Ψυχική Υγεία

Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας: Έχουν “εγκαταλείψει” το καθήκον φροντίδας στη θεραπεία των τρανς νέων

Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας: Έχουν “εγκαταλείψει” το καθήκον φροντίδας στη θεραπεία των τρανς νέων

Η Winn προειδοποίησε ότι τα παιδιά που υποβάλλονται σε ιατρική θεραπεία μετάβασης φύλου θα αντιμετωπίσουν υψηλότερο κίνδυνο αυτών στην πορεία.  "Θα έρθουν αντιμέτωπα με την πραγματικότητα ότι δεν μπορούν να κάνουν παιδιά, ότι δεν μπορούν να κάνουν σεξ, ότι το σώμα τους αισθάνεται πληγωμένο και σπασμένο και σημαδεμένο και ότι νιώθουν αμηχανία και ντροπή και λύπη", είπε.

Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας: Οικογενειακός θεραπευτής φοβάται “επείγουσα κατάσταση ψυχικής υγείας” στην πορεία που απορρέει από τη λύπη για τη μετάβαση Η θεραπεύτρια Stephanie Winn λέει ότι οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας έχουν εγκαταλείψει το καθήκον φροντίδας τους κατά τη θεραπεία των τρανσέξουαλ νέων και φοβάται τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας έχουν εγκαταλείψει το καθήκον φροντίδας τους όταν πρόκειται για τη θεραπεία των τρανς νέων και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές, δήλωσε μια οικογενειακή θεραπεύτρια.

“Επιτρέψαμε να αλλάξει ο ρόλος μας στη δημοσιότητα”, δήλωσε στο Fox News η Stephanie Winn, αδειούχος θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας στο Πόρτλαντ του Όρεγκον. Ο νέος ρόλος των θεραπευτών είναι “ουσιαστικά το πράσινο φως ή η έγκριση των ανθρώπων σε αυτές τις ιατρικές διαδικασίες, ενώ αυτός δεν ήταν ποτέ ο ρόλος μας στη θεραπεία οποιουδήποτε άλλου θέματος”. Η πρόσβαση των νέων σε ιατρικές θεραπείες για τη μετάβαση του φύλου, όπως οι αναστολείς της εφηβείας, οι ορμόνες για το άλλο φύλο και οι χειρουργικές επεμβάσεις, έχουν συζητηθεί ευρέως τα τελευταία χρόνια, με τους επικριτές να λένε ότι οι ανήλικοι είναι πολύ νέοι για να αλλάζουν το σώμα τους, μερικές φορές μόνιμα.

Οι υποστηρικτές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η εν λόγω φροντίδα είναι σωτήρια για τη ζωή, δεδομένου ότι οι μη θεραπευόμενοι τρανς νέοι αντιμετωπίζουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και αυτοκτονιών.  Η Winn υποστήριξε ότι έχει καθιερωθεί μια αφήγηση που ενθαρρύνει τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας να αποδέχονται την τρανς ταυτότητα ενός παιδιού χωρίς έλεγχο, αφήνοντας πιθανές ψυχικές ασθένειες χωρίς θεραπεία. Κατά συνέπεια, οι νέοι που αντιμετωπίζουν αυτοκτονικό ιδεασμό και άλλη δυσφορία, δεν λαμβάνουν πάντα την κατάλληλη φροντίδα και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να λάβουν θεραπεία που αλλάζει τη ζωή τους και μπορεί να προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα αργότερα, είπε.

Ο τρόπος φροντίδας των παιδιών που προσδιορίζονται ως τρανς έχει γίνει ένα σημείο ανάφλεξης σε ολόκληρη τη χώρα. Το πώς να φροντίζουμε τα παιδιά που αναγνωρίζονται ως τρανς έχει γίνει σημείο ανάφλεξης σε ολόκληρη τη χώρα.  Ο αριθμός των τρανσέξουαλ εφήβων κάτω των 18 ετών διπλασιάστηκε μεταξύ 2017 και 2020, από 0,7% σε 1,4%, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες (UCLA).  Η έκθεση του Ιουνίου, που βασίζεται σε κυβερνητικές έρευνες υγείας, διαπίστωσε επίσης ότι λίγο λιγότερο από το 43% των 1,6 εκατομμυρίων ανθρώπων που ταυτοποιούνται ως τρανσέξουαλ στις ΗΠΑ είναι μεταξύ 13 και 25 ετών.

Η Winn δήλωσε ότι αρχίζει να “ανησυχεί όλο και περισσότερο” για την τάση των νέων που ταυτοποιούνται ως τρανσέξουαλ ή μη δυαδικοί και “τα δια βίου, μη αναστρέψιμα ιατρικά πειράματα που συμβαίνουν στα παιδιά ως αποτέλεσμα αυτής της ιδεολογίας”. Πρόσθεσε ότι σε 10-15 χρόνια, “θα δούμε μια κρίση μετάνοιας της μετάβασης και δυστυχώς, θα πρέπει να ανησυχούμε για μερικά από τα πιο τρομακτικά αποτελέσματα της ψυχικής υγείας ως μέρος αυτής”. Τα τελευταία δύο χρόνια, 25 πολιτείες έχουν εισαγάγει νομοθεσία που θα περιόριζε την πρόσβαση στην ιατρική θεραπεία για τη μετάβαση φύλου σε ανηλίκους. Εν τω μεταξύ, 27 πολιτείες έχουν περάσει νομοθεσία που περιορίζει τη “θεραπεία μετατροπής” για τρανς νέους, την οποία ο Οργανισμός GLAAD ορίζει ως “οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου ενός ατόμου”.

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας φοβούνται αντιδράσεις και κινδυνεύουν να χάσουν την άδειά τους αν προσπαθήσουν να θεραπεύσουν ασθενείς με δυσφορία φύλου με οτιδήποτε άλλο εκτός από θεραπεία μετάβασης, σύμφωνα με τη Winn, η οποία έχει αντιμετωπίσει και η ίδια τέτοιο πρόβλημα. “Πολλοί από τους συναδέλφους μου έχουν εγκαταλείψει το καθήκον της φροντίδας μας, είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω δειλίας”, δήλωσε στο Fox News. Η δυσφορία φύλου, όπως ορίζεται από την Mayo Clinic, είναι “το αίσθημα δυσφορίας που μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα των οποίων η ταυτότητα φύλου διαφέρει από το φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση”. Οι διαγνωσμένοι έφηβοι μπορεί να αντιμετωπίζονται με αναστολείς της εφηβείας για να αποτρέψουν ανεπιθύμητες αλλαγές, όπως η περίοδος ή η εμβάθυνση της φωνής τους. Αργότερα, μπορεί να λάβουν ορμόνες διασταυρούμενου φύλου για να αναπτύξουν χαρακτηριστικά του αντίθετου φύλου – όπως τρίχες στο πρόσωπο – καθώς και χειρουργικές επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού του στήθους και των γεννητικών οργάνων.

Η Stephanie Winn, θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας, δήλωσε ότι το υψηλό ποσοστό ιδεών αυτοκτονίας μεταξύ των τρανς νέων αποδίδεται εσφαλμένα στο στίγμα και τις διακρίσεις. “Ένα εντελώς διαφορετικό πρότυπο φροντίδας” έχει καθιερωθεί για τη θεραπεία της δυσφορίας φύλου σε σύγκριση με άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας ως αποτέλεσμα της δημόσιας πίεσης και των εκπαιδεύσεων από ακτιβιστές τρανς, δήλωσε η Winn. Η θεραπευτής πιστεύει ότι οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ως αποτέλεσμα, δεν δείχνουν  τη δέουσα επιμέλεια όταν αντιμετωπίζουν τους νέους που ταυτίζονται με τρανς και επιβεβαιώνουν πρόωρα και οδηγούν τα παιδιά σε ένα μονοπάτι ιατρικοποίησης.  Είπε ότι οι εν λόγω επαγγελματίες δεν προσπαθούν επαρκώς να προσδιορίσουν αν τα συναισθήματα δυσφορίας φύλου των ασθενών τους εκδηλώνονται από άλλες συχνά σχετιζόμενες ψυχικές ασθένειες και όχι το αντίθετο.

Η βοηθός υπουργός Υγείας Rachel Levine δήλωσε σε συνέντευξή της στο NPR τον Απρίλιο ότι “δεν υπάρχει καμία διαφωνία μεταξύ των ιατρών – παιδιάτρων, παιδοενδοκρινολόγων, ιατρών εφηβικής ιατρικής, ψυχιάτρων εφήβων, ψυχολόγων κ.λπ. – σχετικά με την αξία και τη σημασία της φροντίδας που επιβεβαιώνει το φύλο”. Ο Levine, ο οποίος είναι τρανσέξουαλ, επεσήμανε πολυάριθμες ιατρικές οργανώσεις που -συμπεριλαμβανομένων της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης και της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδικής & Εφηβικής Ψυχιατρικής- υποστηρίζουν “τεκμηριωμένα πρότυπα φροντίδας” για τη θεραπεία μετάβασης φύλου.

“Μας λένε απλώς ότι αν κάποιος σας πει ότι ταυτοποιείται με αυτόν τον τρόπο, αυτό είναι το τέλος της ιστορίας”, δήλωσε η Winn στο Fox News. “Μην κάνετε ερωτήσεις, απλώς επιβεβαιώστε, απλώς συμφωνήστε και στη συνέχεια οδηγήστε τους σε αυτό το μονοπάτι της ιατρικοποίησης”. Η Winn συνήθιζε να θεραπεύει νεαρά άτομα με τρανς ταυτότητα, αλλά δήλωσε ότι σταμάτησε μετά τη στοχοποίησή της από ακτιβιστές. Είπε στο Συμβούλιο Αδειοδοτημένων Επαγγελματικών Συμβούλων και Θεραπευτών του Όρεγκον τον Δεκέμβριο ότι “άγνωστοι στο διαδίκτυο”, συχνά ανώνυμα, την απειλούσαν και ισχυρίζονταν ότι “η συμπεριφορά μου είναι παράνομη και έχουν λόγους να κάνουν αναφορές επειδή πιστεύουν ότι παραβιάζω την απαγόρευση της θεραπείας μετατροπής”.

Το συμβούλιο ξεκίνησε έρευνα για τη Winn τον Απρίλιο, αλλά την απέρριψε τον Ιούνιο, έγραψε η θεραπεύτρια στο ιστολόγιό της. Εκτός από την επιβεβαίωση των ασθενών, η Winn δήλωσε ότι οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας αναμένεται να “ανοίξουν σφήνα ανάμεσα στις οικογένειες”. “Αναμένεται να πούμε στους γονείς ότι πρέπει να αφήσουν τα παιδιά τους να ηγηθούν, παρόλο που τα παιδιά χρειάζονται δομή, κανόνες, πειθαρχία και όρια”, δήλωσε στο Fox News. “Και ότι αν δεν το κάνουν, είναι φανατικοί”. Η Winn δήλωσε ότι φοβάται πως οι νεότερες γενιές θα αντιμετωπίσουν μια ακόμη χειρότερη κρίση ψυχικής υγείας στο μέλλον λόγω της μετάνοιας για τη μετάβαση.

“Μια πολύ επικίνδυνη αφήγηση”

Η αποτυχία να ξεριζωθεί σωστά η αιτία της δυσφορίας ενός παιδιού δεν είναι απλώς ανεύθυνη – μπορεί να είναι και επικίνδυνη, σύμφωνα με τη Winn. Οι διαφυλικοί νέοι πάσχουν από ψυχικές διαταραχές όπως άγχος, κατάθλιψη, Διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD), αυτισμό σε σχέση με τους συνομηλίκους τους και αντιμετωπίζουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας, όπως έχουν δείξει μελέτες.

Σύμφωνα με έρευνα του Trevor Project, σχεδόν ένας στους πέντε τρανσέξουαλ και μη δυαδικούς νέους επιχείρησε να αυτοκτονήσει το τελευταίο έτος – περίπου διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τους σισέξουαλ (cisgender) νέους. “Η έρευνά μας δείχνει ότι μόνο ένας ενήλικος που επιβεβαιώνει έναν νέο στη ζωή του τον κάνει 40% λιγότερο πιθανό να αποπειραθεί να αυτοκτονήσει τον τελευταίο χρόνο”, δήλωσε τον Αύγουστο στην εφημερίδα The Washington Post ο Troy Stevenson, ανώτερος υπεύθυνος εκστρατείας για την υπεράσπιση και τις κυβερνητικές υποθέσεις του Trevor Project. Η Winn λέει ότι οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας έχουν “εγκαταλείψει το καθήκον φροντίδας τους” όταν αντιμετωπίζουν τους τρανς νέους.

Η Winn υποστήριξε ότι το υψηλό ποσοστό αυτοκτονικού ιδεασμού μεταξύ των τρανς νέων συχνά αποδίδεται λανθασμένα στο στίγμα και τις διακρίσεις.  Είπε ότι το στατιστικό στοιχείο χρησιμοποιείται για να ασκηθεί πίεση στους γιατρούς και τους γονείς προς την κατεύθυνση της επιβεβαίωσης. “Νομίζω ότι είναι μια πολύ επικίνδυνη αφήγηση”, δήλωσε η Winn στο Fox News. Αποδεχόμενοι ότι οι διακρίσεις είναι ένας σημαντικός παράγοντας πίσω από τις αυτοκτονικές τάσεις σε αυτές τις περιπτώσεις, η Winn δήλωσε ότι οι επαγγελματίες “αγνοούν τα πραγματικά προβλήματα” και “αποποιούνται την ευθύνη μας” να ψυχαναλύουμε τα παιδιά για να καθορίσουμε αν υπάρχουν άλλα ή πρόσθετα υποκείμενα ζητήματα που προκαλούν δυσφορία.  

Η Winn, ωστόσο, δεν υποβαθμίζει τον κίνδυνο αυτοκτονίας μεταξύ των προβληματικών νέων. “Οι νέοι εκφράζουν αυτοκτονικό ιδεασμό; Απολύτως. Αλλά το αντιμετωπίζουμε σωστά; Όχι”, δήλωσε.  “Πρέπει να εξετάσουμε πώς θα κάνουμε τη μικρότερη δυνατή ζημιά, πώς θα παρέχουμε τις λιγότερο επεμβατικές, πιο αποτελεσματικές θεραπείες, και αυτό σημαίνει ψυχοθεραπεία, όχι ιατρικοποίηση”, δήλωσε η Winn στο Fox News. Αντί για άμεση επιβεβαίωση, οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας θα πρέπει να κάνουν μια αξιολόγηση και να διερευνήσουν πόσο καιρό το παιδί βιώνει δυσφορία και πώς θέματα ψυχικής υγείας ή αλλαγές στη ζωή μπορεί να συμβάλλουν, είπε. Η οικογενειακή θεραπεύτρια, η οποία συχνά βλέπει γονείς με παιδιά που έχουν τρανς-ταυτότητα, προειδοποίησε ότι θα μπορούσε αργότερα να υπάρξει μια ακόμη χειρότερη κρίση ψυχικής υγείας που θα προερχόταν από τη λύπη για τη μετάβαση.

Η Winn πιστεύει ότι οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας φοβούνται πάρα πολύ να κάνουν οτιδήποτε άλλο παρά να επιβεβαιώσουν τους νέους που ταυτίζονται με την τρανς, λόγω της δημόσιας πίεσης και των κρατικών νομοθετικών οργάνων που καταπατούν τη “θεραπεία μετατροπής”.  “Έχουμε αυτή την επιδημία όπου τα εμπόδια γίνονται όλο και χαμηλότερα. Υπάρχει όλο και λιγότερος έλεγχος”, δήλωσε ο Winn.  “Η ηλικία μετάβασης γίνεται όλο και πιο μικρή. Περισσότερα παιδιά το κάνουν αυτό. Έτσι, ο ρυθμός μετάβασης που λυπάται στην πορεία αναμένεται να γίνει μεγαλύτερος”. Η Winn φοβάται ότι σε 10 χρόνια θα έχουμε “μια γενιά 20άρηδων και 30άρηδων που θα νιώθουν προδομένοι από τους γονείς τους, τους δασκάλους τους, τους γιατρούς, τους θεραπευτές, τους φίλους, όλους όσοι τους “επιβεβαίωσαν”.  Οι συνήθεις παράγοντες κινδύνου αυτοκτονίας περιλαμβάνουν τον χρόνιο πόνο, την απώλεια σχέσεων και μια μη ικανοποιητική ρομαντική και σεξουαλική ζωή, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η Winn προειδοποίησε ότι τα παιδιά που υποβάλλονται σε ιατρική θεραπεία μετάβασης φύλου θα αντιμετωπίσουν υψηλότερο κίνδυνο αυτών στην πορεία.  “Θα έρθουν αντιμέτωπα με την πραγματικότητα ότι δεν μπορούν να κάνουν παιδιά, ότι δεν μπορούν να κάνουν σεξ, ότι το σώμα τους αισθάνεται πληγωμένο και σπασμένο και σημαδεμένο και ότι νιώθουν αμηχανία και ντροπή και λύπη”, είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επιβεβαίωση και ασφάλεια των ΛΟΑΤΚΙ:  «Η ταυτότητα, όπως ο αέρας, είναι θεμελιώδης ανθρώπινη ανάγκη»

Η γονική αποδοχή του σεξουαλικού προσανατολισμού

Οι ορμονικές θεραπείες εγκρίνονται μόνο από την FDA ως αναστολείς της εφηβείας για σκοπούς θεραπείας της κεντρικής πρώιμης εφηβείας και όχι για τη δυσφορία του φύλου

Οι υπηρεσίες διαχείρισης της Κυνέρνησης Μπάιντεν αρνούνται να απαντήσουν στο ερώτημα «Τι είναι γυναίκα»

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η χορήγηση αντικαταθλιπτικών σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες αυξάνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Οι μεγάλες λίστες αναμονής για ψυχοθεραπεία, για παράδειγμα, μπορεί επίσης να έπαιξαν κάποιο ρόλο. «Στην κλινική πρωτοβάθμιας περίθαλψής μου, άκουγα συχνά από ασθενείς και οικογένειες ότι αντιμετώπιζαν λίστες αναμονής 6-9 μηνών για θεραπεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. ," είπε. Περαιτέρω μελέτες, λέει ο Chua, θα πρέπει να προσδιορίσουν ποιες παρεμβάσεις μπορούν να προάγουν καλύτερα την ψυχική υγεία των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων.

Πώς το hangover επηρεάζει την ψυχολογία σας;

Hangover: Tο να βιώσετε ένα hangover είναι μια προσωρινή οπισθοδρόμηση και με τον χρόνο και τη φροντίδα του εαυτού σας, θα αρχίσετε να νιώθετε ξανά σαν τον εαυτό σας.

Ο ζωτικός ρόλος της ευαισθητοποίησης στη δωρεά oργάνων

Δωρεά οργάνων: Ο ζωτικός ρόλος της ευαισθητοποίησης στη δωρεά οργάνων δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, καθώς διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας έλλειψης οργάνων για μεταμόσχευση.

Εξερευνώντας τα οφέλη μιας ζωηρής φαντασίας

Αγκαλιάζοντας και καλλιεργώντας τις δυνατότητες της φαντασίας μας, ξεκλειδώνουμε απεριόριστες δυνατότητες για ανάπτυξη, εξερεύνηση και εκπλήρωση σε όλες τις πτυχές της ζωής.