Ψυχική Υγεία

Ένταση ή Αγχώδης Διαταραχή: Πώς να διαχειριζόμαστε το συχνό πρωινό άγχος

Ένταση ή Αγχώδης Διαταραχή: Πώς να διαχειριζόμαστε το συχνό πρωινό άγχος

Ένα άλλο γρήγορο εργαλείο που συνίσταται για το άγχος της στιγμής: η διαφραγματική αναπνοή. Εξασκηθείτε σε αυτή εισπνέοντας για τέσσερα δευτερόλεπτα από τη μύτη, κρατώντας την για τέσσερα δευτερόλεπτα και εκπνέοντας από το στόμα με μικρό άνοιγμα για έξι δευτερόλεπτα.

Ένταση ή Αγχώδης Διαταραχή: Αν η αρχή της ημέρας σας είναι και η πιο αγχωτική, χρειάζεται να γνωρίζετε ότι υπάρχουν λόγοι. Είναι φυσιολογικό να έχουμε πρωινό άγχος πού και πού. Οι παρουσιάσεις για την εργασία μας, οι συνεντεύξεις για νέες θέσεις, τα τεστ στο σχολείο ή ακόμη και η συνάντηση με ένα νέο ραντεβού για πρωινό μπορεί να προκαλέσουν τέτοια δυσάρεστα συναισθήματα.

Αλλά αν είναι κάτι περισσότερο από «μια φορά στο τόσο», ίσως είναι καιρός να το διερευνήσετε. Είτε έχουμε να αντιμετωπίσουμε γενική αγχώδη διαταραχή είτε απλώς αισθανόμαστε λίγη περισσότερη ένταση κάποια περίοδο της ζωής μας, οι ειδικοί απαντούν στο γιατί αυτό το συναίσθημα είναι εντονότερο το πρωί και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό.

3 λόγοι που είμαστε πιο αγχωμένοι το πρωί (και πώς να το διορθώσουμε)

Για να είμαστε σαφείς, δεν αισθάνονται όλοι αγχωμένοι όταν ξυπνούν, αλλά συμβαίνει να αναφέρεται συχνά. Σε τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχουν ορισμένοι λόγοι που το προκαλούν ή συνεισφέρουν σε αυτό.

  1. Η κορτιζόλη ανεβαίνει στα ύψη το πρωί

Μέρος του άγχους θα μπορούσε να αποδοθεί στην κορτιζόλη, η οποία είναι υψηλότερη όταν ξυπνάμε. Τα επίπεδα κορτιζόλης στον ορό είναι υψηλότερα το πρωί, καθώς είναι μέρος της διαδικασίας αφύπνισης του εγκεφάλου που «εκκινεί», όπως ένας υπολογιστής, μετά από μια νύχτα ύπνου. Και ενώ είναι «απολύτως φυσιολογικό», μπορεί να αποτελέσει πρόκληση αν ήδη αντιμετωπίζετε γενικό άγχος ή στρες. Αν κάποιος έχει άγχος ή στρες, το βασικό επίπεδο κορτιζόλης μπορεί ήδη να βρίσκεται υψηλότερα και να κορυφώνεται ακόμη υψηλότερα τα πρωινά.

  1. Οι συνήθειες του ύπνου μπορεί επίσης να αποτελούν παράγοντα

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δίνουμε προσοχή στο πρόγραμμα του ύπνου μας. Το κιρκάδιο σύστημα μπορεί να διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στο άγχος καθώς και στα συμπτώματα πανικού. Σε ορισμένες αναλύσεις, έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι έχουν περισσότερα συμπτώματα πανικού τα πρωινά και τα απογεύματα. Μέρος της αύξησης του άγχους και της ισχυρότερης εκδοχής του- τα συμπτώματα πανικού – που είναι χειρότερα τα πρωινά και τα απογεύματα μπορεί να οφείλεται σε αυξήσεις της κορτιζόλης, και πιθανώς άλλων ορμονών που προκαλούν συναγερμό, λόγω του κιρκάδιου συστήματος.

Επιπροσθέτως, η αντίδραση «μάχης ή φυγής»  μειώνεται τη νύχτα όσο κοιμόμαστε, αλλά όχι τόσο ώστε να εξαφανίζεται τελείως. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι υπάρχει μια συσσωρευμένη αδράνεια του άγχους που επεκτείνεται τη νύχτα. Το συνεχιζόμενο άγχος (χωρίς ανάπαυλα) είναι αυτό που μπορεί να οδηγήσει σε αυτό το αίσθημα πανικού όταν χτυπάει το ξυπνητήρι.

Μάλιστα, ο συνδυασμός της εργασίας, της άφιξης στην εργασία και του πιθανής ανάγκης για προσαρμογή μετά από Σαββατοκύριακο οδηγεί σε μεγαλύτερη πιθανότητα ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών επεισοδίων, η οποία έχει ανιχνευθεί και βρεθεί ότι είναι αυξημένη τα πρωινά.

  1. Το σύνολο της ψυχικής μας υγείας παίζει ρόλο

Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε ψυχικά μπορεί μερικές φορές να καθορίζει ποια ώρα νιώθουμε αγχωμένοι. Ενώ το κοινωνικό άγχος και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μπορεί να συσχετίζονται με το πρωινό άγχος, το γενικευμένο άγχος ή η μετατραυματική διαταραχή τείνουν να εμφανίζουν περισσότερο άγχος τη νύχτα και την ώρα του ύπνου και ένας ασθενής που αναρρώνει από εθισμό πιθανότατα να αισθάνεται άγχος τις ώρες που παλαιότερα ασχολούταν με την εθιστική του συμπεριφορά.

Πώς να διαχειριστούμε το πρωινό άγχος

Αν ξυπνάτε με αγχωτικά συναισθήματα, σφίξιμο στο στομάχι ή ακόμη και μια κρίση πανικού, είναι καιρός να επισκεφθείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ευεξία σας και στην ικανότητά σας να σκέφτεστε ήρεμα και να έχετε ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την ημέρα.

Κάποιοι ειδικοί προτείνουν να ξεκινήσουμε με ένα ημερολόγιο για να καταγράψουμε την εμπειρία μας. Παρακολουθήστε τις επιτυχίες, τις προκλήσεις και τις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας για να δείτε αν προκύπτει ένα μοτίβο ακριβώς πριν από τις ημέρες με υψηλό άγχος το πρωί. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει τον ψυχολόγο να αποκτήσει καλύτερη εικόνα της κατάστασής σας.

Ένταση ή Αγχώδης Διαταραχή: Υπογραμμίζεται επίσης η σημασία της εφαρμογής ηρεμιστικών δραστηριοτήτων στον τρόπο ζωής για τον μετριασμό του πρωινού άγχους. Πρακτικές όπως ο καθοδηγούμενος διαλογισμός, η γιόγκα, η χρήση επιβεβαιώσεων ή η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των επιπέδων άγχους.

Τέλος, προτείνεται να διατηρούμε τόσο μια πρωινή όσο και μια βραδινή ρουτίνα. Η δομή βοηθά στην ανακούφιση από το άγνωστο. Την ώρα του ύπνου, για να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες για πιο ξεκούραστο και αποσυμφορητικό ύπνο, δοκιμάζουμε τα εξής:

– Πηγαίνουμε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα.

– Απομακρυνόμαστε από τις οθόνες 30 λεπτά πριν από τον ύπνο.

– Πίνουμε ένα χαλαρωτικό ρόφημα ή διαβάζουμε κάτι που δεν απαιτεί πολύ σκέψη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα ανακουφίσετε το στρες με φυσικούς τρόπους

Tips να αποφύγετε τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες

Όταν η αποφυγή είναι η τεχνική για να μειώσετε το άγχος

Πώς να αποφύγετε την αύξηση βάρους σε περιόδους στρες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 Ψυχικά Οφέλη της Άσκησης

Αθλητισμός ψυχικά οφέλη: Από το λιγότερο άγχος μέχρι την τόνωση της αυτοεκτίμησης, η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ευεργετική τόσο για τον εγκέφαλό σας και την ψυχή, όσο και για το σώμα. 

Οι μισοί ενήλικες στη Βρετανία αποκρύπτουν την ψυχική τους κατάσταση από τον ασφαλιστικό τους πάροχο

Ψυχική υγεία ασφάλιση: Σχεδόν οι μισοί ενήλικες (47%) σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισαν προκλήσεις ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς εκατομμύρια αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες, άγχος στις σχέσεις και άγρυπνες νύχτες.

Η κλιματική αλλαγή είναι μία απειλητική πραγματικότητα με σαφείς διαστάσεις στην ψυχική υγεία και ευεξία

Κλιματική αλλαγή ψυχική υγεία: Η σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της ψυχικής υγείας και ευεξίας δεν έχει ακόμη καλά εμπεδωθεί, τόσο στο κοινό όσο και τους ειδικούς στην κοινότητα της κλιματικής αλλαγής. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα είναι βιοφυσικοί επιστήμονες ή ειδικοί στη δημόσια υγεία που δεν γνωρίζουν απαραίτητα την ψυχολογική έρευνα που έχει συγκεντρωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα πολλοί ερευνητές να μιλούν για τις ανθρώπινες διαστάσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά η συζήτηση να μην είναι τόσο συχνά ψυχολογικά πλαισιωμένη ή/και τεκμηριωμένη. 

Πώς το ντύσιμο επιδρά στην ψυχολογία μας;

Ντύσιμο ψυχολογία: Περισσότερο από το 96% των ανθρώπων αναφέρουν μια αλλαγή στην συναισθηματική τους κατάσταση με μια αλλαγή στο στυλ ντυσίματός τους.

Αντιμετωπίστε την ψυχική και συναισθηματική κόπωση με Pilates

Αθλητισμός ψυχική υγεία: Η πρακτική δίνει έμφαση στην αναπνοή, την εστίαση και την επίγνωση για να βοηθήσει στην ενίσχυση του δεσμού μεταξύ νου και σώματος. Η εστίαση στη χαλάρωση και η μείωση του στρες βοηθά περαιτέρω να καθαρίσει το μυαλό και να ανέβει η διάθεση.

Η επιλόχεια κατάθλιψη συνδέεται συχνά και με οικονομικά προβλήματα για τις γυναίκες

Επιλόχεια κατάθλιψη: Αυτά τα ευρήματα που συσχετίζουν την κατάθλιψη με τις οικονομικές δυσκολίες υπογραμμίζουν τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου και της επέκτασης της πρόσβασης σε υπηρεσίες υποστήριξης ψυχικής υγείας για εγκύους και γυναίκες μετά τον τοκετό χαμηλού εισοδήματος.

5 τρόποι που η θάλασσα ενισχύει την υγεία σου

Θάλασσα: Σύμφωνα με την ψυχολογία και τη μυθολογία διαφορετικών περιοχών του κόσμου, ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολα της ανθρωπότητας, το νερό συνδέεται με το ασυνείδητο, την προέλευση της ίδιας της ύπαρξης και με τον κύκλο ζωής-θανάτου. Μερικές θρησκείες μάλιστα το επενδύουν τελετουργικά.