Ψυχική Υγεία

ΔΕΠΥ: 25% των ενηλίκων με ΔΕΠΥ αντιμετωπίζουν γενικευμένη αγχώδη διαταραχή

ΔΕΠΥ: 25% των ενηλίκων με ΔΕΠΥ αντιμετωπίζουν γενικευμένη αγχώδη διαταραχή

ΔΕΠΥ: Όσοι πάσχουν από Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν ΓΑΔ κάποια στιγμή στη ζωή τους σε σύγκριση με εκείνους χωρίς ΔΕΠΥ.

Ένας στους τέσσερις ενήλικες ηλικίας 20-39 ετών με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD) είχε γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (GAD), σύμφωνα με μια νέα μελέτη  που δημοσιεύτηκε στο Journal of Affective Disorders στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όσοι πάσχουν από ΔΕΠΥ είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν ΓΑΔ κάποια στιγμή στη ζωή τους σε σύγκριση με εκείνους χωρίς ΔΕΠΥ. Ακόμη και μετά τον έλεγχο άλλων σχετικών παραγόντων, όπως κοινωνικοδημογραφικά στοιχεία, δυσμενείς εμπειρίες της παιδικής ηλικίας και ιστορικό διαταραχών χρήσης ουσιών και μείζονων καταθλιπτικών διαταραχών, όσοι είχαν ΔΕΠΥ είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες για γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

“Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν πόσο ευάλωτοι ενήλικες με ΔΕΠΥ είναι πολύ γενικευμένες αγχώδεις διαταραχές”. Αυτό αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας Esme Fuller-Thomson, καθηγήτρια στο Factor-Inwentash Faculty of Social Work του Πανεπιστημίου του Τορόντο και Διευθύντρια του Ινστιτούτου Life Course and Aging. “Υπάρχουν πολλές μελέτες που συνδέουν τη ΔΕΠΥ ενηλίκων με την κατάθλιψη και την αυτοκτονία, αλλά λιγότερη προσοχή έχει δοθεί στις γενικευμένες διαταραχές δραστηριότητας και σε άλλες δυσμενείς εκβάσεις στη διάρκεια της ζωής”. Η μελέτη εντόπισε αρκετούς παράγοντες που σχετίζονταν με τη ΓΑΔ μεταξύ των ατόμων με ΔΕΠΥ. Οι γυναίκες ερωτώμενες με ΔΕΠΥ είχαν σχεδόν πέντε φορές υψηλότερες πιθανότητες γενικευμένης αγχώδους διαταραχής, ακόμη και μετά τον έλεγχο για άλλες συμμεταβλητές.

Οι ενήλικες που είχαν βιώσει δυσμενείς παιδικές εμπειρίες, όπως παιδική σεξουαλική ή σωματική κακοποίηση ή χρόνια γονική ενδοοικογενειακή βία, είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν μια γενικευμένη αγχώδη διαταραχή. Το 60% των ατόμων με ΔΕΠΥ που είχαν αγχώδεις διαταραχές είχαν βιώσει τουλάχιστον μία από αυτές τις δυσμενείς παιδικές εμπειρίες.
Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με το GAD μεταξύ των ενηλίκων με ΔΕΠΥ περιλαμβάνουν εισόδημα κάτω των 40.000 USD, λιγότερες στενές σχέσεις και ιστορικό μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής. Οι πιθανότητες GAD μεταξύ αυτών με ΔΕΠΥ ήταν εξαπλάσιες για εκείνους με ιστορικό μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής σε όλη τη ζωή.

Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου για ψυχικές ασθένειες και της αντιμετώπισης των καταθλιπτικών συμπτωμάτων κατά την παροχή υποστήριξης σε άτομα με ΔΕΠΥ. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν ΔΕΠΥ, ΓΑΔ και κατάθλιψη είναι μια ιδιαίτερα ευάλωτη υποομάδα που μπορεί να χρειάζεται στοχευμένη προσέγγιση από επαγγελματίες υγείας. Είναι σημαντικό όσοι πάσχουν από ΔΕΠΥ που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας να ζητήσουν βοήθεια από τον οικογενειακό τους γιατρό ή άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων και ψυχιάτρων. Διατίθενται αποτελεσματικές θεραπείες, όπως η CBT και αυτές μπορούν να βελτιωθούν δραματικά την ποιότητα ζωής κάποιου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διαχείριση παιδιού με ΔΕΠΥ από εκπαιδευτικούς

Η χρήση κάνναβης κατά την κύηση συνδέεται με παιδικό άγχος & νευροαναπτυξιακά προβλήματα

Πλαίσιο αντιμετώπισης 6 σταδίων για άτομα με ΔΕΠΥ

Τι γίνεται στο μυαλό ενός παιδιού με ΔΕΠΥ - Μήνας Ευαισθητοποίησης για τη ΔΕΠΥ 2021

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το περιπετειώδες παιχνίδι ενισχύει την ψυχική υγεία των παιδιών

Παιδί ψυχική υγεία: Τα παιδιά που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε περιπετειώδη παιχνίδια που εμπεριέχει ένα στοιχείο κινδύνου έχουν λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα που διαπίστωσε ότι η επίδραση ήταν πιο έντονη σε παιδιά από οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος. 

Πώς καταλαβαίνεις ότι ο σύντροφός σου σε αγαπάει;

Σχέσεις: Πολλές φορές αναρωτιέστε αν ο σύντροφός σας έχει περισσότερα αισθήματα για σας κι αν θα σας μιλήσει για αυτά. Μην επικεντρώνεστε τόσο στα λόγια, όσο στις πράξεις τους. Διαβάστε μερικές πράξεις που κάνουν οι άνθρωποι όταν αισθάνονται ευτυχισμένοι με το ταίρι τους.

Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο που πλοηγούμαστε στον κόσμο

Κορωνοϊός: Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι κοινωνικοί περιορισμοί και οι φόβοι για την δημόσια και προσωπική μας υγεία προκάλεσαν αλλαγές στη συμπεριφορά και την επικοινωνία μας. Είναι όμως μόνιμες αυτές οι αλλαγές;

Πώς η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζει τη ζωή μας;

Ενδοοικογενειακή βία: Η βία μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, δυστυχώς, αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο ακόμα και στις μέρες μας. Μία νέα έρευνα έρχεται να δείξει πόσο επηρεάζει την ενήλικη ζωή μιας κακοποιημένης ψυχής.

Κατάθλιψη-Βακτήρια του εντέρου υποδεικνύουν νέες θεραπείες

Bακτήρια εντέρου: Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν, εάν η αλλαγή της διατροφής κάποιου μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ορισμένα άτομα με υψηλά επίπεδα του αμινοξέος προλίνη στη διατροφή τους μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρή κατάθλιψη, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μικροβίωμα του εντέρου τους.

Προπονήτρια αποκαλύπτει τα οφέλη της άγριας κολύμβησης στην ψυχική υγεία

Άγρια κολύμβηση: «Επειδή είναι μια τόσο έντονη εμπειρία να βρίσκεσαι σε ανοιχτό νερό, τα οφέλη στην ψυχική σου υγεία είναι φανταστικά», σημειώνει χαρακτηριστικά .η Vicky Malmsjö εκπαιδεύτρια κολύμβησης από το Έσσεξ.

Διάφορες ψυχικές ασθένειες μοιράζονται τα ίδια γονίδια-Μελέτη

Ψυχικές ασθένειες: Πολλοί άνθρωποι που λαμβάνουν διάγνωση για μία ψυχική ασθένεια μπορεί να διαπιστώσουν ότι έχουν επιπλέον ψυχιατρικές παθήσεις και νέα γενετική έρευνα προσφέρει μια εξήγηση για αυτό.