Ψυχική Υγεία

Αθλητισμός κατάθλιψη: H αποτελεσματικότητα της γιόγκα στη μείωση των συμπτωμάτων [vid]

Αθλητισμός κατάθλιψη: H αποτελεσματικότητα της γιόγκα στη μείωση των συμπτωμάτων [vid]

Αθλητισμός κατάθλιψη: Ενώ μπορεί να πιστεύετε ότι οι διατάσεις, η αναπνοή και η εστίαση σε μία πόζα δεν μπορούν να βελτιώσουν την ψυχολογική σας ευεξία, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η γιόγκα μπορεί να είναι αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης.

Ενώ μπορεί να πιστεύετε ότι οι διατάσεις, η αναπνοή και η εστίαση σε μία πόζα δεν μπορούν να βελτιώσουν την ψυχολογική σας ευεξία, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η γιόγκα μπορεί να είναι αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης. Η παραδοσιακή θεραπεία για την κατάθλιψη συνήθως περιλαμβάνει συνδυασμό ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής. Αλλά δεν ανταποκρίνονται όλοι καλά σε αυτούς τους τύπους θεραπειών. Μόνο το ένα τρίτο των ατόμων λαμβάνουν ανακούφιση από την πρώτη τους δοκιμή με αντικαταθλιπτικά, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για πρακτικές νου-σώματος που μπορούν να βελτιώσουν την ψυχολογική ευεξία. Η γιόγκα, ειδικότερα, έχει δείξει απότομη αύξηση στη δημοτικότητα την τελευταία δεκαετία. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το ποσοστό του πληθυσμού των ΗΠΑ που έκανε γιόγκα αυξήθηκε από 5,8% το 2002 σε 10,1% το 2012. Υπάρχουν πολλές μελέτες που έχουν δείξει ότι η γιόγκα μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Στην πραγματικότητα, ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι η γιόγκα είναι εξίσου αποτελεσματική με τα αντικαταθλιπτικά στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η γιόγκα παρέχει άμεση ανακούφιση καθώς και μακροπρόθεσμη μείωση των συμπτωμάτων. Επίσης, μειώνει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Έρευνα για τη γιόγκα και την κατάθλιψη – Περιορισμοί και ερωτήσεις

Ενώ ο αριθμός των μελετών για τη γιόγκα και την κατάθλιψη αυξάνεται, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο έρευνας του θέματος. Ακολουθούν μερικοί από τους λόγους για τους οποίους η έρευνα σχετικά με τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η γιόγκα στην κατάθλιψη είναι περίπλοκη:

  • Ορισμένες μελέτες περιλαμβάνουν άτομα που αισθάνονται κατάθλιψη, αλλά δεν διαγιγνώσκονται απαραίτητα με κατάθλιψη.
  • Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι γιόγκα που κάνουν τη σύγκριση των μελετών πιο περίπλοκη.
  • Η γιόγκα πιθανότατα επηρεάζει κάθε πληθυσμό με ελαφρώς διαφορετικό τρόπο.Κάποιες έρευνες έχουν διεξαχθεί σε συγκεκριμένους πληθυσμούς, όπως γυναίκες ή μέλλουσες μητέρες.

 

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η γιόγκα ενισχύει την καρδιακή υγεία

H αποτελεσματικότητα της γιόγκα ως επικουρικής θεραπείας σε ασθενείς με ημικρανία

Η γιόγκα ως τεχνική διαχείρισης του μυοσκελετικού πόνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι το στίγμα και πώς δημιουργείται;

Στίγμα: Με έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πτώση της ψυχικής τους υγείας, η κοινωνία γίνεται καλύτερα εξοπλισμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας. Ωστόσο, το στίγμα γύρω από την ψυχική ασθένεια και την αναζήτηση βοήθειας παραμένει.

Πώς ωφελεί τα παιδιά το παιχνίδι με την άμμο;

Παιχνίδι στην άμμο: Τα καλοκαιρινά παιχνίδια στην παραλία συμβάλλουν θετικά στις γλωσσικές και κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών. Πάρτε κουβαδάκια και μπρατσάκια και τρέξτε στη θάλασσα!

Το περιπετειώδες παιχνίδι ενισχύει την ψυχική υγεία των παιδιών

Παιδί ψυχική υγεία: Τα παιδιά που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε περιπετειώδη παιχνίδια που εμπεριέχει ένα στοιχείο κινδύνου έχουν λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα που διαπίστωσε ότι η επίδραση ήταν πιο έντονη σε παιδιά από οικογένειες χαμηλότερου εισοδήματος. 

Πώς καταλαβαίνεις ότι ο σύντροφός σου σε αγαπάει;

Σχέσεις: Πολλές φορές αναρωτιέστε αν ο σύντροφός σας έχει περισσότερα αισθήματα για σας κι αν θα σας μιλήσει για αυτά. Μην επικεντρώνεστε τόσο στα λόγια, όσο στις πράξεις τους. Διαβάστε μερικές πράξεις που κάνουν οι άνθρωποι όταν αισθάνονται ευτυχισμένοι με το ταίρι τους.

Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο που πλοηγούμαστε στον κόσμο

Κορωνοϊός: Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι κοινωνικοί περιορισμοί και οι φόβοι για την δημόσια και προσωπική μας υγεία προκάλεσαν αλλαγές στη συμπεριφορά και την επικοινωνία μας. Είναι όμως μόνιμες αυτές οι αλλαγές;

Πώς η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζει τη ζωή μας;

Ενδοοικογενειακή βία: Η βία μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, δυστυχώς, αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο ακόμα και στις μέρες μας. Μία νέα έρευνα έρχεται να δείξει πόσο επηρεάζει την ενήλικη ζωή μιας κακοποιημένης ψυχής.

Κατάθλιψη-Βακτήρια του εντέρου υποδεικνύουν νέες θεραπείες

Bακτήρια εντέρου: Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν, εάν η αλλαγή της διατροφής κάποιου μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ορισμένα άτομα με υψηλά επίπεδα του αμινοξέος προλίνη στη διατροφή τους μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρή κατάθλιψη, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μικροβίωμα του εντέρου τους.