Ψυχική Υγεία

Έφηβες κρίση: Υπάρχει μια κρίση ψυχικής υγείας μεταξύ των έφηβων κοριτσιών

Έφηβες κρίση: Υπάρχει μια κρίση ψυχικής υγείας μεταξύ των έφηβων κοριτσιών

Έφηβες κρίση: Είναι πλέον γνωστό ότι η ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων δέχτηκε πλήγμα

Είναι πλέον γνωστό ότι η ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων δέχτηκε πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όμως, νέα έρευνα δείχνει ότι ιδιαίτερα τα έφηβα κορίτσια υποφέρουν με πρωτοφανείς τρόπους. Μια έρευνα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που δημοσιεύθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου 2023 διαπίστωσε ότι, το 2021, το 57% των κοριτσιών γυμνασίου ανέφεραν ότι είχαν «επίμονα συναισθήματα θλίψης ή απελπισίας το περασμένο έτος», από 36%  που υπήρχε το 2011. Αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από το 29% των αγοριών που ανέφεραν ότι είχαν αυτά τα συναισθήματα το 2021.

Το χειρότερο είναι ότι το 30% των κοριτσιών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι σκέφτονταν σοβαρά να αυτοκτονήσουν και το 13% έκανε απόπειρα αυτοκτονίας μία ή περισσότερες φορές το 2021. Αυτό είναι πέρα ​​από σοκαριστικό, είναι φρικτό. Μια ερευνητική ομάδα που μελετά τα παιδιά και την κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είχε επικεντρωθεί ειδικά στην ψυχική υγεία σε παιδιά και εφήβους. Από το 2020, έχουν δει περισσότερες αλλαγές στα κορίτσια, συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων της κατάθλιψης και των σκέψεων αυτοκτονίας. κατά την δική τους άποψη, ορισμένοι βασικοί παράγοντες έχουν συγκλίνει για να δημιουργήσουν αυτήν την κρίση ψυχικής υγείας στα έφηβα κορίτσια.

Ένας τέλειος καταιγισμός παραγόντων

Προηγούμενη έρευνα αυτής ερευνητικής ομάδας, έδειξε ότι η πανδημία COVID-19 επηρέασε δυσανάλογα τα κορίτσια και σε μια μελέτη του 2021 που διεξήγαγε η ομάδα με 240 έφηβους, το 70% των κοριτσιών είπε ότι τους έλειπε «πολύ» να βλέπουν ανθρώπους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε σύγκριση με μόνο το 28% των αγοριών που ανέφεραν αυτό το συναίσθημα.

Ένας δεύτερος παράγοντας είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία μπορεί να είναι μια θαυμάσια πηγή υποστήριξης , αλλά και, μερικές φορές, ένα συντριπτικό πλήγμα στην αυτοεκτίμηση και την ψυχολογική ευημερία των κοριτσιών. Τέλος, πιστεύουν ότι όλοι οι νέοι παλεύουν με ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η κοινωνική αναταραχή. Αυτά δεν είναι απλώς εικασίες για πολλά αγόρια και κορίτσια: Είναι το μέλλον τους. Τα παιδιά και οι έφηβοι συνήθως ούτε αδιαφορούν ούτε αγνοούν την πολιτική πραγματικότητα.

Πώς μπορούν οι γονείς, οι δάσκαλοι και οι φίλοι να βοηθήσουν τα κορίτσια να ξεπεράσουν αυτή την κρίση;

Ακολουθούν κάποιες στρατηγικές που η έρευνα δείχνει ότι μπορούν να λειτουργήσουν:

  • Περισσότερη έμφαση στην κοινωνική υποστήριξη

Η κοινωνική και συναισθηματική σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων είναι πιθανότατα ένα από τα πιο ισχυρά όπλα που έχουμε ενάντια στο σημαντικό άγχος και τη θλίψη. Μελέτες έχουν βρει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της έλλειψης υποστήριξης από τους γονείς και τους συνομηλίκους και την κατάθλιψη κατά την εφηβεία. Η υποστήριξη από φίλους μπορεί επίσης να βοηθήσει στον μετριασμό της σχέσης μεταξύ του ακραίου άγχους των εφήβων και των αυτοκτονικών σκέψεων.

  • Να υποστηρίζει ο ένας τον άλλον αντί να ανταγωνίζεται

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1970 και του 1980, ο ανταγωνισμός μεταξύ των γυναικών θεωρούνταν κάτι που κρατούσε τις γυναίκες πίσω. Δυστυχώς, αυτό το μήνυμα φαίνεται να έχει χαθεί στο τσουνάμι της κάλυψης των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τα σώματα, την εμφάνιση και τα κοινωνικά επιτεύγματα. Έρευνες διαπίστωσαν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενθαρρύνουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των κοριτσιών, ιδιαίτερα γύρω από τη φυσική τους εμφάνιση. Το να σκέφτεσαι τη δική σου εμφάνιση είναι φυσικό και κατανοητό. Αλλά η υπερβολική έμφαση στο πώς μοιάζεις είναι σαφές ότι δεν είναι υγιές και συνδέεται έντονα με την κατάθλιψη και το άγχος, ειδικά στα κορίτσια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η δυσφορία φύλου στους νέους αυξάνεται - το ίδιο και οι διαφωνίες των επαγγελματιών

Οι έφηβοι μαθαίνουν περισσότερα για το σεξ από το TikTok παρά από το σχολείο

Ο σπαραγμός μπορεί να οδηγήσει σε ψυχικές διαταραχές

1 στα 5 παιδιά υποφέρουν από διαταραχές διατροφής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι τα οφέλη υγείας του ψαρέματος;

Ψάρεμα υγεία: Το ψάρεμα έχει θετικά οφέλη για την ψυχική υγεία, ενώ η νέα έρευνα υπογραμμίζει επίσης ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με το χόμπι πιο συχνά αποφέρουν μεγαλύτερα γνωστικά οφέλη.

Η αισιοδοξία και η κοινωνική σύνδεση βοηθούν την ανάρρωση από καρδιαγγειακή νόσο

Καρδιαγγειακή νόσος: Οι άνθρωποι που ζουν με καρδιαγγειακή νόσο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άγχος και κατάθλιψη καθώς προσαρμόζονται σε μια σειρά από ξαφνικές αλλαγές στην υγεία τους.

Βάλτε τον εαυτό σας στο επίκεντρο της ζωής σας

Προσωπική ανάπτυξη: Τοποθετώντας τον εαυτό μας στο επίκεντρο της ζωής μας, επιδιώκουμε την προσωπική ολοκλήρωση και μια ζωή που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και τις φιλοδοξίες μας.

Τρόποι για να έχετε μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας και ισορροπημένη ψυχική υγεία

Αυτογνωσία: Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας και μια ισορροπημένη ψυχική υγεία είναι να αγαπάτε τον εαυτό σας πάρα πολύ, να νοιάζεστε για τις συναισθηματικές σας ανάγκες και να διατηρείτε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής.

8 στις 10 γυναίκες που έχουν PCOS λένε ότι τους επηρεάζει ψυχικά και σωματικά

PCOS γυναίκες: Ο Σεπτέμβριος αναγνωρίζεται ως μήνας ευαισθητοποίησης για το PCOS, αφιερωμένος στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και στην εκπαίδευση των γυναικών σχετικά με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS).