Ψυχική Υγεία

Bigorexia : Η εμμονή για το γυμνασμένο σώμα

Bigorexia : Η εμμονή για το γυμνασμένο σώμα

Bigorexia : Η εμμονή για το γυμνασμένο σώμα. Η bigorexia (επίσης γνωστή ως νευρική αντίστροφη ανορεξία του συμπλέγματος Άδωνης) είναι μια διατροφική διαταραχή που περιλαμβάνει μια εμμονή με τη φυσική και μια ιδέα παραμορφωμένη εικόνα: οι πάσχοντες είναι οι ίδιοι ως αδύναμοι, ακόμα κι αν έχουν σώμα σαν γλυπτό.

Όπως και η ανορεξία, όσοι έχουν bigorexia ανησυχούν υπερβολικά για ένα ανύπαρκτο ελάττωμα και πιστεύουν ότι δεν έχουν αρκετή μυϊκή μάζα. Είναι συνήθως πιο συχνό στους άνδρες. Αν και αυτή η διαταραχή δεν αναγνωρίζεται ως ασθένεια από τη διεθνή ιατρική κοινότητα, η bigorexia μπορεί να είναι πιο θανατηφόρα από την ανορεξία, δεδομένου ότι ο τύπος της δίαιτας (χαρακτηρίζεται από μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών και υδατανθράκων και χωρίς λιπίδια), προκαλεί μείζονες μεταβολικές διαταραχές που το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αντέξει μόνο για 6 μήνες το πολύ.

Επίσης, η  bigorexia ενέχει άλλους κινδύνους. Εκείνοι που πάσχουν από αυτό τείνουν να χρησιμοποιούν στεροειδή για να βελτιώσουν τη σωματική τους απόδοση, γεγονός που οδηγεί σε ξαφνικές μεταβολές της διάθεσης και κοινωνική απομόνωση, η οποία συνήθως από μόνη της οφείλεται στις πολλές ώρες που επενδύονται στο γυμναστήριο. Μακροπρόθεσμα, τα σφριγηλά μπορεί να πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις (όπως ατροφία του καρδιακού μυός, η οποία, καθώς αυξάνεται σε μέγεθος, πάσχει από έλλειψη αίματος), στυτική δυσλειτουργία, βλάβη στο ήπαρ ή στα νεφρά, καρκίνος του προστάτη, μυς ατροφία και δάκρυα από υπερβολικό βάρος.

Οι αιτίες αυτής της διαταραχής είναι άγνωστες. Ωστόσο, φαίνεται ότι ορισμένοι κοινωνικοπολιτισμικοί παράγοντες (όπως η σωματική λατρεία) και ορισμένες μεταβολές στους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου μπορούν να τον προκαλέσουν. Ο ρόλος των ενδορφινών (ουσίες που εκκρίνονται από τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης και που δίνουν μια αίσθηση ευεξίας) επισημαίνεται επίσης ως πιθανή αιτία. Ωστόσο, οι αιτίες της vigorexia τείνουν να είναι πιο ψυχολογικές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ρόλος της κλασικής μουσικής στην άθληση

Όταν η καθιστική ζωή γίνεται ο πιο ύπουλος εχθρός μας

Οι πιο συνηθισμένοι μύθοι για το περπάτημα

Τι δεν πρέπει να κάνεις με άδειο στομάχι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ζωτικός ρόλος της ευαισθητοποίησης στη δωρεά oργάνων

Δωρεά οργάνων: Ο ζωτικός ρόλος της ευαισθητοποίησης στη δωρεά οργάνων δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, καθώς διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας έλλειψης οργάνων για μεταμόσχευση.

Εξερευνώντας τα οφέλη μιας ζωηρής φαντασίας

Αγκαλιάζοντας και καλλιεργώντας τις δυνατότητες της φαντασίας μας, ξεκλειδώνουμε απεριόριστες δυνατότητες για ανάπτυξη, εξερεύνηση και εκπλήρωση σε όλες τις πτυχές της ζωής.

Ομοσπονδιακή πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης έλλειψης παρόχων συμπεριφορικής υγείας στις ΗΠΑ

Ανεξάρτητα από τα ευρήματα της εργασίας, η Δρ. Last προσθέτει ότι τα δημόσια πανεπιστήμια όπως το Stony Brook, τα οποία προσφέρουν οικονομικά δίδακτρα, αποτελούν σημαντικό μέρος της λύσης για την ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού της συμπεριφορικής υγείας

Οι ζωγραφιές των παιδιών περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες για το πώς σκέφτονται

"Οι παιδικές ζωγραφιές περιέχουν πολλές πλούσιες πληροφορίες για το τι ξέρουν τα παιδιά. Και πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε τι σκέφτονται τα παιδιά", είπε ο Λονγκ. "Ακριβώς επειδή το παιδί σας δεν ζωγραφίζει κάτι πολύ καλά δεν σημαίνει ότι δεν εκφράζει ενδιαφέρουσες γνώσεις για αυτήν την κατηγορία."