Ψυχική Υγεία

Έντερο κατάθλιψη: Ποια η σχέση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και της κατάθλιψης;

Έντερο κατάθλιψη: Ποια η σχέση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και της κατάθλιψης;

Έντερο κατάθλιψη: Τα άτομα που πάσχουν από IBS συχνά αισθάνονται έντονες παρορμήσεις να χρησιμοποιούν την τουαλέτα περιστασιακά.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή IBS είναι μια δυσάρεστη και εξουθενωτική κατάσταση που οδηγεί σε συχνό κοιλιακό άλγος και κράμπες μαζί με θέματα όπως η δυσκοιλιότητα και η διάρροια. Τα άτομα που πάσχουν από IBS συχνά αισθάνονται έντονες παρορμήσεις να χρησιμοποιούν την τουαλέτα περιστασιακά. Η πάθηση μπορεί μερικές φορές να γίνει τόσο χρόνια που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων καθώς αρχίζουν να αποφεύγουν τις κοινωνικές συγκεντρώσεις όπου δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση στις τουαλέτες. Παράλληλα, οι ασθενείς ως επί το πλείστον αρχίζουν να φοβούνται το φαγητό που τρώνε έξω για να αποφύγουν τυχόν πυροδοτήσεις IBS και αυτό τους κάνει λιγότερο πιθανό να κοινωνικοποιηθούν. Αυτό οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο άγχους, κατάθλιψης, ανησυχίας, αποφυγής και επαγρύπνησης.

Το IBS οδηγεί σε υποσιτισμό και προβλήματα ψυχικής υγείας

Ειδικοί εξηγούν πώς το σύνδρομο οδηγεί σε μπλοκαρίσματα στα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να προκαλέσει ψυχοσωματικές ανισορροπίες όπως άγχος ή κατάθλιψη. Όταν το παχύ έντερο σας είναι ανθυγιεινό, αυτό σας προκαλεί να τρέχετε κάθε τόσο στην τουαλέτα. Αυτό οδηγεί σε σύνδρομο υποσιτισμού ή δυσαπορρόφησης καθώς το έντερό σας δεν είναι σε θέση να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα που τρώτε. Το σώμα σας τότε μπαίνει σε έναν αμυντικό μηχανισμό, εξοικονομώντας όλα τα θρεπτικά συστατικά για όλα τα σημαντικά μέρη του σώματος όπως η καρδιά, το συκώτι, τα νεφρά, το έντερο και η χοληδόχος κύστη. Έτσι, αυτό το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου σημαίνει ότι δεν υπάρχει αρκετή διατροφή για το δέρμα, τα μαλλιά ή τον εγκέφαλό σας. Τώρα, όταν όλα αυτά παίρνουν πίσω, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα ψυχικής ή συναισθηματικής υγείας επίσης.

Το Vata στο παχύ έντερο είναι υπεύθυνο για την πνευματική μας ευκινησία και ικανότητες

Το IBS και το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου μπορούν όλα να οδηγήσουν σε τοξικό αίμα που οδηγεί περαιτέρω σε σύνδρομο υποσιτισμού που στη συνέχεια οδηγεί σε ψυχοσωματικές ανισορροπίες. Το «vata» που υπάρχει εκεί στο παχύ έντερο είναι επίσης υπεύθυνο για τις ικανότητες ψυχικής μας υγείας, όπως η ικανότητά μας να σκεφτόμαστε, να προσαρμοζόμαστε, να δημιουργούμε νέα πράγματα, να είμαστε δημιουργικοί, να είμαστε διανοούμενοι και να αντιλαμβανόμαστε/μαθαίνουμε νέα πράγματα.

Τώρα, όταν επηρεάζεται το παχύ έντερο, ενεργοποιείται το ‘vata’ που ζει στο παχύ έντερο και η ψυχική μας υγεία επίσης τίθεται σε κίνδυνο, οδηγώντας σε προβλήματα ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, ένα ανθυγιεινό παχύ έντερο είναι υπεύθυνο για την πλειονότητα των προβλημάτων υγείας μας, ξεκινώντας από την κατάθλιψη, το άγχος και το στρες έως τις γυναικολογικές διαταραχές έως τις γαστρικές διαταραχές έως τις βρογχικές παθήσεις και ασθένειες του παχέος εντέρου και του δέρματος. Έτσι, τόσο η σύγχρονη επιστήμη όσο και η Αγιουρβέδα συνδέουν το IBS άμεσα με την κατάθλιψη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Tips αυτοφροντίδας για άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Περισσότεροι άνθρωποι ίσως έχουν κρυφή πάθηση του εντέρου

Πώς να αποφύγετε τη διάρροια των ταξιδιωτών;

Γιατί είναι τόσο σημαντική η αποτοξίνωση του οργανισμού;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα social media επηρεάζουν τη ζωή μας;

Social Media: Για να μετριάσετε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία, είναι σημαντικό να καθιερώσετε υγιή όρια και πρακτικές.

Τεχνολογίες παρακολούθησης που δεν εμπιστεύονται τα άτομα με ψυχικές ασθένειες, σύμφωνα με μελέτη

"Συνιστάται έντονα η ενσωμάτωση σε βάθος γνώσης της βιωμένης εμπειρίας της ψυχικής ασθένειας και των ευρύτερων πλαισίων της φροντίδας ψυχικής υγείας μέσω του συνσχεδιασμού από τους χρήστες και τους φροντιστές", λέει ο Patrickson. Οι ερευνητές λένε ότι ενώ τα ευρήματα αυτά ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους επαγγελματίες της υγείας, τους σχεδιαστές ψηφιακής υγείας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Γέννηση Μωρού - "Γεγονός κρίσης" για τη σχέση του ζευγαριού - Συχνά συνδέεται με μείωση της ποιότητας της σχέσης

Η μελέτη αυτή περιορίστηκε από ένα αρκετά μικρό δείγμα ετερόφυλων γονέων που συμβιώνουν. Παρ' όλα αυτά, υπογραμμίζει την αξία των ιστοριών στη διαμόρφωση των οικογενειακών μεταβάσεων. Για τους θεραπευτές που εργάζονται με νέους γονείς στον απόηχο μιας δύσκολης γέννησης, η ενθάρρυνση των ζευγαριών να αναζητήσουν νόημα στην ιστορία της γέννησης του μωρού τους μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση της μετάβασής τους στη γονεϊκότητα.

Μπορούν τα αναψυκτικά να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία;

Αναψυκτικά: Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και καφεΐνης, τα τεχνητά πρόσθετα και η εξάρτηση από τα ανθρακούχα αναψυκτικά ως μηχανισμό αντιμετώπισης είναι πτυχές που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία.