Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Σωματική Αδυναμία: Μπορεί να θέσει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης – Μελέτη

Σωματική Αδυναμία: Μπορεί να θέσει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης – Μελέτη

«Η αξιολόγηση της αδυναμίας είναι μια σχετικά φθηνή και εύκολη διαδικασία», δήλωσε ο Scheinost, αναπληρωτής καθηγητής ακτινολογίας και βιοϊατρικής απεικόνισης και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. «Χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αλλά είναι πιθανό η αδυναμία να αποτελέσει στόχο παρέμβασης».

Σωματική Αδυναμία: Τα άτομα που πληρούν τουλάχιστον ένα από τα κριτήρια για σωματική αδυναμία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν επίσης κατάθλιψη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Yale. Τα ευρήματα – τα οποία περιλαμβάνουν επίσης γνώσεις για τα συγκεκριμένα φλεγμονώδη μόρια και τις αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου που θα μπορούσαν να αποτελούν τη βάση αυτής της συσχέτισης μεταξύ αδυναμίας και κατάθλιψης – υποδεικνύουν την ανάγκη για αξιολόγηση ρουτίνας της σωματικής αδυναμίας στην κλινική πράξη, είπαν οι ερευνητές. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 23 Μαΐου στο Nature Communications.

Σε κλινικές συνθήκες, η σωματική αδυναμία χαρακτηρίζεται από πέντε δείκτες: απώλεια βάρους, εξάντληση, αισθήματα αδυναμίας, σωματική αδράνεια και αργή ταχύτητα βαδίσματος. Η κατάσταση θέτει επίσης τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο για προκλήσεις υγείας, όπως κατάγματα οστών, νοσηλεία, χαμηλότερη ποιότητα ζωής και πρόωρο θάνατο. Προηγούμενη έρευνα είχε βρει επίσης μια σχέση μεταξύ της σωματικής αδυναμίας και της μείωσης της ψυχικής υγείας. Για να κατανοήσουν καλύτερα αυτή τη σχέση, οι ερευνητές του Yale χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη UK Biobank, μια μακροπρόθεσμη, μεγάλης κλίμακας μελέτη που έχει συλλέξει εκτενείς πληροφορίες για την υγεία από περισσότερους από 500.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από αυτό το σύνολο δεδομένων, πληροφορίες για περισσότερα από 350.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 37 και 73 ετών συμπεριλήφθηκαν στη νέα ανάλυση. Αυτοί οι συμμετέχοντες είχαν υποβληθεί σε μια αρχική αξιολόγηση της UK Biobank μεταξύ 2006 και 2010 και σε μια δεύτερη αξιολόγηση περίπου 12 χρόνια αργότερα. Οι ερευνητές ομαδοποίησαν τους συμμετέχοντες σε τρεις κατηγορίες με βάση την αρχική τους αξιολόγηση: μη εύθραυστοι (που δεν αναφέρουν κανέναν από τους πέντε δείκτες αδυναμίας), προ-ασθενείς (αναφέρουν έναν ή δύο δείκτες) ή αδύναμους (αναφέρουν τρεις ή περισσότερους δείκτες).

Στη συνέχεια αξιολόγησαν πόσοι από τους συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί αργότερα με κατάθλιψη όπως αναφέρθηκε στη 12ετή παρακολούθηση. Βρήκαν ότι, σε σύγκριση με τα μη ευάλωτα άτομα, τα άτομα που ταξινομήθηκαν ως «προαδύναμα» ή «αδύναμα» είχαν 1,6 και 3,2 φορές περισσότερες πιθανότητες, αντίστοιχα, να διαγνωστούν με κατάθλιψη μετά την πρώτη τους αξιολόγηση. Αυτή η σχέση έγινε πιο οξεία καθώς η αδυναμία γινόταν ολοένα και πιο σοβαρή, λένε οι ερευνητές, με εκείνους που πληρούσαν περισσότερα κριτήρια αδυναμίας πιο πιθανό να αναφέρουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια των αξιολογήσεων παρακολούθησης. «Διαπιστώσαμε επίσης ότι αυτή η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη στους άνδρες και στα μεσήλικα άτομα -άτομα κάτω των 65 ετών- από ό,τι για τις γυναίκες ή τα μεγαλύτερα άτομα», δήλωσε ο Rongtao Jiang, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο εργαστήριο του Dustin. Scheinost στο Τμήμα Ακτινολογίας και Βιοϊατρικής Απεικόνισης της Ιατρικής Σχολής του Yale. Ως μέρος της ίδιας μελέτης, οι ερευνητές διερεύνησαν επίσης παράγοντες που θα μπορούσαν να αποτελούν τη βάση αυτής της σχέσης μεταξύ αδυναμίας και κατάθλιψης, αποκαλύπτοντας τη συμβολή από φλεγμονώδη μόρια και τη δομή του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, πραγματοποίησαν μια σειρά «αναλύσεων διαμεσολάβησης», μια στατιστική προσέγγιση που εξετάζει εάν η σχέση μεταξύ δύο παραγόντων (αδυναμία και κατάθλιψη, σε αυτή την περίπτωση) μπορεί να επηρεαστεί ή να διαμεσολαβηθεί από έναν τρίτο παράγοντα. Διαπίστωσαν ότι ορισμένοι δείκτες φλεγμονής – συμπεριλαμβανομένων των ουδετερόφιλων και των λευκοκυττάρων, που είναι και τα δύο λευκά αιμοσφαίρια, και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, που παράγεται από το ήπαρ – μεσολαβούν στη σχέση μεταξύ αδυναμίας και κατάθλιψης.

Μειωμένος όγκος σε πέντε περιοχές του εγκεφάλου μεσολάβησε επίσης στη σχέση. «Αυτό μας λέει ότι ίσως η συσχέτιση μεταξύ αδυναμίας και κατάθλιψης μπορεί να συμβεί μέσω της ρύθμισης των φλεγμονωδών δεικτών ή του όγκου του εγκεφάλου», είπε ο Jiang. Είναι πιθανό, για παράδειγμα, η αδυναμία να οδηγεί σε φλεγμονή στον εγκέφαλο και αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου, που με τη σειρά τους οδηγούν σε κατάθλιψη. Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διευκρινιστεί αυτή η εξέλιξη, τα ευρήματα παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η αδυναμία και η κατάθλιψη συνδέονται. «Η αδυναμία μπορεί να είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της κατάθλιψης», είπε ο Jiang. “Η κατάθλιψη επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν έχουμε πολύ αποτελεσματικές θεραπείες ή στρατηγικές πρόληψης. Αυτή η σημαντική συσχέτιση μεταξύ αδυναμίας και κατάθλιψης μας λέει ότι εάν μπορούμε να τροποποιήσουμε την κατάσταση αδυναμίας κάποιου, ίσως έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πρόληψη κατάθλιψης.” Η ενσωμάτωση αξιολογήσεων αδυναμίας σε συνήθεις επισκέψεις υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να είναι ένας τρόπος για να μειωθεί η συχνότητα εμφάνισης της κατάθλιψης, με την πρόληψη ή την καθυστέρηση της εμφάνισής της, είπαν οι ερευνητές. «Η αξιολόγηση της αδυναμίας είναι μια σχετικά φθηνή και εύκολη διαδικασία», δήλωσε ο Scheinost, αναπληρωτής καθηγητής ακτινολογίας και βιοϊατρικής απεικόνισης και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. «Χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αλλά είναι πιθανό η αδυναμία να αποτελέσει στόχο παρέμβασης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Φυσικοί τρόποι για να τονωθείτε χωρίς καφέ

Ποιο είναι το μοριακό αποτύπωμα της βιολογικής γήρανσης;

Τι oδηγεί στην καταπόνηση των μυών σας και πώς να την αποτρέψετε;

Η σύνδεση μεταξύ ψυχικής υγείας, ύπνου και παραγωγικότητας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί πολλοί θεωρούν εσφαλμένα ότι νοσούν από ψυχικές ασθένειες;

Ψυχικές ασθένειες: Οι έννοιες της ψυχικής ασθένειας έχουν διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια - ένα φαινόμενο που ονομάζεται "εννοιολογικός ερπυσμός" - και οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς το εύρος των εννοιών τους για την ψυχική ασθένεια.

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ανησυχούν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ψυχική υγεία, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Σε ένα έτος εκλογών, η πλειοψηφία (54%) των Αμερικανών δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί για το πώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την απειλή της κλιματικής αλλαγής και περίπου το ένα πέμπτο (21%) δήλωσε ότι ήταν «πολύ ανήσυχο» για την απάντηση της κυβέρνησης .

Ποια η σχέση της προσωπικότητας με την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών;

Προσωπικότητα: Ο νευρωτισμός βρέθηκε να είναι ένας διαγνωστικός δείκτης τόσο για την ανορεξία όσο και για τη βουλιμία, ενώ η παρορμητικότητα είχε συγκεκριμένους δεσμούς με τη βουλιμία.

Close Icon