Ψυχική Υγεία

Bακτήρια εντέρου: Ο ρόλος τους στη θεραπεία της κατάθλιψης

Bακτήρια εντέρου: Ο ρόλος τους στη θεραπεία της κατάθλιψης

Bακτήρια εντέρου: Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν, εάν η αλλαγή της διατροφής κάποιου μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ορισμένα άτομα με υψηλά επίπεδα του αμινοξέος προλίνη στη διατροφή τους μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρή κατάθλιψη, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μικροβίωμα του εντέρου τους.

ADMAN

Σε όλο τον κόσμο, περίπου 280 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 5% του ενήλικου πληθυσμού, έχουν κατάθλιψη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη χαρακτήρισε ως «κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως». Μέχρι τώρα, διαθέσιμες θεραπείες, όπως τα αντικαταθλιπτικά και οι συμπεριφορικές θεραπείες είναι αποτελεσματικές για πολλούς ανθρώπους, αλλά δεν είναι κατάλληλες ή διαθέσιμες σε όλους. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η διατροφή μπορεί να έχει αντίκτυπο στην κατάθλιψη. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα έχει συνδεθεί με πιο σοβαρά συμπτώματα, ενώ η κατανάλωση περισσότερων φρέσκων, φυτικών τροφίμων μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα.

Νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Cell Metabolism, υποδηλώνει ότι η σοβαρότητα της κατάθλιψης μπορεί να επηρεαστεί από ένα συγκεκριμένο αμινοξύ – την προλίνη. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα βακτήρια του εντέρου ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο επεξεργασίας αυτού του αμινοξέος και μπορούν να αντιμετωπίσουν τις καταθλιπτικές του επιπτώσεις σε μερικούς ανθρώπους.

Τι είναι η προλίνη;

Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών. Υπάρχουν δύο τύποι: τα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία πρέπει να καταναλώνονται μέσω της διατροφής και τα μη απαραίτητα αμινοξέα που βρίσκονται στα τρόφιμα, αλλά συντίθενται και στον οργανισμό. Η προλίνη είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που σχηματίζει συνδετικές ίνες στο δέρμα, τα οστά και τους μύες μας. Βρίσκεται κυρίως σε τροφές ζωικής προέλευσης που είναι πλούσιες σε κολλαγόνο, όπως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, αυγά. Μια φυτική διατροφή περιέχει χαμηλότερα επίπεδα προλίνης, αλλά οι βίγκαν μπορούν να λάβουν το αμινοξύ από συμπληρώματα διατροφής ή από ορισμένα λαχανικά, όπως: σπαράγγι, λάχανο, όσπρια και είδη σίκαλης.

Ο ρόλος του μικροβιώματος

Μερικοί συμμετέχοντες που είχαν υψηλή πρόσληψη προλίνης δεν ανέφεραν επιδείνωση στα συμπτώματα κατάθλιψης, σύμφωνα με την μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν χαμηλότερα επίπεδα προλίνης στο πλάσμα. Κατά την ανάλυση των βακτηρίων του εντέρου τους, διαπίστωσαν ότι η μικροχλωρίδα τους ήταν παρόμοια με εκείνη των συμμετεχόντων που ανέφεραν χαμηλά επίπεδα κατάθλιψης. Τα βακτήρια του εντέρου σε άτομα με υψηλή πρόσληψη προλίνης και χαμηλά επίπεδα κατάθλιψης περιείχαν είδη που εμπλέκονται στη μεταφορά και το μεταβολισμό της προλίνης. «Χωρίς αμφιβολία, το μικροβίωμα επηρεάζει τα επίπεδα προλίνης, αλλά ποια επίπεδα και πώς αυτό επηρεάζει τη διάθεση/κατάθλιψη ή άλλες πτυχές του σώματος μένει να καθοριστούν», δήλωσε ο Δρ. John Tsai, πιστοποιημένος γαστρεντερολόγος στο Austin Gastroenterology.

Έλεγχος 2 βακτηρίων του εντέρου

Για να ελέγξουν τη θεωρία τους, οι ερευνητές μεταμόσχευσαν δείγματα κοπράνων από τους συμμετέχοντες στη μελέτη σε ποντίκια. Τα ποντίκια που έλαβαν μικροβίωμα από πιο καταθλιπτικούς συμμετέχοντες με υψηλά επίπεδα προλίνης εμφάνισαν συμπεριφορές που σχετίζονται με την κατάθλιψη. Για να ελέγξουν περαιτέρω την επίδραση της προλίνης, οι ερευνητές απομόνωσαν τα βακτήρια του εντέρου που πίστευαν ότι μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Βρήκαν υψηλότερα επίπεδα Bifidobacterium σε συμμετέχοντες με λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης μαζί με ορισμένα στελέχη Lactobacillus. Ένα άλλο βακτήριο του εντέρου, το Enterobacter, συσχετίστηκε με πιο σοβαρή κατάθλιψη.

Έδωσαν τροφή που περιείχε Lactobacillus ή Enterobacter στις μύγες των φρούτων (Drosophila melanogaster). Οι μύγες που έλαβαν το Lactobacillus είχαν πολύ μεγαλύτερο κίνητρο να φάνε και να πηδούν από εκείνες που έλαβαν το βακτήριο Enterobacter. Στο τελευταίο τους πείραμα, οι ερευνητές τροποποίησαν γενετικά τις μύγες έτσι ώστε η προλίνη να μην μπορεί να μεταφερθεί στον εγκέφαλο – αυτές οι μύγες αποδείχθηκαν εξαιρετικά ανθεκτικές στην κατάθλιψη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης στους νεαρούς άνδρες

Διάφορες ψυχικές ασθένειες μοιράζονται τα ίδια γονίδια-Μελέτη

Μία στις τέσσερις νέες μητέρες που είναι γιατροί αναφέρει ότι εμφανίζει επιλόχεια κατάθλιψη, ποσοστό διπλάσιο από αυτό του γενικού πληθυσμού, σύμφωνα με έρευνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς το φιλί μπορεί να σώσει την ζωής σας;

Φιλί: Το φιλί δεν είναι μόνο καλό, είναι καλό και για εσάς. Ανακουφίζει από το στρες και απελευθερώνει επινεφρίνη στο αίμα σας, καθιστώντας το να αντλεί γρηγορότερα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της LDL χοληστερόλης

Οι θετικές παρεμβάσεις στην εργασία βελτιώνουν τα επίπεδα άγχους

Εργασία: Η έρευνά δείχνει ότι οι σύντομες παρεμβάσεις θετικότητας μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να κάνουν το καλύτερο της ημέρας και ότι οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ενσωματώσουν περισσότερη θετικότητα στην εργάσιμη ημέρα!

Δέκα λεπτά αερόβιας άσκησης μαζί με θεραπεία έκθεσης μειώνουν τα συμπτώματα της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD)

Εξ όσων γνωρίζει ο καθηγητής Bryant, αυτή είναι η πρώτη φορά που τα οφέλη της αερόβιας άσκησης σε συνδυασμό με τη θεραπεία έκθεσης παρατηρούνται σε κλινικό περιβάλλον. Αλλά, παρά την ευχάριστη έκπληξή του από τα αποτελέσματα, λέει ότι η μελέτη πρέπει να επαναληφθεί αρκετές φορές προτού αυτή η τροποποίηση της θεραπείας συστηθεί, καθιερωθεί ή χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία άλλων ψυχολογικών καταστάσεων.

Πώς η ψυχική ασθένεια μειώνει τη μακροζωία μας;

Προσδόκιμο ζωής: Ορισμένες ψυχικές ασθένειες μπορεί να διαταράξουν την ορμονική ισορροπία και τους κύκλους ύπνου, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη γενική υγεία.

Χριστούγεννα: 2/3 των ενηλίκων θα πουν ότι είναι «καλά» ακόμα κι αν δεν είναι

Χριστούγεννα: Ένας στους τρεις Βρετανούς είναι πιο πιθανό να παλέψει με την ψυχική του ευεξία κατά την περίοδο των Χριστουγέννων παρά οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου, όμως οι περισσότεροι δεν το παραδέχονται.

Πώς επηρεάζεται η ψυχολογία μας στην εμμηνόπαυση;

Εμμηνόπαυση: Ορισμένες μελέτες επισημαίνουν τις επιδράσεις της ορμόνης στη βελτίωση της διάθεσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα χαμηλότερα επίπεδα της μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθήματα κατάθλιψης.