Ψυχική Υγεία

ΔΕΠΥ: 25% των ενηλίκων με ΔΕΠΥ αντιμετωπίζουν γενικευμένη αγχώδη διαταραχή

ΔΕΠΥ: 25% των ενηλίκων με ΔΕΠΥ αντιμετωπίζουν γενικευμένη αγχώδη διαταραχή

ΔΕΠΥ: Όσοι πάσχουν από Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν ΓΑΔ κάποια στιγμή στη ζωή τους σε σύγκριση με εκείνους χωρίς ΔΕΠΥ.

Ένας στους τέσσερις ενήλικες ηλικίας 20-39 ετών με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD) είχε γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (GAD), σύμφωνα με μια νέα μελέτη  που δημοσιεύτηκε στο Journal of Affective Disorders στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όσοι πάσχουν από ΔΕΠΥ είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν ΓΑΔ κάποια στιγμή στη ζωή τους σε σύγκριση με εκείνους χωρίς ΔΕΠΥ. Ακόμη και μετά τον έλεγχο άλλων σχετικών παραγόντων, όπως κοινωνικοδημογραφικά στοιχεία, δυσμενείς εμπειρίες της παιδικής ηλικίας και ιστορικό διαταραχών χρήσης ουσιών και μείζονων καταθλιπτικών διαταραχών, όσοι είχαν ΔΕΠΥ είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες για γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

“Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν πόσο ευάλωτοι ενήλικες με ΔΕΠΥ είναι πολύ γενικευμένες αγχώδεις διαταραχές”. Αυτό αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας Esme Fuller-Thomson, καθηγήτρια στο Factor-Inwentash Faculty of Social Work του Πανεπιστημίου του Τορόντο και Διευθύντρια του Ινστιτούτου Life Course and Aging. “Υπάρχουν πολλές μελέτες που συνδέουν τη ΔΕΠΥ ενηλίκων με την κατάθλιψη και την αυτοκτονία, αλλά λιγότερη προσοχή έχει δοθεί στις γενικευμένες διαταραχές δραστηριότητας και σε άλλες δυσμενείς εκβάσεις στη διάρκεια της ζωής”. Η μελέτη εντόπισε αρκετούς παράγοντες που σχετίζονταν με τη ΓΑΔ μεταξύ των ατόμων με ΔΕΠΥ. Οι γυναίκες ερωτώμενες με ΔΕΠΥ είχαν σχεδόν πέντε φορές υψηλότερες πιθανότητες γενικευμένης αγχώδους διαταραχής, ακόμη και μετά τον έλεγχο για άλλες συμμεταβλητές.

Οι ενήλικες που είχαν βιώσει δυσμενείς παιδικές εμπειρίες, όπως παιδική σεξουαλική ή σωματική κακοποίηση ή χρόνια γονική ενδοοικογενειακή βία, είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν μια γενικευμένη αγχώδη διαταραχή. Το 60% των ατόμων με ΔΕΠΥ που είχαν αγχώδεις διαταραχές είχαν βιώσει τουλάχιστον μία από αυτές τις δυσμενείς παιδικές εμπειρίες.
Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με το GAD μεταξύ των ενηλίκων με ΔΕΠΥ περιλαμβάνουν εισόδημα κάτω των 40.000 USD, λιγότερες στενές σχέσεις και ιστορικό μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής. Οι πιθανότητες GAD μεταξύ αυτών με ΔΕΠΥ ήταν εξαπλάσιες για εκείνους με ιστορικό μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής σε όλη τη ζωή.

Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου για ψυχικές ασθένειες και της αντιμετώπισης των καταθλιπτικών συμπτωμάτων κατά την παροχή υποστήριξης σε άτομα με ΔΕΠΥ. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν ΔΕΠΥ, ΓΑΔ και κατάθλιψη είναι μια ιδιαίτερα ευάλωτη υποομάδα που μπορεί να χρειάζεται στοχευμένη προσέγγιση από επαγγελματίες υγείας. Είναι σημαντικό όσοι πάσχουν από ΔΕΠΥ που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας να ζητήσουν βοήθεια από τον οικογενειακό τους γιατρό ή άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων και ψυχιάτρων. Διατίθενται αποτελεσματικές θεραπείες, όπως η CBT και αυτές μπορούν να βελτιωθούν δραματικά την ποιότητα ζωής κάποιου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διαχείριση παιδιού με ΔΕΠΥ από εκπαιδευτικούς

Η χρήση κάνναβης κατά την κύηση συνδέεται με παιδικό άγχος & νευροαναπτυξιακά προβλήματα

Πλαίσιο αντιμετώπισης 6 σταδίων για άτομα με ΔΕΠΥ

Τι γίνεται στο μυαλό ενός παιδιού με ΔΕΠΥ - Μήνας Ευαισθητοποίησης για τη ΔΕΠΥ 2021

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η νέα παραλλαγή Όμικρον φέρνει κατάθλιψη και αίσθημα απόγνωσης σε όλους

Όμικρον ψυχική υγεία: Αν και τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού έδωσαν την υπόσχεση μιας ανάκαμψης, η παραλλαγή Όμικρον από την Μποτσουάνα επηρεάζει και πάλι ολόκληρο τον κόσμο σε σχέση με την ψυχική υγεία,

4 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την κατάθλιψη

Κατάθλιψη: Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας με την κατάθλιψη—εκτός από φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία—είναι να αναπτύξετε ισχυρή κοινωνική υποστήριξη. Για κάποιους, αυτό μπορεί να σημαίνει τη σφυρηλάτηση ισχυρότερων δεσμών με φίλους ή οικογένεια. Γνωρίζοντας ότι μπορείτε να βασιστείτε σε υποστηρικτικά αγαπημένα σας πρόσωπα που θα σας βοηθήσουν μπορεί να βοηθήσει πολύ στη βελτίωση της κατάθλιψής σας. 

Ο αντίκτυπος των γιορτών στην ψυχική μας υγεία

Ψυχική υγεία γιορτές: Οι διακοπές μπορεί να επιδεινώσουν την ψυχική ασθένεια των ανθρώπων λόγω πιθανής μοναξιάς και άγχους. Άτομα και οικογένειες που αντιμετωπίζουν προκλήσεις ψυχικής υγείας, η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι μια μοναχική ή αγχωτική περίοδος, γεμάτη με άγχος ή/και κατάθλιψη.

Η έναρξη του κολεγίου εγκυμονεί αυξημένο άγχος και κατάθλιψη

Καναδάς κολέγιο κατάθλιψη: Περίπου το 32% των ερωτηθέντων είχε άγχος στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους και το 27% είχε συμπτώματα κατάθλιψης. Έξι μήνες αργότερα, το 37% των μαθητών είχε συμπτώματα άγχους και το 33% παρουσίασε συμπτώματα κατάθλιψης.

Υπάρχει σχέση μεταξύ του διαβήτη και των ψυχιατρικών παθήσεων

Διαβήτης τύπου 2 και ψυχολογία: Οι επιστήμονες ερεύνησαν πρόσφατα τη σχέση μεταξύ διαβήτη και ψυχιατρικών παθήσεων. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ψυχιατρικές διαταραχές έχουν περισσότερες πιθανότητες από τον γενικό πληθυσμό να έχουν διαβήτη τύπου 2. Λένε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση των υποκείμενων μηχανισμών πίσω από τη σύνδεση. 

Συμβουλές αυτοβοήθειας για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Κατάθλιψη Αντιμετώπιση: Επηρεάζοντας όλες τις πτυχές της επαγγελματικής, κοινωνικής και προσωπικής σας ζωής, η κατάθλιψη μπορεί να έχει εξουθενωτικό αντίκτυπο στον τρόπο λειτουργίας σας σε καθημερινή βάση. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά αποδεδειγμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ξεπεράσετε τα συμπτώματα και να συνεχίσετε να ζείτε μια υγιή, παραγωγική ζωή.

Πότε πρέπει να μιλήσουμε με το παιδί μας για την φυλή;

Γονείς παιδιά φυλή: Ήδη από την προσχολική ηλικία, τα παιδιά αρχίζουν να δείχνουν αυτό που ονομάζεται ευνοιοκρατία φυλετικής ομάδας. Ακριβώς επειδή δεν έχετε ακούσει το παιδί σας να λέει κάτι που θυμίζει προκατάληψη, δεν σημαίνει ότι αυτές οι στάσεις δεν διαμορφώνονται.

Τα γραπτά μηνύματα πηγή άγχους για όλους

Μηνύματα SMS άγχος: Διαπιστώθηκε ότι 1 στους 5 ανθρώπους αγωνίζεται να συμβαδίσει με τις απαντήσεις των μηνυμάτων και σχεδόν 1 στους 6 αγνοούν όλα τα μηνύματα επειδή αισθάνονται καταβεβλημένοι.