Σεξουαλική Υγεία

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Σεξουαλικός διμορφισμός και ορμονικές διαφορές

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Σεξουαλικός διμορφισμός και ορμονικές διαφορές

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Οι ορμόνες του σεξ, όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη, μπορούν να στοχεύσουν περιοχές του εγκεφάλου, επηρεάζοντας πολλές πτυχές της σωματικής μας ανάπτυξης αλλά και της συμπεριφοράς μας.

Υπάρχει μια διαδεδομένη αντίληψη ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι αρκετά διαφορετικές όσον αφορά τη συμπεριφορά και την ιδιοσυγκρασία – και αυτές εκτείνονται πολύ πέρα ​​από τις φυσικές διαφορές που παρατηρούνται στις κάτω περιοχές μας. Στην πραγματικότητα, οι νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπάρχουν αρκετά αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ αρσενικών και θηλυκών εγκεφάλων, τόσο ως προς τη δομή όσο και τη λειτουργία. Οι ορμόνες του σεξ, όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη, μπορούν να στοχεύσουν περιοχές του εγκεφάλου, επηρεάζοντας πολλές πτυχές της σηματοδότησης και της λειτουργίας σε επιγενετικά, κυτταρικά και συμπεριφορικά επίπεδα.

Τι είναι ο σεξουαλικός διμορφισμός;

Συχνά συζητάμε για σεξουαλικό διμορφισμό όσον αφορά τις φυσικές ιδιότητες. Σκεφτείτε την ουρά του παγωνιού: τα αρσενικά έχουν μακριά, έντονα χρωματισμένα φτερά, ενώ τα θηλυκά έχουν κοντύτερα, πιο θαμπά φτερά. Αλλά μπορείτε επίσης να δείτε αυτού του είδους τις παρατηρήσιμες, φαινοτυπικές διαφορές στον εγκέφαλο επίσης. Αυτές οι βιολογικές διαφορές φύλου προκύπτουν όχι μόνο από επιγενετικές ορμονικές δράσεις κατά τη διάρκεια ευαίσθητων περιόδων ανάπτυξης, αλλά και από τις εμπειρίες ενός ατόμου που αλληλεπιδρά με τον έξω κόσμο. Και αυτό οδηγεί σε ανθρώπινους εγκεφάλους που εμφανίζουν ορατές διαφορές ως προς το μέγεθος, την εμφάνιση και τη λειτουργία μεταξύ των φύλων ενός είδους.

Πώς όμως οι ορμόνες επηρεάζουν τόσο έντονα τον εγκέφαλο; Μπορούν να λειτουργήσουν ως νευροδιαβιβαστές, επηρεάζοντας τη νευρική σηματοδότηση και τη δραστηριότητα στον εγκέφαλο. Μπορείτε να βρείτε υποδοχείς για σεξουαλικά στεροειδή σε κύτταρα σε ολόκληρο το σώμα. Αυτοί οι υποδοχείς λαμβάνουν τους αγγελιοφόρους ορμονών που απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος από ενδοκρινείς αδένες όπως η υπόφυση και ο θυρεοειδής αδένας, οι οποίοι βοηθούν στη μεσολάβηση του μεταβολισμού των κυττάρων και της ομοιόστασης. Ο εγκέφαλος έχει επίσης μια ευρεία κατανομή υποδοχέων για ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη, η οποία επιτρέπει σε αυτά τα στεροειδή του σεξ να επηρεάσουν ένα πλήθος εγκεφαλικών κυκλωμάτων, επηρεάζοντας πώς, πού και πότε επικοινωνούν τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Οι περισσότεροι επιστήμονες υποθέτουν ότι οι ορμόνες δρουν ως ένας τύπος διαμεσολαβητή σηματοδότησης, βοηθώντας άλλους νευροδιαβιβαστές και νευροπεπτίδια να κάνουν τη δουλειά τους. Οι ερευνητές που μελετούν τις ορμόνες σε μοριακό επίπεδο μερικές φορές τις αναφέρουν ως «ανοιχτές πύλες», βοηθώντας τα κύτταρα να στέλνουν και να λαμβάνουν άλλα νευροχημικά. Αυτή η διαμεσολάβηση είναι σημαντική: μπορεί τελικά να επηρεάσει την ανθρώπινη συμπεριφορά βοηθώντας να στρέψουμε την προσοχή μας σε συγκεκριμένα αντικείμενα στο περιβάλλον ή κάνοντας ορισμένα ερεθίσματα πιο ελκυστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Βελτίωσε το σεξ στη σχέση σου

Γιατί δεν έχω διάθεση για σεξ

Είναι καλή ιδέα να κάνεις σεξ με την καλύτερη σου φίλη ή απλά μια καταστροφή

Τι χρειάζεται για μία ισορροπημένη σεξουαλική ζωή

Δυσφορία φύλου: Κατάλληλη αντιμετώπιση ή και "θεραπεία"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί πονάει το κεφάλι μου όταν κάνω σεξ

Σεξουαλικός πονοκέφαλος: Οι σεξουαλικοί πονοκέφαλοι συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία. Αλλά συμβουλευτείτε το γιατρό σας αμέσως εάν αντιμετωπίσετε πονοκέφαλο κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα - ειδικά εάν ξεκινά απότομα ή είναι ο πρώτος σας πονοκέφαλος αυτού του τύπου.

Τι να αναμένετε από τη σεξουαλική θεραπεία

Σεξουαλική θεραπεία: Εάν είστε σε σχέση, είναι συνήθως πιο χρήσιμο να συμμετέχετε μαζί με τον σύντροφό σας στις συνεδρίες/συναντήσεις με τον σεξουαλικό θεραπευτή σας.