Ψυχική Υγεία

Δεύτερος γάμος παιδιά: Πώς να πείτε στα παιδιά σας ότι θα ξαναπαντρευτείτε;

Δεύτερος γάμος παιδιά: Πώς να πείτε στα παιδιά σας ότι θα ξαναπαντρευτείτε;

Δεύτερος γάμος παιδιά: Ανησυχείτε για το πώς θα αντιδράσουν τα παιδιά σας σε αυτή τη μεγάλη μετάβαση ή έχετε ερωτήσεις σχετικά με τον καλύτερο τρόπο να κάνετε αυτή τη σημαντική συζήτηση;

Η απόφαση να παντρευτείτε με έναν νέο σύντροφο μετά το διαζύγιο ή τον χωρισμό είναι ένα συναρπαστικό, χαρούμενο ορόσημο για να το γιορτάσετε. Ωστόσο, εάν έχετε παιδιά από προηγούμενη σχέση, το να μοιράζεστε τα νέα σας μαζί τους μπορεί να είναι δύσκολο. Μπορεί να ανησυχείτε για το πώς θα αντιδράσουν τα παιδιά σας σε αυτή τη μεγάλη μετάβαση ή μπορεί να έχετε ερωτήσεις σχετικά με τον καλύτερο τρόπο να κάνετε αυτή τη σημαντική συζήτηση.

Το να ενημερώνετε τα παιδιά σας για τα σχέδιά σας με αγάπη, μπορεί να διευκολύνει την αποδοχή αυτού του επόμενου βήματος. Όταν γίνει με επιτυχία, μπορείτε να τους βοηθήσετε να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους σχετικά με τον νέο γάμο και τις αλλαγές που μπορεί να σημαίνει για τη ζωή τους στο σπίτι, λέει ο Michael Whitehead, PhD, LMFT, θεραπευτής γάμου και οικογένειας στο Twin Falls του Idaho.

Φυσικά, η προσέγγιση που θα ακολουθήσετε θα ποικίλλει με βάση πολλούς παράγοντες, ιδιαίτερα τη σχέση που έχουν τα παιδιά σας με εσάς και τον σύντροφό σας. Άλλες σκέψεις περιλαμβάνουν την ηλικία και την ωριμότητα των παιδιών σας, τις λεπτομέρειες της προηγούμενης σχέσης σας, πόσο καιρό πριν χωρίσατε από τον άλλο γονέα και αν το παιδί σας έχει δημιουργήσει καλή σχέση με τον αρραβωνιαστικό σας.

Πότε να πείτε στο παιδί σας για τον γάμο

Δεν υπάρχει τέλεια στιγμή για να πείτε στο παιδί σας για τα σχέδιά σας να ξαναπαντρευτείτε, λέει ο Δρ Whitehead. Οι συγκεκριμένες περιστάσεις και η οικογενειακή σας δυναμική πρέπει να ληφθούν υπόψη καθώς αποφασίζετε για την επιμελητεία αυτής της συνομιλίας. Είναι ιδανικό να περιμένετε έως ότου επιβεβαιωθεί ο αρραβώνας, ώστε τα παιδιά να μην αναπτύξουν προσδοκίες σχετικά με έναν θετό γονέα ή έναν γάμο που μπορεί να μην πραγματοποιηθούν.

Από την άλλη πλευρά, μην περιμένετε τόσο πολύ ώστε ο γάμος ή ο νέος γάμος είναι ξαφνικά στη γωνία. Η ανάρτηση των ειδήσεων σε αυτούς μπορεί να τους κάνει να νιώθουν περιττοί, ανίσχυροι, αντικαταστημένοι ή ασεβείς. Μπορεί επίσης να αναστατώσει τα παιδιά σας εάν αισθάνονται ότι είναι τα τελευταία που το γνωρίζουν. Τελικά, είναι καλύτερο να τους δώσετε αρκετό χρόνο για να επεξεργαστούν πλήρως τα συναισθήματά τους.

Επιλέξτε μια ώρα που ευνοεί έναν ανοιχτό διάλογο

Φροντίστε να επιλέξετε μια στιγμή που το παιδί σας είναι πιθανό να μπορεί να ακούει υπομονετικά και να μοιράζεται τα συναισθήματά του ανοιχτά, συνιστά ο Δρ Whitehead. Για τα περισσότερα παιδιά, αυτό σημαίνει ότι είναι σιτισμένα, ξεκούραστα, χαλαρά και με καλή διάθεση. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χρόνο για όσο χρόνο χρειάζεται η συζήτηση. Με αυτόν τον τρόπο, κανείς δεν βιάζεται ή πιέζεται να απαντήσει χωρίς να σκεφτεί τι θέλει να πει ή να ρωτήσει.

Αποφασίστε αν θα το πείτε πρώτα στον συν-γονέα σας

Επιπλέον, σκεφτείτε εάν θέλετε να ειδοποιήσετε τον συμπατριώτη σας πριν το πείτε στα παιδιά σας. Αυτή είναι μια ευγένεια που μπορεί να αισθάνεστε ότι είναι δικαιολογημένη ή όχι, λέει ο Δρ Whitehead. Ωστόσο, μπορείτε να αποφασίσετε τι σας φαίνεται σωστό ανάλογα με το είδος της σχέσης που έχετε μαζί τους.

Πού να πείτε στα παιδιά σας για τον γάμο σας

Συνιστάται να επιλέξετε έναν ιδιωτικό, άνετο χώρο όπου το παιδί σας νιώθει ασφάλεια και άνεση. Αυτό μπορεί να είναι στο σπίτι σας, στο γραφείο ενός συμβούλου ή σε άλλο ουδέτερο μέρος με ένα περιβάλλον που προσφέρεται για μια σοβαρή συζήτηση. Είναι επίσης ιδανικό εάν το παιδί σας μπορεί να έχει χώρο για να αποσυρθεί εάν θέλει να μείνει μόνο του μόλις ακούσει τα νέα σας. Συχνά, η ομιλία στο σπίτι σας λειτουργεί καλά, γιατί μπορούν να πάνε στο δωμάτιό τους μετά, εάν το επιθυμούν.

Συμβουλές για τη διαμόρφωση της συνομιλίας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να πουν στα παιδιά τους ότι θα ξαναπαντρευτούν. Εστιάστε τις προθέσεις σας στο να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τα νέα σας. Αυτό που έχει σημασία είναι να βρείτε έναν τρόπο να μοιραστείτε τα σχέδιά σας που να σας βολεύει, ενώ παράλληλα να είστε σεβαστοί και ανοιχτοί στις ερωτήσεις και τα συναισθήματα του παιδιού σας.

Ενημερώστε τους ότι θέλετε να μιλήσετε εκ των προτέρων

Πριν από όλα, ενημερώστε το παιδί ή τα παιδιά σας ότι θέλετε να κάνετε μια καθιστή συζήτηση. Επικοινωνήστε ότι έχετε κάτι σημαντικό να μοιραστείτε και, στη συνέχεια, επιβεβαιώστε ότι βρίσκονται στο σωστό συναισθηματικό μέρος για τον διάλογο που πρόκειται να ακολουθήσει. Ελέγξτε ξανά ότι είναι ήρεμοι και ότι οι βασικές τους ανάγκες (όπως η πείνα, η τουαλέτα και η κούραση) έχουν ληφθεί υπόψη πριν ξεκινήσετε. Στη συνέχεια, εξετάστε το ενδεχόμενο να απενεργοποιήσετε όλα τα ηλεκτρονικά, ώστε να μην σας διακόπτουν.

Διατηρήστε την συζήτηση απλή

Στόχος να φτάσεις κατευθείαν στο θέμα, λέει ο Δρ Whitehead. Μοιραστείτε τα νέα σας χρησιμοποιώντας συνοπτική, πρακτική γλώσσα. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε, «Με τον σύντροφό μου βγαίνουμε πολύ καιρό και ήθελα να σας ενημερώσω ότι σκοπεύουμε να παντρευτούμε». Εάν έχετε ξεκαθαρίσει άλλες λεπτομέρειες, όπως ημερομηνία γάμου, τοποθεσία ή πού θα ζήσετε εσείς και τα παιδιά σας μετά τον γάμο, σκεφτείτε να τα κοινοποιήσετε επίσης. Μόλις πείτε αυτό που χρειάζεστε, ετοιμαστείτε να δώσετε χώρο στα συναισθήματα και τις ερωτήσεις του παιδιού σας. Αφήστε τους να ξέρουν ότι όσα συναισθήματα έχουν είναι φυσιολογικά και αποδεχτείτε τα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Justin Trudeau: Ο Καναδός πρωθυπουργός χωρίζει μετά από 18 χρόνια γάμου

Δεύτερο διαζύγιο για τον Vincent Cassel μετά από 5 χρόνια γάμου

10 Tips για να διατηρήσετε μία ευτυχισμένη συνύπαρξη

Όχι άλλα πλαστά στοιχεία ή χρόνια αναμονής από την Τετάρτη για την έκδοση διαζυγίου στην Αγγλία και Ουαλία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να θωρακίσετε συναισθηματικά το παιδί για να αντιμετωπίσει τον σχολικό εκφοβισμό 

Βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, αναδεικνύοντας τα δυνατά του σημεία, τα ταλέντα και τις θετικές του ιδιότητες. Ενθαρρύνετέ τα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και χόμπι που τους αρέσουν και στα οποία διαπρέπουν.

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει να μεταμορφώσετε την ψυχική σας υγεία;

Οπτικοποίηση Διαλογισμού: Ο διαλογισμός οπτικοποίησης είναι μια ισχυρή τεχνική που αξιοποιεί την ικανότητα του νου να δημιουργεί νοητικές εικόνες για να προάγει τη χαλάρωση, να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει τη συνολική ευεξία.

Πώς να προστατεύσετε τα προσωπικά σας όρια

Αφιερώστε χρόνο για να αναλογιστείτε ποια είναι τα όριά σας και μεταδώστε τα ξεκάθαρα στους άλλους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον καθορισμό ορίων στο πώς σας συμπεριφέρονται οι άλλοι, τις προσδοκίες τους για το χρόνο και την ενέργειά σας και την πρόσβασή τους στον προσωπικό σας χώρο.