Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ύπνος διαταραχές: Το μεταβαλλόμενο πρόσωπο των διαταραχών ύπνου

Ύπνος διαταραχές: Το μεταβαλλόμενο πρόσωπο των διαταραχών ύπνου

Ύπνος διαταραχές: Τα προβλήματα με τον ύπνο έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαταραχές της διάθεσης και τον αυξημένο κίνδυνο εργασιακών ατυχημάτων και τροχαίων ατυχημάτων.

Ένας στους τρεις Αυστραλούς θα έχει κάποια διαταραχή ύπνου σε κάποιο στάδιο της ζωής του και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν έξυπνες συσκευές για να παρακολουθούν τον ύπνο τους. Η Dr Michelle Caldecott είναι ιατρός ύπνου και αναπνευστικών οδών και Διευθύντρια του Κλινικού Ινστιτούτου Εσωτερικής Ιατρικής στο Epworth HealthCare. Η Δρ Caldecott είπε ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ασθενών που χρησιμοποιούν έξυπνη τεχνολογία, όπως ρολόγια, για να κατανοήσουν καλύτερα τον ύπνο τους. «Οι έξυπνες συσκευές τους μπορούν να ανιχνεύσουν το ροχαλητό και τις διαταραχές του ύπνου, αλλά έχουν περιορισμούς», είπε ο Δρ Caldecott.

«Οι έξυπνες συσκευές χρησιμοποιούν ακτιγραφία για να παρακολουθούν τις κινήσεις, προσδιορίζοντας έτσι εάν ο ασθενής είναι ξύπνιος ή κοιμάται, ωστόσο δεν μπορούν πάντα να προσδιορίσουν με ακρίβεια το στάδιο του ύπνου που βρίσκεται κάποιος». Εάν μια έξυπνη συσκευή υποδεικνύει διαταραγμένο ύπνο και το άτομο εμφανίσει συμπτώματα όπως υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή. Ωστόσο, η Δρ Caldecott σημειώνει ότι πολλά άτομα συχνά αμελούν να αναλάβουν δράση.

«Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν ότι μπορεί να χρειαστούν ένα μηχάνημα συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP) για να βοηθήσουν στην αναπνοή τους τη νύχτα. Ωστόσο, προτού εξετάσουν το ενδεχόμενο CPAP, είναι σημαντικό να εντοπίσετε τις υποκείμενες αιτίες της κόπωσης ή του διαταραγμένου ύπνου τους. Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να γνωρίζουν ότι υπάρχουν αιτίες υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας εκτός από την αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA). Υπάρχουν πολλές μη αναπνευστικές διαταραχές ύπνου, οι οποίες μπορούν να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά».

Στο παρελθόν, η υπνική άπνοια θεωρούνταν κυρίως πρόβλημα των ηλικιωμένων, υπέρβαρων ανδρών. Η Δρ Caldecott είπε ότι υπάρχουν άλλοι παράγοντες όπως:

  • το οικογενειακό ιστορικό,
  • η εθνικότητα,
  • η δομή του προσώπου
  • και η εμμηνοπαυσιακή κατάσταση

 

που επηρεάζουν την πιθανότητα διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο. Η Δρ Caldecott είπε ότι είναι ενδιαφέρον να δούμε τους διαφορετικούς τρόπους που παρουσιάζουν οι ασθενείς στους γιατρούς ύπνου.

«Οι άνδρες συνήθως αναζητούν βοήθεια αφού η σύντροφός τους παρατηρήσει προβλήματα με τον ύπνο τους, όπως ροχαλητό ή άλλα προειδοποιητικά σημάδια. Αντίθετα, οι γυναίκες συχνά πηγαίνουν μόνες τους στα ραντεβού, αναφέροντας συνήθως συμπτώματα όπως κούραση ή κόπωση. Επιπλέον, οι γυναίκες τείνουν να περιγράφουν τα προβλήματα ύπνου τους διαφορετικά και είναι πιο πιθανό να αναφέρουν σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους ή διαταραχές της διάθεσης. Πολλές γυναίκες που αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου περνούν επίσης εμμηνόπαυση και, δυστυχώς, συχνά δέχονται τον κακό ύπνο ως αναπόφευκτο μέρος αυτού του σταδίου της ζωής λόγω ιστορικών αντιλήψεων.»

Άτομα που υποπτεύονται ότι έχουν άπνοια ύπνου μπορούν να συμμετάσχουν σε μια μελέτη ύπνου στο σπίτι. Αυτό περιλαμβάνει τη σύνδεση με φορητό διαγνωστικό εξοπλισμό σε ένα εργαστήριο ύπνου και μετά την επιστροφή στο σπίτι για να κοιμηθεί στο δικό τους κρεβάτι. Αντίθετα, οι ασθενείς που πιστεύεται ότι έχουν μη αναπνευστικές διαταραχές ύπνου μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε ενδονοσοκομειακή μελέτη ύπνου στο Epworth Camberwell, στο Epworth Richmond ή στο Epworth Geelong.

Ο Epworth έχει μια περήφανη ιστορία στη θεραπεία διαταραχών ύπνου για σχεδόν 40 χρόνια. Στην πραγματικότητα, η πρώτη μελέτη διαταραχών ύπνου στην Αυστραλία διεξήχθη στο Epworth Richmond το 1988. Δύο χρόνια αργότερα, αναπτύχθηκε το διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο για την αξιολόγηση των διαταραχών ύπνου, γνωστό ως Epworth Sleepiness Scale. Εξακολουθεί να είναι η αξιολόγηση αναφοράς που χρησιμοποιείται σήμερα. «Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, η κλίμακα υπνηλίας Epworth συνεχίζει να είναι το πιο παγκοσμίως αποδεκτό εργαλείο για την αξιολόγηση της υπνηλίας», είπε η Δρ Caldecott.

Ο Epworth Camberwell άνοιξε την τρέχουσα Μονάδα ύπνου Epworth τον Μάιο του 2004. Τα τελευταία 20 χρόνια, περισσότερες από 40.000 μελέτες ύπνου έχουν πραγματοποιηθεί στο Epworth και στα σπίτια ασθενών. Στο Epworth, μια ομάδα 70 γιατρών ύπνου υποστηρίζεται από 25 επιστήμονες ύπνου. Ο Darrel Wicks, Group Manager, Epworth Sleep Services είπε ότι οι διαταραχές ύπνου μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις. «Τα προβλήματα με τον ύπνο έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαταραχές της διάθεσης και τον αυξημένο κίνδυνο εργασιακών ατυχημάτων και τροχαίων ατυχημάτων», είπε ο κ. Wicks.

Είναι ο κίνδυνος του χώρου εργασίας και του τροχαίου ατυχήματος που έχει δημιουργήσει μια νέα ομάδα ασθενών. «Για περίπου έξι χρόνια ήταν απαίτηση της VicRoads ότι εάν έχετε εμπορική άδεια και έχετε διαγνωστεί με διαταραχή ύπνου, πρέπει να ελέγχεστε και να ελέγχεστε τακτικά», είπε ο κ. Wicks. «Διεξάγουμε δοκιμές επαγρύπνησης για οδηγούς φορτηγών, τρένων και τραμ, καθώς και για εμπορικούς πιλότους, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που προκαλεί ύπνο σε μια άνετη καρέκλα μέσα σε ένα ηχομονωμένο δωμάτιο. Έχουν οδηγίες να μείνουν ξύπνιοι για 40 λεπτά σε τέσσερις συνεδρίες Η επιτυχία αυτής της δοκιμασίας τους επιτρέπει να συνεχίσουν τους εμπορικούς τους ρόλους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα μέθοδος για τη διάγνωση των διαταραχών ύπνου στα παιδιά

Πώς να εξασφαλίσετε καλύτερο ύπνο με μια απλή κίνηση;

Ποιος ο ρόλος του ύπνου στη συναισθηματική μας υγεία;

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι περιλαμβάνει το πλούσιο πλούσιο πρωινό της Αυστραλίας;

Αυστραλιανό πρωινό: Ένα αυστραλιανό πρωινό είναι ποικίλο και αντανακλά τις πολυπολιτισμικές επιρροές της χώρας, συνδυάζοντας παραδοσιακά βρετανικά στοιχεία πρωινού με σύγχρονες ανατροπές και τοπικά υλικά

Ποια η σχέση της προσωπικότητας με την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών;

Προσωπικότητα: Ο νευρωτισμός βρέθηκε να είναι ένας διαγνωστικός δείκτης τόσο για την ανορεξία όσο και για τη βουλιμία, ενώ η παρορμητικότητα είχε συγκεκριμένους δεσμούς με τη βουλιμία.

Αναφυλαξία: Μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση

Αναφυλαξία: Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να συμβεί μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά από την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο.

Η αποχή από το σεξ προκαλεί υπογονιμότητα;

Γονιμότητα :Η αποχή από τη σεξουαλική επαφή δεν προκαλεί από μόνη της υπογονιμότητα. Εναλλακτικά, μπορεί να επηρεάσει ελαφρώς την ποιότητα του σπέρματος ανάλογα με τη διάρκεια της αποχής και την προϋπάρχουσα γονιμότητα του άνδρα.

Close Icon