Ψυχική Υγεία

Εποχική συναισθηματική διαταραχή: Καθώς οι ημέρες μικραίνουν, το ρίσκο εκτοξεύεται

Εποχική συναισθηματική διαταραχή: Καθώς οι ημέρες μικραίνουν, το ρίσκο εκτοξεύεται

Εποχική συναισθηματική διαταραχή: Η διάγνωση της εποχικής κατάθλιψης μπορεί να γίνει μόνο μετά από δύο διαδοχικά περιστατικά κατάθλιψης που ξεκινούν και τελειώνουν την ίδια στιγμή κάθε χρόνο, χωρίς να υπάρχουν συμπτώματα άλλες εποχές του χρόνου.

Καθώς οι ημέρες μικραίνουν, ορισμένοι άνθρωποι ίσως αισθανθούν μελαγχολικά. Πώς να αντιμετωπίσετε την εποχική κατάθλιψη, η οποία εμφανίζεται κατά τους κρύους, σκοτεινούς μήνες του χρόνου; Γνωστή ως εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD), η κατάσταση μπορεί να αντανακλά μια αλλαγή στα επίπεδα σεροτονίνης και να συνδέεται με την κατάθλιψη. “Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Ψυχικής Υγείας της Αμερικής, τα συμπτώματα της εποχικής κατάθλιψης μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνα που εμφανίζονται με την κατάθλιψη, δήλωσε η Jeannie Larson, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. “Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνουμε το SAD από άλλους τύπους κατάθλιψης”.

Η διάγνωση της εποχικής κατάθλιψης μπορεί να γίνει μόνο μετά από δύο διαδοχικά περιστατικά κατάθλιψης που ξεκινούν και τελειώνουν την ίδια στιγμή κάθε χρόνο, χωρίς να υπάρχουν συμπτώματα άλλες εποχές του χρόνου, είπε ο Larson. Ενώ περίπου το 5% του πληθυσμού των Η.Π.Α. εμφανίζει ΕΔΕ, οι αριθμοί φτάνουν το 10% στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, έδειξε μια μελέτη του 2013. Οι γυναίκες έχουν υψηλότερα ποσοστά SAD, το οποίο τείνει να ξεκινά όταν το άτομο είναι μεταξύ 20 και 30 ετών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κατάθλιψη, άγχος, αλλαγές στη διάθεση, προβλήματα ύπνου, αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, λήθαργο και σεξουαλικά προβλήματα.

Η κατάσταση μπορεί να παρουσιαστεί ως αισθήματα δυστυχίας, ενοχής, απελπισίας, μειωμένου ενδιαφέροντος για δραστηριότητες και απώλειας αυτοεκτίμησης. Ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται ένταση ή να μην μπορεί να ανεχθεί το άγχος. Μερικές φορές ένα άτομο με SAD έχει ακραίες διαθέσεις, με περιόδους μανίας την άνοιξη και το καλοκαίρι. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αυξημένη όρεξη, απώλεια λίμπιντο, επιθυμία αποφυγής κοινωνικής επαφής και διαταραγμένο ύπνο. Ένα άτομο με SAD μπορεί να αισθάνεται τα συμπτώματα να επιδεινώνονται καθώς αρχίζει ο χειμώνας και να νιώθει πιο απομονωμένο ή ανήσυχο από ό,τι στο παρελθόν λόγω των συνεχιζόμενων στρεσογόνων παραγόντων από την πανδημία.

“Τα αρχικά συμπτώματα του SAD μπορεί να επιδεινώσουν τους προϋπάρχοντες στρεσογόνους παράγοντες από τον COVID, καθιστώντας κάποιον λιγότερο ικανό να αντιμετωπίσει ζητήματα από ότι θα μπορούσε να το κάνει πριν”, δήλωσε η Larson σε ένα δελτίο τύπου του πανεπιστημίου. Η Larson διαχειρίζεται τις Θεραπευτικές Υπηρεσίες με βάση τη φύση στο Δενδροκομείο Τοπίου της Μινεσότα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και οι τομείς εξειδίκευσής της περιλαμβάνουν τη θεραπευτική κηπουρική, τις αλληλεπιδράσεις με τη βοήθεια ζώων και τα θεραπευτικά τοπία.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί κάποιοι άνθρωποι βιώνουν εποχιακή συναισθηματική διαταραχή

Blue Monday 2022: Η πιο μελαγχολική ημέρα ολόκληρου του χρόνου

Πώς μπορείτε να αυξήσετε φυσικά τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό σας και να ενισχύσετε την πνευματική σας υγεία

Μήπως πάσχετε από εποχική συναισθηματική διαταραχή;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια τα οφέλη από το εποικοδομητικό άγχος;

Εποικοδομητικό άγχος: Το καλό άγχος, που συχνά αναφέρεται ως "eustress", είναι ένας τύπος άγχους που μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην ευημερία, τα κίνητρα και την απόδοση ενός ατόμου.

Τι είναι το οξειδωτικό στρες και πώς επηρεάζει την υγεία μας

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν το οξειδωτικό στρες περιλαμβάνουν την κακή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα και έλλειψη φρούτων και λαχανικών, το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το χρόνιο στρες.

Μπορεί μια εξέταση αίματος να διαγνώσει κατάθλιψη και διπολική διαταραχή

Προορίζεται για ασθενείς ηλικίας 18 ετών και άνω που λαμβάνουν θεραπεία για ένα μέτριο ή σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων διαβιβάζονται εντός 4 εβδομάδων στον συνταγογραφούντα ψυχίατρο, ο οποίος θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση στον ασθενή κατά τη διάρκεια μιας διαβούλευσης.

Πώς να θωρακίσετε συναισθηματικά το παιδί για να αντιμετωπίσει τον σχολικό εκφοβισμό 

Βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, αναδεικνύοντας τα δυνατά του σημεία, τα ταλέντα και τις θετικές του ιδιότητες. Ενθαρρύνετέ τα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και χόμπι που τους αρέσουν και στα οποία διαπρέπουν.