Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Σεξουαλικός διμορφισμός και ορμονικές διαφορές

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Σεξουαλικός διμορφισμός και ορμονικές διαφορές

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Οι ορμόνες του σεξ, όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη, μπορούν να στοχεύσουν περιοχές του εγκεφάλου, επηρεάζοντας πολλές πτυχές της σωματικής μας ανάπτυξης αλλά και της συμπεριφοράς μας.

Υπάρχει μια διαδεδομένη αντίληψη ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι αρκετά διαφορετικές όσον αφορά τη συμπεριφορά και την ιδιοσυγκρασία – και αυτές εκτείνονται πολύ πέρα ​​από τις φυσικές διαφορές που παρατηρούνται στις κάτω περιοχές μας. Στην πραγματικότητα, οι νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπάρχουν αρκετά αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ αρσενικών και θηλυκών εγκεφάλων, τόσο ως προς τη δομή όσο και τη λειτουργία. Οι ορμόνες του σεξ, όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη, μπορούν να στοχεύσουν περιοχές του εγκεφάλου, επηρεάζοντας πολλές πτυχές της σηματοδότησης και της λειτουργίας σε επιγενετικά, κυτταρικά και συμπεριφορικά επίπεδα.

Τι είναι ο σεξουαλικός διμορφισμός;

Συχνά συζητάμε για σεξουαλικό διμορφισμό όσον αφορά τις φυσικές ιδιότητες. Σκεφτείτε την ουρά του παγωνιού: τα αρσενικά έχουν μακριά, έντονα χρωματισμένα φτερά, ενώ τα θηλυκά έχουν κοντύτερα, πιο θαμπά φτερά. Αλλά μπορείτε επίσης να δείτε αυτού του είδους τις παρατηρήσιμες, φαινοτυπικές διαφορές στον εγκέφαλο επίσης. Αυτές οι βιολογικές διαφορές φύλου προκύπτουν όχι μόνο από επιγενετικές ορμονικές δράσεις κατά τη διάρκεια ευαίσθητων περιόδων ανάπτυξης, αλλά και από τις εμπειρίες ενός ατόμου που αλληλεπιδρά με τον έξω κόσμο. Και αυτό οδηγεί σε ανθρώπινους εγκεφάλους που εμφανίζουν ορατές διαφορές ως προς το μέγεθος, την εμφάνιση και τη λειτουργία μεταξύ των φύλων ενός είδους.

Πώς όμως οι ορμόνες επηρεάζουν τόσο έντονα τον εγκέφαλο; Μπορούν να λειτουργήσουν ως νευροδιαβιβαστές, επηρεάζοντας τη νευρική σηματοδότηση και τη δραστηριότητα στον εγκέφαλο. Μπορείτε να βρείτε υποδοχείς για σεξουαλικά στεροειδή σε κύτταρα σε ολόκληρο το σώμα. Αυτοί οι υποδοχείς λαμβάνουν τους αγγελιοφόρους ορμονών που απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος από ενδοκρινείς αδένες όπως η υπόφυση και ο θυρεοειδής αδένας, οι οποίοι βοηθούν στη μεσολάβηση του μεταβολισμού των κυττάρων και της ομοιόστασης. Ο εγκέφαλος έχει επίσης μια ευρεία κατανομή υποδοχέων για ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη, η οποία επιτρέπει σε αυτά τα στεροειδή του σεξ να επηρεάσουν ένα πλήθος εγκεφαλικών κυκλωμάτων, επηρεάζοντας πώς, πού και πότε επικοινωνούν τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Οι περισσότεροι επιστήμονες υποθέτουν ότι οι ορμόνες δρουν ως ένας τύπος διαμεσολαβητή σηματοδότησης, βοηθώντας άλλους νευροδιαβιβαστές και νευροπεπτίδια να κάνουν τη δουλειά τους. Οι ερευνητές που μελετούν τις ορμόνες σε μοριακό επίπεδο μερικές φορές τις αναφέρουν ως «ανοιχτές πύλες», βοηθώντας τα κύτταρα να στέλνουν και να λαμβάνουν άλλα νευροχημικά. Αυτή η διαμεσολάβηση είναι σημαντική: μπορεί τελικά να επηρεάσει την ανθρώπινη συμπεριφορά βοηθώντας να στρέψουμε την προσοχή μας σε συγκεκριμένα αντικείμενα στο περιβάλλον ή κάνοντας ορισμένα ερεθίσματα πιο ελκυστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Βελτίωσε το σεξ στη σχέση σου

Γιατί δεν έχω διάθεση για σεξ

Είναι καλή ιδέα να κάνεις σεξ με την καλύτερη σου φίλη ή απλά μια καταστροφή

Τι χρειάζεται για μία ισορροπημένη σεξουαλική ζωή

Δυσφορία φύλου: Κατάλληλη αντιμετώπιση ή και "θεραπεία"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μάθετε πώς να διαχειρίζεστε τα σκαμπανεβάσματα στην καμπύλη της σεξουαλικής επιθυμίας

Σεξ: Γνωρίζετε την περίοδο που λέμε «μήνα του μέλιτος» σε μία σχέση; Είναι αυτή η εκστατική, τρελά ερωτική περίοδος μιας καινούργιας σχέσης, που το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να σκίζετε τα ρούχα του άλλου και να κάνετε έρωτα 24/7;

Σεξ: Η συζήτηση για τη συγκατάθεση μπορεί να μην είναι τόσο απλή όσο νομίζετε

Σεξ και συναίνεση: Πόσο συχνά σκέφτεστε τη συγκατάθεση; Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι εύκολο και απλό. Επομένως δεν αξίζει να το σκεφτούμε πάρα πολύ. Αλλά ως κοινωνία, κατανοούμε πραγματικά την έννοια της συγκατάθεσης και της συναίνεσης;

Τα τρία χαρακτηριστικά της αληθινής αγάπης

Συντροφικές σχέσεις: Τα τρία χαρακτηριστικά της αληθινής αγάπης. Σύμφωνα με τον Walter Riso, ένα ζευγάρι που απολαμβάνει μια πλήρη, ικανοποιητική και ευχάριστη αγάπη απαιτεί την ένωση τριών παραγόντων: επιθυμία ( Έρωτας ), τρυφερότητα (αγάπη) και συμπάθεια( Φιλία ). Κάθε ένα από αυτά τα συστατικά είναι ένα σημαντικό μέρος αυτού που γνωρίζουμε ως αληθινή αγάπη και διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην εμφάνιση της φυσικής έλξης και στην επακόλουθη ανάπτυξή της στη συγγένεια.

Υπάρχει το ιδανικό ζευγάρι

Το ιδανικό ζευγάρι: Μύθος ή η πραγματικότητα; Τείνουμε να εξιδανικεύουμε τον σύντροφό μας ή τη σχέση μας, με τέτοιο τρόπο ώστε όταν τα πράγματα δεν είναι όπως περιμένουμε, η απόρριψη και η απογοήτευση μπορούν να γίνουν πολύ έντονα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει κανένας ορισμός για να βρούμε τον «ιδανικό σύντροφο» και ότι υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά που μπορούν να κάνουν μια σχέση «τέλεια», μόνο για εμάς.

Με πόσους ερωτικούς συντρόφους γινόμαστε ευτυχισμένοι

Σεξ: Όταν η συζήτηση έρχεται στο σεξ, τότε σίγουρα σκεφτόμαστε ότι πρόκειται με βεβαιότητα για μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής μας. Το σεξ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, προφανώς όχι σε επίπεδο επιβίωσης, αλλά σε επίπεδο ποιότητας.

Ελεύθερη σχέση ... Τι σημαίνει αυτό

Ελεύθερη σχέση: Τι σημαίνει αυτή η "συμφωνία". Οι ανοιχτές σχέσεις εμπίπτουν στην ευρύτερη κατηγορία των συναινετικά μη μονογαμικών σχέσεων. Είναι σχέσεις στις οποίες ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι μπορούν να επιδιώξουν σεξ, και μερικές φορές συναισθηματικά δεσμά, με άλλους ανθρώπους.