Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Ψηφιακό Βρέφος: Χαρακτηριστικά του σε παγκοσμίως πρώτη ψυχολογική έρευνα

Ψηφιακό Βρέφος: Χαρακτηριστικά του σε παγκοσμίως πρώτη ψυχολογική έρευνα

"Ωστόσο, πολύ λίγα είναι γνωστά για το πώς οι αλλαγές στη συμπεριφορά των μωρών επηρεάζουν τις αντιδράσεις των φροντιστών τους - στοχεύουμε να κλείσουμε αυτόν τον βρόγχο."

Ψηφιακό Βρέφος: Το BabyX είναι μια υπερ-ρεαλιστική προσομοίωση ανθρώπινου βρέφους που δημιουργήθηκε από υπολογιστή. Σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, ερευνητές αναπτυξιακής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ θα χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό παιδί για να ερευνήσουν τις αλληλεπιδράσεις των ενηλίκων με τα μωρά. Το βρέφος στην οθόνη του υπολογιστή ανταποκρίνεται σε έναν κοινωνικό εταίρο – συμπεριλαμβανομένων των φωνών, των χειρονομιών και των εκφράσεών του – ακριβώς όπως θα έκανε ένα ανθρώπινο βρέφος, χαμογελώντας, γελώντας, κλαίγοντας εκνευριζόμενο και απογοητευμένο.

Στόχος της έρευνας είναι να εξετάσει πιο προσεκτικά τις αποχρώσεις της επικοινωνίας μεταξύ φροντιστών και βρεφών. «Δεκαετίες έρευνας μας έδειξαν ότι τα μωρά ανταποκρίνονται απίστευτα ακόμη και σε πολύ λεπτές αλλαγές στο πού κοιτάζουν οι φροντιστές, τι λένε και πώς το λένε», λέει η καθηγήτρια Annette Henderson, διευθύντρια του Εργαστηρίου Πρώιμης Μάθησης του Πανεπιστημίου. “Ωστόσο, πολύ λίγα είναι γνωστά για το πώς οι αλλαγές στη συμπεριφορά των μωρών επηρεάζουν τις αντιδράσεις των φροντιστών τους – στοχεύουμε να κλείσουμε αυτόν τον βρόγχο.” Αλληλεπιδρώντας με τους φροντιστές, τα βρέφη μαθαίνουν για την αγάπη, τη γλώσσα, τη συμπεριφορά και τη δημιουργία συνδέσεων, όλα ζωτικής σημασίας για μια υγιή ζωή. Το BabyX επιτρέπει στους ερευνητές να εξετάσουν αυτές τις αλληλεπιδράσεις με τρόπους που δεν θα ήταν δυνατοί με ένα ανθρώπινο μωρό. «Μπορούμε να αποκαλύψουμε πώς συγκεκριμένες πτυχές της συμπεριφοράς του μωρού επηρεάζουν τον διαδραστικό χορό με τους φροντιστές τους», λέει ο Henderson. «Επειδή η συμπεριφορά των ανθρώπινων μωρών δεν μπορεί να χειραγωγηθεί, η απάντηση σε αυτή την ερώτηση ήταν αδύνατο να γίνει… μέχρι τώρα».

Ως πρώτο βήμα, η Henderson και ο ερευνητής Dr. Florian Bednarski αναζητούν 80 πατέρες, μητέρες ή άλλους βασικούς φροντιστές παιδιών ηλικίας 12 έως 36 μηνών για να ασχοληθούν με το BabyX στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Όκλαντ. Οι φροντιστές θα καταγράφονται – εμπιστευτικά – παίζοντας διαδραστικά ψηφιακά παιχνίδια όπως παζλ με το μικρό παιδί. Το BabyX αναπτύχθηκε από τον Dr. Mark Sagar, απόφοιτο του Πανεπιστημίου, ο οποίος είναι πρωτοπόρος στη δημιουργία εικονικών ανθρώπων, και την εταιρεία Soul Machines, ένα παρακλάδι του Ινστιτούτου Βιομηχανολογίας του Πανεπιστημίου του Όκλαντ. Εξουσιοδοτημένο από την τεχνητή νοημοσύνη, το BabyX βλέπει και ακούει μέσω ροών βίντεο και ήχου και επεξεργάζεται τον κόσμο μέσω ενός προσομοιωμένου ανθρώπινου εγκεφάλου. Ενώ το BabyX αποκαλύφθηκε το 2017, αυτή η πρώτη ερευνητική χρήση πραγματοποιείται αφού η Henderson και η ομάδα της, συμπεριλαμβανομένου του Bednarski, του αναπληρωτή καθηγητή Mele Taumoepeau (Πανεπιστήμιο Βικτώριας του Ουέλινγκτον) και του Sagar (Soul Machines) έλαβαν υποστήριξη από το Marsden Fund of Royal Society Te Apārangi. Ο απώτερος στόχος είναι να βοηθηθούν οι γονείς να φροντίζουν καλύτερα τα βρέφη.

Παρέχεται από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πέντε παράγοντες που διασφαλίζουν την ευημερία ενός βρέφους

Κάλυψη και καθοριστικοί παράγοντες της μεταγεννητικής φροντίδας στη Νιγηρία:

Η γνωστική εξασθένιση σε πρόωρα βρέφη μπορεί να προβλεφθεί κατά την έξοδο από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών

Νεογέννητα κινδυνεύουν από βακτήρια που συνήθως μεταφέρουν οι μητέρες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέες, δύσκολες στη θεραπεία μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος

Δέρμα λοιμώξεις: Οι νέες και αναδυόμενες μυκητιασικές δερματικές λοιμώξεις είναι εξαιρετικά μεταδοτικές και δύσκολο να αντιμετωπιστούν, αν και τα τρέχοντα ποσοστά στις ΗΠΑ παραμένουν χαμηλά.

Προσδόκιμο Υγιούς Επιβίωσης - Χαμηλότερο μετά τα 65 στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ

Η ανθεκτικότητα είναι μία έννοια, την οποία είδαμε πολύ καλά και εμείς από κοντά το προηγούμενο διάστημα με τον covid και έχει να κάνει με την ικανότητα του συστήματος να μπορεί να απορροφά κρίσεις. Δηλαδή, όταν έρχεται μια υγειονομική κρίση από κάθε αιτία, να μπορεί το σύστημα να συνεχίσει να λειτουργεί» εξηγεί ο καθηγητής.

Αισθήσεις: Το 73% παραβλέπουν την ακοή και ευνοούν την όραση

Αισθήσεις: Η ενθάρρυνση σε όλους να δώσουν προτεραιότητα στην ακοή τους είναι το πρώτο βήμα προς τη μείωση του στίγματος και τη βελτίωση της κατανόησης της απώλειας ακοής και του τρόπου αντιμετώπισής της.

Είναι απαραίτητοι οι συνεργάτες των ασθενών στην έρευνα;

Συνολικά, η κοινοπραξία NECESSITY φαίνεται να ήταν επιτυχημένη και θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα συνεργατικό μοντέλο για την αντιμετώπιση της κλινικής έρευνας στο μέλλον, βοηθώντας στην απάντηση ερωτήσεων από την οπτική γωνία τόσο του ασθενούς όσο και της ιατρικής κοινότητας.

Close Icon