Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Burnout: Ποια είναι τα συμπτώματά του και σε τι διαφέρει από την κατάθλιψη

Burnout: Ποια είναι τα συμπτώματά του και σε τι διαφέρει από την κατάθλιψη

Ενώ η επαγγελματική εξουθένωση σχετίζεται συχνά με στρεσογόνους παράγοντες που σχετίζονται με την εργασία, η κατάθλιψη μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως γενετικά, τραυματικά γεγονότα ή χημικές ανισορροπίες στον εγκέφαλο.

Η εξουθένωση και η κατάθλιψη είναι και οι δύο καταστάσεις ψυχικής υγείας που μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ευημερία ενός ατόμου, αλλά διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις τους.

Η εξουθένωση χαρακτηρίζεται συνήθως από αισθήματα εξάντλησης, κυνισμού και αναποτελεσματικότητας σε σχέση με την εργασία ή τις ευθύνες κάποιου. Τα κύρια συμπτώματα της εξουθένωσης περιλαμβάνουν:

  1. Σωματική και συναισθηματική εξάντληση: Αισθήματα υπερέντασης, εξάντλησης και έλλειψης ενέργειας, που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα κίνητρα και παραγωγικότητα.
  2. Κυνισμός και αποστασιοποίηση: Αίσθημα αποσύνδεσης ή αποδέσμευσης από τη δουλειά, τους συναδέλφους ή τις ευθύνες κάποιου και μια αίσθηση απογοήτευσης και αρνητικότητας.
  3. Μειωμένη απόδοση: Πτώση στην απόδοση της εργασίας, δυσκολία συγκέντρωσης και αυξημένα λάθη ή λάθη λόγω έλλειψης κινήτρων ή εστίασης.

Από την άλλη πλευρά, η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης που χαρακτηρίζεται από επίμονα συναισθήματα θλίψης, απελπισίας και απάθειας. Μερικά κοινά συμπτώματα κατάθλιψης περιλαμβάνουν:

  1. Επίμονα συναισθήματα θλίψης, απόγνωσης ή κενού: Μια βαθιά αίσθηση θλίψης ή απόγνωσης που διαρκεί για εβδομάδες ή μήνες.
  2. Απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης για δραστηριότητες: Δυσκολία εύρεσης χαράς ή ικανοποίησης σε δραστηριότητες που προηγουμένως έφερναν ευχαρίστηση.
  3. Αλλαγές στην όρεξη ή στα πρότυπα ύπνου: Σημαντικές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, αύξηση ή απώλεια βάρους ή διαταραγμένες συνήθειες ύπνου.
  4. Αισθήματα αναξιότητας ή ενοχής: Αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό του, χαμηλή αυτοεκτίμηση και συναισθήματα ενοχής ή αυτοκατηγορίας.

Ενώ υπάρχει κάποια επικάλυψη στα συμπτώματα μεταξύ της εξουθένωσης και της κατάθλιψης, υπάρχουν αρκετές βασικές διαφορές που διακρίνουν τις δύο καταστάσεις. Η εξουθένωση συνήθως συνδέεται με το χρόνιο στρες στο χώρο εργασίας και τα αισθήματα υπερέντασης, ενώ η κατάθλιψη είναι μια ευρύτερη διαταραχή της διάθεσης που μπορεί να επηρεάσει διάφορες πτυχές της ζωής ενός ατόμου. Ενώ η επαγγελματική εξουθένωση σχετίζεται συχνά με στρεσογόνους παράγοντες που σχετίζονται με την εργασία, η κατάθλιψη μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως γενετικά, τραυματικά γεγονότα ή χημικές ανισορροπίες στον εγκέφαλο.

Είναι σημαντικό για τα άτομα που αντιμετωπίζουν συμπτώματα εξουθένωσης ή κατάθλιψης να αναζητήσουν βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Οι θεραπευτικές επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή, αλλαγές στον τρόπο ζωής και τεχνικές διαχείρισης του στρες για την αντιμετώπιση των υποκείμενων αιτιών αυτών των καταστάσεων και τη βελτίωση της συνολικής ευεξίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παιδιά: Το διάβασμα για ευχαρίστηση συνδέεται με καλύτερες γνωστικές επιδόσεις και ψυχική ευεξία 

Τι είναι η χαμογελαστή κατάθλιψη και πώς αντιμετωπίζεται;

Το μεταβαλλόμενο πρόσωπο των διαταραχών ύπνου

Ο θυμός οδηγεί σε αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία που μπορεί να βλάψουν την καρδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί πολλοί θεωρούν εσφαλμένα ότι νοσούν από ψυχικές ασθένειες;

Ψυχικές ασθένειες: Οι έννοιες της ψυχικής ασθένειας έχουν διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια - ένα φαινόμενο που ονομάζεται "εννοιολογικός ερπυσμός" - και οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς το εύρος των εννοιών τους για την ψυχική ασθένεια.

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ανησυχούν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ψυχική υγεία, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Σε ένα έτος εκλογών, η πλειοψηφία (54%) των Αμερικανών δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί για το πώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την απειλή της κλιματικής αλλαγής και περίπου το ένα πέμπτο (21%) δήλωσε ότι ήταν «πολύ ανήσυχο» για την απάντηση της κυβέρνησης .

Ποια η σχέση της προσωπικότητας με την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών;

Προσωπικότητα: Ο νευρωτισμός βρέθηκε να είναι ένας διαγνωστικός δείκτης τόσο για την ανορεξία όσο και για τη βουλιμία, ενώ η παρορμητικότητα είχε συγκεκριμένους δεσμούς με τη βουλιμία.

Close Icon