Ψυχική Υγεία

Deadnaming: Τι σημαίνει και πως επηρεάζει ψυχικά την αλλαγή φύλου;

Deadnaming: Τι σημαίνει και πως επηρεάζει ψυχικά την αλλαγή φύλου;

Deadnaming: Η αλλαγή των ονομάτων είναι συχνά ένα κομβικό σημείο στη διαδικασία της εξόδου για τρανς άτομα και άτομα με διαφορετικό φύλο, και η συζήτηση γύρω από τη σημασία ενός ονόματος στην ταυτότητα κάποιου είναι καθολική. 

Η αλλαγή των ονομάτων είναι συχνά ένα κομβικό σημείο στη διαδικασία της εξόδου για τρανς άτομα και άτομα με διαφορετικό φύλο, και η συζήτηση γύρω από τη σημασία ενός ονόματος στην ταυτότητα κάποιου είναι καθολική. Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας και εκείνοι που παρέχουν φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο συμφωνούν ότι η πράξη της αλλαγής του ονόματός σας σε κάτι που ταιριάζει καλύτερα με αυτό που καταλαβαίνετε ότι είστε είναι βασικός πυλώνας όσον αφορά την περίθαλψη ψυχικής υγείας για αυτά τα άτομα και η σημασία της δεν πρέπει να παραβλεφθεί.

Η σημασία ενός ονόματος

Ο Δρ. Aude Henin, PhD, είναι διευθυντής στο πρόγραμμα ταυτότητας φύλου του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης. Επιβεβαιώνει ότι τα ονόματα αποτελούν βασικό μέρος κάποιου που θέλει να καταλάβει τη μεταβαλλόμενη σχέση του με το φύλο. “Τα ονόματα είναι κρίσιμα για την ταυτότητά μας και συχνά είναι το πρώτο πράγμα που βλέπουν οι άνθρωποι στο χαρτί. Και επομένως το να μπορείτε να αλλάξετε το όνομά σας σε κάτι που αντικατοπτρίζει την ταυτότητά σας είναι απαραίτητο”, λέει. Ο Henin εργάζεται με άτομα κάτω των 25 ετών και λέει ότι η εύρεση ενός ονόματος που ταιριάζει πολύ διαφέρει σημαντικά ανάλογα με διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας ενός ατόμου. Για τα μικρότερα παιδιά, ένας γονέας μπορεί να έχει συμβολή, αλλά για άλλα, αυτή είναι μια μακρά διαδικασία που πιθανότατα έχει ξεκινήσει πολύ πριν το ιατρικό σύστημα μπει στο παιχνίδι.

“Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ακόμη και για τα παιδιά και τους εφήβους, προτού βγουν και πουν σε άλλους ανθρώπους, το σκέφτονται εδώ και πολύ καιρό. Και έτσι, αν και μπορεί να φαίνεται κάτι καινούργιο σε άλλους ανθρώπους, αυτό δεν είναι καινούργιο για αυτούς. Και έτσι δεν είναι ασυνήθιστο για παιδιά ή έφηβους να έχουν ήδη αναγνωρίσει το όνομά τους [πριν από ένα ραντεβού]”. Πρόσφατη έρευνα στο SSM Population Health επισημαίνει το γεγονός ότι η πραγματοποίηση νομικών αλλαγών σε δείκτες ονόματος και φύλου συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά διαφόρων επιπτώσεων στην ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους. Εκτός του πεδίου της έρευνας, δοκίμια που γράφτηκαν από συγγραφείς όπως ο Mackenzie Casalino2 και ο R.C. Το Woodmass3 δείχνει την αξία που αλλάζει τη ζωή μιας αλλαγής ονόματος.

Deadname: Ποια είναι τα αποτελέσματα;

Είναι σχεδόν αδύνατο να μιλήσουμε για αλλαγές ονόματος σε τρανς και μη συμμορφούμενη φροντίδα φύλου χωρίς να μιλήσουμε για την έννοια της ονομασίας – όπου χρησιμοποιείται το προηγούμενο όνομα ενός ατόμου, είτε σκόπιμα είτε όχι. Ο David Cato, LCSW, TCT, SEP, ο οποίος είναι αναπληρωτής κλινικός διευθυντής υπηρεσιών τραύματος στη Sierra Tucson καθώς και πιστοποιημένος θεραπευτής φροντίδας τρανσέξουαλ, λέει ότι όσοι αλλάζουν το όνομά τους έχουν διαφορετικές σχέσεις με τα ονόματα που δεν χρησιμοποιούν πλέον. Για κάποιους, η αλλαγή του ονόματός τους είναι μια νέα αρχή. Ο Cato σημειώνει, “Υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά αισθάνονται ότι έχουν απορρίψει αυτή την προσωπικότητα, τόσο πολύ που την αποκαλούν νεκρό όνομα, που ουσιαστικά σημαίνει απλώς ότι αυτό το άτομο έχει πεθάνει και βασικά έχουν αναβιώσει ως νέο άτομο, σχεδόν ένα μια μικρή αναγέννηση”.

Ενώ για άλλους, λέει, είναι πιο περίπλοκο. “Έχω εργαστεί επίσης με τρανς και μη δυαδικά άτομα που είπαν ότι τιμούν το όνομα που τους δόθηκε κατά τη γέννησή τους, και ωστόσο, παρόλο που άλλαξαν το όνομά τους και οι αντωνυμίες τους διαφέρουν από το φύλο που τους ανατέθηκαν [κατά τη γέννηση], εξακολουθεί να έχει κάποιο νόημα για αυτούς”. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της ονομασίας, ο Henin λέει ότι ενώ το πλαίσιο του θανάτου κάποιου μπορεί να αλλάξει οι συνέπειες στον πραγματικό κόσμο μπορεί να είναι σοβαρές από μια προοπτική ψυχικής υγείας. “Ξοδεύουμε πολύ χρόνο, αν και όταν συμβεί αυτό, μιλώντας για τον αντίκτυπο στο άτομο. Πώς μπορούν να το αντιμετωπίσουν, τι θέλουν να κάνουν για να προσπαθήσουν να το αντιμετωπίσουν στο μέλλον, γιατί μπορεί να είναι τόσο, τόσο οδυνηρό αυτή τη στιγμή και τόσο δύσκολο να το αντιμετωπίσουν”, λέει.

Ο Henin βοηθά τους ασθενείς να εργάζονται με εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων τεχνικών αυτο-καταπραΰνσης, στρατηγικών ενσυνειδητότητας, καθώς και να έχουν ένα δίκτυο ανθρώπων στους οποίους πρέπει να απευθυνθούν για να κάνουν αυτό που ο Henin αποκαλεί τρέχουσα παρέμβαση. “Νομίζω ότι μέρος αυτού που είναι τόσο δύσκολο είναι να πρέπει να είναι διαρκώς το τρανσέξουαλ ή το άτομο με διαφορετικό φύλο να είναι αυτό που θα καλεί τους πάντες. Και εξασκούμαστε να το κάνουμε αυτό στη συνεδρία…Αλλά συζητάμε επίσης να ζητήσουμε από άλλα άτομα να το κάνουν αυτό για εσάς με ένα είδος χαμηλών τόνων, αλλά κάπως συνεπή τρόπο, ώστε να μοιραστεί το βάρος”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δύο νέες μελέτες δείχνουν αυξανόμενο αριθμό τρανς, μη δυαδικών νέων στις ΗΠΑ

Ανοργασμία: Δεν μπορείτε να έρθετε σε οργασμό κατά τη διάρκεια του σεξ;

Εμμηναρχή: Μιλώντας στους εφήβους για την αρχή της περιόδου

Η Κυβέρνηση Μπάιντεν κρατά «όμηρο» τα χρήματα για το μεσημεριανό γεύμα για να εξαναγκάσει τις πολιτικές των τρανς, λέει ένας ακτιβιστής γονέας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να ενισχύσετε την ενθάρρυνση του εαυτού σας;

Θάρρος: Πολλές καταστάσεις στη ζωή μάς καλούν να κάνουμε κάτι που θεωρούμε τρομακτικό, αναστατωμένο, άβολο, που προκαλεί άγχος ή στενοχωρεί, με άλλα λόγια, να επιδείξουμε συναισθηματικό θάρρος βγαίνοντας έξω από τις ζώνες άνεσής μας και να κάνουμε αυτό που ξέρουμε ότι είναι σωστό ή υγιές παρά τον τρόμο που νιώθουμε.

Επηρεάζει η καθαριότητα τη ψυχική υγεία;

Προσωπική υγιεινή: Το τακτικό μπάνιο, η θετική στοματική υγιεινή και η αλλαγή και το πλύσιμο των ρούχων είναι μερικά παραδείγματα μοτίβων που πρέπει να προσέχετε.

Η επίδραση του φόβου στην υγεία

Φόβος: Όταν οι άνθρωποι ζουν σε διαρκή φόβο, είτε από φυσικούς κινδύνους στο περιβάλλον τους είτε από απειλές που αντιλαμβάνονται, μπορεί να βιώσουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Πώς ο χορός συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας;

Χορός: Οι περισσότεροι από εμάς είναι εξοικειωμένοι με το υπέροχο συναίσθημα που έχουμε όταν περνάμε χρόνο στην πίστα. Από γάμους και γιορτές μέχρι μαθήματα αεροβικής ή ακόμα και μαθήματα χορού, η κίνηση του σώματός μας συχνά μας ανεβάζει τη διάθεση. Αποδεικνύεται ότι ο χορός μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία και υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτές τις κινήσεις που τονώνουν τη διάθεση.

Η συμπεριφορική παρέμβαση μειώνει την κατάθλιψη σε ενήλικες με παχυσαρκία

Παχυσαρκία: Τα αποτελέσματα από μια πιλοτική κλινική δοκιμή δείχνουν ότι σε μια φυλετικά και εθνοτικά διαφορετική ομάδα ενηλίκων με παχυσαρκία και κατάθλιψη, μια ολοκληρωμένη συμπεριφορική παρέμβαση ήταν πιο αποτελεσματική από τη συνηθισμένη φροντίδα στη μείωση της κατάθλιψης και των συσχετιζόμενων συμπτωμάτων άγχους παρά στην προώθηση της απώλειας βάρους.