένου Βασιλείου – έχει βρει υψηλά επίπεδα προβληματικής χρήσης κινητού τηλεφώνου, διαταραγμένου ύπνου και αυτοτραυματισμού μεταξύ των νέων με προβλήματα ψυχικής υγείας. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, είναι η πρώτη προοπτική μελέτη του είδους της και παρέχει τη βάση για μια ολοκληρωμένη πηγή που θα επιτρέψει στους ερευνητές να διερευνήσουν τον αντίκτυπο στην ψυχική υγεία της χρήσης ψηφιακής τεχνολογίας στους νέους.

Συνολικά 365 νέοι ηλικίας μεταξύ 13 και 25 ετών που έχουν επί του παρόντος ή έχουν πρόσβαση σε δευτεροβάθμια υπηρεσία ψυχικής υγείας προσλήφθηκαν από το Νότιο Λονδίνο και το Maudsley NHS Foundation Trust. Χρησιμοποιώντας καινοτόμο σχεδιασμό μελέτης, που δημιουργήθηκε από κοινού με νέους με βιωμένη εμπειρία και αντλώντας δεδομένα από ηλεκτρονικά αρχεία υγείας, smartphone και λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης συμμετεχόντων, οι ερευνητές μπόρεσαν να δημιουργήσουν μια ακριβή εικόνα της συμπεριφοράς κάθε συμμετέχοντα. Οι συμμετέχοντες παρείχαν δεδομένα κατά τη διάρκεια έξι μηνών για να καθορίσουν πώς τα πρότυπα χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της χρήσης smartphone μπορούν να συσχετιστούν με τον αυτοτραυματισμό και την ψυχική υγεία. Περισσότερο από το 80% των συμμετεχόντων είχαν αυτοτραυματιστεί τουλάχιστον μία φορά και υψηλά επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και διαταραγμένου ύπνου ήταν όλα διαδεδομένα. Το 54% ανέφερε ότι χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τα μεσάνυχτα της καθημερινής και το 59% ανέφερε ότι χρησιμοποιεί τα smartphone του μετά τα μεσάνυχτα της καθημερινής.

«Ενώ υπήρξε εκτενής συζήτηση σχετικά με τη σχέση μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της χρήσης smartphone και των ποσοστών αυτοτραυματισμού, οι μέχρι τώρα μελέτες έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τον σχεδιασμό τους και μπόρεσαν μόνο να αποδείξουν συσχετίσεις αντί να παρέχουν οποιαδήποτε εικόνα για τους σχετικούς χρονισμούς διαφορετικών συμπεριφορών ή υποκείμενων μηχανισμών», λέει η Δρ. Rina Dutta, αναγνώστρια αυτοκτονίας και ψυχιατρικής στο King’s IoPPN και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Η ολοκληρωμένη προσέγγισή μας θα μας επιτρέψει να διερευνήσουμε σωστά τον αντίκτυπο της ψηφιακής τεχνολογίας στην ψυχική υγεία των νέων». Μεταξύ αυτών που μελετήθηκαν, σχεδόν το ένα τέταρτο ανέφερε ότι χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για περισσότερες από πέντε ώρες την ημέρα τις καθημερινές και περισσότερο από το 40% χρησιμοποιούσε το smartphone του πάνω από αυτό το όριο. Παρά το γεγονός ότι περνούσαν υπερβολικό χρόνο στο διαδίκτυο και περίπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι είχαν πέσει πρόσφατα θύματα εκφοβισμού, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι εκφοβισμού, όπως ο κοινωνικός αποκλεισμός, ήταν πιο συχνές από τον διαδικτυακό εκφοβισμό.

«Ο υψηλός επιπολασμός του αυτοτραυματισμού στο δείγμα μας των νέων με προηγούμενες αλληλεπιδράσεις με υπηρεσίες ψυχικής υγείας υπενθυμίζει ότι πρέπει να γίνουν αυξημένες επενδύσεις σε υπηρεσίες πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης για όσους κινδυνεύουν», λέει η Δρ Amanda Bye, αναπληρώτρια ερευνήτρια μεταφραστικής έρευνας στο King’s Maudsley για παιδιά και νέους και η πρώτη συγγραφέας της μελέτης. Η Hannah Kinsey, Επικεφαλής Εκπαίδευσης και Σχεδιασμού Υπηρεσιών στη YoungMinds δήλωσε: “Είμαστε πολύ περήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτήν την έρευνα και για το έργο που έχει γίνει για να διασφαλιστεί ότι οι φωνές των νέων είναι στο επίκεντρο σε κάθε στάδιο της μελέτης. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι περισσότερα πρέπει να γίνουν για να σταματήσουν οι επιβλαβείς επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους νέους, ειδικά σε αυτούς που έχουν ήδη αγωνιστεί με την ψυχική τους υγεία». Η Δρ Angela Hind, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Ιατρικών Ερευνών, δήλωσε: «Τα smartphone και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πανταχού παρόντα στους νέους, ωστόσο, γνωρίζουμε ελάχιστα για τον αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία. “Αυτή η έρευνα αποκαλύπτει ορισμένες σημαντικές γνώσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ψηφιακή τεχνολογία χρησιμοποιείται από νέους με βιωμένη εμπειρία από παθήσεις ψυχικής υγείας και θέτει τα θεμέλια για μελλοντικές μελέτες σε αυτόν τον τομέα – οι οποίες είναι πολύ απαραίτητες. Τελικά, ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα οδηγήσουν για την καλύτερη υποστήριξη των νέων που αγωνίζονται με την ψυχική τους υγεία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι αγχωμένοι γονείς οδηγούν σε περισσότερους αυτοτραυματισμούς των παιδιών

Βοήθεια σε εφήβους που κάνουν δημοσιεύσεις ότι θα αυτοκτονήσουν;

Μπορεί μια εφαρμογή να βοηθήσει με την κατάθλιψη;

Κίνδυνοι, προειδοποιητικά σημάδια και τρόποι υποστήριξης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί πολλοί θεωρούν εσφαλμένα ότι νοσούν από ψυχικές ασθένειες;

Ψυχικές ασθένειες: Οι έννοιες της ψυχικής ασθένειας έχουν διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια - ένα φαινόμενο που ονομάζεται "εννοιολογικός ερπυσμός" - και οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς το εύρος των εννοιών τους για την ψυχική ασθένεια.

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ανησυχούν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ψυχική υγεία, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Σε ένα έτος εκλογών, η πλειοψηφία (54%) των Αμερικανών δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί για το πώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την απειλή της κλιματικής αλλαγής και περίπου το ένα πέμπτο (21%) δήλωσε ότι ήταν «πολύ ανήσυχο» για την απάντηση της κυβέρνησης .

Ποια η σχέση της προσωπικότητας με την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών;

Προσωπικότητα: Ο νευρωτισμός βρέθηκε να είναι ένας διαγνωστικός δείκτης τόσο για την ανορεξία όσο και για τη βουλιμία, ενώ η παρορμητικότητα είχε συγκεκριμένους δεσμούς με τη βουλιμία.

Close Icon