Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

BabyX: Ψηφιακό βρέφος πρωταγωνιστεί στην 1η παγκόσμια έρευνα ψυχολογίας

BabyX: Ψηφιακό βρέφος πρωταγωνιστεί στην 1η παγκόσμια έρευνα ψυχολογίας

BabyX: Σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, ερευνητές αναπτυξιακής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ θα χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό παιδί για να ερευνήσουν τις αλληλεπιδράσεις των ενηλίκων με τα μωρά. 

Το BabyX είναι μια υπερ-ρεαλιστική προσομοίωση ανθρώπινου βρέφους που δημιουργήθηκε από υπολογιστή. Σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, ερευνητές αναπτυξιακής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ θα χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό παιδί για να ερευνήσουν τις αλληλεπιδράσεις των ενηλίκων με τα μωρά. Το βρέφος στην οθόνη του υπολογιστή ανταποκρίνεται σε έναν κοινωνικό εταίρο – συμπεριλαμβανομένων των φωνών, των χειρονομιών και των εκφράσεών του – ακριβώς όπως θα έκανε ένα ανθρώπινο βρέφος, χαμογελώντας, γελώντας, κλαίγοντας κτλ.

 

Στόχος της έρευνας είναι να εξετάσει πιο προσεκτικά τις αποχρώσεις της επικοινωνίας μεταξύ φροντιστών και βρεφών«Δεκαετίες έρευνας μας έδειξαν ότι τα μωρά ανταποκρίνονται απίστευτα ακόμη και σε πολύ λεπτές αλλαγές στο πού κοιτάζουν οι φροντιστές, τι λένε και πώς το λένε», λέει η καθηγήτρια Annette Henderson, διευθύντρια του Εργαστηρίου Πρώιμης Μάθησης του Πανεπιστημίου. “Ωστόσο, πολύ λίγα είναι γνωστά για το πώς οι αλλαγές στη συμπεριφορά των μωρών επηρεάζουν τις αντιδράσεις των φροντιστών τους – στοχεύουμε να κλείσουμε αυτόν τον βρόχο.”

Αλληλεπιδρώντας με τους φροντιστές, τα βρέφη μαθαίνουν για την αγάπη, τη γλώσσα, τη συμπεριφορά και τη δημιουργία συνδέσεων, όλα ζωτικής σημασίας για μια υγιή ζωή. Το BabyX επιτρέπει στους ερευνητές να εξετάσουν αυτές τις αλληλεπιδράσεις με τρόπους που δεν θα ήταν δυνατοί με ένα ανθρώπινο μωρό. «Μπορούμε να αποκαλύψουμε πώς συγκεκριμένες πτυχές της συμπεριφοράς του μωρού επηρεάζουν τον διαδραστικό χορό με τους φροντιστές τους», λέει ο Henderson. «Επειδή η συμπεριφορά των ανθρώπινων μωρών δεν μπορεί να χειραγωγηθεί, η απάντηση σε αυτή την ερώτηση ήταν αδύνατο να γίνει… μέχρι τώρα».

Ως πρώτο βήμα, ο Henderson και ο ερευνητής Dr. Florian Bednarski αναζητούν 80 πατέρες, μητέρες ή άλλους βασικούς φροντιστές παιδιών ηλικίας 12 έως 36 μηνών για να ασχοληθούν με το BabyX στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Όκλαντ. Οι φροντιστές θα καταγράφονται – εμπιστευτικά – παίζοντας διαδραστικά ψηφιακά παιχνίδια όπως παζλ με το μικρό παιδί. Το BabyX αναπτύχθηκε από τον Δρ. Mark Sagar, τον στυπτηρία του Πανεπιστημίου που κατέχει ηγετική θέση στη δημιουργία εικονικών ανθρώπων, και το Soul Machines, ένα spinoff από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής του Πανεπιστημίου του Ώκλαντ.

 

Εξουσιοδοτημένο από την τεχνητή νοημοσύνη, το BabyX βλέπει και ακούει μέσω ροών βίντεο και ήχου και επεξεργάζεται τον κόσμο μέσω ενός προσομοιωμένου ανθρώπινου εγκεφάλου. Ενώ το BabyX αποκαλύφθηκε το 2017, αυτή η πρώτη ερευνητική χρήση πραγματοποιείται αφού η Henderson και η ομάδα της, συμπεριλαμβανομένης της Bednarski, του αναπληρωτή καθηγητή Mele Taumoepeau (Πανεπιστήμιο Βικτώριας του Ουέλινγκτον) και του Sagar (Soul Machines) έλαβαν υποστήριξη από το Marsden Fund of Royal Society Te Apārangi. Ο απώτερος στόχος είναι να βοηθηθούν οι γονείς να φροντίζουν καλύτερα τα βρέφη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Χαρακτηριστικά ψηφιακού βρέφους σε παγκοσμίως πρώτη ψυχολογική έρευνα

Προσυμπτωματικός έλεγχος νεογνών και μερικές από τις πιο σημαντικές εξετάσεις;

AI: Νέοι αλγόριθμοι καθορίζουν πόσο καλά θηλάζουν τα νεογέννητα

ΗΠΑ: Ανάγκη για περισσότερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο των νεογνών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί πολλοί θεωρούν εσφαλμένα ότι νοσούν από ψυχικές ασθένειες;

Ψυχικές ασθένειες: Οι έννοιες της ψυχικής ασθένειας έχουν διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια - ένα φαινόμενο που ονομάζεται "εννοιολογικός ερπυσμός" - και οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς το εύρος των εννοιών τους για την ψυχική ασθένεια.

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ανησυχούν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ψυχική υγεία, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Σε ένα έτος εκλογών, η πλειοψηφία (54%) των Αμερικανών δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί για το πώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την απειλή της κλιματικής αλλαγής και περίπου το ένα πέμπτο (21%) δήλωσε ότι ήταν «πολύ ανήσυχο» για την απάντηση της κυβέρνησης .

Ποια η σχέση της προσωπικότητας με την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών;

Προσωπικότητα: Ο νευρωτισμός βρέθηκε να είναι ένας διαγνωστικός δείκτης τόσο για την ανορεξία όσο και για τη βουλιμία, ενώ η παρορμητικότητα είχε συγκεκριμένους δεσμούς με τη βουλιμία.

Close Icon